Dodaj do ulubionych

Jednak eighties

20.02.10, 13:51
Jeśli chodzi o naszą narodową muzę to lata 80-te jednak rządzą. Najlepsze
lata Perfectu, Republiki, różnych punków (Moskwa, Siekiera, potem Armia),
Tilt, Brygada Kryzys Madame, Dżem, TSA i jeszcze wiele innych świeżo
brzmiących zjawisk. A wcześniej? Raczej tandeciarstwo, może z wyj. SBB.
A co wy sadzicie?

DB.Rabbit
Obserwuj wątek
    • pomer_anya Re: Jednak eighties 21.02.10, 16:55
      Zgadzam się. Oprócz tego co wymieniłeś to był najlepszy okres takich naszych
      gwiazd jak Maanam, Budka Suflera, no i moja ulubiona Repubika.
      • billy.the.kid Re: Jednak eighties 21.02.10, 20:25
        bo ja wiem??
        może.
        ja jednak pozostałem przy tamtym rocku, w który muzycy szukali
        instrumentalnej wirtuozerii. tego raczej w tych latkach 80 nie ogę
        sie doszukac.
        może zostałem przez sentyment przy latkach 60??
    • essor Re: Jednak eighties 02.03.10, 20:08
      krol-czy-krolik napisał:

> rzmiących zjawisk. A wcześniej? Raczej tandeciarstwo, może z wyj. SBB.
      > A co wy sadzicie?
      >
      Nie sądzę. Tandeciarstwo było wtedy. później i teraz też. Takie Lady Pank - może
      niezłe, ale małpowało Police. Tutaj już przetoczyła się dyskusja-pyskusja wink na
      temat polskiego rocka. Ja w Polsce cenię ten rock mniej "rockowy", a bardziej
      poszukujący własnych form. Własnego wyrazu. Z dawnych Niemen i Grechuta,
      oczywiście SBB, z późniejszych Republika, Armia, a z teraźniejszych na pewno
      Hey, może Pustki.
      • jo_ember Re: Jednak eighties 10.07.10, 17:23
        Teraz przypomniała mi się AYA RL, naprawdę dobra formacja ze Śląska, pierwsze
        wcielenie Kukiza (i moim zdaniem najlepsze)
        • trzcinka78 Tears for fears 27.05.11, 14:40
          Co prawda nie z Polski, ale z tych lat najbardziej mi się podoba
          • anais_pl Re: Tears for fears 27.05.11, 20:23
            Uwielbiam lata 80-te. Pewnie dlatego, że to czasy mojej młodości. Muzyka pop była naprawdę ciekawa, choćby new romantic. Bez porównania z tym co się dzieje teraz. A ten utwór kochamsmile
            www.youtube.com/watch?v=-0WNbm1jz6A
            • basilisque Gary Numan 30.05.11, 21:10
              Też lubię (chociaż to akurat jest z 79, czyli lat 70-tych).
              • anais_pl Re: Gary Numan 31.05.11, 19:55
                Jestem mile zaskoczona! Oczywiście, to rok 1979, ale muzycznie "Are friends..." należy do lat 80-tych. To był fantastyczny skok w przyszłość, w erę muzyki elektronicznej. Warto przypomnieć że tamtego roku na listach przebojów w UK królowali jeszcze Bee Gees czy Village People! "Are friends.." zdetronizował całkiem zresztą ładną piosenkę Anity Ward " Ring my bell". Muzycznie to dwie różne epoki. No i pierwszy raz usłyszałam ten utwór dopiero na początku lat 80-tych w Romantykach muzyki rockowej u Tomka Beksińskiego.
                Z tajemniczych powodów Gary jest u nas praktycznie nieznany i należę chyba do nielicznego grona jego fanów smile
                • dziwny_ten_swiat Re: Gary Numan 31.05.11, 22:27
                  Och, elektronika lat 70. Myślę, że Gary NUman zawdzięczał wiele przede wszystkim KRAFTWERK... (Model, Robot, itd.). Właśnie Niemcy tu byli prekursorami: Tangerine Dream, Klaus Schulze, Can...
                  • ilnyckyj Re: Gary Numan 01.06.11, 23:22
                    dziwny_ten_swiat napisał:

> Och, elektronika lat 70. Myślę, że Gary NUman zawdzięczał wiele przede wszystki
                    > m KRAFTWERK... (Model, Robot, itd.). Właśnie Niemcy tu byli prekursorami: Tange
                    > rine Dream, Klaus Schulze, Can...

No nie tylko. Dodam jeszcze przede wszystkim: YES, Emerson, Lake & Palmer, King Crimson.
                    • czarny-kelvin Re: Gary Numan 02.06.11, 21:39
                      Tiaa, to zapowiedź tych wychuchanych, zniewieścialych efebów w stylu KAJAGOOGOO. "New Romantic"...
                      • anais_pl Re: Gary Numan 03.06.11, 18:59
                        No jasne, new romantic to "zniewieściali efebowie". A co powiedzieć o glam rocku? To już w ogóle sodoma i gomora! Ech, zawsze znajdzie się jakiś obrońca prawdziwej "męskości". Oczywiście, mężczyzna, bo dla kobiet-fanek muzyki to raczej nie jest problem smile
                        • basilisque Re: Gary Numan 03.06.11, 21:56
                          A długie włosy dla chłopaków z Liverpoolu, kto wymyślił? Wiadomo - niejaki Epstein: Żyd i pedał wink
    • essor Re: Jednak eighties 26.05.12, 19:12
      Do pewnego stopnia się mogę zgodzić. Może artystycznie i kulturowo polski "punk" był dość wtórny i czasami aż do bólu amatorski. Ale zdarzały się perły - jak Republika, czy Madame. To widać na filmie "Fala", dokumencie o Jarocinie rok 85.
    • sphinx10 Re: Jednak eighties 26.05.12, 20:24
      Tak, w latach 80 polska muzyka rockowa była na najlepszym poziomie.
      Jednak opinia, że z Budką Suflera było podobnie, jest nieporozumieniem. Wtedy właśnie zaczęła się kiszka (po odejściu Cugowskiego).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka