mamaewam 08.11.11, 08:21 Czy pracodawca może nie dać urlopu w okresie wakacyjnym jeśli się ma dzieci w wieku szkolnym?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pitahaya1 Re: Czy pracodawca może... pyt. o urlop 08.11.11, 08:45 Dzieci nie są tu żadnym argumentem. Występujesz z wnioskiem o urlop a pracodawca zgadza się na ten termin lub nie. Musi dać Ci urlop takiej długości, jak wynika to ze stażu pracy. Możesz prosić o urlop w tym terminie i podeprzeć się właśnie wakacjami. Ale pracodawca nie musi zgodzić się na ten termin Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy pracodawca może... pyt. o urlop 08.11.11, 08:54 Jasne, że może się nie zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Czy pracodawca może... pyt. o urlop 08.11.11, 09:06 pewnie ze moze. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Czy pracodawca może... pyt. o urlop 08.11.11, 09:32 może ale nie musi Odpowiedz Link Zgłoś
emila.dudek Re: Czy pracodawca może... pyt. o urlop 08.11.11, 09:45 U mnie był zaplanowany dla całej fabryki urlop dwutygodniowy w jednym terminie dla wszystkich, wiedzieliśmy o terminie w styczniu i co? i nic, odwołali tydzień przed bo się nie wyrabialiśmy z zamówieniami. Dostali tylko ci, którzy mieli zaplanowane i udokumentowane wyjazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: Czy pracodawca może... pyt. o urlop 08.11.11, 09:59 Może. I twoje posiadanie dzieci ma sie nijak do planu urlopów i tego kiedy udzieli ci go pracodawca. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaewam jeszcze jedno? 08.11.11, 10:37 I nie ma żadnego znaczenia, że mamy dziecko z orzeczeniem o niepełnosprawności? Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido A jeżeli 08.11.11, 10:45 to pracodawca ustala kiedy pracownik ma wziąc urlop?Ma takie prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: A jeżeli 08.11.11, 10:58 Ma prawo nie zgodzić się na urlop w terminie w którym Ty chcesz go wziąć lub wyznaczyć taki czas dla wszystkich(zamykając na przykład firmę na dwa tygodnie). w firmie powinien być plan urlopów ustalony z pracownikiem po rozpatrzeniu konieczności zapewnienia trybu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: A jeżeli 08.11.11, 11:00 acha plan urlopów nie musi być sporządzany w firmach bez związków zawodowych, nie napisałam tego z rozpędu Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido Re: A jeżeli 08.11.11, 11:22 pytam,bo mojej znajomej pracodawca sam,zawsze ustala kiedy mają brac urlop.I Nie chodzi o to,że np 3osoby chcąc wziąc urlop razem w jednym czasie....Tylko pracodawca ustala im terminy. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: A jeżeli 08.11.11, 11:31 Niestety, ma takie prawo i akurat ten pracodawca z tego korzysta jak JEMU wygodnie. Podobnie działa to w druga stronę, gdy pracownik przesyła zwolnienie czy bierze urlop na żądanie i ma w nosie co na to pracodawca i koleżanki w dziale Dobry i sensownie myślący pracodawca nie będzie tego robił. Ale mamy kryzys na rynku pracy Odpowiedz Link Zgłoś
foro-estupido No ona 08.11.11, 12:02 to w ogóle ma przegiglane....Bo ostatnio koleś wydrukował im z netu,że pracy nie można rozmawiac o sprawach prywatnych Możliwe,ale kto tego nie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 11:23 slonko1335 napisała: chyba napisała wszystko w temacie. Przykro ale czas najwyższy uswiadomić sobie ze w dorosłym zyciu bardzo często trzeba przyjąć cudze warunki i zaakceptowac fakt że na pewne sytuacje nie ma się żadnego wpływu. Masz prawo do 10 dni nieprzerwanego urlopu. A termin MUSISZ uzgodnić z pracodawcą. Pracodawca tym sie rózni od męża że ma pełne prawo mieć twoje potrzeby opinie i zdanie w tzw "poważaniu".... Ja mam na codzień pracowników którzy muszą, potrzebują, nalezy im się bo dziecko bo zona bo mąż bo babcia bo piesek powódź tajfun.... Po jakimś czasie masz totalny olew na wszelkie argumenty prosby płacze zale... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 11:28 Ale co innego, jelsi przedstawi w danym terminie np. ze ma turnus rehabilitacyjny dla niepelnosprawnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 11:35 jeżeli termin nie był uzgodniony wcześniej, to pracodawca nie musi udzielić na turnus. Moze juz ktoś inny sobie zarezerwował? Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 13:13 Ale co innego, jelsi przedstawi w danym terminie np. ze ma turnus rehabilitacyj > ny dla niepelnosprawnego dziecka. Absolutnie nie. W pracy wszyscy sa równi. Jak jednej osobie bym na to pozwolił to gwarantuje że w przyszłym roku połowa przyjdzie mi z takimi lub innymi swistkami. Nie ma mowy jest plan urlopów i spadać. Osobiste problemy prosze zostawić na portierni i zabrać idąc do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 13:17 ?! A termin operacji w szpitalu tez trzeba z pracodawca konsultowac (zakladam, ze ani jednego - turnus - a ni drugiego - operacja - nie mozna wczesniej podpasowac pod terminy zawodowe, bo ja np. moja operacje podpasowalam). Odpowiedz Link Zgłoś
angi666 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 13:33 Operacja to zwolnienie lekarskie, na które pracodawca nie musi wyrażać zgody (przynajmniej na razie) Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 13:33 Czekaj, wątek nam ucieka. Było o urlopie. Operacje i zabiegi planowane, jak sama nazwa mówi, są planowane, z większą lub mniejszą dokładnością. Podejrzewam, że odbywa się to na zasadzie uprzedzenia pracodawcy o planowanym zabiegu. Są zabiegi mniej i bardziej pilne. Czym innym są operacje nagłe ale tu chyba nie o tym mowa. Staram się wczuć w sytuację, kiedy to ja wykupuję i planuję urlop pół roku wcześniej, czego wymaga ode mnie pracodawca (mam na myśli deklarację i plany urlopowe), Basia planuje zabieg powiększania biustu I ja mam nie pojechać na urlop, bo Basia dzień wcześniej wystąpi o urlop na zabieg? Ja to wygląda? Czy to nie podchodzi pod zwolnienie lekarskie? A wyjazd rehabilitacyjny to urlop, czy też zwolnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 13:41 Jak Basia przyniesie zwolnienie lekarskie to pracodawca nic nie może i nie ma prawa dociekać czy zwolnienie na naprawę biustu czy grypę. Basia idzie na zwolnienie i już, nawet jak pójdzie na nie w najmniej odpowiednim dla firmy momencie. Pracodawca natomiast w tym czasie gdy Basia biust poprawia może Cię ściągnąć z urlopu ale musi pokryć wszelkie koszty jakie w związku z tym poniosłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 14:06 Wiem, slonko, wiem Nie raz i nie dwa takie warianty przerabiałam i z duszą na ramieniu czekałam aż na lotnisku zabraknie mi zasięgu Po prostu życie i tyle. Jeśli Basia przyniesie zwolnienie, d.pa blada. Ale zawsze Basia może wziąć urlop a wtedy weźmie go po moim Mam na myśli urlop podpisany. Pamiętam czasy, gdy pracodawca podpisywał urlop w piątek po południu. Urlop zaczynał się następnego dnia, formalnie od poniedziałku. Nie mogliśmy zaplanować żadnego wyjazdu zagranicznego, nie licząc odpadów last minutowych. Teraz w drugą stronę, czyli urlopy muszą być zaplanowane do końca stycznia przy czym potencjalny wyjazd nie jest potwierdzony, nawet kierunku jeszcze nie znamy U męża w firmie szefowa zapowiedziała, żeby się daleko nie wybierał, gdyby trzeba był wrócić z urlopu i firma musiała zwracać koszty Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 14:13 > U męża w firmie szefowa zapowiedziała, żeby się daleko nie wybierał, gdyby trze > ba był wrócić z urlopu i firma musiała zwracać koszty To albo żart albo chamstwo. Jeśli nie żart, to ja bym specjalnie daleko jeździła, żeby sprowadzenie mnie z urlopu było dla pracodawcy przynajmniej równie kłopotliwe, jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 14:23 Nie, to nie żart. Dlatego m.in. wyjechaliśmy na drugi koniec świata. Ani zasięgu, ani netu Nie obyło się bez komentarza z jej strony. Ona "jakoś może być blisko i też wypoczywa". Mój brat w swojej firmie, korporacji że ho ho, usłyszał, że ma być w trakcie urlopu na terenie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 20:20 Wspolczuje . Z tym turnusem rehabilitacyjnym wyskoczylam, bo wydaje mi sie, ze jest on niejako odgornie przydzielany przez NFZ - tzn. za bardzo nie mamy wplywu na jego termin? Ale calkiem mozliwe, ze sie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: jeszcze jedno? 09.11.11, 09:15 Jesli chodzi o turnusu rehabilitacyjne są one dofinansowanie ze środków PFRON i to osoba wyjeżdzająca wybiera sobie sama termin nikt Ci go nie narzuca. A Ty chyba masz na mysli sanatorium dofinansowane z NFZ. Składając podanie o sanatorium można wpisac w jakim terminie chciałbałyś/chciałbyś pojechać. Fakt nie muszą brać tego pod uwage ale możesz załaćzyć świstki że masz w tym miesiącyu zaplanowany urlop itp. Po druiue mozna zawsze zmienić termin sanatorium. Po trzecie sanatoria dla dorosłych przewaznie nie odbywają się w miesiącach letnich (wtedy dzieci maja planowane) wiec wiekszosci przypadkow mysle ze mozna dogadac się z pracodawca. A po czwartek sanatoria są z bardzo duzym wyprzedzeniem przydzialene Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jeszcze jedno? 09.11.11, 09:58 _Chodzilo mi o rehabilitacje dziecka - dziekuje za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: jeszcze jedno? 09.11.11, 10:15 Jesli chodzi o turnusy dla dzieci to przewaznie decyzje o dofinansowaniu dostaja one w pierwszym kwartale roku. Dzieci maja pierwszenstwo do dofinansowania do tunusu. Masz czas do wykorzystania go do konca danego roku tzn. turnus musi rozpoczać sie w danym roku ale moze zakonczyc się w nastepnym. A wiec dostajesz decyzje, ustalasz termin z pracodawca i sama wybierasz gdzie jedziesz i kiedy. Nikt Ci tego nie narzuca terminu ani miejsca (co ma sie w przypadku sanatorium). Co do opiekuna sa typo 2 zastrzezenia. Musi byc osoba pełnoletnia i nie może być jednocześnie uczestnikiem turnusu. Takze to, nie jest powiedziane że rodzic musi byc opiekun. Moze byc to nawet obca osoba. Co skutkuje tym ze pacodawca nie musi dac Ci wolne na turnus z racji opieki nad dzieckiem. Masz cały rok do wykorzystanie a wiec jak Ci sie nalezy urlop to mozna go zgrac z terminem turnusu. Tutaj nie ma zadnego propblemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 21:05 > Mój brat w swojej firmie, korporacji że ho ho, usłyszał, że ma być w trakcie ur > lopu na terenie Polski. A to w ogóle pracodawca może takie warunki stawiać? To chore. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 14:13 > Teraz w drugą stronę, czyli urlopy muszą być zaplanowane do końca stycznia przy > czym potencjalny wyjazd nie jest potwierdzony, nawet kierunku jeszcze nie znam > y u nas plan urlopów musiał być zrobiony do końca listopada. Oczywiście nikt nie robił problemu jak trzeba było zmienić wcześniej zaplanowany na inny termin jak sie dało. U mnie było tak, że ja nie mogłam być jednocześnie na dłuższym urlopie z jedną koleżanką bo się wzajemnie zastępowałyśmy i ja robiłam jej robotę a ona moją. reszta załogi mnie nie interesowała. Tak wiec jak musiałam wziąc w innym terminie niż wynikajacym z planu musiałam to z nią dogadać(no chyba że nie wpisała tego terminu do planu akurat) ale ona wtedy miała oczywiście pierwszeństwo jeżeli akurat ten sam termin z jakiegoś powodu mieć chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 14:24 Skąd ja mam teraz wiedzieć, gdzie będę za prawie rok? Z tym przesuwaniem różnie bywa, wszystko jest kwestią dogadania. Ale czasem góra nie pozwala, dla zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 14:30 ja jak pierwszy raz dostałam do wypełnienia byłam w szoku...no ale się przyzwyczaiłam potem zwłaszcza że nigdy nie miałam problemu żeby zmienić. Znajomy ma urlop zawsze w wakcje na przełomie lipca i sierpnia, z góry narzucone 3 albo 4 (nie pamiętam dokładniej pewno 3 conajmniej) tygodnie dla wszystkich-cała firma jest wtedy zamknięta. Owszem wie kiedy to będzie dokładnie już pod koniec roku poprzedniego no ale jakby tak chciał pojechać na wczasy w jakimś tańszym terminie w czerwcu czy wrześniu to nie ma jak chyba że na jakiś krótki wypad.... Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 14:37 U nas na tym etapie to jak wróżenie z fusów. Co z tego, ze biuro ma 1500 terminów skoro tylko dwa dojdą do skutku, o czym dowiemy się w momencie zamykania list, czyli na miesiąc przed wyjazdem. Odwołano nam dwa wyjazdy, przy czym raz udało się przesunąć urlop a w zeszłym roku szefowa męża z satysfakcją odmówiła Na szczęście udało nam się wpasować w inny wyjazd, nie do końca po naszej myśli ale lepsze to niż urlop w listopadzie, gdy dziecka w szkole i deszcz za oknem leje. Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 13:40 Ty oczywiście też tak robisz, co? Odpowiedz Link Zgłoś
harrison_bergeron Re: jeszcze jedno? 09.11.11, 09:16 adellante, ten fragment: "Nie ma mowy jest plan urlopów i spadać. Osobiste problemy prosze zostawić na portierni i zabrać idąc do domu" Odpowiedz Link Zgłoś
klawiatura_zablokowana Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 13:47 A jeśli ja walnę na biurko akt zawarcia małżeństwa i oznajmię, że właśnie wykupiłam wakacje w Tunezji w ramach podróży poślubnej, to pracodawca też MUSI mi pójść na rękę i przyklepać urlop? Turnus rehabilitacyjny jest dla dziecka, a nie dla ciebie. Gdybyś to ty jechała do sanatorium, to oczywiście byłoby to co innego. Dlaczego szef niby musi dać ci urlop, bo ktoś w twojej rodzinie jedzie do sanatorium? Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 14:44 Jedyne co pracodawca MUSI to zapewnic ci 10 dni nieprzerwanego urlopu i zapewnic wykorzystanie całego należnego urlopu wypoczynkowego do września przyszłego roku. Na nic nie musi sie zgadzać i niczego nie musi brać pod uwagę. No nie musi i mozecie sie okocić i wymyslić milion hipotez i nieszczęść i nadal nic wiecej nie musi. Może... a to duża róznica. I przestańcie mieszać L4 , urlopy okolicznosciowe z urlopem wypoczynkowym.. Bo to jak rozmowa z dzieckiem które wymysla coraz to dziwniejsze pomysły na przeforsowanie własnych racji.. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 15:25 adellante12 napisał: > Jedyne co pracodawca MUSI to zapewnic ci 10 dni nieprzerwanego urlopu mam nadzieję że to tylko twoja literówka a nie brak wiedzy Art. 162. Na wniosek pracownika urlop może być podzielony na części. W takim jednak przypadku co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych. Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 15:29 Nie literówka. 10 dni urlopu to w 99.99% jest właśnie 14 dni kalendarzowych. Weekendy wliczają się do dni kalendarzowych natomiast nie sa dniami urlopu... To chyba dość logiczne ale objasnię pn -pt = 5 dni urolopu s -N = 2 dni kalendarzowe pn-pt = 5 dni urlopu s-n = 2 dni kalendarzowe Razem daje ci to 10 dni urlopu a w sumie 14 dni kalendarzowych... Jak ja nie lubie tłumaczyć oczywistych oczywistości... A mleko jest białe bo.... Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 15:37 adellante12 napisał: > Nie literówka. 10 dni urlopu to w 99.99% jest właśnie 14 dni kalendarzowych > Jak ja nie lubie tłumaczyć oczywistych oczywistości.. musisz być strasznie ograniczony mentalnie skoro jest to dla ciebie tak "oczywistość", na szczęście dla wszystkich zatrudnionych ustawodawca przewidział takich ubogich umysłowo pracodawców i sprecyzował w jaki sposób powinno być owe 14 dni liczone Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 16:43 Widzę że ktoś tu jest faktycznie ograniczony, jeżeli musi się dowartościowywać obrażając innego usera.... No ale to Twój problem... Co do meritum, dzieci dla pracodawcy nie są żadnym argumentem i być nie powinny. Oburzają mnie zwyczaje w w firmach gdzie wigilię w pracy spędzają tylko single, urlop latem dostają tylko dzieciaci i zaoobroączkowani - żenada. A co mnie to obchodzi że ktoś ma męża i dziecko ? Nie jestem człowiekiem II kategorii i mam prawo mieć swoje plany na święta czy wakacje. Pracodawca ma ci prawo nie udzielić urlopu baaa ma nawet prawo Cię z tego urlopu wezwać. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 17:59 A jak Ci w piątek w środku urlopu wypadnie święto, to według Twojego rozumowania masz 9 czy 10 dni? Przepisy mówią o 14 dniach kalendarzowych ciągłego odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 20:23 Nie nie musi (to o podrozy poslubnej). A mnie chodzilo o wyjazd rehabilitacyjny z malym dzieckiem, nie np. z 16-latkiem. klawiatura_zablokowana napisała: > A jeśli ja walnę na biurko akt zawarcia małżeństwa i oznajmię, że właśnie wykup > iłam wakacje w Tunezji w ramach podróży poślubnej, to pracodawca też MUSI mi pó > jść na rękę i przyklepać urlop? > Turnus rehabilitacyjny jest dla dziecka, a nie dla ciebie. Gdybyś to ty jechała > do sanatorium, to oczywiście byłoby to co innego. Dlaczego szef niby musi dać > ci urlop, bo ktoś w twojej rodzinie jedzie do sanatorium? > Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: jeszcze jedno? 08.11.11, 22:56 Turnus rehabilitacyjny nie załatwia sie z dnia na dzień. Ba, na najfajniejsze zazwyczaj nie ma miejsc 2 dni po ogłoszeniu oferty... Koleżanka może wystąpić o urlop wychowawczy, jeżeli dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności z punktem 7 lub 8 (wymóg stałej opieki). Tylko za wychowawczy nikt jej nie zapłaci... Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: jeszcze jedno? 09.11.11, 09:19 na turnus 16 latek moze jechac sam a opiekunem nie musi byc mamusia czy tatus tylko osoba pełnoletnia (według ustawy) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jeszcze jedno? 09.11.11, 10:00 A czy ja o 16-latka pytam? I zazwyczaj opiekunem jest jednak rodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: jeszcze jedno? 09.11.11, 10:22 Teoretycznie dziecku do lat 16 powinno przyznawac się opiekuna (tzn. dofinansowanie do tunusu) ale praktycznie jest tak ze czesto się zdarza ze PCPR czy MOPS nie mają wystarczających środków i aby nie skrzywdzić inne dzieci dofinansowuja tylko im a opiekun musi w całości sam zapłacić. No i jak pisałam wyżej opiekunem nie musi byc rodzic. Musi miec 18 lat i nie moze byc uczestnikiem i to tyle jesli chodzi o opiekuna Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Czy pracodawca może... pyt. o urlop 08.11.11, 17:55 Tak, jeśli praca nie obędzie się bez Twojej pomocy, ma prawo nie udzielić urlopu, w kp nie ma zapisu o udzielaniu urlopu na wakacje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
greca Pracodawca rządzi 08.11.11, 20:12 i żaden kodeks pracy się nie liczy, my jesteśmy niewolnikami w pracy Odpowiedz Link Zgłoś
parowkowa Re: Pracodawca rządzi 08.11.11, 22:52 Na szczecie kazdy moze zostac pracodawca i kazdy moze wyzyskiwac pracownikow "niewolnikow" w koncu bycie pracodawca to same przywileje, kasa i urlopy w tropikach )) tylko ciekawe czemu tak malo osob decyduje sie zostac pracodawca? Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Czy pracodawca może... pyt. o urlop 09.11.11, 09:47 Mojemu mezowi pracodawca odwolal urlop w dzien wyjazdu wiedzac ze na wyjezdzie ma sie odbyc nasz slub koscielny. Powiedzial "nic mnie to nie obchodzi" i zdziwil sie jak godzine pozniej zobaczyl na biurku wypowiedzenie umowy o prace i L4 pokrywajace okres wypowiedzenia. To anegdotka sprzed 12stu lat. Niestety tak to bywa na rynkach gdzie jest duze bezrobocie ze pracodawca bez skrupulow korzysta ze swoich praw. Ja teraz dzialam na rynku gdzie bezrobocie malutkie a dobry pracownik to skarb, wiec staram sie w kwestii urlopow isc pracownikom na reke, z tym ze cos za cos. Osoba ktorej dalam dlugi urlop z dnia na dzien w trudnym dla mnie okresie bo trafil jej sie tani wyjazd (a nawet dalam czesc urlopu z gory) musi pokryc teraz okres swiateczny. Odpowiedz Link Zgłoś