Dodaj do ulubionych

Nowe normy zachowania rodaków ?!

IP: 81.210.75.* 08.09.10, 14:34
Wróciłem własnie z pobytu zorganizowanego w Neo Pori w Grecji ( hotel Evdion 23.08.-06.09.) i nurtuje mnie jedna kwestia, czy normy obyczajowe "naszych kochanych rodaków" uległy zmianie ? Czy już nie obowiązują ( głownie młodych, biegle mówiących językami obcymi ) normy obyczajowe, że jak wchodzi się do autobusu ( którym grupa podróżuje ) lub stołowki wypadało by powiedzieć "dzień dobry lub chociaż by "hello", "kalimera" ? Czy to takie trudne ? Jeżeli wstydzą się swojej narodowości niech to robią w wyuczonych językach obcych ! Napradę jest to żenujące, gdy młody wykształcony człowiek zachowuje się w ten sposób, czyżby byli tak zadufani w sobie ? To nawet tak nie lubiany Niemiec potrafi się usmiechnąć i przywitać !
Obserwuj wątek
    • Gość: Ix Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 21:05
      A w domu wszyscy zdrowi?
      • Gość: ida Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.cable.smsnet.pl 08.09.10, 21:08
        Usmiechający się Niemiec :)))) Śmiechu warte!
        • Gość: Günther Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.versanet.de 26.09.10, 09:34
          Gość portalu: ida napisał(a):

> Usmiechający się Niemiec :)))) Śmiechu warte!

Hallo!
          A ja - mimo ze mam zone Polke - jeszcze sie usmiecham do swiata (i do was Poluski)!
          Gruß!
          • Gość: ida Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.cable.smsnet.pl 28.09.10, 19:43
            To z pewnością dzięki żonie Polce :)
    • Gość: mmm Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.09.10, 06:01
      poważnie normy obyczajowe nakazują witać sie z całym autobusem i restauracją gromkim głosem oznajmiając swoje przybycie?
      • Gość: ida Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.cable.smsnet.pl 09.09.10, 16:43
        No i zwracać baczną uwagę na to, co, kto, kiedy i jak :)
    • Gość: rea Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.home.otenet.gr 09.09.10, 09:05
      no coz, grzecznosc ma sie we krwi...
      zgadzam sie calkowicie- czasem zenujace jest zachowanie niektorych , szczegolnie za granica- bo oni "przeciez sa na wakacjach"!!!!!!!!!
      • Gość: inny pogląd Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.09.10, 22:01
        Czasem fakt, że jesteśmy społeczeństwem mniej zamożnym niż Niemcy czy Anglicy wychodzi pod względem kultury na dobre. Np. do danego hotelu to u nas może sobie pozwolić jakiś np. lekarz, który bądź co bądź zwykle bedzie miał wiekszą kulturę niż Angol czy Niemiec z fabryki, choć status finansowy to nadal zwykły robotnik zachodni od Polaka - lekarza ma jeszcze trochę lepszy.
        • dokto Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! 10.09.10, 07:43
          Uważaj żeby nie wbić sobie drzazgi.
          • Gość: gtw ale jazda IP: *.condornet.sk 10.09.10, 08:21
            gościu z całego wyjazdu zapamiętał brak przywitania się w autobusie i tak go to dręczyło, że wypadł z tym na forum...

zaprawdę, coraz większe dziwolągi wyjeżdzają na te wakacje....
            • zo_h Re: ale jazda 10.09.10, 08:47
              Jadąc na wakacje staram się przede wszystkim odpocząć, w tym również od rodaków. Szkoda czasu na obserwacje i analizowanie cudzego zachowania ...

Pozdrawiam
        • Gość: Ljotczik-gieroj Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.versanet.de 27.09.10, 18:23
          ość portalu: inny pogląd napisał(a):

> Czasem fakt, że jesteśmy społeczeństwem mniej zamożnym niż Niemcy czy Anglicy w
          > ychodzi pod względem kultury na dobre. Np. do danego hotelu to u nas może sobie
          > pozwolić jakiś np. lekarz, który bądź co bądź zwykle bedzie miał wiekszą kultu
          > rę niż Angol czy Niemiec z fabryki, choć status finansowy to nadal zwykły robot
          > nik zachodni od Polaka - lekarza ma jeszcze trochę lepszy.

Masz racje. Robotnik (po polsku robol) z Niemiec czy Anglii nie ma tego poziomu jak polski lekarz ( i nie tylko). Kto umie lepiej rzucac kur...i i ch...i - jak Polak???
          Po tym was poznac wszedzie. Bo nawet z waszych lekarskich zlotych butow wylazi sloma. I to jeszcze dlugo bedzie!!
          Pozdrowienia
          Ljotczyk-gieroj
    • Gość: piter Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 13:01
      A rozwydrzonych Angoli sikających do basenu i uprawiających seks na ulicy to nie widziałem ?, chamskich Niemców z butnymi minami opie...jących kelnerów jak gestapo też nie ?, krzykliwych Włochów, obrażonych na wszystko Francuzów, kompleksy i stereotypy, wstydzisz się że jesteś Polakiem / Polką to się nie przyznawaj, durni nie brakuje w żadnej nacji czy narodowości. Pobieżnych i szybkich poglądów i osądów też.
      • Gość: gość Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 09:34
        Okropone i świadczące o fatalnym poziomie kultury Polaków zachowania, są typowe po obustronach turystyczbenj rzeczywistości. Spróbuj się wybrać w Polsce do jakiegoś rodzimego, turystycznego kurortu. Zgadzam sie z tym, kto umieścił ten wpis. Jeżdzę od lat po Europie i sporo widziałem. Nawet odzew, na tę słuszną uwagę, jest cokolwiek nie na poziomie... w przeważajacej części.
        Chamstwo niektórych Angoli nie jest argumentem pocieszającym. Do hołoty chyba nie chcemy równać ?
    • Gość: Lukassss Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.mofnet.gov.pl 21.09.10, 11:42
      Jedni są oburzeni, że nikt im się nie kłania wsiadając do autobusu a z drugiej strony w samolocie zajmują czyjeś miejsce a potem na grzeczne uwagi by zajęli swoje, kłócą się bez powodu. Obserwowałem pewnego pana, który wszystkich ustawiał a potem odstawiał w samolocie szopki.
    • Gość: tak? Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 21:15
      Witam, drogi rodaku jakoś nie wyobrażam sobie by jako ostatni wsiadający i zajmujący ostatnie miejsce w autokarze miał podać rękę, ucałować każdą z ponad 50 osób! Do wszystkich powiedzieć "dzień dobry" opowiedzieć kilka słów o sobie... Ty zresztą też nie umiesz się zachować, pisząc posty, też powinieneś się przywitać... To tyle szanowny Panie...
      • Gość: gosć Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 14:58

Ludziska skąd w Was tyle jadu ????
        • Gość: ziomek Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 23:53
          Uderz w stół a nożyce się odezwą. Kultura wielu wypowiedzi tu zamieszczonych świadczy właśnie o nowych normach zachowania : chamstwo, jad, agresja. Niby dlaczego ci ludzie mieliby komuś życzyć miłego dnia? Przecież widać, że nic miłego nikomu oprócz siebie nie życzą. Smutne.
          • Gość: ewa1900 Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.chello.pl 26.09.10, 07:14
            Witam - zwłaszcza "założyciela " tego wątku.Nie będę oryginalna ale procentuje tzw.bezstresowe wychowywanie dzieci.One rosną i mamy to co mamy.Rodzice udają że wychowują,szkoła udaje że uczy,ksiądz udaje że się modli .......Ktoś naśmiewa się z uśmiechniętego Niemca.Otóż ten naród tak ma,że pozdrawia nawet nieznajomych i robi to ot po prostu - mija człowiek człowieka to się pozdrawiają.Dawniej na szlakach turystycznych tez był zwyczaj pozdrawiania się nawzajem.Teraz mijają się ludzie i co ....ano prawie nic albo nic.Dzisiejsze tzw.normy to schlać się,butelki rozbić na plaży albo wrzucić do basenu...........Pojęcia takie jak cisza nocna/22-5/ istnieje tylko w pamięci ludzi starszych!!A ja sie pytam dlaczego ? dlaczego mam w nocy słuchać tzw.kulturalnych,inteligentnych / bo za takich sie uważają/ wyczynowców.Tylko dlatego,że oni mają ochotę rozrabiać a ja nie?Ktoś wcześniej zauważył kulturę się ma.A ja dodam albo wrodzoną albo nabytą.Świadczą o tym co niektóre tzw.wcześniejsze odpowiedzi.Pozdrawiam wszystkich życzliwych i nieżyczliwych.Zastanówmy się chociaż przez chwilkę nad swoim postępowaniem i zachowajmy odrobinę taktu,kultury i godności osobistej.
            • Gość: Günther Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.versanet.de 26.09.10, 09:39
              Po prostu Polacy uwazaja, ze majac tak zwana demokracje moga pokazac swe prawdziwe cechy narodowe. A Chamstwo, to jedna z nich! Naprawiacze swiata uwazaja, ze wszyscy powinni im sie klaniac, bo to przedstawiciele narodu wybranego, co to mieli papieza, co im Chrystus krolem, co zwalili mur berlinski, co Kosciuszko i pulawski....i tak dalej.
              A w sumie to zascianek! I to jeszcze dlugo, dlugo!
              Gruß
              Günther
              • Gość: do Gunthera Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.09.10, 10:22
                Gunther, ich habe Iura beendet und ich verdiene in Polen so wiel, wie in Deutschland eine Person, diese nur Grundschule beendet hat. Ich fahre nach Hotel ***/**** und diese Person fahrt nach derselben Hotel. Verstehst Du ?
                Gruss aus polnischen Breslau :)
                Ale z tym narodem wybranym to się zgadzam, nie udawaj Niemca bo za dobrze po polskiemu szrajbiesz.:). Chyba że jesteś kims w stylu Mihek Klose, tylko wiedz jedno - śląska gwara przypomina bardziej czeski niż niemiecki.
                • Gość: Günther Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.versanet.de 26.09.10, 20:37
                  Gość portalu: do Gunthera napisał(a):

> Gunther, ich habe Iura beendet und ich verdiene in Polen so wiel, wie in Deutsc
                  > hland eine Person, diese nur Grundschule beendet hat. Ich fahre nach Hotel ***/
                  > **** und diese Person fahrt nach derselben Hotel. Verstehst Du ?
                  > Gruss aus polnischen Breslau :)
                  > Ale z tym narodem wybranym to się zgadzam, nie udawaj Niemca bo za dobrze po po
                  > lskiemu szrajbiesz.:). Chyba że jesteś kims w stylu Mihek Klose, tylko wiedz je
                  > dno - śląska gwara przypomina bardziej czeski niż niemiecki.

Hallo mein lieber Freund,
                  ich habe Verständnis für, dass Du als Pole nicht all zu gut Deutsch schreibst. Aber zu behaupten, dass ich zu gut polnisch schreibe ist für mich ein Lob. Danke!
                  Ein Paar Jährchen bin ich schon mit meiner Frau verheiratet – und damit auch die Sprache deren Landes gelernt. Aber auch vice versa – Sie spricht auch meine Sprache.
                  Also, um nicht aus der Übung zu geraten – weiter auf Polnisch:

Moim zdaniem nie poziom wyksztalcenia stempluje poziom tak zwanej Kinderstube.
                  Mowienie komus – nawet jak go nie znam – dzien dobry – jest w moim kraju widziane jako cos normalnego. A w „polskim Breslau” – jak go Ty nazywasz – na przyklad przy wchodzeniu do sklepu – jako cos podejrzanego. Moze zdradza mnie moj akcent – ktory wzbudza w mlodych – a przynajmniej powojennych Polakach asocjacje ...Niemcy przysli!
                  Albo sie myle??
                  Pozdrawiam
                  Günther
    • Gość: flinstone Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.09.10, 18:30
      No ale tu niektorzy pojechali... A autor watka tez nie lepszy i z kultura (internetowa tym razem) jak widać mocno na bakier. Załozył wątek i ani razu sie na nim nie pojawił.....
    • Gość: Agata Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: 94.155.73.* 26.09.10, 20:15
      Zgadzam się, że nasi rodacy mają kompleksy niższości i zachowuję się własnie tak. Wiechcie z butów im wychodzą. Brakuje uśmiechu, dobrego tonu. Są sztywni i bardzo nieuprzejmi, szczególnie ludzie młodzi. Nie ma w nich empatii do otoczenia, a w hotelach super czystych w Grecji, ciągle mają o coś pretensje do obsługi i personelu. Byłam świadkiem jak panienka z Polski wiecznie zajmowała dziewczynę w recepcji, że albo w szafie ma za mało wieszaków, albo w łazience mydło jest zbyt malutkie i takie mało istotne rzeczy były dla niej problemem. Mydło w Grecji kosztuje 1 euro, a wieszaki w super markietach są w cenie 30 centów.
      • Gość: xxx Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.09.10, 21:41
        1. Superczyste hotele w Grecji - buhahaha !!! Bo Polacy jeżdża do Turcji czy Egiptu gdzie obsługa bardziej skacze koło nich a nie jest leniwa.
        2. Różni są Polacy, więc nie uogólniajmy. A ileż to - na czystszej od Grecji hiszpanskiej Majorce - niemieckiej czy angielskiej młodzieży rozwydrzonej ? To dopiero chamstwo i tam to dopiero - jak to ktoś trafnie ujął - pokłosie bezstresowego wychowania.
        • bokertov1947 Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! 27.09.10, 04:42
          Gość portalu: xxx napisał(a):
          .....- niemieckiej czy angielskiej młodzieży rozwydrzonej ? To do
          > piero chamstwo i tam to dopiero - jak to ktoś trafnie ujął - pokłosie bezstreso
          > wego wychowania.

A to argument!!!!
          Niech na calym swiecie wojna, byla nasza wsi spokojna!
          W koncu uwazata sie za najlepszych na swiecie i okolicy - synowie Jana Pawla i krola Polski!!
          To tylko was nasladowac!
          Wypustta malpy z klatki, to zobaczyta jak sie zachowujeta!
          Pozdrowienia srana
    • Gość: Robik. Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: 81.219.112.* 27.09.10, 21:35
      Niestety. Niedawno wróciłem z Krety i muszę przyznać że jeszcze takiego zachowania rodaków nie widziałem do tej pory. Nie wiem co jest przyczyną. Może stwierdzenie że 'suma inteligencji jest stała tylko populacja rośnie' jest prawdziwe.
      Kilka przykładów na brak myślenia:
      - zachowanie w samolocie. Podejście do lądowania, włączony sygnał zapiąć pasy i nasi kochani rodacy w akcji. Wstawanie do schowków na bagaż, wstawanie żeby zrobić zdjęcie przez okno naprzeciwko, rekord - wstanie do toalety 'żeby nie szukać na lotnisku' (autentyczne!).
      Dzieci...(według mnie powinno się je przykuć do rodziców zanim wejdą na pokład samolotu) radośnie bawiące się w przejściu, biegające po samolocie... i szczęśliwi rodzice że złapali chwilę spokoju i nie muszą ich pilnować. (wyrazy współczucia dla pań próbujących karmić i poić pasażerów bez ofiar).
      Po wylądowaniu komedia (przynajmniej dla mnie) samolot jeszcze nie zjechał z pasa a już prawie bijatyka do wyjść (dziwne... do wydaje mi się że bagaż i tak dotrze po nas do terminalu, ale może się mylę).
      - wycieczki fakultatywne. Nie wiem może coś się zmieniło ale chyba większość obywateli musi jeszcze skończyć podstawówkę i nabyć podstawowy zakres umiejętności czytania. Urządzenie awantury rezydentce że na Santorini nie było posiłku mnie powaliło. Zwłaszcza że łopatologicznie było zaznaczone jeśli wycieczka ma posiłek (może "'lunch' w cenie" jest nie po polsku i dlatego dali się zmylić...).
      - hotel. Drodzy emeryci, jeśli wybieracie się na Kretę nie wybierajcie Hersonissos, jeżeli już upieracie się wybrać najbardziej rozrywkowo/młodzieżową miejscowość NIE wybierajcie hotelu w centrum. Miałem wątpliwą przyjemność pośredniczyć w dyskusji pomiędzy parą emerytów a obsługą hotelu. Argument że, "wybrali ten hotel bo jest blisko centrum a oni nie chcieli mieć daleko bo nie mogą daleko chodzić" mnie powalił... Jeśli ktoś tak wybrał musi się liczyć z tym że kluby zamykają rano i raczej ciężko się mu będzie wyspać.
      W przyszłym roku planowany wypad do egiptu. Pewnie coś nowego się dowiem o rodakach...
      • potwor_z_piccadilly Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! 27.09.10, 23:00
        No tos robik malo widzial a w Egipcie to zaznasz rozkoszy poznania Rosjan.
        • bokertov1947 Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! 28.09.10, 05:04
          potwor_z_piccadilly napisał:

> No tos robik malo widzial a w Egipcie to zaznasz rozkoszy poznania Rosjan.

Hi potwor!
          Masz w pelni racje!
          Bo „my Polacy“ nie jestesmy jeszcze takimi znowu niewychowanymi chamami. W koncu jeszcze sa Rosjanie. To oni powinni sie uczyc jak zachowac sie w cywilizowanym swiecie – najlepiej od „nas Polakow“! Bo to „my“ mamy wieloletnie doswiadczenia z czasow pielgrzymowania do ojca naszego Jana Pawla. Z krysztalem, czosnkowa polska kielbasa i Nivea pod pacha.
          No wiec, niech sie Ruscy ucza – a potem pogadamy tu o dobrych obyczajach polish hight society!
          Pozdrowienia srana
          PS: My Paljaki nastajaszczij narod – my spimy w krawacie – skazau adin szlchciura polskij zza Buga!
          • Gość: ida Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.cable.smsnet.pl 28.09.10, 19:55
            Co do roześmianego Niemca - napisałam, bo nie miałam takich doświadczeń. Nie jeżdżę po świecie po to, żeby analizować zachowanie ludzi - ot przypadkiem coś się nasunie - i się nasunęło - nie widziałam nigdzie uśmiechniętego Niemca - może jakieś namiary - tak z ciekawości, bo przecież nie sprawdzę- gdzie to Niemcy są zadowoleni, nosa nie trzymają powyżej palm, młodzież mają dobrze wychowaną - bez zażywania narkotyków i demolowania lokali, no i mówia "dzień dobry: - niechby po niemiecku.
            • Gość: gosć Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 11:06
              No... i wychodzi na to, że nie tylko jesteśmy gburami, ale też rasistami...........? Osobiście wolę pierwszy z zarzutów.
              • Gość: ida Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! IP: *.cable.smsnet.pl 29.09.10, 23:38
                No to gratuluję adekwatnego użycia słów.
              • bokertov1947 Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! 30.09.10, 04:45
                Gość portalu: gosć napisał(a):

> No... i wychodzi na to, że nie tylko jesteśmy gburami, ale też rasistami.......
                > ....? Osobiście wolę pierwszy z zarzutów.

No - to dopiero teraz to zauwazyles??
                Super - czyli forum sie do czegos przydaje!!!
    • potwor_z_piccadilly Re: Nowe normy zachowania rodaków ?! 29.09.10, 15:09
      Pewnie ze wsrod naszych turystow zdarzaja sie przejawy zasciankowosci, czy zwyklego buractwa.
      Nie sa to jednak powody naszych niskich notowan w turystycznych miejscach. Inni bywaja gorsi.
      Glowny powod to niedostatek kasy. Niestety, postrzegani jestesmy jako na wszystkim oszczedzajace dziady a to jest biznes i taryfy ulgowej w tych kwestiach sie nie spodziwajmy.
      Ktos napisze ze wiekszosc nacji oszczedza. Zgoda. Oni jednak robia to dyskretnie. My o swojej biedzie musimy poinformowac caly swiat, naiwnie sadzac ze ktos sie uzali.
      Co do Niemcow to nie usmiechaja sie nawet gdy pakuja naszym rodaczkom bezmala miedzy nogi aparaty fotograficzne. Jak sie ma paskudne baby, to przynajmniej na fotkach chce sie miec cos ladnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka