Dodaj do ulubionych

Szukam graczy w MASTERMIND

IP: *.unl.edu 16.03.01, 20:13
Od pewnego czasu interesuje sie gra Mastermind. Wiem, ze szal minal juz dawno
na ta gre, ale czy slusznie ? Czy ktos wie, jak ta gra jest widziana dzisiaj w
Polsce, czy ktos jeszcze w nia gra, czy sa moze jakies kluby, czy ktos zna
jakies "tajemne" metody gry i tym podobne. Prosze tylko o powazne odpowiedzi.
Pozdrawiam, Budda.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Szukam graczy w MASTERMIND IP: 213.77.14.* 23.03.01, 11:04
      Grałem w 70-tych latach w wersji każdy kolor inny kodowany (5 kolorów), każde
      rozdanie można załatwić w 4 - 5 próbach - pod warunkiem że kodujący się nie
      pomyli w podpowiedziach. Myków chyba nie ma - tylko eliminacja logiczna.
      • Gość: Budda Re: Szukam graczy w MASTERMIND IP: *.unl.edu 23.03.01, 15:19
        Dziekuje Tomku, ja tez pamietam ta gra z lat 70-tych, kiedy zrobila furore.
        teraz wracam do nie na zasadzie chyba nostalgii. Ostatnio ukazala sie
        ksiazka o "matematyce i logice" Masterminda. Rowniez udowodniono juz
        za pomoca komputerow, ze przy grze gdy wybieramy 4 kolory (moga by powtorzone)
        z 6 -ciu kolorow, to mozna wygrac do piatego ruchu wlacznie. Z internetu mozna
        sciagnac cala tabele, jak grac. A nawet najnowsze dane pokazaly, ze mozliwe
        jest wygranie w... 3 ruchach wiekszosci rozdan, ale ta taktyka moze zakonczyc
        sie rowniez spadkiem az do 6-tego ruchu. To jest pieronsko dobra gra.
        Dziekuje za odpowiedz. Ta gra zasluguje na cos wiecej niz zapomnienie.
        Pozdrowienia, Budda.
    • Gość: Matti Re: Szukam graczy w MASTERMIND IP: 156.17.34.* 27.03.01, 11:23
      Cześć
      Miło zobaczyć, że ktoś w ogóle interesuje się takimi grami
      Od dłuższego czasu się w to nie bawiłem, pamiętam jednak, że na tym właśnie
      ojciec uczył mnie logicznego myślenie (i chwała mu za to !)
      Bardzo chętnie rozruszam szare komórki
      • Gość: Budda Re: Szukam graczy w MASTERMIND IP: *.unl.edu 27.03.01, 20:43
        Hi Matti. Odwzajemniam zadowolenie z faktu, ze ktos w tym szalonym swiecie
        moze miec ochote na taka zabawe. Rzeczywiscie, jest to kapitalna zabawa. Gralem
        w rozne gry, szachy, warcaby, brydz, i setki innych. Ale powiem Ci, ze w
        sytuacji, gdzie mozesz cos rozwiazac w kilu ruchach, dzieki logice, jest cos
        niepowtarzalnego. Im wiecej w to gram , tym wiecej widze. Najbardziej popularna
        strategia jest chyba znalezienie najpierw kolorow a dopiero potem ich wlasciwej
        lokalizacji, chociaz pewnie kombinacja tych dwoch jest najlepsza. Jestem ciekaw
        Matti czy nie daloby sie stworzyc katalogu otwarc w Mastermind. Wiadomo, ze
        pierwszy krok rozwiazujacego jest strzalem w ciemno (choc sa tacy co uwazaja ze
        to nie prawda), ale po odpowiedzi kodera, mozemy wybrac mnostwo drog do celu, w
        tym przypadku, do drugiego ruchu. Zupelnie jak w szachach (no, powiedzmy
        podobnie). Jesli chcesz to podam Ci strone na internecie z cala tabela
        strategii. Facet, ktory to podaje, uwaza, ze najlepszym strzalem w pierwszym
        ruchu jest w dwa dubletony, np. dwa czerwone i dwa zielone.
        Ta tabele mozna uzywac jako zagadki i trening w Mastermmnd.
        Pozdrowienia, pisz co wiesz na ten temat. Budda.
    • Gość: harry Re: Szukam graczy w MASTERMIND IP: *.wroc.gazeta.pl 10.04.01, 14:03
      A ja pogrywałem w Masterminda jeszcze w połowie lat 80 (musze poszukać wśród
      staroci czy jeszcze mam pudełko z cała zawartością). Pamiętam na opakowaniu
      ostrzezenie: Ta gra wciąga !
      I rzeczywiście sporo czasu siedziało się nad brazową tabliczką. Miałem
      wersję "średnią", a pamiętam, że były jeszcze mini (kieszonkowa) i midi (chyba
      wiecej pionków do odgadnięcia).
      Ech to były czasy...
      • Gość: Budda Re: Szukam graczy w MASTERMIND IP: *.unl.edu 10.04.01, 15:58
        Hi Harry. Zawialo troche wspomnieniami. Tak, to byla dobra gra. Nawet nie wiem
        czy ktos w to jeszcze gra. Odszukaj prosze te mastermindy jesli mozesz i daj mi
        znac. jest kilka programow na internecie do sciagniecia. Ostatnio dostalem
        ksiazke o mastermindzie. Wiele ciekawych technik mozna sie z niej nauczyc.
        Pozdrowienia, Budda.
        • Gość: Beti Re: Szukam graczy w MASTERMIND IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 12.04.01, 14:05
          Ha, ja tez jako dziecko namietnie grałam w te fascynujacą grę z tatą, siostrą i
          kim popadło.
          Pare lat temu znalazlam egzemplarz gdzieś glęboko w szafce, zabrałam do siebie
          i od czasu do czasu pogrywalismy sobie z mężem. A teraz tez gram tylko z moją
          córka - ma dopiero 5 lat, a już ją wciągnęło; czasami woli grać niż oglądać
          Dobranockę, a to do tej pory sie nie zdarzało!
          Ponieważ to dopiero początek zabaw logicznych na razie gramy wersję
          najprostszą - żaden kolor nie może się powtarzać.
          • Gość: Budda Re: Szukam graczy w MASTERMIND IP: *.unl.edu 12.04.01, 17:02
            Hi Beti, dzieki za Twe slowa. Czy wiesz, ze wbrew pozorom gra z powtarzanymi
            kolorami jest latwiejsza ? Trudno moze w to uwierzyc, ale daje to szanse
            na bardziej radykalne przetestowanie wszystkich mozliwosci. Eksperci
            polecaja start np. w dwie czerwone i dwie zielone (kolory niewazne, to tylko
            przyklad).
            Pozdrowienia, Budda.
    • Gość: Yen Re: Szukam graczy w MASTERMIND IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.05.01, 11:57
      Witam wszystkich.
      A wiecie, ze tak sobie przegladam to cale forum i dzieki wam przypomnialam
      sobie ze mam taka gre w domu! Ja nie gralam w latach 70 czy nawet w 80. Dopiero
      co przychodzilam na swiat. Ale interesuje mnie informacja czy mozna pograc w
      Masterminda przez siec? Z kims np. z drugiej strony kuli ziemskiej? Tak na
      zywo? Znacie jakies adresy www np. z jakimis innymi problemami i grami
      logicznymi? Bylabym wdzieczna, bo ja uwielbiam wszelkie logiczne zabawy i
      lamiglowki :)) A jaka pozniej satysfakcja z rozwiazania problemu! :)) Pozdrawiam
      • sara Re: Szukam graczy w MASTERMIND 14.05.01, 20:46
        No to ja chetne zagram. Jest taki programik?
    • Gość: ludzik Re: Szukam graczy w MASTERMIND IP: *.p.lodz.pl 08.06.01, 15:12
      ja też grałąm ale już nie mam to była bardzo fajna gra szkoda że jej czasy już
      przeminęły
      • majja Re: Szukam graczy w MASTERMIND 12.06.01, 14:42
        Gość portalu: ludzik napisał(a):

> ja też grałąm ale już nie mam to była bardzo fajna gra
        szkoda że jej czasy już
        > przeminęły

Widziałam Mastermind w mojej małej osiedlowej księgarni.
        Cena niestety oszałamiająca - ok. 46zł. Może wróciłaby
        do łask - gdyby stać na nią było przeciętną mamę???

A propos gier logicznych, na www.tenbit.pl jest dużo
        gier na przykład Sokoban - ogromnie czasochłonny:)
        • Gość: Budda Re: Szukam graczy w MASTERMIND IP: *.unl.edu 12.06.01, 16:10
          Tak, w tym zwariowanym swiecie zaczyna nam brakowac takich cichych
          rozrywek. To rzeczywiscie drogo. Ta gre mozna tez grac uzywajac kolorowych
          kredek. Pomysl o tym. Jakiej produkcji jest ten mastermind ?
          Prosze napisz.
          Pozdrawiam, Budda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka