Dodaj do ulubionych

Prosze o wskazówki

01.07.05, 21:23
Bardzo chciałabym sie nauczyc haftowac wzorem krzyzykowym,ale niebardzo wiem
od czego zaczac.Jaki materjał zakupic,jakie nici z skad wzory itd.Bede
wdzieczna o wszystkie porady i stronki internetowe na ten temat.Z góry
wielkie dzieki.
Obserwuj wątek
    • emago Re: Prosze o wskazówki 01.07.05, 22:20
      Zajrzyj pod ten adres:
      hafciki.pl/tiki-index.php
      wejdź na forum, vademecum dla początkujących, haft krzyzykowy - tam znajdziesz
      informacje, rysunki, porady. Jeśli chcesz otrzymać jakieś rady i odpowiedzi na
      pytania - napisz do mnie, odpowiem.
    • emago Re: Prosze o wskazówki 01.07.05, 22:32
      Popatrz jeszcze tutaj:
      www.cross-stitch-academy.com/freebies/crossstitch_beginners_8.htm
      za pomocą rysunków wyjasniono, jak należy haftować, uzywamy kanwy a nici to
      mulina
      • anika-ka Re: Prosze o wskazówki 02.07.05, 14:16
        Dzieki za odpowiedz.Weszłam tylko w jedna strone jaka mi podałas z
        wyhaftowanymi kaczuszkami,wydaje sie ze nie jest to takie trudne.Próbowałam
        wejsc na forum dla poczatkujacych ale cos mi niechce wyswietlic pokazuje ze
        brak takiej strony,jak bys mogła to napisz jak mam w te forum wejsc.A teraz
        kilka pytan,czy muline musze rozwarstwiac, czy wyszywam taka gruba
        nicia ,ewentualnie od czego to zalezy.Mam problem z kupieniem tego materjału
        pytałam w zwykłym sklepie z materjałami i czegos takiego nie maja w
        pasmanterjach maja juz gotowe obrazki,ktore sa trudne i strasznie drogie.To
        narazie tyle pytan mam nadzieje ze mi odpowiesz i w razie czego udzielisz
        dalszych wskazowek.Dzieki za cierpliwosci pozdrawiam
        • emago Re: Prosze o wskazówki 02.07.05, 22:26
          Dzisiaj na tym forum z hafcikami prowadzono jakies prace i dlatego był
          niedostepny. Juz sprawdziłam i działa, mozesz wejsc.
          Jeśli chodzi o materiał, czyli kanwę, to ja zwykle kupuje w sklepach z
          tkaninami - na metry (mieszkam w Warszawie. Sa sklepu POLSKIEGO LNU, w których
          jest kanwa w różnych kolorach, u mnie kosztuje około 20 do 30 zł za metr
          bieżący (materiał ma szerokość 1,5 metra, czasami można kupic w pasmanteriach
          niemiecki materiał Aida, ale jest piekielnie drogi. W sklepach pasmanteryjnych
          są do kupienia igły do haftowania na kanwie - te igły nie mają ostrych czubków,
          tylko zaokrąglone (kup sobie). Jeśli chodzi o mulinę, to pasmoe składa się z
          sześciu nitek. Ile nitek weźmiesz do szycia (haftowania) zależy od grubości
          kanwy, czyli prosto mówiąc od tego, jak duże są odstępy między dziurkami -
          kanwa ma specjalne dziurki, w które wbijasz igłę z nitką. Musisz poprobować.
          ważne, aby podczas haftowania nie prześwitywał materiał pod nitkami, jeśli
          będzie za dużo nitek, to haft będzie zbyt wypukły i ściśnięty - to brzydko
          wygląda. W internecie działają sklepy ze wszystkim do haftowania ( na tej
          stronie z hafcikami, na którą nie mogłaś wejść, a już działa, są te sklepy
          podane i opisane - wejdź tam, ja kupuję bardzo często w sklepie internetowym
          MULINKA - są rzetelni i nigdy nie miałam żadnych kłopotów, płacę zawsze przy
          odbiorze paczki.Jak będziesz miała inne pytania - pytaj. Pozdrawiam, Margolcia.
          • anika-ka Re: Prosze o wskazówki 04.07.05, 15:40
            Ja tez mieszkam w Wawie na Ochocie.Byłam własnie na bazarze przy ul.Banacha
            ikupiłam sobie pare gazetek o hafcie na wysprzedazy po 2zł,a tak kosztowałyby
            6zł sa tam ładne wzory,jak bedziesz w okolicy to polecam.Dzieki za do tych
            czasowe porady,moze wiesz gdzie kupic na Ochocie kanwe,a jak nie to podaj mi
            gdzie te sklepy sa w Wawie .Pozdrowienia
            • emago Re: Prosze o wskazówki 04.07.05, 19:57
              W sklepie "POLSKI LEN" na marszałkowskiej(niedaleko kina BAJKA) jest bardzo
              duży wybór kanw w różnych kolorach,w sklepie z materiałami na ul. Andersa tuż
              obok Parku Krasińskich, obok szkoły muzycznej (przy torach tramwajaowych)masz
              nieci mniej kolorow ale jest taniej niż na Marszałkowskiej, ponadto: sklep z
              tkaninami na Placu Wilsona, sklep z tkaninami na ul. Kochowskiego - za
              kościołem św. Stanisława Kostki (od kościoła trzeba iść Krasińskiego w stronę
              ul.Popiełuszki - po tej samej stronie co kościół, na ochocie nie znam sklepów,
              aha, jeszcze możesz pojechać do pasmanterii na Śniadeckich (obok sklepu z
              linami i sznurami - za pocztą od strony Marszałkowskiej)- tam jest tkanina
              AIDA - niemiecka kanwa, możesz też kupić takie małe kanwy na metry np szrokość
              10 cm, 15 cm itd - doo wszywania na przykład na ręczniki.
    • ulaola Re: Prosze o wskazówki 05.07.05, 00:01
      To ja jeszcze dodam sklep na Madalińsiego tuż przy Puławskiej. Są tam
      materiały, różnej grubości kawy, mulina DMC i Anchor. Jest też mały sklepik w
      Hali Gwardii. Tam pracuje bardzo gadatliwy, ale sympatyczny Pan. Kiedyś miał
      stragan w Halii Polsiej i na bazarku prz Dworcu Ochota. U niego wszystko jest
      najtaniej.
      • emago Re: Prosze o wskazówki 05.07.05, 09:31
        Nawet nie znałam tych sklepów na Madalińskiego i w Hali Gwardii, przy okazji i
        ja dziękuję za podpowiedź.
    • wuefka Re: Prosze o wskazówki 05.07.05, 10:00
      To i ja dorzucę swoje trzy grosze. Pasmanteria na ul. Widok - wprawdzie kanwa
      tam dość droga i wybór niewielki, ale mulina Ariadna po 0,85 za motek.
      • anika-ka Re: Prosze o wskazówki 06.07.05, 19:48
        Wielkie dzieki za teorie,teraz czas na praktykę.Chciałabym najpierw spróbować
        czegos prostego,np widziałam kiedyś takie amorki jednolitego koloru były
        nieduze i bez tła.Czy ktos wie gdzie je znalesc .Pozdrowienia
        • emago Re: Prosze o wskazówki 06.07.05, 20:31
          Wysłałam ci już kilka takich prostych jednokolorowych wzorków, amorki też są.
          • anika-ka Re: Prosze o wskazówki 07.07.05, 11:39
            Przepraszam ale nie bardzo mogę je znaleść.W pierwszej odpowiedzi znalazłam
            galerię zdjeć wykonanych prac(sa świetne)ale nie mogę znaleść opisu
            wykonania.Rzeczywiście było tam parę amorków.Dalej znalazłam juz tylko kurs
            haftowania i było tam parę róznych wzorków.Szukałam dalej na forum ale to juz
            wiekszosć prac profesjonalnych, dla mnie za trudnych.
    • emago Re: Prosze o wskazówki 07.07.05, 15:09
      Wejdź na tę stronkę:
      lacorbeilleaouvrages-p2x.ifrance.com/free_00.htm
      otwieraj napisy podkreslone pod rysunkiem misiów i będziesz miala darmowe wzory
      monochromatyczne - klikaj na wybrany wzór i ściągnij lub skopiuj
      Tu masz też bardzo proste wzorki:
      www.purplexstitch.co.uk/freecharts.html
      A tutaj:
      www.lysator.liu.se/~offe/kors/tutorial/cross1.html
      klikaj wszystko co się da - jest kurs haftu krzyżykowego, bardzo proste wzorki

• anika-ka Re: Prosze o wskazówki 09.07.05, 21:21
        Dzieki raz jeszcze za dotych czasowe wskazówki.Juz wybrałam sobie taki
        mały,prosty widoczek z gazetek na bazarku pod Banacha .Tylko nie myślałam ze
        będę miała takie problemy z kupnem odpowiedniej muliny.Obeszłam juz wszystkie
        pasmanterje w mojej okolicy i kupiłam tylko dwa kolory z siedmiu jakie mi sa
        potrzebne(panie ekspedjętki tłumacza ze sezon ogórkowy i brak dostaw),za to tej
        po 2.50 za moteczek nie brakuje.W poniedziałek wybiore sie dalej mam nadzieje
        ze dokupie pozostałe kolory.pozdrawiam wszystkich
        • ania19821 Do anika-ka!!! 10.07.05, 12:44
          Witaj!! Ja tez zamierzam zacząć haftować. Mam juz 3 gazetki z haftem,
          prześliczne rzeczy są tam do wykonania. Jestem z Warszawy. Nie odwiedziłam
          jeszcze żadnego sklepu. Dla mnie chyba największym problemem będzie wybór
          odpowiedzniego materiału. Ja chcę od razu zrobić coś naprawdę super ładnego.
          Wynalazłam taką ładną poduszkę, ale nie wiem czy sobie poradzę.
          Ile masz lat?? Sorki że pytam, ale może kiedys się spotkamy?? Ja mam 23.
          Spodziewam się dzidziusia i tak myślałam żeby dla niego coś wyszyć łądnego.
          Sama już nie wiem. Są też cudne prace szydełkowe, ale to już wyższa szkoła
          jazdy. Moja babcia (św pamięci) piękne rzeczy umiała szydełkować, niestety nie
          ma już jej i nikt mnie tego nie nauczy a tak z gazetki czy z internetu to
          trudno.
          • anika-ka Re: Do Ani 19821 10.07.05, 19:29
            Witam Cie serdecznie.Co do moich lat to mam juz/albo 30 z sporym hakiem.Moze
            sie zdziwisz ze tak póżno zainteresowałam sie haftem, ale wczesniej bardziej
            pociagały mnie robótki na drutach i szycie.A to dlatego ze miałam dla kogo to
            robic,moich wspaniałych córeczek, teraz to juz panienki16 i 12 lat.Weszły w
            taki wiek że nie chcą już ubierac sie w to co ja zrobię.Ostatnio spodobały im
            sie torby z resztek jeans jakie im uszyłam i nawet je noszą.To ostatnio
            sporadyczne wypadki a ja lubie cos robic zeby było przyjemne z
            pożytecznym.Dlatego własnie postanowiłam nauczyc sie haftowac.Niestety narazie
            niewiele mogę Ci pomóc sama dopiero sie ucze ale mozesz korzystać z porad na
            tym forum a szczególnie z rad emago.Nie wiem jak ona to robi ze wyszukuje tyle
            stron w internecie na temat haftu ,mnie wyskakuja tylko strony płatne.Pozdrawim
            i zycze miłego haftowania.
            • ania19821 Re: Do Ani 19821 10.07.05, 19:38
              Ja wymysliłam że zrobię jakiś obrazek, a właściwie chciałabym wykonać kilka
              obrazków w tym samym formacie, oprawić w ramki i powiesić obok siebie na
              ścianie, żeby ładnie wyglądało. Potrzebuję tylko pomysłu jaki haft wykonać.
              Jutro wybiorę się do jakiegoś sklepu (polecany na Andersa) i zobaczę co tam
              jest. Zależy mi na wielkości takiej jak zdjęcie 10/15, albo trochę większe na
              początek. Tylko znaleść jakiś fajny wzór...
              • anika-ka Re: Do Ani 19821 11.07.05, 20:38
                Właśnie byłam dziś na zakupach,na ul Widok .Rzeczywiście kupiłam mulinę za 85gr
                i bardzo miła pani pomogła mi wyszukac co było mi potrzebne.Obsługa
                super,naprawde polecam i dziekuje osobie która go poleciła.Jak mozesz to tam
                wybierz sie na zakupy po muline.Jak chcesz wzorki z gazet,to polecam bazarek
                przy ul Banacha.Tam jest pare straganów które wysprzedają gazety o 70% ceny
                taniej niż w kiosku(nie sa to najnowsze wydania).Wczoraj zakopałam sie na
                godzinke w poszukiwaniu wzorków,ale było warto.Pozdrawim
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka