Dodaj do ulubionych

The Futureheads

18.11.04, 22:47
Koniec roku się zbliża, podsumowania wszelakie będą na forum dokonywane za tygodni kilka, więc zasygnalizuję jeden album, który w ostatnich dniach dobija się u mnie do pierwszej piątki 2004 r.

Wprawdzie kilka miesięcy temu oceniałem tę płytę na 7/10, to jednak dzisiaj przyznaję, że trochę nie doceniłem self-titled debiutu The Futureheads i jest jeszcze lepszy niż podejrzewałem. Zwarte i nieschematyczne kompozycje, unikanie dłużyzn, świeżość, umiejętne, nie męczące nawiązania do przeszłości (The Jam, The Clash, Gang Of Four). Świetne, oryginalne rozwiązania wokalne, o których już wspominałem w innym wątku. Odrobina humoru w tekstach, które są zgrabnymi, typowo brytyjskimi komentarzami codzienności.

Dodatkowym atutem "The Futureheads" jest jej długość - trwa dokładnie tyle ile jadę z domu na uczelnię.

Polecam jak ktoś lubi takie klimaty.
Obserwuj wątek
    • ayya Re: The Futureheads 18.11.04, 22:56
      ilhan napisał:

> Dodatkowym atutem "The Futureheads" jest jej długość - trwa dokładnie tyle
      > ile jadę z domu na uczelnię.

To niekwestionowany walor tej płyty, szczególnie np. dla mnie ;PPP

Mnie tam debiut The Futureheads nie zachwyca. Fajne nawiązania do przeszłości i
      wokal to plusy tego albumu. Ale to nie jest jakieś wyjątkowe wydawnictwo. Może
      jeszcze dam zespołowi szanse, ale raczej niewiele to zmieni :)
      • ilhan Re: The Futureheads 18.11.04, 23:14
        ayya napisała:

> To niekwestionowany walor tej płyty, szczególnie np. dla mnie ;PPP

To wcale nie jest śmieszne - zmienianie płyty w metrze albo autobusie o ósmej rano to męczarnia :D

A co do płyty - miałem przez dłuższy czas podobne odczucia, dziwiła mnie wysoka średnia ocen na metacritic.com (chyba 82/100). Ale dałem im kilka szans i z dumą mówię: już rozumiem fenomen Futureheads :))
    • ilhan Re: The Futureheads 01.12.04, 09:25
      Borys przytakuje :)
      www.porcys.com/Reviews.aspx?id=549

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka