Dodaj do ulubionych

Blog o grach i nie tylko

26.02.13, 10:51
Witam

Zakładam tutaj temat, bo nie wiedziałem gdzie to indziej umieścić. Prowadzę w Gdyni i Gdańsku zajęcia z gier planszowych i karcianych, dla dzieci, młodzieży oraz dorosłych. Podczas takich warsztatów uczę ludzi różnych gier, staram się im wybrać coś do ich gustów oraz zachęcam do próbowania sięgania po coraz bardziej rozbudowane tytuły. Zawsze tłumaczę wszystkie zasady wszelkich gier, tak aby każdy zrozumiał i miał równe szanse w rywalizacji z innymi uczestnikami. Na część zajęć wstęp jest darmowy na inne odpłatny, cenę ustala właściciel lokalu w którym prowadzę zajęcia, ja nie mam na to żadnego wpływu.

Wszelkie informacje o warsztatach umieszczam na moim blogu "W pajęczej sieci", gdzie również recenzuję i opisuję wszelkie gry. Znajduje się tam baza moich recenzji przekrojowych, (zawierają one szczegółowy opis mechaniki gry, ceny do jakości oraz wrażenia obszernych grup testowych), wszelkie informacje o warsztatach jakie prowadzę oraz lista gier jakimi dysponuję (ponad 230 tytułów, nie licząc dodatków).

Poniżej garść linków. Zainteresowanych lekturą bądź udziałem w warsztatach gorąco zapraszam :)

W pajęczej sieci - blog o grach

Tutaj macie spisy treści z podziałem na typy gier, które już są zrecenzowane na blogu. Ma to ułatwić wyszukiwanie tego co kogoś interesuje:
Gry planszowe
Gry karciane
Gry bitewne
Gry logiczne
Gry zręcznościowe

Pozdrawiam i miłej lektury wszystkim :D
Obserwuj wątek
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 13.03.13, 21:07
      Na blogu pojawiła się recenzja gry Caylus.
    • krzychlater Re: Blog o grach i nie tylko 13.03.13, 23:22
      r16.bloodwars.interia.pl/r.php?r=11523
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 15.03.13, 14:27
      Jedno z największych rozczarowań na jakie natrafiłem. Recenzja gry karcianej Hobbit.

wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/03/hobbit-gra-karciana.html
    • 1klakson Re: Blog o grach i nie tylko 15.03.13, 19:05
      hej
      ja gram w gry tylko na kompie , ale to są : howrse , młody doktor , lecznica dla zwierząt
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 19.03.13, 07:18
      Pierwsza część recenzji, bardzo dużej gry przygodowej, czyli Mage KnightTekst linka.
    • kaluzabolek Re: Blog o grach i nie tylko 11.04.13, 15:17
      Fajny blog :)
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 21.05.13, 23:18
      Recenzja gry "Ostatnia wola" - czyli gra familijna o tym jak wydawać kasę :)
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/05/ostatnia-wola.html
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 24.05.13, 14:19
      Recenzja leciutkiej gry imprezowej, czyli Dixit Jinx:
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/05/dixit-jinx.html
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 27.05.13, 12:33
      Recenzja pierwszego komiksu z mini-serii Thorgal: Młodzieńcze lata
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/05/thorgal-modziencze-lata-1-trzy-siostry.html
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 02.06.13, 11:58
      Recenzja Star Trek: Into Darkness
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/06/star-trek-into-darkness.html
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 03.06.13, 18:43
      Recenzja Nox, czyli gry karcianej od wydawnictwa Bard:
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/06/nox.html
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 05.06.13, 12:01
      Recenzja Konwoju, czyli gry o tym jak przetrwać pośród morderczych maszyn :)
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/06/konwoj.html
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 07.06.13, 13:51
      Recenzja dodatku do Magnum Sal, czyli Muria
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/06/magnum-sal-muria.html
      Recenzję samego Magnum Sal macie tutaj:
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/02/magnum-sal.html
      • panpietruszka Re: Blog o grach i nie tylko 11.06.13, 12:03
        Kawał porządnej recenzji :)
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 18.07.13, 14:51
      Po długiej nieobecności powracam do publikowania. Na dziś recka Mare Balticum, gdy familijnej, która trochę pogrzebała moje oczekiwania, albo to one były zbyt wysokie. Niemniej jest dość dobrze i grę polecam głównie dzieciakom :)
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013 ... ticum.html
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 24.07.13, 19:02
      Na blogu wrzuciłem pierwszą partię materiałów dotyczących gry Pirates pocket Model, która z tego co mi wiadomo jest nadal żywa w Polsce. Gra świetnie sprawdza sie na moich zajęciach, więc wszelkich maniaków lekkich gier bitewnych zapraszam. Z myślą o dzieciach i osobach nie znających dobrze języka angielskiego pokusiłem sie o tłumaczenie jednostek i cech.

Temat zbiorczy gry na moim blogu znajduje się na stronie głównej tutaj:
      wpajeczejsieci.blogspot.com/p/pirates-of-cursed-sea.html
      Znajdziecie tam wszystkie odnośniki jakich potrzeba zarówno do materiałów na blogu jak i poza nim.

W pierwszym rzucie postanowiłem zapodać spis jednostek jakie posiadam (obecnie jest tego około 150 sztuk). Podzieliłem je odpowiednio na nacje i w każdej z nich dodałem legendę opisów, co niejako jest wstępem do instrukcji. W przyszłym tygodniu opublikuję mechanikę szkieletową oraz mechanikę terenów i fortów. W kolejnym wszystkie keywordy występujące w grze oraz jeśli zdążę, spis posiadanych przeze mnie skarbów unikalnych oraz eventów. Na sam koniec zostawiłem sobie recenzję gry oraz moje własne modyfikacje do niej, pozwalające na szersze jej zastosowanie w RPG jak i zwykłych korsarskich grach przygodowych o charakterze handlowo-bitewnym. Do końca roku, ale później zapewne też, będę publikował własnego autorstwa scenariusze i kampanie do tej gry, na bazie okrętów jakie posiadam. Mam też trochę statków na wymianę (wolałbym uniknąć sprzedaży, zdecydowanie preferuję wymianę), których spis też dam, jak już go skończę.
      Poniżej linki do poszczególnych flot:
      Piracka
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/07/pirates-of-cursed-seas-piraci.htmlAngielska
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/07/pirates-of-cursed-seas-korona-brytyjska.htmlAmerykańska
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/07/pirates-of-cursed-seas-amerykanie.htmlHiszpańska
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/07/pirates-of-cursed-seas-hiszpania.htmlFrancuska
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/07/pirates-of-cursed-seas-francuzi.htmlPrzeklęta
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/07/pirates-of-cursed-seas-przekleci.htmlNajemnicy
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/07/pirates-of-cursed-seas-najemnicy.html
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 04.08.13, 14:10
      Kolejna recka gry imprezowej i jednocześnie familijnej, czyli Block 5. Gra mało znana, ale naprawdę warta uwagi.
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/08/block-5.html
      Przy okazji. W końcu dodałem w górnym menu stronę w której jest zbiór wszystkich moich recenzji filmowych, jakie poczyniłem:
      wpajeczejsieci.blogspot.com/p/recenzje-filmow.html
      Nowe recki filmów mam w najbliższych planach w tym to na czym ostatnio byłem w kinie (Pacific Rim, World War Z, Fast and Fourius 6).
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 05.08.13, 15:21
      Po wielu miesiącach w końcu finalna druga część recenzji przekrojowej Mage Knight, w której znajdziecie opis trybu multi i wiele uwag co do scenariuszy. Tekst jest długi i podzielony na kilka zagadnień, aby łatwiej było się po nim poruszać.
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/08/mage-knight-czesc-2-scenariusze-i.html
      Miłej lektury :D
    • Gość: robson Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.cli.nitronet.pl 10.08.13, 18:15
      zapraszam tez tutaj:
      webblog.com.pl/
    • laptopy2 Re: Blog o grach i nie tylko 12.08.13, 16:04
      też gram w gry

www.galeriasukcesu.pl/
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 13.08.13, 12:28
      Na dziś recenzja Znaku Starszych Bogów, gry, którą kupiłem w ciemno jako wielki fan Horroru w Arkham. Niestety tytuł mnie osobiście zawiódł na całej linii, a w ocenie przekrojowej tez jakoś super nie wypadł, choć o wiele lepiej niż moja osobista ocena.
      Zainteresowanych recka odsyłam tutaj:
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/08/znak-starszych-bogow.html

Dziś jeszcze na blogu opublikuję informacje na temat gdyńskiego turnieju Qwirkle jaki organizuję 30 sierpnia tego roku, na zakończenie wakacji. Więcej info dam w temacie na forum o imprezach i wydarzeniach.
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.46-29-149.tkchopin.pl 14.08.13, 16:18
      No to zaczynamy :D
      Na blogu wrzuciłem pierwszy scenariusz do mojej autorskiej kampanii "Łzy Zapomnianych" do gry Mage Knight. Oczywiście nie obyło się bez licznych zasad specjalnych zarówno do samej kampanii jak i tegoż pojedynczego scenariusza. Wszystko macie tutaj:
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/08/mage-knight-kampania-zy-zapomnianych.html
      Początkowo planowałem opublikować całą kampanię w jednym poście, ale zwrócono mi uwagę że mało kto miałby cierpliwość przebicia się przez cały materiał na raz. Dlatego każdy scenariusz do tej kampanii (w sumie będzie ich 8) zostanie opublikowany w osobnym poście, zaś na jego początku będzie spis treści całej kampanii z odnośnikami do poszczególnych scenariuszy. Obecnie ruszam na kilkudniowy urlop więc scenariusz drugi pojawi się nie wcześniej jak w środę za tydzień.

Udanego grania i przypominam o turnieju Qwirkle w Gdyni :D
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/08/gdynski-turniej-qwirkle-na-zakonczenie.html
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.217-171-56.tkchopin.pl 13.09.13, 17:10
      W końcu po długim opóźnieniu pojawił się drugi scenariusz do mojej kampanii "Łzy Zapomnianych". Scenariusz nie jest zbyt długi ani łatwy. Wymaga sporej dawki planowania.
      Bez zbędnych ceriegieli link:
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/09/mage-knight-kampania-zy-zapomnianych.html
      Trzeci scenariusz jest zaplanowany z publikacją na wtorek w przyszłym tygodniu. Będzie długi i opierał się w większości na walce oraz skradaniu.
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.217-171-56.tkchopin.pl 19.09.13, 12:40
      Mam co prawda zwariowany tydzień, ale publikacje na blogu się pojawiają. Ostatnio pojawiły się dwa teksty. Pierwszy jest prezentacją gry Mage Wars, która mnie baaaardzo pozytywnie zaskoczyła, jako wieloletniego fana MtG.
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/09/pierwsze-wrazenia-mage-wars.html
      Drugi tekst pojawił się dziś przedpołudniem i jest to recenzja gry karcianej Ewolucja: Pochodzenie gatunków, która jest naprawdę fajna, ale... no właśnie "Ale".
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/09/ewolucja-pochodzenie-gatunkow.html
      Zapraszam do czytania i komentowania oraz podzielenia się własnym zdaniem na temat powyższych gier jeśli mieliście z nimi styczność.

W sobotę, jeśli nie będę odcięty za mocno od sieci, opublikuję trzeci scenariusz do kampanii "Łzy Zapomnianych". Będzie on raczej długi i w moim odczuciu mocno agresywny. Osoby które już przechodzą tą kampanię, informuję że warto dobrze przygotować się w drugim scenariuszu pod kątem talii i najemników, gdyż może, ale nie musi, okazać się to kluczem do przejścia następnej przygody.
    • Gość: SpiderVermin Re: Blog o grach i nie tylko IP: *.217-171-56.tkchopin.pl 28.09.13, 10:38
      Kolejna recenzja gry familijno dziecięcej. Tym razem następna produkcja Knizi czyli Gold Nuggets. Miłej lektury :)
      wpajeczejsieci.blogspot.com/2013/09/gold-nuggets.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka