andzia84 04.10.05, 16:38 Płótno do wypruwania produkcji DMC: do haftu krzyżykowego na różnego typu podłożach(bielizna pościelowa i stołowa, ubrania, ...). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
libretka1 Re: płotno do wypruwania? 04.10.05, 16:47 Jezeli chcesz wyhaftowac wzor np. na poduszce czy bluzce i tak potrzebujesz jakiegos 'podkladu', zeby polapac sie w ilosci kratek. Kanwe wypruwalna trzeba przyfastrygowac do materialu, a potem usunac spod wykonanego haftu (pojedynczo sie wypruwa niteczki kanwy) i dzieki temu masz rowny wzor na materiale, na ktorym Ci zalezalo. Jeszcze nie korzystalam, ale marzy mi sie motyl na poduszce i pewnie sie za niego wezme) Odpowiedz Link
andzia84 Re: płotno do wypruwania? 04.10.05, 16:56 Brzmi zachęcająco, nie wiedziłam że jest coś takiego Dzieki bardzo za info Odpowiedz Link
ulaola Re: płotno do wypruwania? 04.10.05, 23:16 Nie musisz kupować płtna DMC (nawet nie wiedziałam, że takie coś jest), wystarczy zwykła polska kanwa, kupowana w sklepach z materiałami, 1,50cm szerokość. Trzeba przyfastrygować odpowiedni kawałek na materiale na którym ma pozostać haft. Po wyhaftowaniu bez żadnego problemu wypruwa się nitki kanwy.Od lat tak robię. W ten sposób mam wyhatowaną pościel, obrusy, abażury, bluzki itp. Pięknie wychodzą małe hafty na bawełnianych bluzkach dla dzieci. Polecam. Odpowiedz Link
ulaola Re: płotno do wypruwania? 05.10.05, 14:17 Krzyżyki nie robią się lużne, ale po wielokrotnym prasowaniu np. obrusów trochę się "spłaszczają". Myślę że to nie jest jakiś problem, bo efekt takiego wyhatowanego obrusu jest wspaniały. Natomiast trzeba bardzo ostrożnie haftować na bluzeczkach bawełnianych, bo bawełna lubi się ściągać. Ja cały czas kontroluje pod spodem czy jest Ok. Proponuje zacząć od małej poszewki na jasiek (np.monogram). Ta bawełna jest sztywna i b. dobrze się hatuje. Miłej pracy. Odpowiedz Link