c43 31.05.07, 09:08 Mam pytanie do ludzi co jeżdżą pociągami z Mińska czy lepiej jeździć pociągiem czy autobusem dzisiaj muszę podjąć decyzję, na razie jeździłem autobusem korki jak były tak są Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ladyas Re: Autobus czy pociąg 31.05.07, 09:25 Lepiej pociągiem. Oszczędność czasu i pieniędzy. Odpowiedz Link
chanel_51 Re: Autobus czy pociąg 31.05.07, 09:27 Zdecydowanie pociąg. Szybciej, taniej, wygodniej. Do PKP idę 15 min ale i jestem szybciej niż Ci co jadą autobusami. Odpowiedz Link
snowcraft Re: Autobus czy pociąg 31.05.07, 10:20 "Zwykły" pociąg jedzie z Mińska do Śródmieścia ok.50 min. Zakładam, że autobus nigdy nie osiągnie takiego czasu przejazdu, poza tym ten tłok w autobusie i brak powietrza. Zdecydowanie PKP. Odpowiedz Link
c43 Re: Autobus czy pociąg 31.05.07, 10:49 Dzięki podjąłem decyzję od czerwca jeżdżę pociągiem zobaczymy jak będzie, szkoda tylko zlikwidowali pociąg z Siedlec 6.45 Odpowiedz Link
princzessa Re: Autobus czy pociąg 31.05.07, 13:08 ja też od czerwca chcę jeździć pociągiem..zrobiłam ostatnio test.w wyjechałam z Mińska o 7:08 z nadzieją że dojadę na 8 ale pociąg stał na stacji 10 min bo chyba przepuszczał jakieś inne pociągi. w efekcie dojechałam jakbym jechała 7:18..trochę mnie to zasmuciło bo jeśli będzie się to powtarzać to znów będę ciągle spóźniona. Odpowiedz Link
kuba_ga Re: Autobus czy pociąg 31.05.07, 13:40 No właśnie to jest debilizm układających rozkłady jazdy: - planowy odjazd pociągu pośpiesznego o 5:50, - planowy odjazd podmiejskiego o 5:52. No i jak jadą? Oczywiście pośpieszny spóźnia się, podmiejski czeka na niego, czeka na zmianę zwrotnic... Mińsk to nie Miłosna, tu zmiana zwrotnic trwa ok 5 minut. A jak długo poczeka na jeden pospieszny, to poczeka jeszcze na następny, który wjedzie z torów dochodzących z Dęblina za wałką... Ale to tylko PKP: i jeszcze postrajkować :-( Odpowiedz Link
przewoz_pw Re: Autobus czy pociąg 31.05.07, 22:41 > No właśnie to jest debilizm układających rozkłady jazdy: > - planowy odjazd pociągu pośpiesznego o 5:50, > - planowy odjazd podmiejskiego o 5:52. > No i jak jadą? Oczywiście pośpieszny spóźnia się, podmiejski czeka na niego, > czeka na zmianę zwrotnic... Mińsk to nie Miłosna, tu zmiana zwrotnic trwa ok 5 > minut. A jak długo poczeka na jeden pospieszny, to poczeka jeszcze na >następny, Aktualnie jest: 5:42 posp i 5:52 osobowy i raczej zagrać sobie nie będą. Gorzej potem, około 7, gdzie jest 1 przyspieszony, 2 pospieszne (Terespol i Lublin) i w to wszytsko wsadzone osobowe i SKM od Miłosnej... Pośpiechy też łatwo nie mają, jak mają ciut większe opóźnienie, to jadą za tym 7:08 do samego Rembertowa, bo w Miłosnej nie mają jak wyprzedzić czasem przez stojąca SKMkę. Odpowiedz Link
kuba_ga Re: Autobus czy pociąg 29.06.07, 09:56 przewoz_pw napisał: > > No właśnie to jest debilizm układających rozkłady jazdy: > > - planowy odjazd pociągu pośpiesznego o 5:50, > > - planowy odjazd podmiejskiego o 5:52. > > No i jak jadą? Oczywiście pośpieszny spóźnia się, podmiejski czeka na nie > go, > > czeka na zmianę zwrotnic... Mińsk to nie Miłosna, tu zmiana zwrotnic trwa > ok 5 > > minut. A jak długo poczeka na jeden pospieszny, to poczeka jeszcze na > 2;następny, > > Aktualnie jest: 5:42 posp i 5:52 osobowy i raczej zagrać sobie nie będą. Gorzej > potem, około 7, gdzie jest 1 przyspieszony, 2 pospieszne (Terespol i Lublin) i > w to wszytsko wsadzone osobowe i SKM od Miłosnej... Pośpiechy też łatwo nie ma > ją, jak mają ciut większe opóźnienie, to jadą za tym 7:08 do samego Rembertowa, > bo w Miłosnej nie mają jak wyprzedzić czasem przez stojąca SKMkę. > Nie pisz głupot. Kto jak kto, ale osoba niku "przewoz_pw" powinna posługiwac się aktualnym i poprawnym rozkładem jazdy: nie ma 5:42 posp, tylko jak wcześniej pisałem jest o 5:50. 2 minuty po nim MA ruszać osobowy, a w tym tygodniu tylko raz odjechał z 2 minutowym opóźnieniem, przeważnie jest to 7-8 minut po czsie, dzisiaj było 15... Odpowiedz Link
snowcraft Re: Autobus czy pociąg 31.05.07, 14:35 Niestety masz pecha, bo ten właśnie pociąg dosyć często czeka albo na stacji w Mińsku albo wyjeżdża z peronu i kilkaset metrów dalej czeka aż pośpieszny pojedzie :( pozostaje wyjechać 6:56 lub 7:18. Odpowiedz Link
c43 Re: Autobus czy pociąg 31.05.07, 19:50 Dzisiaj mój ostatni powrót autobusem w maju potwierdził ostatecznie moją decyzje przesiadki na pociag. Wsiadłem do autobusu przy dworcu centralmym o 17.35 a na PLM byłem 19.15 korek dzisiaj zaczynał się od "Dom i Ogród" Odpowiedz Link
rozklapciocha Re: Autobus czy pociąg 31.05.07, 21:51 tak jak mówił niuniek, pociąg to oszczędność czasu i pieniędzy, dzisiaj mu kupiłam kolejny bilet kwartalny :) Odpowiedz Link
eire81 Zmiana rozkładu pociągów 31.05.07, 20:23 Ileż to już razy psioczyłam na autobusy i obiecywałam sobie że przesiąde się na pociąg ale był ten remont tunelu a potem śniegi i niezbyt mi się uśmiechała droga na stację chodnikiem przypominającym tor przeszkód bo nikt się nie przejmował odśnieżaniem i posypywaniem piaskiem czy solą. Teraz, po ostatnich megakorkach z utęsknieniem czekałam aż skończy mi się bilet na pks (i tak już jeździłam kilka razy pociągami) a tu cholerna niespodzianka: wycofali przyspieszony pociąg z Siedlec o 6.45, jak już ktoś wspomniał. Szlag człowieka trafia, na każdym kroku tylko utrudnienia. Wprawdzie jest jeszcze pociąg 0 6.48 ale oczywiście nigdy nie może odjechac o czasie, w Miłosnej przepuszcza inny pociąg i zamiast być na Śródmieściu planowo o 7.46 (idealna godzina, do pracy mam stąd 10 min.) jest poźniej o 5 lub więcej minut i wtedy jestem spóźniona a nie moge sobie na to pozwolić bo każde spóźnienie wiąże się z niemiłymi konsekwencjami. Co mi zostaje? Mam wybrac pociąg 6.28 i i być w Warszawie poł godziny przed rozxpoczęciem pracy? Strata czasu. Oczywiście nikt nie pomyślał żeby między 6.28 a 6.48 dac jakis pociąg. Myślenie bardzo boli. No i znów mam dylemat... Dobra już nie nudzę. Odpowiedz Link
emeelka Re: Zmiana rozkładu pociągów 31.05.07, 20:37 eire81 napisała: > e? Mam wybrac pociąg 6.28 i i być w Warszawie poł godziny przed rozxpoczęciem p > racy? Strata czasu. Oczywiście nikt nie pomyślał żeby między 6.28 a 6.48 dac ja > kis pociąg. A mi by pasował taki pomiędzy 6.45 a 6.48. Hi. Odpowiedz Link
przewoz_pw Re: Zmiana rozkładu pociągów 31.05.07, 22:28 Do 19 września jeździ przecież 6:42 - przyspieszony, przeniesiony z planowego 6:12. Ten o 7:08 to pechowiec, bo tuż przed sobą ma planowo pociąg z Lublina, a ten prawie zawsze jedzie +5 minut w plecy i to wystarcza. Co do przekładania zwrotnic, to nie o to chodzi :) Osobówka po prostu czeka, aż poprzedni pociąg przejedzie za następny sygnalizator (odstęp). Dopiero wtedy dyżurny ruchu może go wyprawić w drogę. Odpowiedz Link
c43 Re: Zmiana rozkładu pociągów 01.06.07, 08:43 Czy ten pociąg co piszesz że jedzie o 6.42 jeździ w KM czy jako Przewozy Regionalne i dlaczego nie ma go w rozkładzie? Odpowiedz Link
marbla4 Re: Zmiana rozkładu pociągów 01.06.07, 08:57 Mińsk Mazowiecki Warszawa Śródm. (PKP) przyj 06:45 odj 07:27 Wygenerowane przed chwileczka z rozklad.pkp.pl pozdr M. Ps. 6.42 to z Anieliny Odpowiedz Link
marbla4 Re: Zmiana rozkładu pociągów 01.06.07, 08:58 Cos sie pomieszalo, przyjazd z wyjazdem :)))) oczywiscie odjazd 6.45 i przyjazd 7.27 pozdr M Odpowiedz Link
c43 Re: Zmiana rozkładu pociągów 01.06.07, 10:30 Coś mi się tu nie zgadza spójrz na rozkład jazdy KM od 1.06.2007 i tam wyraźnie pisze że tego pociągu nie ma Odpowiedz Link
marbla4 Re: Zmiana rozkładu pociągów 01.06.07, 11:41 Kolega przewoz juz pisal : przewoz_pw 31.05.07, 22:28 + odpowiedz Do 19 września jeździ przecież 6:42 - przyspieszony, przeniesiony z planowego 6:12. Na stronie rozklad.pkp.pl ten pociag odjezdza wlasnie 6.42 To co jest na mazowieckie.com.pl to oficjalny rozklad bez uwzglednienia przesuniec, planowych opoznien czy jak tam to zwia. Jakby co to dzis jechalem tym pociagiem, wiec na pewno jest pozdr M. Odpowiedz Link
c43 Re: Autobus czy pociąg 29.06.07, 09:42 Powtarzam znowu pytanie czy coś się poprawiło na trasie Mińsk-Warszawa w związku z otwarciem estakad na Siekierkowskiej i wiaduktu w Stojadłach czy w ostatnim okresie zmniejszyły się korki? Odpowiedz Link
eszi w Wie lecisz sobie super 29.06.07, 14:17 potem "wylatujsze" w szale radości na płowiecką za światłami na marsa i .... stoisz do Kajki...... a potem to przed Mińskiego od Dom i Ogród... a nie mówiłam że to rondo nic nie da......... Odpowiedz Link
emeelka Re: w Wie lecisz sobie super 30.06.07, 12:20 eszi napisała: > potem "wylatujsze" w szale radości na płowiecką za światłami na marsa i .... > stoisz do Kajki...... a potem to przed Mińskiego od Dom i Ogród... a nie > mówiłam że to rondo nic nie da......... Eszi - nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link
bubcia75 Re: Autobus czy pociąg 29.06.07, 22:46 Nie czytałam wszystkich wypowiedzi, ale powiem o sobie.. Zwykle jeżdżę autobusem, ale ostatnio, przez te korki zaczęłam jeździć pociągiem. I mam dość, bo się niewygodnie śpi. Raz o mało nie spadłam:)) głowa mi lata, twardo, jak się budze w Śródmieściu to boi mnie szyja, kark...Opieram się o męża, wiercę, marudzę, sapię...Chyba już wolę jeździć bagsikiem, wprawdzie dwie godziny, ale fotele samolotowe, klima i dwie godziny snu w jedną stronę gratis:) Odpowiedz Link
eire81 Re: Autobus czy pociąg 01.07.07, 00:17 Bubcia, fakt, że jest twardo, boli potem kar, plecy no i tyłeczek ale to chyba jedyna wada pociągów (no moze jeszcze taka, że jak ktoś siedzi naprzeciwko a przeważnie siedzi to nie możesz wyciągnąc nóżek), rano jadę przyspieszonym nieco ponad 40 min to jakoś da się wytrzymać. Przynajmniej nie jest duszno i jest więcej przestrzeni. Dojazdy w ogóle mnie nie męczą odkąd jeżdżę pociągami i nie muszę się denerwować korkami. Fotele w Bagsach faktycznie były bardzo wygodne, ja potem jeździłam jeszcze pks bo było ich więcej po 16 ale za to fotele przeważnie tragiczne i o spaniu też mowy nie było kiedy jechało się głośnym rozklekotanym gruchotem, rano przeważnie jechałam takim zielonym "miejskim", siedzenia były wąskie jakieś ze na zakrętach się prawie zjeżdzało bo dodatkowo nie było oparcia na łokcie, porażka... ja wolę pociągi. Odpowiedz Link
emeelka Re: Autobus czy pociąg 01.07.07, 01:03 A ja już mam ten problem z głowy. Od poniedziałku ustaliłam sobie godziny pracy od 7.30 do 15.30 i znów zacznę jeździć samochodem (hip hip) Fotele mam miękkie, i klimatyzację też mam no i zawsze miejsce siedzące ;-) Pociągi są w porządku (nigdy nie udało mi sie zasnąć - w autobusie jednak bazpieczniej), bagsy też, ale ja jednak wolę swoje auto. Myślę że poł godziny drogi to będzie max, o tej godzinie jest w miarę luźno (testowane) Natomiast z powrotem przez cygankę trzeba będzie pojechać. Tak wiec zaczynam od poniedziałku, mogę sie podzielić doświadczeniem. Odpowiedz Link
princzessa Re: Autobus czy pociąg 18.09.07, 17:22 czy ktoś może mi powiedzieć ile teraz jeździ się rano i po południu bagsem? ostatnio było fatalnie bo podróż trwała ok 2 godziny ale teraz podobno rozkopali jeszcze Waszyngtona i ciekawa jestem ile jedzie się teraz.. Odpowiedz Link
przewoz_pw Re: Autobus czy pociąg 19.09.07, 08:57 princzessa napisała: > czy ktoś może mi powiedzieć ile teraz jeździ się rano i po południu bagsem? > ostatnio było fatalnie bo podróż trwała ok 2 godziny ale teraz podobno rozkopal > i > jeszcze Waszyngtona i ciekawa jestem ile jedzie się teraz.. Wczoraj mogło tyle trwać. Nie wiem, co robili drogowcy za rondem jadąc w stronę Mińska, ale około 11 korek był już dłuugi. Do tego jakiś wypadek przy Asaju. Wieczorem chyba lepiej nie było. Odpowiedz Link
gixera Re: Autobus czy pociąg 19.09.07, 13:29 Zrywali nawierzchnię przy Carrefurze, dzisiaj pewnie powtórka z rozrywki, bo trzeba położyć nowy asfalt. Odpowiedz Link
przewoz_pw Re: Autobus czy pociąg 19.09.07, 18:51 gixera napisała: > Zrywali nawierzchnię przy Carrefurze, dzisiaj pewnie powtórka z > rozrywki, bo trzeba położyć nowy asfalt. Dokładnie tak było. Na objeździe przez Rudę i Gamratkę duży ruch. Zdarzył się nawet cud! Wyrównali te kilkaset metrów w Kędzieraku, na słynnych dołkach (w poniedziałek)! Wczoraj jednak popadało i dziś wyglądało to już nie tak fajnie. Pod koniec tygodnia znowu będzie jak dawniej. Odpowiedz Link