koszatniczkazuzia 21.09.08, 14:46 Chciałabym wyprac swoje hafty ale nie wiem jak? Wzory są wyszyte muliną ariadną. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia0103 Re: Pranie robótek 21.09.08, 14:59 Ja wszystkie swoje hafty moczę w zimnej wodzie a następnie gotuje ok 15 min z proszkiem i vaniszem i jak do tej pory nic się z nimi nie stało. Proponuje żebyś sobie wybrała jakąś małą pracę i spróbowała ją "ugotować" Jak nie chcesz ryzykować to namocz sobie obrazki a później upierz w ręku Odpowiedz Link
kasiuk2 Re: Pranie robótek 21.09.08, 15:00 Robótki należy prać ręcznie, nie należy trzeć. Ja najczęściej piorę w płynie do prania. Robótka troszkę się pomoczy, potem ją lekko gniotę i pluczę. Następnie rozkładam na desce do prasowania , aby przeschła. Prasuje się na lewej stronie na czymś miękkim(ręcznik). Ja kupuję usztywniacz w sprayu i lekko usztywniam ponownie obrazek. Ładniej się wtedy opawia i prezentuje w ramce. Odpowiedz Link
asta6265 Re: Pranie robótek 21.09.08, 15:48 Ja zamaczamw ciepłej wodzie z Arielem i po 20 min praktycznie są czyste, również usztywniam lekkim krochmalem gotowym z paczki Odpowiedz Link
agda-a1 Re: Pranie robótek 21.09.08, 18:03 Na blogu p. Małgosi Piotrowskiej przeczytałam o gotowaniu robótek. Postanowiłam wypróbować tą metodę z drżeniem serca bo praca była na czarnej kanwie. Eksperyment powiódł się. Robótka wygląda super. Jest czysta, równia a po wyprasowaniu na tyle sztywna, że nic nie więcej nie trzeba z nią robić.Polecam. Odpowiedz Link