Dodaj do ulubionych

Do Wanbor5

16.11.07, 18:44
Droga Wanbor5, mam do Cienie ogromną prośbę. Nie wiem czy będziesz mi w stanie pomóc, ale zwracam sie do Ciebie z pewną prośbą. Pytałam się Ciebie kiedys o program do przerabiania obrazków na krzyżyki. Wiem, że bardzo dobrze w tym się orientujesz. Pomogłaś mi trochę w jeo rozszyfrowaniu, ale niestety jeszcze za bardzo mi nie wychodzi przerabianie obrazków. Chciałabym przerobić ten oto obrazek www.arrasy-krakow.com/enlarge.php?key=karmiaca&pl=1 na krzyżyki, jesli będziesz miała chwilke, czy mogłabyś mi pomóc, byłabym wdzięczna, jesli oczywiście nie jest to zbyt pracochłonne. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • wanbor5 Re: Do Wanbor5 16.11.07, 20:53
      witaj więc najpierw ten obraz otwierasz w programie do haftu ja mam Haft
      Krzyżykowy dla Windows podawałam juz stronę.jak się program otworzy to po lewej
      stronie u góry klikasz plik-importuj obraz-z pliku graficznego i szukasz gdzie
      zapisałaś obraz, załaduje się sam jak otworzysz. potem wzór-generuj wzór otworzą
      się atrybuty wzoru i ustawiasz szer, dług,nici ilość oraz rodzaj muliny. potem
      przetwarzanie wzoru i widzisz wzór graficzny żeby zobaczyć jego symulację znowu
      wracasz do generuj i symulacja teraz widzisz jak wygląda i widać co można
      poprawić. na dole po lewej edytuj wzór i tu poprawiasz kolory bo nie zawsze
      dobrze ten wzór wychodzi.po tym wszystkim wzór zapisujesz w tym pliku po lewej
      ale jako eksportuj i zmieniasz na jpg.po zapisaniu wracasz do rysuj wzór jako
      kolory i symbole i znów tak zapisuj jak podałam a kolory same Ci wyskoczą do
      zapisu tylko pamiętaj o zmianie na jpg. Ja Ci opracuję ten wzór ale chwilkę to
      potrwa bo ten obraz trzeba zrobić ze zdjęcia bo ten arras źle wyszedł acha tym
      obrazem wzorem przypomniałaś mi szkołę ponieważ ukończyłam tkactwo artystyczne i
      robiłam takie gobeliny, ale to inny temat?. umieszczę na swojej stronie ale
      spróbuj sama tak jak opisałam .wanda
      • gosiawiosna Re: Do Wanbor5 16.11.07, 22:39
        Ok. dziękuję, spróbuję się pobawić
        • iwona-2007 Re: Do Wanbor5 16.11.07, 23:18
          Dziś zainstalowałam sobie program do przerabiania obrazków na haft
          PCstitchPro z tej stronki:
          www.pcstitch.com/Download/Download.aspx
          Jeszcze za bardzo nie weszłam w szczegóły, ale może też spróbujesz?
          Pozdrawiam
          • wanbor5 Re: Do Wanbor5 16.11.07, 23:30
            witaj Iwona już mam ten program. o wiele lepszy niż pozostałe, ale nie zapisuje
            tylko jako plik pat jeżeli by chciały dziewczyny wzór to nie mogę go umieścić
            chyba że też mają ten program.poz wanda
            • iwona-2007 Re: Do Wanbor5 17.11.07, 15:49
              Dzięki za podpowiedź, szkoda, że nie można zapisać wzorów,bo program
              jest super.
              www.iwona2007.fotosik.pl/
              photofile.ru/users/iwona2007/
              • gosiawiosna Re: Do Wanbor5 17.11.07, 18:48
                Kochani a którą pobrać? Pro czy standard i czym one tak naprawdę sie różnią
                • iwona-2007 Re: Do Wanbor5 18.11.07, 13:54
                  Oba programy otwierają pobrane z internetu wzory,w pro można
                  przerobić zdjęcie na haft, ale niestety nie udało mi się ani zapisać
                  ani wydrukować własnego, drukuje tylko pobrane. Może ktoś opodpowie
                  nam, jak to zrobić.Pozdrawiam.
                  www.iwona2007.fotosik.pl/
                  photofile.ru/users/iwona2007/
                  • wanbor5 Re: Do Wanbor5 18.11.07, 15:27
                    witaj spróbuję pomóc. najpierw swój obraz musisz skopiować do My Cross Stitch
                    Patterns-Import Samples wklej.Potem otwórz program PCStitch 7 -File-Import-From
                    a disk File-Browse-Import Samples-open-next-next-Stiches- rozmiar obrazu ile
                    krzyżyków szerokość np 120-next-next-Floss Family wybierasz ilość kolorów i
                    firmę np DMC i 20 kolorów finisch obraz gotowy i można drukować i ustawiasz
                    opcje drukowania. Aby zapisać swój gotowy haft dajesz save.powodzenia i
                    pozdrowienia wanda
                    • sylwiapop101 Re: Do Wanbor5 18.11.07, 20:17
                      nie bardzo zrozumiałam czy to My Cross Stitch
                      Patterns-Import Samples do którego każesz kopiować jest jakiś osobny program
                      ?jak to znaleźć ?
                      • wanbor5 Re: Do Wanbor5 18.11.07, 20:36
                        witaj ja nie wiem gdzie Ty masz i to jest ten My Cross Stitch Patterns
                        wanda
                        • stella-sa Re: Do Wanbor5 19.11.07, 00:21
                          HAY....biernie sledzilam dziewczyny Wasze wypowiedzi i powiem , ze
                          zastosowalam wszystkie reguly, i nic z teg , mam blokade , ten
                          program jest chyba do wykupienia,wszystko jest ok, a jak zbliza sie
                          finisz...nastepuje blokada ....spedzilam przy tym programi caly
                          wieczor,i nic z tego...hmm,a moze moj komputer jest cos nie tak??a
                          moze ze stanow nie wolno sciagac??smilesmilea tak mi sie podobal, a moze
                          ja nie robie czegos po koleii...pozdrawiam.
                          • wanbor5 Re: Do Wanbor5 19.11.07, 11:13
                            nie wiem dziewczyny ale mi wychodzi jak na razie dobrze można zapisać wzór i
                            drukować nie mam do końca rozpracowany ten program ale jak na moje potrzeby oky.
                            W tym programie wzór się zapisuje jako Pat.poz wanda
                            • iwona-2007 Re: Do Wanbor5 19.11.07, 16:37
                              U mnie program przerabia obrazek na wzór, ale jak dojdzie do etapu
                              zapisania albo drukowania wyskakuje okienko, że potrzebna
                              rejestracja i przekierowuje na stronę programu z cennikiem. Z tego
                              wynika, że wersja pro jest płatna. Nie wiem z jakiej wersji
                              korzystasz, może z jakiejś starszej, bezpłatnej? Pozdrawiam.
                              • wanbor5 Re: Do Wanbor5 19.11.07, 20:48
                                witaj mam 7 i normalnie mi drukuje i ściągałam jako dowland.poz wanda
                                • stella-sa Re: Do Wanbor5 19.11.07, 21:05
                                  Mam ten sam problem co iwona, powiedzialabym identyczny,chyba nic z
                                  tego nie bedziesadsadsadhhhmmm pozdrawiam.A moze sa jakies inne
                                  programmy w sieci z ktorych mozna korzystac bez problemu , tak bym
                                  chciala wyhaftowac rodzinne portrety ,a tutaj nic nie moge
                                  zdzia;lac ,ta 7-emka jest dobra ale co z tego!!!Wandziu a moze Ty
                                  cos podpowiesz? co
    • gosiawiosna POMOCY Re: Do Wanbor5 19.11.07, 21:06
      Kochani, nie potrafie otworzyć żadnego zdjecia ani obrazku. Jak mam to zrobić, czy zmienić rozszerzenie odrazka na .PAT?
      • gosiawiosna POMOCY Re: Do Wanbor5 19.11.07, 21:25
        Oj do tego już doszłam, a teraz jakbyście mogły powiedzieć, czy są jakieś ustawienia, aby kolory były dodatkowo zaznaczane jakimiś znaczkami. np. czerwony kółeczkiem, zielony kwaracikiem itd
        • stella-sa POMOCY Re: Do Wanbor5 19.11.07, 21:39
          Sa ustalenia , na gorze jest cos takiego jak koleczka podobne do
          pelni ksiezyca,i klikasz tam ,wszystko ladnie robi tylko jak
          dojdziesz do momentu drukowania nastepuje blokada , tak ze chyba
          szkoda czasu,moze ktos ma lepsze funkcje , bo ja obsluguje laltopa,
          ale to chyba bez wjekszego znaczenia,moze sa inne programy w sieci,
          ale ja jeszcze nie znalazlam , moze ktos ma chetnie bym
          zainstalowala .
        • wanbor5 POMOCY Re: Do Wanbor5 19.11.07, 23:20
          witaj.dokladnie opisałam jak się obsługuje w tym programie. Jezeli chodzi o
          ustawienia jak ma drukować to już podpowiadam.klikasz na drukarkę i włączą się
          opcje po prawej stronie masz print stitches as: i tutaj myszką w dół znajdziesz
          jak chcesz drukować.poz wanda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka