Dodaj do ulubionych

zdjęcia na płótnie - pomocy!

16.10.05, 18:47
Witam.
Zależy mi bardzo na poznaniu techniki robienia zdjęć na płótnie. Nie znam
zupełnie tematu. Nie znam osób które sie tym zajmują. Nie znalazłem nic w
internecie :( Są jakieś ksiażki? Prosze osoby, które mają do czynienia z tą
techniką o pomoc. Bardzo mi na tym zależy.
Obserwuj wątek
    • gumista Re: zdjęcia na płótnie - pomocy! 17.10.05, 08:08
      Robiłem takie foty na płótnie z 10 lat temu. Zagadnienie jest banalnie proste.
      Otóż płótno musisz pokryć emulsją światłoczułą, albo kupić juz gotowe płótno
      pokryte taka emulsją. Jest i spokojnie je dostaniesz w Polsce np w firmie 2M
      (to nie jest reklama). Z tego co pamiętam ja takowe nabyłem produkcji czeskiej
      chyba. Również o ile mnie pamięc nie myli płótno światłoczułe jest mniej
      tolerancyjne na błędy niz papier fotograficzny. To wszystko - zasady
      powiekszania i wywoływania chyba są nam wszystkim znane.
      • zucker75 Re: zdjęcia na płótnie - pomocy! 17.10.05, 10:23
        płótna takiego nie kupię. Sprawdzałem to. Nie ma. A mieszkam w dużym miescie -
        Szczecin. Pozostaje tylko pokryć emulsją płótno. Pytnie jaka dokładnie to
        emulsja? Jak to fachowo zrobić? Aż mi sie nie chce wierzyc że nie ma żadnych
        materiałów by można było o tym poczytać. Nie słyszałem też by ktoś sie tym
        zajmował. Też mnie to zastanawia. Przecież ciekawe rzeczy można uzyskać. I jest
        to efektowne. Może jest to za droga zabawa...
        • gumista Re: zdjęcia na płótnie - pomocy! 17.10.05, 10:33
          To NIE PRAWDA!!!!! Jest napisane w wielu ksiązkach o tym np. "Fotografia na
          materiałach nietypowych" itd - wystarczy trochę poszperać w necie na stronach
          jakiejś biblioteki, bądź udac się do niej. Trochę więcej inicjatywy a na pewno
          znajdzie Pan sporo materiałów, w tym i np fotografia na drewnie, ceramice itd.
          Druga sprawa - w necie jest sporo przepisów na wykonanie emulsji
          światłoczułem i tutaj znowu kłania się inicjatywa ze strony Pana!!!
          • auto-da-fe Re: zdjęcia na płótnie - pomocy! 17.10.05, 19:02
            Zdjęć na płótnie wprawdzie nie robiłem, ale takowe widziałem :). Guma utrzyma
            się na akrylowym gruncie, ma Pan więc literatury full. Niech Pan też wyszuka w
            necie recepturę bliźniaczego procesu 'Temperaprint', który jest m.in. do tego
            celu dedykowany (ta emulsja utrzymuje się na większości tworzyw sztucznych).
            Wykorzystuje się BANALNE materiały - jajka, farby akrylowe i dwuchromian.
            Więcej porad przez emaile :)
            Powodzenia życzę i z niecierpliwością oczekuję wyników
            Łukasz Jastrzębski
    • dtpgreg1 Re: zdjęcia na płótnie - pomocy! 18.10.05, 07:12
      Witam
      Płótno fotograficzne można zamówic:
      www.czarno-biale.pl/sklep/index.php?cPath=52_57
      pozdrawiam greg
      • zucker75 Re: zdjęcia na płótnie - pomocy! 18.10.05, 12:41
        Thx za rady i namiary. Znalazłem dzieki Wam na necie ksiazke Stanisława Sommera
        w formie pdf'u "Fotografia na materiałach nietypowych". Mysle ze tam znajde
        wszystkie odpowiedzi na moje pytania. Jeszcze raz dzieki. Pozdrawiam
    • gumista Re: zdjęcia na płótnie - pomocy! 18.10.05, 21:39
      A widzisz!!!! trochę wlasnej inicjatywy i osiągasz efekt.
      • columba Re: zdjęcia na płótnie - pomocy! 22.12.05, 02:30
        ...prawdopodobnie, już po problemie...piszę póżno....
        to forum: to jaja...broń Boże nie stosuj receptur, pomysłów, przepisów,....w
        ogóle niczego...
        ...goście chcąc zarabiać forsę...i...wpadli na taki pomysł
        ....gumuję od przynajmniej 30 lat...technika,ani trudna, ani, unikalna....
        ....na tzw,Zachodzie używana jako jedna z wielu technik graficznych,...to tylko
        w tym smutnym kraju ktoś kiedyś stworzył warunki dla hochsztaplerów,
        cwaniaków,dla osób, które własną niepontentię, realizują ...jakoś tam...
        • gumista Re: zdjęcia na płótnie - pomocy! 24.12.05, 00:04
          columba napisał:

> ...prawdopodobnie, już po problemie...piszę póżno....
          > to forum: to jaja...broń Boże nie stosuj receptur, pomysłów, przepisów,....w
          > ogóle niczego...
          > ...goście chcąc zarabiać forsę...i...wpadli na taki pomysł
          > ....gumuję od przynajmniej 30 lat...technika,ani trudna, ani, unikalna....
          > ....na tzw,Zachodzie używana jako jedna z wielu technik graficznych,...to tylko
          >
          > w tym smutnym kraju ktoś kiedyś stworzył warunki dla hochsztaplerów,
          > cwaniaków,dla osób, które własną niepontentię, realizują ...jakoś tam...

Szanowny Panie!!! To, że gumuje Pan od 30 lat to bardzo dobrze i życzę kolejnych owocnych lat trzydziestu. To, że technika trudna i unikalna - sprawa dyskusyjna-powiem tak na pewno nie tak popularna jak wywoływanie fot w minilabie.
          To, że komercja - gratuluję Panu jesli z gum rozbija się Pan najnowszym modelem Mercedesa, mieszka w pałacu i ogólnie ma spuchnięte konto w banku
          Z wypowiedzi Pana jasno wynika, że ma Pan wielkie problemy z własną osobowością, a szkoda i sam Pan nie wie o co tak w ogóle Panu chodzi.
          • columba Re: zdjęcia na płótnie - pomocy! 25.12.05, 01:50
            ...z tym minilabem, to chyba obsesja, a może tylko, maniera. Kiedyś jakiś tam
            Szanowny Użytkownik tego Forum, pozbawiony wszelkich argumentów, użył
            niezgrabnie słówka minilab, celem upokorzenia mnie na tym Forum,( gdy szczerze
            i bez obłudy wypowiedziałem się o fotografowaniu w promieniach Roentgena, a w
            istocie o niebezpieczeństwach związanych z tego typu eksperymentami).
            Co zaś się tyczy Pańskich uwag ad hominam: (wie Pan co to znaczy ad hominam?,
            jeśli nie, to se Pan poczytaj Sokratesa!!!)
            ...o Pańskim braku taktu, tudzież dobrego wychowania, świadczy próba oceny
            mojej osobowości...może dlatego Forum to pada, bo atmosfera smutna i
            nieprzyjemna. Jestem multihobbystą, aktywnym też na innych forach,....jest
            tam ....milej....pozdrawiam !
    • netmak zdjęcia na płótnie - pomocy! 30.05.07, 07:47
      technika ta jest bardzo prosta, potrzebna jest odpowiednia prasa, która wygląda
      podobnie do skanera, podkłada się płótno na to zdjęcie, następnie folia, zamyka
      się urządzenie i na gorąco się łączy. Maszynka to koszt 10'000 PLN. Studio
      fotograficzne Foto 88 robi coś takiego. Masz linka do ich strony www.foto88.pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka