Dodaj do ulubionych

Terminy ? prośba o pomoc

14.06.16, 19:20
Cześć,

próbuję sobie uporządkować parę kwestii i chciałabym poprosić o pomoc kogoś bardziej biegłego w szyciu i hafciarskiej terminologii ? przepraszam, jeśli moje pytania okażą się banalne, ale jestem zupełnym laikiem w temacie, a nie zawsze udawało mi się znaleźć odpowiedź w internecie:

1. Jak nazywa się ten typ ściegu? Coś, co po angielsku funkcjonuje pod nazwą "seeding" ? takie jakby pojedyńcze punkty (ale nie węzełki), których można użyć do wypełnienia kształtu.

2. Czy fly stitch ma jakąś polską nazwę ? a jeśli tak to jaką?

3. Jak nazywają się takie nieregularne krzyżyki? ("Sword stitch").

4. Czy na "ścieg zakopiański" mówi się niekiedy "ścieg w jodełkę", czy nie należy w żaden sposób łączyć tych dwóch typów?

Będę ogromnie zobowiązana za wszelkie wskazówki smile

Byłabym ogromnie zobowiązana za podpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • beznickova Re: Terminy ? prośba o pomoc 14.06.16, 20:22
      I jeszcze parę pytań ? wybaczcie moją hafciarską ignorancję:

5. Czy taki ścieg można nazwać ?warkoczykowym?? Spotkałam się z takim wariantem, ale mam wrażenie, że ta nazwa funkcjonuje raczej w dziewiarstwie niż hafcie płaskim.

6. Czy takie pojedyncze pętelki to jeszcze ścieg stokrotkowy? Czy nazwałybyście to inaczej?
    • szmatka-gratka Re: Terminy ? prośba o pomoc 14.06.16, 21:43
      Może ten link będzie pomocny
      handicraft.w.interiowo.pl/technikihafciarskie.html
      • beznickova Re: Terminy ? prośba o pomoc 14.06.16, 21:54
        Dzięk za odzew i wskazówkę!! smile

Właśnie przeglądam różne strony, ale mam problem, kiedy zaczynam wchodzić w (z mojego punktu widzenia wink) szczegóły terminologiczne na linii angielski-polski.

Nie wiem, na ile te kwestie terminologiczne są rozstrzygnięte i czy ktoś siedzący od lat w temacie widząc te zdjęcia od razu wie, że to X i Y, czy np. na własne potrzeby nazywa to sobie po swojemu i po prostu skupia się na technice. Stąd pytanie smile

Jeszcze raz dzięki!
    • beznickova Re: Terminy ? prośba o pomoc 18.06.16, 22:52
      Gdyby ktoś trafił na ten wątek, próbując rozwikłać podobne wątpliwości: sięgnęłam w końcu do polskich tłumaczeń anglojęzycznych podręczników Melindy Coss i Mary Webb ? oba nieocenione w porządkowaniu terminologii, podają różne warianty nazw (których, jak się okazuje, bywa niekiedy po sześć dla jednego ściegu).

W razie zainteresowania mogę przepisać tu efekty swoich poszukiwań - ale jeśli te pytania tylko niepotrzebnie zaśmiecają forum, to śmiało usuwajcie smile

Szmatka-gratka - jeszcze raz dzięki za odzew! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka