Dodaj do ulubionych

Rozpoczynam dyskusję: FORUM - ETYKIETA

31.07.05, 23:12
Miłe Panie, mili Panowie!
Chciałabym zauważyć, że na forum świadczymy wzajemnie sobie usługi - wspólnie
pomagamy w poszukiwaniach różnych wzorów haftów, czasami odpowiadamy na
pytania,itp. itp. Jednak uważam, że warto byłoby pamiętać o pewnych zasadach.
Jeśli ktoś czegoś szuka, to powinien podziękować, jeśli inna osoba mu to
znajdzie lub poda namiary, gdzie ma szukać. Każdy ma prawo szukać tego, o
czym marzy - na innych forach, ale niech nie traktuje osób z tego forum jak
tych, co będą za niego wszystko robić - znajdą, przeszukają i jeszcze raz
wskażą jeszcze dokładniej, bo poszukiwacz/poszukiwaczka nie ma czasu
przejrzeć podanych linków, stron, wzorów (przykład - patrz w temacie "szukam
schematu cudnego misia...zajrzyj proszę - odpowiedź z dnia 31 lipca godz.
21,14). Chętnie pomagam poszukującym, ale nie lubię, jeśli ktoś tak traktuje
innych. Czy nie wystarczy zwykłe:dziękuję? - bez zbędnych słów typu:
dziękuję, nie mam czasu przeszukać....
O jakich zasadach warto jeszcze pamiętać?
Obserwuj wątek
    • red_artist Re: Rozpoczynam dyskusję: FORUM - ETYKIETA 01.08.05, 10:59
      Emago masz rację, ale sądziłam, że dziękuję zwykle pojawia się poprzez kontakt
      mailowy, bo jeśli od kogoś konkretnego oczekujemy pomocy, to mailujemy do
      siebie i to jest normalne. Nie uważasz, że gdyby każdy na tym forum pisal
      dziekuje i dziekuje, powstaloby za duzo zbednych linkow (teraz juz i tak czasem
      mozna sie pogubic i naprawde czasem nie ma ochoty niczego szukac klikajac w
      kazda odpowiedz, ktora nie jest dla nas pomocna). Sadze ze trzeba przyjac to za
      cos normalnego, a wdziecznosc ktos okaze jezeli tez wyswiadczy nam kiedys jakas
      przysluge. Ja tak uwazam. A przy okazji - jestes genialna z tymi wszystkimi
      cudnymi linkami smile
    • narnia33 Re: Rozpoczynam dyskusję: FORUM - ETYKIETA 01.08.05, 10:59
      Dokładnie sie z Tobą zgadzam Emago.
      Jeszcze bym dodała to : że jesli ktoś szuka tematu , to moim zdaniem
      powinien "przelecieć" wszystkie tematy a potem dopiero zadać pytanie, np tak
      było z motywem "znaki zodiaku" powklejałam tam kilka roznych wzorów , i gdy
      temat znalazl sie 3 od dołu ktoś zarzucił nowy temat "znaki zodiaku" - nawet
      nie chciało mu sie lub przoczył że taki temat znajduje sie na dole - a być może
      aż tak mu nie zależało na tych motywach .
      Postanowiłam że nie bede w takich tematach wklejać linkow .
      • emago Re: Rozpoczynam dyskusję: FORUM - ETYKIETA 01.08.05, 17:59
        Nie chodzi mi o to, żeby na forum dziękować za pomoc w znalezieniu
        poszukiwanych schematów, bo oczywiście forum zmieniło by sie w księgę
        podziękowań. Chodzi mi o to, że czuję się bardzo niekomfortowo, jeśli
        poświęciłam komuś swój czas i poszukałam wzory, a ten ktoś odpowiada, że nie ma
        czasu ich przeszukać i chce jeszcze dokładniej być poprowadzony za rękę. To już
        przesada.Czyli: chodzi mi o to, żeby najzwyczajniej w świecie nie pisać takich
        odpowiedzi typu: dzieki, że mi znalazłaś, ale nie mam czasu przeszukać, podaj
        inne namiary itp.itp.
    • fiszerowa Re: Rozpoczynam dyskusję: FORUM - ETYKIETA 02.08.05, 02:14
      Droga Pani,

Serdecznie dziękuję za tę lekcję savoir-vivre. Bez Pani pomocy na pewno nie
      poradziłabym sobie z właściwym zachowaniem na forum wink
      Jednakże, w kwestii przytoczonego przez Panią wątku, ośmielę się mieć odmienne
      zdanie. Uważam, że założycielka owego wątku zachowała się jak najbardziej
      poprawnie i zgodnie z zasadami dobrego wychowania. Niestety nie mogę tego
      powiedzieć o Pani. Publiczne zganienie tej osoby i próba wymuszania na niej
      satysfakcjonujących Panią zachowań, jest zupełnie nie na miejscu i nie przystoi
      osobie, która pretenduje do miana "wyroczni" w kwestii dobrego wychowania.
      Reaumując, uważam, że treść powyższego wątku jest żenująca.

Co do Pani pytania zawartego w ostatnim zdaniu Pani wypowiedzi, proponuję aby
      rozpoczęła Pani próby usystematyzowania swoich wątków. Od jakiegoś czasu zalewa
      Pani forum lawiną pojedynczych wątków zawierających linki i fotografie gotowych
      haftów. Czy nie pomyślała Pani o założeniu kilku tematycznych wątków i
      przyłączaniu do nich kolejnych postów, tak jak robią to Pani idolki - Rosjanki?
      Może wówczas łatwiej byłoby poruszać się w całej tej masie?

Co do propozycji dyskusji o forum, myślę że należałoby zapytać założycielkę
      forum, jak wyobraża sobie coś, co sama stworzyła. Jeśli jest ona zainteresowana
      uwagami na tamat forum, chętnie się wypowiem. Natomiast Pani "zawładnięcie" i
      samozwańczość w tej materii zupełnie mi nie odpowiada.

Z poważaniem
      Fiszerowa
      • red_artist Re: Rozpoczynam dyskusję: FORUM - ETYKIETA 02.08.05, 06:08
        Tu nie chodzi o to kto jest właścicielem forum, bo zapewne większość z nas
        czuje się tutaj w swoim żywiole. A robienie emago tego typu uwag już zupełnie
        nie przystoi, bo ona jak nikt inny podała taką ilość świetnych linków, że
        okazała tym samym wielką pomoc - że tak powiem - "poszukiwaczom hafcianych
        skarbów". Wcale nie uważam żeby była to lawina nieuporządkowanych wątków -
        jeżeli ktoś na bieżąco śledzi wątki od razu wie gdzie kliknąć, żeby coś
        znależć. Jak komuś się nie chce szukać to kij mu w oko.
        Odnoszę wrażenie że ta "lekcja etykiety" odnosiła się do Ciebie, bo według tego
        łatwiej zrozumieć twoje dziwne oburzenie.
        PS. Co ci przeszkadzaja strony Rosyjskie?
        PS. Proponuję skończyć tą dyskusję, bo to nie miejsce na tego typu kłótnie.
        • fiszerowa Re: strony rosyjskie 02.08.05, 09:33
          Witaj,

Mimo, iż kończąc swój wątek, prosisz o zakończenie dyskusji, pozwolę sobie
          odpowiedzieć na Twoje pytanie.

> PS. Co ci przeszkadzaja strony Rosyjskie?

Strony rosyjskie zupełnie mi nie przeszkadzają. Wręcz przeciwnie jestem pod
          wielkim wrażenie ogromu schematów i linków tam zawartych. I mimo, iż jest tego
          bardzo dużo, strony są czytelne i łatwo się na nich poruszać. Moja uwaga do
          emago była nieco kąśliwa, ale istotą jest propozycja stworzenia podobnej
          systematyki.
          Tematem wątku jest Etykieta. Na stronie Gazety.pl poświęconej netykiecie,
          zawarte są informacje jak pisać. M.in.:
          "- Zanim założysz wątek sprawdź, czy temat już nie był omawiany. Użyj
          wyszukiwarki."
          Jeśli emago zakładała już wątek o kwiatkach, to może nie powinna za chwilę
          zakładać nowego, tylko dopisać się do już istniejącego? Dzięki temu, ktoś kogo
          interesują kwiatki, miałby zawężone pole poszukiwań, a emago działałaby zgodnie
          Etykietą (netykietą), na której tak jej zależy.

Fiszerowa
          • emago Re: strony rosyjskie 02.08.05, 10:40
            No tak, zrobiłam rzeczywiscie bałagan wpisując linki i inne namiary w róznych
            miejscach. Zbytnio rozpedziłam się w buszowaniu w sieci i wyszukiwaniu oraz
            pdsyłaniu róznych namiarów na hafty krzyzykowe. Żeby nikogo nie denerwować tym
            bałaganem będę bardziej zachowawcza i umiarkowana we wszystkim, co robię. Tak
            więc:
            Przepraszam wszystkich za wszystko, co pisałam dotychczas na tym forum, a co
            mogło urazić innych, bądź wprowadzić zamieszanie i bałagan na forum. Życzę
            miłego dnia, emago.
            Do widzenia wszystkim.
            • krysiaa7 Re: strony rosyjskie 02.08.05, 13:00
              Witam,
              wiecie dlaczego tu zaglądam? Na forum mojego miasta moge przeczytać właściwie
              tylko o aferach, plotki, ludzie opluwają się jak tylko moga. Tu nie tylko
              znajdowałam ciekawe wzory, ale wyczuwałam zwyczajną ludzką życzliwość - taką
              bezinteresowną. To był dla mnie zawsze wastrzyk optymizmu. Nie psujmy tego.
              Moj dziadek mawiał, że ten źle nic nie robi, co nic nie robi. Może i Małgosia
              tworzyła nowe wątki, ale wyczuwałam w tym tylko chęć działania w dobrych
              intencjach. DZIĘKUJĘ CI MALGOSIU!!!!!! Zastanówmy się, przecież każda z nas
              mogła wczesniej zwrócic uwagę (w sposób delikatny)na mnożenie wątków, my jednak
              tego nie robiłyśmy - więc tym samym godziłyśmy się na taką sytuację. Ponosimy
              więc też odpowiedzialność za tę sytuację. Krytykując emago krytykujemy siebie.
              Ale zawsze łatwiej komus dokopać, wtedy czujemy sie lepiej....
              Nie psujmy charakteru tego forum.
              • wuefka Re: strony rosyjskie 02.08.05, 20:10
                > Może i Małgosia
                > tworzyła nowe wątki, ale wyczuwałam w tym tylko chęć działania w dobrych
                > intencjach.
                Przykro mi to pisać, ale ten wątek nie został stworzony w dobrych intencjach.
      • pasjonatka.krzyzykow Re: Rozpoczynam dyskusję: FORUM - ETYKIETA 02.08.05, 22:17
        Fiszerowo,

dziękuję serdecznie za stanowisko, jakie zajęłaś.
        Cieszę się, że Ty, jak i Wuefka dostrzegłyście prawdziwe intencje założycielki
        tego wątku, w którym się teraz wypowiadam, choć zamierzałam pominąć go
        milczeniem.

Moja pasja krzyżykowania została obrzydzona na czas jakiś przez powyższe
        nieuzasadnione, kłamliwe zarzuty pod moim adresem.

Gdyby któraś z pań ni epotrafiła czytać między wierszami- to ten atak
        wymierzony jest w moją osobę.

Moje stanowisko przytoczyłam wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20039&w=26915360
        Oczywiście Emago jest tutaj bardzo lubiana, bo zarzuca forum tysiącem wzorów i
        chwała jej za to, ale mi nie tak łatwo zamydlić oczka. Pokazała pani brak
        klasy, a te przeprosiny rzucone mimochodem ot tak.. ech.. szkoda komentarza.
    • necara Re: Rozpoczynam dyskusję: FORUM - ETYKIETA 03.08.05, 00:48
      przestancie sie klocic, baby!! ta sie obraza, ta sie czuje skrzywdzona, ta
      obrzydzilo, tamtej serce peklo, zaraz dojdzie do tego, ze zaczniecie sie
      wyzywac, tudziez pojdzie to w druga strone i skoczycie z mostu w akcie
      rozpaczy... troche wiecej luzu, tolerancji dla czyjejs nie najzgrabniej ujetej
      mysli i nieopatrznie wyslanej na forum.bez histerii z tym calym zakladaniem
      nowych watkow, tak naprawde to chyban ikomu to nie przeszkadza, chyba ze
      strasznym upierdliwcom,szczegolnie,ze u nas(czyli w krzyzykach)watkow wcale nie
      jest jakos oblednie duzo.a najlepszym lekarstwem na jakis niemily watek jest
      zignorowanie go(mam na mysli zarowno"brak czasu" panny x, jak i
      nadmiernie "urazona dume"panny y).dziewczyny,jak juz ktos napisal,fajnie tu
      mamy,po co to psuc. ja rozumiem, ze mozna miec okres,pogoda zla,biometr
      niekorzystny,facet was wkurzyl,z mama sie pokloci czlowiek,jakas wypowiedz
      zdenerwuje,ale po co sie szarpac. lepiej policzyc do 10, powiedziec
      glosno:"łusaaaaa" i zaraz adrenalinka spadnie.
      pozdrawiam i licze na oczyszczenie atmosfery..
      • red_artist Re: Rozpoczynam dyskusję: FORUM - ETYKIETA 03.08.05, 06:00
        mysle ze necara świtnie wyraziła to co my wszystkie myślimy.
        nie kłóćcie się!!!
      • wuefka Re: Rozpoczynam dyskusję: FORUM - ETYKIETA 03.08.05, 08:40
        A dlaczego "łusaaaaa"? To jakieś zaklęcie? wink
        • necara Re: Rozpoczynam dyskusję: FORUM - ETYKIETA 03.08.05, 11:27
          "łusaaa"
          ogladalam kiedys tak glupciasta komedie, ze az zapamietalam z niej to łusaaa,
          jeden facet jak wkurzyl go ten drugi, łapał sie za uszy i mowil łusaaa(tak mu
          radzil psycholog) i mu ewidentnie przechodzilo (tzn.dopoki ten drugi nie
          przegial)
          no
          ciesze sie, ze sie dziewczyny odezwaly, nie damy sie tu nikomu klocicwink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka