marta2504 Re: alergia na roztocza 12.02.07, 13:27 U mojej 2,5 letniej córeczki na podstawie testów z krwi rozpoznano uczulenie na roztocza. Od 6 tygodnia życia ma problemy skórne - zmiany pojawiają sie na karku i pod kolanami. Przez pierwsze 2 latka praktycznie nie chorowała. Problemy pojawiły się podczas ostatniego lata - zaczęła łapać zapalenia dróg oddechowych w tym 2 razy zapalenie oskrzeli. Wtedy przez 2 tygodnie dostała Clarine 1 dziennie po 5 ml i przez parę miesięcy był spokój. Ostatnio znowu zaczęła chorować i ponownie dostaje Craline. Poprawa po tym leku jest natychmiastowa - znika katar, łzawienie oczu. Zastanawiam sie tylko czy ta alegria nie powinna byc leczona systematycznie? Czy wasze dzieciaki też dostają leki tylko podczas nasilenia alergii? Boje sie żeby u małej nie doszło do astmy. Mała nie na napadów duszności, nie ma ataków kaszlu w nocy. Jeśli kaszle to z reguły rano i wieczorem - ale kaszel wystepuje tylko podczas lub zaraz po chorobie. Może ktoś z was ma większe doświadczenie w tej sprawie, w mojej okolicy ciężko o dobergo alergologa. Odpowiedz Link
lena691 Re: alergia na roztocza 12.02.07, 14:12 Hej synek tez ma alergię na roztocza i pokaszluje głównie popołudniami. Na stałe mamy flexotide i singular i zyrtec i odkąd ma te leki to nie był chory. Wydaje mi się że dziecko powinno mieć leki na stałe ale ekspertem nie jestem i może ktoś tu cos podpowie. pozdrawiam Odpowiedz Link
tymolka Re: alergia na roztocza 12.02.07, 17:12 cześć..jak czytam to co napisałaś to tak jakbym widziała swoja córkę kilka lat temu.Też jest uczulona na roztocza kurzu(m.in.)Objawy skórne ,które opisujesz to może być atopowe zapalenie skóry(choc to tylko moje przypuszczenie).Moja córka oprócz alergii ma jeszcze astmę,ale nie mając jeszcze zdiagnozowanej astmy brała na stałe leki.W tej chwili bierze Cortare,Claritine i Singulair.Myśle,że powinnas skontaktować się z alergologiem szkoda żeby malutka tak sie męczyła. Odpowiedz Link