Dodaj do ulubionych

WYSYPISKO ŚMIECI

31.05.11, 22:55
Mam pytanie czy wiecie o planowanym nowym wysypisku śmieci w skali makro na terenie gminy Dębe Wielkie?
Obserwuj wątek
    • talbot80 Re: WYSYPISKO ŚMIECI 02.06.11, 08:57
      Nic mi nie wiadomo o tkaim pomyśle.
      I bardzo byłbym ciekaw czy to prawda, kiedy i gdzie miałoby powstać takie wysypisko?

Pozdrawiam
      • rafik-1 Re: WYSYPISKO ŚMIECI 02.06.11, 22:00
        Tak to prawda. Ma ono powstać w Olesinie na terenie Chemy zamiast firmy Eko-Sam Bis, ktora wyprowadza sie we wrześniu tego roku. Na jej miejscu maja być zwozone odpady z całej Warszawy na wskutek zamknięcia jednego z jej głównych wysypisk w miejscowości Łubno. Sprawa ta była poruszana wielokrotnie głównie przez mieszkańców Olesina z władzami gminy min na spodkaniu wyborczym na sołtysa Olesina. Jest to na tyle poważna sprawa i dziwi mnie fakt że brak jest jakiejkolwiek informacji na ten temat ze strony władz gminy Dębe Wiekie !!!
        • ada80 Re: WYSYPISKO ŚMIECI 20.07.11, 07:41
          Czy powstanie wysypisko tak jescze do końca nie wiadomo, bo jest ogromny sprzeciw mieszkanców. To nie ma być wysypisko tylko spalarnia, bez komina i przykrych zapachów, nawet ma nie być skaładowiska tylko smiecie od razu wsypywane sa do maszyn. Ma to być pierwa w Polsce taka spalarnia i ma zatrudniać ok 50 osoób. Piszę to wszystko bo byłam na zebraniu i tak nam to inwestorzy przedstawili, niestety p. burmistrz przyszedł do tego stopnia nie przygotowany na spotkanie, ze sami nie niejsteśmy pewni ( my mieszkańcy Olesina), czy to co w tych materiałach jest przedtawione jest prawdziwe. Burmistrz zaoferował Olesinowi przekazanie ok 30% zapłaconych podatków przez inwestora. Podatki wyliczone są na srednio ok 4 ml zł rocznie. (mam nadzieję, że nie pomyliłam kwoty). I o ile ja osobiście jestem prawie przekonana co do inwestycji, to o tyle mam wątpliwości co do tych 4 mln. Powiedzmy sobie, ze zaraz znajda jakieś ulgi, wykręty itd, jak to z podatkami bywa. No i burmistrz niestety powinien moim skromnym zdaniem przez pierwsze dwa lata - 3 lata dać mieszkancowm 80%zapłaconego podatku a dopiero później zejsc na tak niski pułap. Nie ukrywajmy Olesin jest bardzo zaniedbanym terenem a ma duzy potencjał przyciągnięcia albo nowych inwestorów albo nowych mieszkanców. To tyle . Informacji ze strony władz nie ma bo to może jeszcze za wcześnie a moze władze tez widzą wiecej minusów.
          • superdorina3d-1 Re: WYSYPISKO ŚMIECI 20.07.11, 08:06
            Mam nadzieję, że zanim ktokolwiek podejmie decyzję na Tak w tej sprawie, to zapyta o zdanie mieszkańców naszej Gminy w referendum. To bardzo poważna sprawa wbrew pozorom. Teraz może to wyglądać różowo, ale jeśli cokolwiek pójdzie nie tak możemy mieć problem na całe lata.
    • robert197648 Re: WYSYPISKO ŚMIECI 11.08.14, 23:04
      Witam
      I oto stało się CHema otrzymała pozwolenie na składowanie odpadów w Olesinie!!!! W decyzji nie ma nic wspomniane o spalarni,są wyszczególnione najbardziej toksyczne i niebezpieczne odpady!!!!!! dla zainteresowanych oto decyzja

www.chema.com.pl/templates/chema_podstrona/CHEMA%20Sp.%20z%20o.o.%20-%20decyzja%20-%20d1%20%20%20%202014.pdf
      • motylek.7 Re: WYSYPISKO ŚMIECI 13.08.14, 09:00
        hmm jak to się ma do oświadczenia wójta ze strony głownej gminy, gdzie zapewnia, że nic takiego nie ma miejsca?
        • iza_s74 Re: WYSYPISKO ŚMIECI 21.08.14, 10:54
          Jak dla mnie jest to bardzo dziwne!!!! Żadnego referendum, żadnych informacji.
          Karygodne!!!!!!
          Jak zwykle wszytko pod stołem przeszło!

Czy ktoś z forumowiczów ma może wiedzę, czy jest jakaś osoba, która interesuje się tym nowo powstającym składowiskiem?
          • 0jtam-0jtam Re: WYSYPISKO ŚMIECI 22.10.14, 16:15
            Trzeba uważać. Obecnie CHEMA może być powiązana z RGU (m.in. zgierz) i Sanator Bis [przez jednego z prokurentów TB]. Uważać trzeba na niezłe wałki i działania niezbyt zgodne z prawem.
      • najlepszy.joko1 Re: WYSYPISKO ŚMIECI 27.08.14, 08:58
        W tej decyzji nie ma słowa o składowaniu odpadów. Jest tylko magazynowanie. A to jest całkiem co innego. Jeśli ktoś jest ciekawy niech doczyta sobie w ustawie o odpadach. A odpady niebezpieczne każdy magazynuje u siebie w domu (np.baterie, żarówki, przeterminowane leki i inne) I podejrzewam że gorzej zabezpieczone niż oni będę mieli.
        Więc następnym razem trochę spokojniej straszcie ludzi.
    • njef Spalarnia, wysypisko 27.08.14, 17:00
      Drodzy Sasiedzi,
      codziennie przejeźdżam obok spalarni śmieci w Warszawie na ul. Zamienieckiej - SMRÓD NIESAMOWITY (a miało być ekologicznie a wyszło jak zwykle:))))
      do tego dochodzi ciągły ruch ciężarówek dowożących śmieci z Warszawy
      CZY MY SOBIE TO CHCEMY SPROWADZIĆ DO NAS????
      Władzą samorządowym nie wierzę - przed wyborami obiecają nam wszystko - szkoda gadać - ktoś ich wybrał
      Natomiast wracając do wątku uważam że jak sami nie będziemy monitorować sprawy to po cichu spalarnię odpalą
      Proszę o wzmożoną czujność i ewentualną informację na forum i wśród sąsiadów
      Dobrze że mieszkamy nie daleko E30 i torów kolejowych
      Urządzimy blokadę i odechce im się rządów bez uwzględnienia naszego zdania
      Tylko argument siłowy i medialny robi na nich wrażenie
      Trzymajmy się kupy a kupy nich nie ruszy:)))
      Pozdrawiam,
    • obiektywny-2 Re: WYSYPISKO ŚMIECI 14.11.14, 05:49
      W Tygodniku Dzwon pismo bezpłatne na pierwszej stronie artykuł Śmiecie z Chemy.

a w nim i tu cytat: " I jeszcze jedno, dobrym zwyczajem jest, gdy idzie się do kogoś z wizytą, mieć małego suwenir'a, myślę, że "zarząd" na pewno się ucieszy, gdy przyniesiemy mu okolicznościowe transparenty, może jakieś plakaty i proporce"

w tym miejscu jeszcze jeden cytat tym razem z piosenki zespołu Piersi - Bałkanica.
      cytat:' ... zasady proste w życiu mam, nie rób drugiemu tego- czego ty nie chcesz sam!" i refren:

" Będzie! Będzie zabawa! Będzie się działo !........ Będzie głośno, będzie radośnie
      • stary-czlowiek Re: WYSYPISKO ŚMIECI 14.11.14, 06:31
        tak,będzie wysypisko śmieci i niektórzy tu piszacy właśnie tam wylądują bo tam ich miejsce.

Ma też być podobno port morski połączony kanałem z Gdańskiem, lotnisko międzynarodowe, tor formuły 1, pustynia, kopia piramid z Gizy i 3 wiezowce po 800 mwysokści kazdy.
    • rudzik1984 Re: WYSYPISKO ŚMIECI 29.01.15, 22:27
      Czy ktoś wie w jakim kierunku rozwija swoją działalność firma sortująca odpady przy drodze do Rudy?
      Pozdrawiam,
    • wysypiskodebewielkie Re: WYSYPISKO ŚMIECI 09.10.15, 09:44
      Witam,
      niestety firma Tonsmeier - właściciel firmy Chema zgłosił się do Wójta Gminy Dębe Wielkie (9 wrzesień 2015r.) o pozwolenie na zbieraniu i przetwarzaniu odpadów o kodzie 20 03 01 - czyli nieselekcjonowane odpady komunalne - czyli SMIECI, proszę wszystkich mieszkańców o interwencje i telefony do Wójta bo będziemy mieli WYSYPISKO ŚMIECI za płotem - SPRAWA PILNA
      • iza_s74 Re: WYSYPISKO ŚMIECI 10.11.15, 09:44
        Informacja ze strony Gminy :

składowisko śmieci

Pytanie:
        Witam Panie Wójcie mam pytanie czy to prawda że firma Tonsmeier - właściciel firmy Chema zgłosiła się o wydanie pozwolenia na zbieranie i przetwarzanie odpadów o kodzie 20 03 01 czyli nieselekcjonowane odpady komunalne. Jeżeli tak to proszę o informację jakie jest Pana stanowisko w tej sprawie. Jestem pełna obaw ponieważ powstanie takiego składowiska spowoduje, że będziemy mieli niesamowity smród oraz epidemię szczurów. Mam nadzieję że ma Pan tego świadomość.
        Odpowiedź:

Szanowni Mieszkańcy,

potwierdzam, że został złożony wniosek o wydanie decyzji środowiskowej na budowę instalacji do przetwarzania odpadów zmieszanych ale też przetwarzania odpadów segregowanych i produkcję paliw alternatywnych na terenie Spółki Chema w Olesinie. Postępowanie jest w trakcie procedowania. W związku z wezwaniem spółki do uzupełnień wniosku firma zmieniła swój pierwotny wniosek usuwając z niego instalację do przetwarzania odpadów zmieszanych. Od początku nie było jednak mowy o składowisku.

Z poważaniem

Krzysztof Kalinowski

Wójt Gminy Dębe Wielkie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka