Dodaj do ulubionych

The Secret Machines: Now Here Is Nowhere

11.08.04, 19:03
Wszystko wskazuje na to, że to jedna z najważniejszych płyt tego roku. Poznałem ją kilka dni temu i od tej pory słucham po kilka razy dziennie. Trio to gra długie, niebanalne, momentami rozjechane (przez to przywołujące skojarzenia z wykonawcami spod znaku shoegaze jak My Bloody Valentine czy Ride) kawałki gitarowe, ocierające się też o stylistykę Radiohead czy The Cooper Temple Clause (notabene wg mnie ciekawiej niż robią to ci drudzy).Trafiają się elektroniczne smaczki. Ogólnie jest w tej muzyce dużo przestrzeni, ale że przy tym, jak trzeba, to The Secret Machines nie boją się tych gitar używać, bywa też głośno.

Całość tworzy kapitalną całość, choć już pierwsze dwa utwory, dziewięciominutowy, potężny, transowy "First Wave Intact" (niesamowita jazda zaczyna się tuż przed siódmą minutą, kiedy wchodzi chórek, by po chwili ustąpić miejsca narastającemu hałasowi) i dysponujący przepięknym refrenem "Sad And Lonely" robią kolosalne wrażenie. A potem jeszcze siedem nie mniej ciekawych kompozycji kończących się znów długaśnym, wielowątkowym utworem tytułowym - łącznie wszystko trwa 50 minut. Polecam wszystkim.
Obserwuj wątek
    • ilhan Re: The Secret Machines: Now Here Is Nowhere 11.08.04, 19:04
      ilhan napisał:

> Całość tworzy kapitalną całość

Jestem wielki! ;-)
    • cze67 Re: The Secret Machines: Now Here Is Nowhere 11.08.04, 19:28
      ilhan napisał:
      Trio to gra długie, niebanalne, momentami rozjechane (przez to przywołujące
      skojarzenia z wykonawcami spod znaku shoegaze jak My Bloody Valentine czy Ride)
      kawałki gitarowe,

No, no, no. To może nawet starego tetryka cze67 ruszy ta nowa, jak to teraz
      młodzi mówią, muza.
      • ilhan Re: The Secret Machines: Now Here Is Nowhere 11.08.04, 19:38
        Po wejściu na www.thesecretmachines.com w prawym górnym rogu pojawia się opcja pozwalająca posłuchać początków wszystkich utworów - nie jest to jednak chyba zbyt rozsądne rozwiązanie, bo one w większości wtedy jeszcze niewiele oferują...
    • kubasa Re: The Secret Machines: Now Here Is Nowhere 11.08.04, 20:01
      Ehh, przyznalbys sie kto Ci to polecil, a nie, "poznalem ja kilka dni temu" :D.
      Plyta jest znakomita, prawie tak dobra jak Fiery Furnaces (poza Ayya nikt mi
      jeszcze na jej temat nie odpisal, czyzby nikomu sie nie chcialo sluchac
      najwiekszej niespodzianki tego roku? :) )

A teraz Wisla...
      • ilhan Re: The Secret Machines: Now Here Is Nowhere 11.08.04, 20:07
        kubasa napisał:

> Ehh, przyznalbys sie kto Ci to polecil

Fakt.

www.screenagers.pl/index.php?service=albums&action=show&id=520
        :-D
        • kubasa Re: The Secret Machines: Now Here Is Nowhere 11.08.04, 20:20
          ilhan napisał:

> kubasa napisał:
          >
          > > Ehh, przyznalbys sie kto Ci to polecil
          >
          > Fakt.
          >
          > www.screenagers.pl/index.php?service=albums&action=show&id=520
          > :-D

Oficjalnie stwierdzam, ze zespol Mansun polecil mi Tomek Gwara a Stone Roses
          Grzegorz Brzozowicz :D
          • ilhan Re: The Secret Machines: Now Here Is Nowhere 11.08.04, 20:25
            kubasa napisał:

> Oficjalnie stwierdzam, ze zespol Mansun polecil mi Tomek Gwara a Stone Roses
            > Grzegorz Brzozowicz :D

Łukasz na pewno się ucieszy, że jest już w jednym rzędzie z Grzegorzem Brzozowiczem :-)
      • pagaj_75 Re: The Secret Machines: Now Here Is Nowhere 11.08.04, 20:10
        kubasa napisał:

> Ehh, przyznalbys sie kto Ci to polecil, a nie, "poznalem ja kilka dni temu" :D.
        > Plyta jest znakomita, prawie tak dobra jak Fiery Furnaces (poza Ayya nikt mi
        > jeszcze na jej temat nie odpisal, czyzby nikomu sie nie chcialo sluchac
        > najwiekszej niespodzianki tego roku? :) )

Ja Ci odpiszę jak tylko posłucham (właśnie się ciągną i FF i Secret Machines).
        Trza wiedzieć co w młodzieżowej trawie piszczy...
        • nemrrod Re: The Secret Machines: Now Here Is Nowhere 11.08.04, 20:26
          pagaj_75 napisał:

> kubasa napisał:
          >
          > > Ehh, przyznalbys sie kto Ci to polecil, a nie, "poznalem ja kilka dni tem
          > u" :D.
          > > Plyta jest znakomita, prawie tak dobra jak Fiery Furnaces (poza Ayya nikt
          > mi
          > > jeszcze na jej temat nie odpisal, czyzby nikomu sie nie chcialo sluchac
          > > najwiekszej niespodzianki tego roku? :) )
          >
          > Ja Ci odpiszę jak tylko posłucham (właśnie się ciągną i FF i Secret Machines).
          > Trza wiedzieć co w młodzieżowej trawie piszczy...

Ja też ciągnę! ;) Znam na razie po jednym kawałku z każdej płyty:
          "Chris Michaels" The Fiery Furnaces - ciekawa, barwna, zmienna, wielowątkowa
          kompozycja. Ale to nie moja bajka trochę...
          "Sad and Lonely" The Secret Machines - już sam tytuł mi się podoba, sam utwór
          też niczego sobie, fajne przesterowane brzmienie, ładna melodia...

• ihopeyouwilllikeme Re: The Secret Machines: Now Here Is Nowhere 11.08.04, 22:39
            Zajebista płyta.
    • kkrzysiekk nie jest dobrze.... 12.08.04, 20:54
      ;-)) ..bo bardzo spodobała mi się już po pierwszym przesłuchaniu, co znaczy,
      że może się szybko znudzić...
      • ilhan Re: nie jest dobrze.... 13.08.04, 19:00
        kkrzysiekk napisał:

> ;-)) ..bo bardzo spodobała mi się już po pierwszym przesłuchaniu, co znaczy,
        > że może się szybko znudzić...

Spokojnie, mi też się spodobała od razu, ale nic nie szkodzi, bo to jednak płyta do wielokrotnego smakowania ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka