Dodaj do ulubionych

Pytanie o SKM

23.09.08, 14:13
Nigdy nie jechałam jeszcze SKMką stąd pytanie na karcie miejskiej
mogę dojechać tylko do woli grzybowskiej nawet SKMką????tak?????
Obserwuj wątek
    • maincoon Re: Pytanie o SKM 23.09.08, 20:38
      Posiadając kartę miejską, SKM-ką dojedziemy do końca trasy, tzn. do
      Sulejówka-Miłosnej. Karta miejska, i w zasadzie tylko ona, "działa" na wszystkie
      trasy SKM.
      • pprokopc Re: Pytanie o SKM 23.09.08, 22:20
        Nie zgodzę się do końca z przedmówcą bo to zależy jaka mamy kartę miejską. Jeśli karta upoważnia do jeżdżenia tylko w pierwszej strefie (tzw. strefie miejskiej) to możemy na niej dojechać tylko do Woli Grzybowskiej. Na pozostałe 2 stacje musimy kupić bilet "uzupełniajacy" uprawniający nas do jazdy w strefie drugiej (tzw. podmiejskiej). Niestety, nie pamietam ile kosztuję, wydaje mi się, że 1,2 zł.
        • pprokopc Re: Pytanie o SKM 23.09.08, 22:45
          Przepraszam, zweryfikuję poprzednią wypowiedź. Zgodnie ze stroną:
          www.ztm.waw.pl/taryfa/ustalenia.php
          Dział II, Rodział II, $18 potwierdza to co napisałem wcześniej, czyli jeśli mamy kartę miejską za 78 zł (39 ulgowa) to możemy dojechac TYLKO do Woli Grzybowskiej. Napisane jest tam, że po "wjechaniu" w strefę 2 wystarczy skasować bilet ważny tylko w strefie 2. I tu moja pomyłka gdyż założyłem, że są bilety jednorazowe obowiazujace tylko w strefie 2 i ich cena jest różnicą jednorazowego obowiązujacego w obu strafach i jednorazowego obowiazujacego w pierwszej strefie (czyli 4,2 - 2,8 = 1,4 zł) Niestety, nie ma tak dobrze, nie ma biletow obowiązujacych tylko w strefie 2, więc po przekroczeniu stacji Wola Grzybowska musimy skasować bilet za 4,2 zł co jest absolutnie nieopłacalne. Mozemy się też poratowac biletem 20 minutowym za 2 zł i modlić się, żeby nie zatrzmali SKM gdzieś na dłużej w polu :)
          A to mamy pełen cennik i asortyment biletów: www.ztm.waw.pl/taryfa/cennik.php

Mam nadzieję, że nie namąciłem za bardzo.
          • przewoz_pw Re: Pytanie o SKM 25.09.08, 18:27
            Odpowiadając na pytanie z pierwszego newsa: SKMką można jechać tylko i wyłącznie na biletach ZTM. Do Woli Grzybowskiej działają bilety na 1 i 2 strefę czyli wszystkie i każdego rodzaju (1 strefa, 1 i 2 strefa i każda ich odmiana). Od Woli Grzybowskiej nie działają bilety tylko na 1-strefę (czyli zostają bilety na obie strefy). Większość kart miejskich kupujemy tylko na strefę 1 - miejską. Te na obie strefy są sporo droższe.
            Ta sama zasada obowiązuje w całej sieci ZTM, SKM jest jedną z wielu linii podlegających pod ZTM.
          • tomjani Re: Pytanie o SKM 02.10.08, 10:45
            pprokopc napisał:

> po przekroczeniu stacji Wola Grzybowska musimy skasować bilet za
            > 4,2 zł co jest absolutnie nieopłacalne. Mozemy się też poratowac
            > biletem 20 minutowym za 2 zł i modlić się, żeby nie zatrzmali SKM
            > gdzieś na dłużej w polu :)

Akurat bilety 20-minutowe wyjątkowo dobrze nadają się na dojazdy SKM-
            ką do Sulejówka Miłosny (lub do Pruszkowa) dla posiadaczy biletów
            miejskich na karcie ZTM. Bo planowy czas jazdy na odcinkach Warszawa
            Wola Grzybowska - Sulejówek Miłosna oraz Warszawa Ursus - Pruszków
            trwa znacznie krócej niż 20 minut. A jeśli "zatrzymają SKM-kę gdzieś
            na dłużej w polu" - to nie przypuszczam aby normalny kanar winił
            pasażera za to że w tym czasie skończyła się ważność biletu.
            Sytuacja jest analogiczna jak w przypadku awarii pojazdu, kiedy to
            pasażerowi przysługuje prawo przejazdu następnym środkiem
            komunikacji. Powinien decydować planowy czas jazdy.
            • pprokopc Re: Pytanie o SKM 02.10.08, 11:43
              tomjani napisał:
              > A jeśli "zatrzymają SKM-kę gdzieś
              > na dłużej w polu" - to nie przypuszczam aby normalny kanar winił
              > pasażera za to że w tym czasie skończyła się ważność biletu.
              > Sytuacja jest analogiczna jak w przypadku awarii pojazdu, kiedy to
              > pasażerowi przysługuje prawo przejazdu następnym środkiem
              > komunikacji. Powinien decydować planowy czas jazdy.

Obawiam się, że nie mogę się z tobą zgodzić. Jeśli SKM stanie w polu z powodu awarii to OK, powinno być tak jak mówisz. Ale jeśli stanie z zupełnie innej przyczyny to wtedy sytuacja przypomina stanie autobusem w korkach. A wtedy nikogo nie obchodzi planowy czas podróży. Kończy się 20 minut i kasuj następny bilet.
              A tak a propos - kto wie, że bilet jednorazowy jest ważny przez 120 minut. Jeśli nie dojedzie się w ciągu 2h to trzeba kasować następny. Na szczęscie chyba nie ma aż takich korków w Wawie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka