Dodaj do ulubionych

Żydowski cmentarz...

16.04.06, 12:04
Zwiedzając Wasze miasto natrafiłam na zapuszczony żydowski cmentarz (ul. Dąbrówki i PLM) i to miejsce mnie zaciekawiło, zwłaszcza że jestem po historii... czy ktoś wie cos o nim bliżej? Aha, i jeszcze coś: czy to prawda że w Pałacu Dendrałowiczów czy jakoś tak (sorry za błedy) jest internet bezpłatny??
Obserwuj wątek
    • jackussi Re: Żydowski cmentarz... 16.04.06, 12:14
      Nigdy tam nie byłem
    • reenaa Żydowski cmentarz...(długie) 16.04.06, 12:40
      Hej:)
      Ja tam coś nie coś wiem o tym kirkucie, w końcu mieszkam z nim po sąsiedzku od
      dziecka :) z tego co opowiadał mi dziadek w tym dużym pomniku są prochy Żydów,
      którzy byli spaleni żywcem. A działo się to jakoś chyba pod koniec wojny.
      Spędzono wszystkich Żydów z okolicznych wsi do szkoły podstawowej, do tej gdzie
      jest obecnie w gimnazjum przy Siennickiej, i spalono ich żywcem. Dziadek mówił,
      że widział wyskakujących oknami ludzi. Nie wiem czy to się tyczy też pozostałych
      grobów, czy są one powojenne czy jeszcze sprzed wojny. Nie powiem, że cmentarz
      jest zapuszczony, bo to jak wyglądał z 5 lat temu baaardzo się różni od tego co
      jest teraz. Oczyszczono go i zrobiono bramę. Kiedyś przynajmniej nie było
      wandali, niektóre macewy są dość zniszczone. Najbardziej mnie wkurzają ci
      gówniarze, którzy idąc do szkoły wstępują tam na papieroska. Dziś też brama była
      otwarta, jak szłam z kościoła sama ją zamknęłam, bo już mnie to wkurza. No
      oczywiście niektórzy sobie tam wynoszą śmieci (matko co za naród :-/).
      Swego czasu, pamiętam jako mała dziewczynka, jakim zjawiskiem byli
      przyjeżdżający tu Żydzi. Czarne, drogie samochody, no i oczywiście Żydzi
      tradycyjnie ubrani z pejsami ;) czasem zdarzały się jakieś wycieczki autokarowe
      z zagranicy. Teraz niestety już nikt tu nie zagląda...
      Mam nadzieje, że coś pomogłam ;) może wybierzemy się kiedyś na wycieczkę po
      cmentarzu ;)
      sie rozpisałam :)
      pozdrawiam
      • eire81 Re: Żydowski cmentarz...(długie) 17.04.06, 17:26
        dzięki za onformacje, bardzo wiele ciekawych rzeczy napisałaś, mnie bardzo interesuja takie miejsca no i w ogóle historia miejsc w których bywam więc chętnie bym posłuchała innych opowieści a na cmentarz moge sie przejśc jeszcze raz tylko musiałabyś mi podac na siebie jakieś namiary... najlepiej napisz: eire81@poczta.onet.pl
        • albin83 Re: Żydowski cmentarz...(długie) 17.04.06, 18:03
          Takich miejsc o ciekawej historii nie ma w Mińsku zbyt wiele, ale jeśli szukasz
          dokładnych opisów polecam odwiedzić stronę www.minskmaz.com.pl/ .
          Autorom tej strony udało się zebrać sporo ciekawych informacji historycznych na
          temat niektórych obiektów w mieście, a także podmińskich miejscowości. Można
          poczytać, obejrzeć troszkę starych zdjęć, są nawet stare mapy, które
          wyszperałem kiedyś w Internecie.

PS Sam wybieram się na historię o specjalności archiwistyka, dlatego przyjemnie
          zaskoczyła mnie informacja, że znalazłaś w Warszawie pracę w zawodzie :)
        • salos1 Re: Żydowski cmentarz...(długie) 19.04.06, 15:40
          mozesz pisac do kazdego z tego forum, wystarczy ze wpiszesz logo danej osoby
          plus @gazeta.pl - i tak powstal czyis email, pamietaj ze jak podajesz swoj
          e-mal pisz eire81@NOSPAM.gazeta.pl lbeire81@NOSPAM.poczta.onet.pl,,,, kazdy
          bedzie wiedzial o co chodzi, a programy szpiegujace nie beda widzialy dobrze
          twojego maila - teraz juz niedlugo mozesz zaczac dostawac spamy na swoj e-mail...

A cmentarzem zajal sie pewien Zyd, ktory placil za jego sprzatanie, nie wiem jak
          to wyglada teraz, ale kiedys ktos tam sprzatal..
        • albin83 książka 19.04.06, 21:01
          Jeśli chodzi o historię mińskich Żydów, to zapewne bardzo ciekawą pozycją jest
          ta: www.jewishgen.org/yizkor/Minsk-Mazowiecki/Minsk-Mazowiecki.html
          Niestety, obawiam się, że jest trudna do zdobycia. Kilka rozdziałów dostępnych
          jest online (w języku angielskim).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka