Dodaj do ulubionych

Vojta a Bobath

08.05.09, 09:13
Czy prawdą jest że metoda Bobath przynosi dużo wolniejsze efekty?
Obserwuj wątek
    • 1monique595 Re: Vojta a Bobath 08.05.09, 21:10
      Witam, pamiętaj, że każde dziecko jest inne, ma inne deficyty i problemy
      rozwojowe. Dobry, certyfikowany rehabilitant powinien dobrze dobrać odpowiednią
      metodę do problemów dziecka, lub w porę zaproponować zmianę metody jeśli nie
      widać poprawy u malucha. U nas akurat metoda bobath przynosiła efekty bardzo
      powoli a nawet wcale a ćwiczyłam na prawdę prawidłowo i zawzięcie. Gdyby nie
      vojta mały byłby roślinką. Ale nikt Ci tu nie powie która metoda jest lepsza i
      sprawdzi się u Twojego malucha. Pozdrawiam
      • doro-ta06 Re: Vojta a Bobath 20.05.09, 23:27
        ja też ćwiczyłam vojtę z moim synkiem ,z pierwszej chwili dziecko bardzo płacze
        bo sie broni tak mi tłumaczyła pani rehabilitantka a potem przyzwyczaja się .Ale
        dzięki vojcie i rehabilitacji mój synek funkcjonuje prawidłowo.Pełen podziw i
        szacunek rehabilitacji.Rodzice zaufajcie rehabilitantom.
        • lenka1403 Re: Vojta a Bobath 25.06.09, 17:31
          Ćwiczyliśmy vojte przez 4m-ce, później za zaleceniem neurologa na
          ndt bobath, ale też rehabilitantka chciała zakończyć terapię vojty
          bo mała jest strasznie silna i nie dawała rady (ja zresztą też). 3m-
          ce NDT nie przyniosły nic, aż znalazłam rehabilitantkę która niedość
          że potrafi z Lenką ćwiczyć to jeszcze tak dobrze pokazała mi chwyty,
          że spokojnie dajemy radę. Już po miesiącu widac efekty.
          • baby00179 Re: Vojta a Bobath 25.06.09, 21:24
            lenka1403 napisała:

> Ćwiczyliśmy vojte przez 4m-ce, później za zaleceniem neurologa na
            > ndt bobath, ale też rehabilitantka chciała zakończyć terapię vojty
            > bo mała jest strasznie silna i nie dawała rady (ja zresztą też). 3m-
            > ce NDT nie przyniosły nic, aż znalazłam rehabilitantkę która niedość
            > że potrafi z Lenką ćwiczyć to jeszcze tak dobrze pokazała mi chwyty,
            > że spokojnie dajemy radę. Już po miesiącu widac efekty.

Odpowiadam ogólnie do wszystkich:

Ciekawe dlaczego nikt nie pomyślał ,że łącznie 4 m-ce Vojty i 3m-ce Bobath
            zaprocentowały później i ze żaden cud się nie zdarzył. U trzeciego terapeuty
            wystarczyło kontynuować w dobrym kierunku i dziecko wreszcie zareagowało, bo już
            od dłuższego czasu było przygotowane do tego.To nie dowwód na to, ze jedna
            metoda jest dobra a druga zła. Dzieko potrzebuje czasu , aby dojrzał jego układ
            nerwowy i żeby przekształcił stymulację terapeutyczną na odpowiedz ruchową.
            Większość rodziców myśli ze po 2-3 m-cach będzie po kłopocie. Czasem dziecko ma
            drobny problem i owszem tak się dzieje. Czasem jednak wymagany jest dłuższy
            okres rehabilitacji- należy traktować każde dziecko osobno. Rodzice często więc
            zmieniają terapeutów aż wreszcie dziecko zrobi postępy i na kogo trafi w tym
            momencie to ten terapeuta jest cudotwórczą. Nie liczą ile dziecko już wcześniej
            u kogoś innego wypracowało. Wcześniej inna osoba na tym wątku apelowała o
            zaufanie do terapeutów- zgadzam się z nią i dodam, że należy rozmawiać z
            terapeutą, doszukywać razem przyczyn i sprawdzać oczywiście ich kwalifikacje.
            Oczywiście należy brać pod uwagę tez ewentualność , ze terapeuta może nie być
            dobry, nie żależnie od tego jaką metodą pracuje. Może być tak że terapeuta Vojty
            będzie zły a oczywiście ucierpi na tym metoda lub terapeuta Bobath może nie być
            dobry i tak samo się stanie.

Deklaracje innej osoby na tym wątku typu, "gdyby nie metoda Vojty, to mój syn
            byłby roślinką" są mocno nadwyrężone jak na mój gust.

Proszę o ostrożne wystawianie ocen, o rozwagę i o analizie każdego przypadku
            oddzielnie na zdrowy rozum!!
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka