Dodaj do ulubionych

NIE ROBCIE TEGO!!

02.05.10, 22:24
Ja zaszlam w ciaze majac 21 lat.To forum znalazlam przez przypadek.
Na poczatku tez bardzo nie chcialam dziecka myslalam ze dobrze by
bylo jakos poronic, rodzina nie byla zadowolona,dawali do
zrozumienia ze lepiej jakby tej ciazy nie bylo. Moj chlopak byl ze
mna i chcial dziecka ja z czasem tez.Wiele nocy przeplakalam. Moj
synek urodzil sie wczesniakiem z wieloma problemami czasami mysle ze
to za kare ze go nie chcialam. po tym co pzreszlismy tearz wiem ze
bylam glupia. Teraz Kacperek jest moim szczesciem choc z probelmami
nie wyopbrazam sobie zycia bez niego. Za kazdy jego usmiech
oddalabym zycie. Nie robcie tego nie zabijajcie swoich dzieci na
pocatku wydaje sie to logiczne nie bedzie dziecka nie bedzie
problemu ale jak juz ono przyjdzie na swiat wtedy wiadomo ze na to
czekalo sie cale zycie choc nie bylo planowane, wyczekane ale mozna
nauczyc sie byc mama. Ja sie nauczylam.
Obserwuj wątek
    • nati1011 Re: NIE ROBCIE TEGO!! 03.05.10, 16:58
      piękna historia.

Ale nie wmawiaj sobie, że przedwczesny poród lub problemy synka są
      karą, za twoje zawahanie. Bardzo wiele kobiet ma problem z
      zaakceptowaniem ciaży. To mit, ze po zobaczeniu 2 kresek na teście
      wszystkie wpadamy w euforię. Czasem jest to naprawde bardzo trudny
      dar, który przychodzi - wydaje się - nie w porę, lub z innych
      powodów bardzo ciezki do zaakceptowania. Ale ciaża trwa tyle
      miesiecy takze dlatego, by rodzicom dac czas na ochłoniecie i
      zaakceptawnie tego, ze stają sie rodzicami.

Życzę Wam wszystkiego dobrego. I dużo zdrowia dla synka. Pamietaj,
      ze wiekszość problemów wcześniaczych mija z czasem. smile
      • mamaanieli Re: NIE ROBCIE TEGO!! 04.05.10, 12:02

gratulacje - wspaniały synek.
        i nie wymyslaj, ze urodzil sie przedwczesnie - przez ciebie. to, ze
        sie bałaś ciązy, jest zwykłą reakcją. młoda byłaś nie miałaś
        wsparcia.
        nie mysl o karze, tylko o nagrodzie - czyli milosci dziecka
        a wiele dzieci rodzi sie przedwczesnie, nie tylko KAcper.
        bedzie dobrze
        pozdrawiam. A.
        • kiri77 Re: NIE ROBCIE TEGO!! 04.05.10, 13:09
          Dziekuje wam bardzo. Jak widzialam jak moj synek walczy w szpitalu przez 3 mc przeszedl bardzo wiele i kilka razy moglismy go stracic. Wtedy patrzac na niego mowilam : "Kochanie walcz nie mozesz zostawic mamusi" widzialam ze walczy ze robi to dla mnie. Przeszedl sepse, martwicze zapalenie jelit, zapalenie watroby mial 6 razy pzretaczana krew pzreszedl duzoi za kazdym razem pokazywal jaka jest w nim wola zycia. Wtedy tak smutno mi bylo jak myslalam ze na poczatku chcialm kilkoma tabletkami pozbyc sie go i tak poprostu zabic a pozniej widzialam jak on walczy , ze niejeden dorosly by sie poddal. Dzieki temu ze moj synek urodzil sie wczesniej wiem ze nie wolno zabijac tych malych istotek dla wlasnej wygody. Na OIOMIE w szpitalu widzialam duzo dzieki ktore walczyly o zycie. Dziekuje Bogu ze mi go nie odebral tak jak powiedzialas Mamoanieli ze to byla chyba nagroda za to ze tego nie zrobilam, dlatego ze urodzilam Kacperka i teraz jestem najszczesliwsza na swiecie.
          Chcialabym zeby inne mamy ktore nie chca malentwa zobaczyly ze nie musi byc strasznie z dzieckiem. Jest ciezko, nie zawsze jest kolorowo, ale kazdy usmiech kazde raczki wyciagniete do nie przytulajace sie do mnie wynagradzaja wszystko. I teraz juz z mezem chcemy kolejna dzidzie za jakis czas , rodzentwo dla naszego syneczka i wiem ze jakbym usunela tamta ciaze nas zwiazek nie przetrwal by. Moj wtedy chlopak (obecny maz) nie wybaczyl by mi ze zabilam jego dziecko a ja sobie ze to zrobilam, choc wtedy wydawalo sie jak najbardziej najlepszym rozwiazaniem. Nie mialam pracy,studiowalam, nie mielismy gdzie mieszkac, tylko on pracowal.Bylo naparwde zle. Moi rodzice pogodzili sie z ta sytuacja z czasem choc na poczatku o ciazy nie chcieli nic slyszec nie pytali o nic z czasem bylo lepiej oswoili sie pytali ogladali usg a teraz Kacperek to ich oczko w glowie, najukochanszy wnusio. Teraz nasza milosc jest pelna.Tworzymy rodzine.

Jak zobaczylam pierwsze usg pokochalam ta malutka plamke na kartce i juz wiedzialam ze urodze i bede mama.Pozniej kopniecia i wiedzialam ze podjelam sluszna decyzje.

Ja tez myslam ze ciaza to koniec swiata, ze to najgorsze co moglo mnie spotkac a......... okazalo sie ze to wlasnie najlepse co mnie spotkalo i to jest poczatek innego ale lepszego swiata.

Pozdrawiam wszytkie przyszle mamusie aby podjely taka decyzje jak ja i nigdy tego nie zalowaly smile
          • mamaanieli Re: NIE ROBCIE TEGO!! 04.05.10, 13:17

piekne, wzruszajace slowa. mysle ze warto - w miare czasu - zebys tu
            przychodzila i pisala. bo takie swiadectwa sa wazne dla dziewczyn,
            ktore sie wahają. a jak teraz synek sie rozwija??ile ma miesiecy?
            • kiri77 Re: NIE ROBCIE TEGO!! 04.05.10, 20:55
              Kacperek ma teraz 8,5 mc (ale korygowanych czyli takich w ktorych powinien sie
              urodzic ma 6) umyslowo i spolecznie rozwiaj sie na 10mc wiec ponad norme
              wyprzedzil dzieci urodzone o czasie. No fizycznie jestesmy troszke do tylu ale w
              tych swoich 6(tak powinien isc rozwoj wczeniaka tzn. na te miesiace sie patrzy
              przy rozwoju raczej)Zaczyna siadac moje malenstwo. Za tydzien czeka go operacja
              przepuklin. Przez nie nie je nam wiec wazy troche ponad 5 kg. Ale jest
              przesliczny i taki madry smile Dziekuje Bogu za kazdy dzien z nimsmile

Mam nadzieje ze wiekszosc przyszlych mam sie za waha tak jak ja. I oczywiscie ze
              chcialabym pisac i pomoc dziewczynom zobaczenia tej drugiej strony , tej z
              dzieckiem,ze nie jest zle. A jest cudowniebig_grin

Wielkie pozdrowienia. Zawsze do mnie mozna napisac z przyjemnoscia odpiszesmile
              • wiesia140 Re: NIE ROBCIE TEGO!! 05.05.10, 09:12
                zostań tu z nami , takie historie są potrzebne
                • kiri77 Re: NIE ROBCIE TEGO!! 05.05.10, 09:52
                  Wiesiu bardzo chetnie zostane jakby co to pisac na gazetowy zawsze sie odezwe
                  jak jakas dziewczyna bedzie miala takie same watpliwosci. przeczytalam kilka
                  watkow i wiem ze musi to byc strasznie dlatego tak bardzo sie ciesze ze tego nie
                  zrobilam. Chcialam jescze napisac ze znajoma mojej kolezanki usunela ciaze i
                  teraz choc ma meza i piekny dom i marzy o dziecku tego dziecka nie moze miec(cos
                  spaprali chyba)to jest najgorsze teraz mysli ze mialaby tamte malenstwo i moze
                  by spotkala tego meza i miala dalej ten dom i dziecko. Nie miala wtedy nic,
                  pozbyla sie dziecka, teraz ma wszytko nie ma najwazniejszego.
                  U nas tez nie jest lekko bywaja ciezkie dni, miesiace. Ale jak widzimy Kacperka
                  jak slodko spi jak wyglada juz jak rosnie wszytko schodzi na drugi plan on jest
                  najwazniejszy.

Dlatego tak bardzo bym chciala pomoc. Duzo jest argumentow za usuneciem ciazy,
                  jak juz urodzilam zaden nie byl sensowny.
                  • mamaanieli Re: NIE ROBCIE TEGO!! 05.05.10, 14:30
                    najwazniejsze ze sie dobrze rozwija intelektualnie i społecznie.
                    fizycznie nadrobi. a jesli nawet nie - to co z tego? nie każdy musi
                    być osiłkiem co ma 190 cmwink pozdrówka dla małegosmile
                    • nowako-wa Re: NIE ROBCIE TEGO!! 05.05.10, 18:39
                      wiem co to znaczy walczyć o życie takiego wcześniaczka...ja 1 syna urodziłam mając 20 lat było nam ciężko, więc potem aborcje...
                      Kiedy zrozumiałam co zrobiłam zapragnęłam dziecka- ciąża zakończyła się przedwczesnym porodem w 24tc...synek przeżył 12 dni- więc wiem o czym piszesz...dopiero wtedy prawdziwie doceniłam dar życia....
                      a dziś tulę zdrową 6 tygodniową córeczke...
                      szkoda że trzeba było tyle lat aby docenić dar macierzyństwa...
                      • kiri77 Re: NIE ROBCIE TEGO!! 05.05.10, 19:31
                        No maly sobie radzi po operacji przepuklin powinno byc o wiele lepiej. smile

A nowakowo bardzo ci wspolczuje ze stracilas synka.Gratuluje coreczki smile Czyli
                        obie wiemy jak kruche jest zycie i jak walcza ci najmniejsi, kiedys czytalam
                        artykul pt"Twardziele mnieszcza sie w dloni" i to jest odzwierciedlenie tych
                        malych istotek ktore maja taka wole zycia. u nas najgorzej bylo jak mialy mial
                        sepse wtedy lekarze mowili ze dzieci z tego nie wychodza i mamy sie z nim
                        pozegnac (maly przy sepsie mial jeszcez martwicze zapalenie jelit, choleostaze
                        wewnatrzwatrobowa i zapalenie watroby)lekarze powiedzielie ze dostaje
                        antybiotyki najmocniejsze juz i ze raczej nie da rady z tym wszytkim
                        przezyc.......cudem przezyl i watroba wyzdrowiala w ciagu miesiaca (gdzie
                        starszyli nas ze leczenie potrwa kilka lat bo byla tak zniszczona lekami)
                        Wszysyc lekarze jak widza wyniki Kacpra mowia ze to cud. To wlansie jest taki
                        nasz maly cudsmile
                        Ja tez docenilam ten dar i ciesze sie ze byl mi dany choc tak wczesnie i
                        niespodziewanie teraz uwazam ze to byl jednak odpowiedni moment. Kacper
                        pozmienial plany, wywrocil swiat do gory nogami ale moje zycie stalo sie pelne.
                        Bardzo sie ciesze ze moge byc mama i ze zdecydowalam sie nia byc.
    • incognito.x Re: NIE ROBCIE TEGO!! 06.05.10, 10:55

Fajnie, że tu napisałaś. Git dziewczyna z Ciebie! Trzymajcie sięsmile
      • kiri77 Re: NIE ROBCIE TEGO!! 06.05.10, 11:39
        Tez sie ciesze ze tu jestem. I mam nadzieje ze choc jedna dziewczyna po
        przeczytaniu mojego postu stwierdzi ze jednak nie warto tego robic ze moze byc
        tak samo fajnie jak i u niej jest.
        Ja mama zostalam chyba na wlasne zyczenie heheh.. odstawilam pigulki po kilku
        latach pora byla zrobic przerwe. obliczalam dni plodne, z chlopakiem unikalam
        zblizenia no i prezerwatywa. Tak naparwde raz sie zapomnienismy bylam
        przeziebiona i cykl mi sie rozregulowal zapomnielismy o prezerwatywie i prosze
        heheh Nie moglam w to uwierzyc przeciez MI TO NIE MOGLO SIE ZDAZYC, jeden raz i
        dzidzius jest. ALe tak napawde ja powinnam nie dopuscic zeby ten dzidzius byl w
        brzuszku skoro sie zapomnielismy to bylo tzreba teraz przyjac malenstwo. Nie
        moglam sie go pozbyc jak to ja go tak naprawde zaprosilam do brzucha.
        Zrozumialam to po pierwszym usg, wczesniej myslalma jak wiekszosc z was ze to
        najgorsze, ze nie dam rady, ze to koniec. A dalam rade i jest dobrze.
        Teraz z czasem uwazam ze lepiej jak za pierwszym razem udalo sie nam miec
        dzidzie, a niz to ze bylabym bezplodna albo starania latami a potem in vitro .
        Wiec przyjelam mojego malego goscia ktory sie rozdomowil w brzuszku i
        pokochalam. On odwdzieczyl sie walka o zycie i bezgraniczna miloscia. Najslodszy
        jest jak spi heheheh smile no i wtdy kiedy wyciaga do mnie raczki i mowi "ma".
        Warton zyc dla takich chwil.
        Pamietajcie dziewczyny nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo, ktos z gory
        szykuje dla nas plan i najwidoczniej tak musialo byc wazne zebyscie wy same
        podjely decyzje ktorej nie bedziecie zalowac.

Cudownie jest byc mama!!!Zebyscie tego tylko za pozno nie zrozumialy.
        Wlasnie sie budzi moj myszalek wiec zmykam big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka