Dodaj do ulubionych

płotno do wypruwania?

04.10.05, 16:38
Płótno do wypruwania produkcji DMC: do haftu krzyżykowego na różnego typu
podłożach(bielizna pościelowa i stołowa, ubrania, ...).
Obserwuj wątek
    • libretka1 Re: płotno do wypruwania? 04.10.05, 16:47
      Jezeli chcesz wyhaftowac wzor np. na poduszce czy bluzce i tak potrzebujesz
      jakiegos 'podkladu', zeby polapac sie w ilosci kratek. Kanwe wypruwalna trzeba
      przyfastrygowac do materialu, a potem usunac spod wykonanego haftu (pojedynczo
      sie wypruwa niteczki kanwy) i dzieki temu masz rowny wzor na materiale, na
      ktorym Ci zalezalo.
      Jeszcze nie korzystalam, ale marzy mi sie motyl na poduszce i pewnie sie za
      niego wezmesmile)
      • andzia84 Re: płotno do wypruwania? 04.10.05, 16:56
        Brzmi zachęcająco, nie wiedziłam że jest coś takiego
        Dzieki bardzo za info
    • ulaola Re: płotno do wypruwania? 04.10.05, 23:16
      Nie musisz kupować płtna DMC (nawet nie wiedziałam, że takie coś jest),
      wystarczy zwykła polska kanwa, kupowana w sklepach z materiałami, 1,50cm
      szerokość. Trzeba przyfastrygować odpowiedni kawałek na materiale na którym ma
      pozostać haft. Po wyhaftowaniu bez żadnego problemu wypruwa się nitki kanwy.Od
      lat tak robię. W ten sposób mam wyhatowaną pościel, obrusy, abażury, bluzki
      itp. Pięknie wychodzą małe hafty na bawełnianych bluzkach dla dzieci. Polecam.
      • andzia84 Re: płotno do wypruwania? 05.10.05, 09:18

• ulaola Re: płotno do wypruwania? 05.10.05, 14:17
          Krzyżyki nie robią się lużne, ale po wielokrotnym prasowaniu np. obrusów trochę
          się "spłaszczają". Myślę że to nie jest jakiś problem, bo efekt takiego
          wyhatowanego obrusu jest wspaniały. Natomiast trzeba bardzo ostrożnie haftować
          na bluzeczkach bawełnianych, bo bawełna lubi się ściągać. Ja cały czas
          kontroluje pod spodem czy jest Ok. Proponuje zacząć od małej poszewki na jasiek
          (np.monogram). Ta bawełna jest sztywna i b. dobrze się hatuje. Miłej pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka