Gość: gosc IP: 212.122.188.* 02.02.05, 12:28 A ja czytalam w jakiejs innej ankiecie, ze prowadza Irlandczycy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: awro Re: Nie ma jak w Danii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 13:04 4 lata temu byłem na płnocy półwyspu Jutlandzkiego w małej miejscowości nad fiordem w związku z tym, że było w koło mnóstwo niezabezpieczonych rowerów, krzeseł przy zamkniętych kawejkach zapytałem starszej wiekiem Dunki czy były przypadki kradzieży. Dunka po dłuższym namyśle powiedziała, że coś było w 1968 roku ale to była pomyłka ktoś wziął nie swój rower. A to tak niedaleko nas prawie po sąsiedzku.(Pomarzyć można). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajo Re: Nie ma jak w Danii IP: 217.153.29.* 02.02.05, 13:19 Mieszkalam troszke w Danii. Nudno jak cholera. Ale moze to sie nazywa szczescie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awro Re: Nie ma jak w Danii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 14:06 masz rację w mordę nie leją, nie kradną, na ulicy nie leżą psie gówna,jeżdżą samochodami zgodnie z przepisami nuda jak cholera, tam się nie da zyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nie ma jak w Danii IP: *.gdynia.mm.pl 02.02.05, 14:15 ja tez czytalam ten artykul, w ktorym prym wiedli Irlandczycy (to byla prasa angielskojezyczna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nie ma jak w Danii IP: 130.225.107.* 02.02.05, 14:24 Tez mieszkam w Danii. Co do kradziezy, to niestety w Kopenhadze nie jest tak rozowo, rowery kradna jak wszedzie. Ale reszta sie zgadza, w morde nie leje itp:-) I jeszcze cos, ludzie sa po prostu wyluzowani, nie denerwuja sie. Tu sie po prostu zyje latwiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nie ma jak w Danii IP: *.blueyonder.co.uk 02.02.05, 14:27 chyba tak bardzo sie ciesza z ich podatkow dochodowych i cen w pubach. w Irlandii to trzeba przyzanc mozna sie cieszyc z zycia.znam obydwa kraje z doswiadczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julek Re: Nie ma jak w Danii IP: *.quest-pol.com.pl 02.02.05, 14:27 To co powyższe to prawda, jak i to, że Duńczycy nie chcą obniżenia podatków bo akceptują to co otrzymują w zamian od państwa (super służbę zdrowia, bezpieczeństwo, także socjalne czyli brak bezdomnych oraz żebrających). Duńczycy są także bardzo dumni z faktu bycia Duńczykami, preferują duńskie wyroby nad wszystkie inne. Przed wieloma domkami na masztach są zawieszone flagi państwowe, nawet w małych miejscowościach (zresztą dużych miast poza Kopenhagą - 1 mln mieszkańców - nie ma). Patriotyzmu, o którym my tak chętnie mówimy, moglibyśmy się uczyć od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobo Wrocilem z USA ze szmalem do Polski i jestem IP: 216.217.131.* 02.02.05, 14:46 najszczesliwszy czlowiek na ziemi. Nigdzie indziej niechce zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amadeusz Re: Wrocilem z USA ze szmalem do Polski i jestem IP: 83.233.227.* 02.02.05, 18:12 Gość portalu: Bobo napisał(a): > najszczesliwszy czlowiek na ziemi. Nigdzie indziej niechce zyc. Bobo podaj adres to zaraz znajdą się chątni aby ci dać po pysku to bądzie jeszcze weselej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oni Re: Nie ma jak w Danii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 15:01 dziwne, bo niedawno czytałam chyba w "polityce", że odesetek samobójstwa w Dani jest jednym z najwyższych w Europie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaCiEj Re: Nie ma jak w Danii IP: 64.25.174.* 02.02.05, 16:08 Gość portalu: oni napisał(a): > dziwne, bo niedawno czytałam chyba w "polityce", że odesetek samobójstwa w >Dani jest jednym z najwyższych w Europie??? No przeciez to ma sens, ci nieszczesliwi sie powiesili, zostali sami szczesliwi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Nie ma jak w Danii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 17:06 W dodatku średnia długość życia w Danii jest zadziwiająco niska w porównaniu np. z Szwecją, Norwegią czy Hiszpanią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Nie ma jak w Danii IP: *.237.45.28.adsl.ro.worldonline.dk 03.02.05, 13:09 Pewnie, ze wydaje im sie, ze sa szczesliwi, jak panstwo za wszystko im placi ... Jednak to Dania ma najwiekszy odsetek samobojstw w Europie, szczegolnie wsrod mlodziezy, i rekordowa sprzedaz srodkow antydepresyjnych... Mieszkam tu od 10 lat i wiekszosc dookola narzeka .... Ale skoro Holendrzy tak twierdza... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Per Vers Re: Nie ma jak w Danii IP: 212.127.77.* 02.02.05, 15:12 Przeprowadzający ankiete zapomnieli chyba o Brunei ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiądz Nie ma to jak w Polsce IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 02.02.05, 18:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złodziej Faktycznie, nie ma to jak w Polsce IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 02.02.05, 18:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polityk Na pewno nigdzie nie jest lepiej niż w Polsce IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 02.02.05, 18:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiota Wszędzie dobrze, ale w Polsce najlepiej IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 02.02.05, 18:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieuk i darmozjad Święte słowa, w Polsce najlepiej IP: *.makolab.pl / 193.28.230.* 02.02.05, 18:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jointsmoker Re: Święte słowa, w Polsce najlepiej IP: *.oba.nl 02.02.05, 19:27 Dla nieukow i darmozjadow zeczywiscie w Polsce najlepiej, dlatego nasz kraj wyglada jak wyglada. Jednostki zbedne w naszym spoleczenstwie choc by chcialy nie moga opuscic ojczyzny z powodu ograniczen intelektualnych, finansowych choc niestety bywaja niestety wyjatki i z tad nieciekawa opinia jaka sie "cieszymy" w krajach gdzie pojawiaja sie nasi rodacy. Plakac sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws "zeczywiscie" IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.05, 23:31 "Dla nieukow i darmozjadow zeczywiscie w Polsce najlepiej" "niestety bywaja niestety wyjatki i z tad nieciekawa opinia jaka sie "cieszymy" Czy ty darmozjad jestes to nie wiem ale ze nieuk to widac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj_pinball Nie ma jak w Danii :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 19:50 A ja gdzieś czytałem, że statystycznie Dunki mają większe biusty niż ich matki - i przy tym wcale nie są otyłe. Nie dziwię się więc że Duńczycy są coraz szczęśliwsi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brrrr Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma IP: 216.217.131.* 02.02.05, 20:24 A jak juz sie znajdziemy w jakims innym miejscu to sie okazuje, ze wcale nie jest tak wesolo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placek Re: Nie ma jak w Danii IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.05, 21:41 Jakiś czas temu poznałam paru Duńczyków i to byli wspaniali ludzie. Mam nadzieję, że będą coraz weselsi, bo za dwa miesiące znów ich zobczę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Nie ma jak w Danii IP: *.flatrate.dk 02.02.05, 22:53 Mieszkam od wielu lat w Danii. Czy Dunczycy sa szczesliwi? Spora czesc napewno tak. Stworzyli system o poteznym zabezpieczeniu socjalnym dla obywateli. Ale nie do konca jest to ich samych zasluga. W czasie drugiej wojny swiatowej przyjeli Niemcow z otwartymi ramionami. Byly tez dunskie oddzialy SS.Kraj nie ulegl zniszczeniu. Po wojnie dostali pieniadze, ktorych nie wolno bylo wziac Polakom ( z Planu Marshalla). Wiec mogli przeistoczyc sie w szybkim tempie z kraju rolniczego w kraj uprzemyslowiony. Do tego mieli zakodowane od paru stuleci, ze nie wolno krasc, bo za to kiedys karano obcieciem dloni. Stworzyli system -niemal doskonaly socjalizm z krolowa na czele. Ale Dunczyk kupuje jeden samochod a placi za 3 SAMOCHODY!!Nie mowiac o cenach papierosow i alkoholu.Jedne z najwyzszych w Europie.Najnizszy podatek od dochodow 39%, a ci lepiej zarabiajacy placa do 60 %podatku. Wiec sa pieniadze na sluzbe zdrowia, na darmowe szkolnictwo, na dobra opieke nad ludzmi starymi, niesprawnymi, ulomnymi. Dzis zasilek dla bezrobotnych wyplaca sie przez 4 lata, a 10 lat temu to placono przez 7 lat. A kto nie wyrobil sobie prawa do zasilku to i tak dostanie pomoc finansowa. Z tym ze dzis obcokrajowcy dostaja mniej niz Dunczycy. Wsrod obcokrajowcow bezrobocie siega 50%, wsrod Dunczykow bezrobocie wynosi ok. 7%.Dania jest dobra ale dla Dunczykow. Na prowincji rzadziej zdarzaja sie kradzieze, najczesciej kradna obcy z Europy wschodniej, z Polski, Litwy, Rosji. Juz zlapano polskie bandy okradajace noca samochody - potrafili okrac po 40 samochodow w jednej dzielnicy w Odense. Co do samobojstw, wioda prym w tym, ale zwiazane jest to z tym, ze wiezi rodzinne sa b. luzne. Dzieci juz w szkole podstawowej uczy sie szybko samodzielnosci, wiekszosc 18 -latkow idzie na swoj garnuszek - panstwo pomaga w tym finansowo, a potem panstwo opiekuje sie staruszkami. Nie ma domow wielopokoleniowych, mieszkajacych razem. Kazdy sobie rzepke skrobie. Wiec cierpia na samotnosc i mlodzi i starzy i nie radza sobie z tym sami. Rosna nowe generacje obcego pochodzenia bez nadzieji na prace, bo maja obco brzmiace nazwisko, nie ten kolor skory.Powstaja bandy tych mlodych ludzi, wyladujacych swa agresje w b. rozny sposob. Kraj kontrastow. Tylko 4 gniazda bocianie w calej Danii - rozwoj rolnictwa to spowodowal, nie maja co jesc. Jak sie tu mieszka na stale to nie jest nudno - cala masa mozliwosci dodatkowych zajec -hobby, klubow, jest bezpiecznie i przewidywalnie. Duzo by jeszcze pisac. Lekarz specjalista I stopnia ma 37 godzinny tydzien pracy ( jak kazdy inny obywatel)razem z dyzurami i zarabia ok. 30 tys. zlotych ( polski lekarz tez - bo tu brakuje lekarzy w zwiazku z dozwolona il. godzin tyg.) Do tego co 8-smy tydzien wolny na regeneracje + 5 tyg. urlopu rocznie. Wyobraz sobie, ze kupujesz jeden samochod a musisz zaplacic za TRZY SAMOCHODY .....jeszcze wyzszy podatek.... i zaczyna byc szansa na lepsze jutro. Aha jeszcze jedno, za pomoc sasiadowi w pracach np. reperacji samochodu powinno sie placic podatek, jesli zas sasiad widzi, ze lamiesz prawo to daje znac tam gdzie trzeba, spelnia swoj obywatelski obowiazek. Ordnung muss sein. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Nie ma jak w Danii IP: *.mayo.edu 03.02.05, 02:55 Dzieki za szczery i obiektywny opis. Mieszkajac w Minnesocie, wyczuwam bardzo podobny stosunek do swiata. Ten "obywatelski obowiazek" to chyba cecha wszystkich skandywawow. Niby to sklania do porzadku itd, ale nasza polska dusza sie tym krepuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrfrrr Re: GANG OLSENA??!! 03.02.05, 04:33 Włos się jeży na głowie jak się tego słucha. Zwłaszcza jak sobie przypomnę jak działa za przeproszeniem "ratownictwo medyczne" Falcka. TOŻ TO JAKIŚ ORWELL. Z tego co tu piszecie wynika, że oni, ci Dunici to chyba ze szczęścia tak się sami..no.......zabijają. A państwo ich drenuje bo może nie zdążyć. U nas to przynajmniej każdy ....par excellence.....polak.... i żadne tam szczęście go nie ruszy....nawet w dawce śmiertelnej.... a i lady Makbet w papugę mogłaby otrzymać....wszak nie?...tak na optymizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Australijczyk Re: Nie ma jak w Danii IP: 211.27.120.* 03.02.05, 08:42 Ja wole Australie Odpowiedz Link Zgłoś