habitus 18.11.05, 23:36 Bardzo proszę o podzielenie się najlepszymi przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ormond Re: Przepisy na potrawy wigilijne. 19.11.05, 01:48 habitus napisał: > Bardzo proszę o podzielenie się najlepszymi przepisami. Nie za wczesanie? No ale dobrze... moja modyfikacja tradycjnego sledzia w oliwie z cebula. Tak jak tradycja nakazuje tylko jeszcze cieniusienko pokrojony swiezy imbir, platki tak cienkie, ze az przezroczyste. Przy krojeniu imbiru, trzeba zwrocic uwage czy sie kroi z wloknami - tak jest latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo2 Re: Przepisy na potrawy wigilijne. 19.11.05, 15:44 a jak sie kroi pod wlos, to co ?... ormond napisał: > No ale dobrze... moja modyfikacja tradycjnego sledzia w oliwie z cebula. Tak ja > k > tradycja nakazuje tylko jeszcze cieniusienko pokrojony swiezy imbir, platki tak > cienkie, ze az przezroczyste. Przy krojeniu imbiru, trzeba zwrocic uwage czy si > e > kroi z wloknami - tak jest latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Makówki 19.11.05, 17:44 Nie wiem czy najlepszy, ale tradycja rodzinna do dziś zachowała przepis na makówki. Moja babcia z Katowic robiła je z pokrojonych na kawałki bułek, zalanych mieszanką gorącego mleka, ze zmielonym makiem i cukrem, dosypywała mnóstwo rodzynek. Płyn wsiąkał w bułki, a aromatu dodatkowo dostarczał olejek migdałowy. Mama zamiast bułek używa sucharków. Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Przepisy na potrawy wigilijne. 26.11.05, 11:04 habitus napisał: > Bardzo proszę o podzielenie się najlepszymi przepisami. Ok, obiecuję, że pomagluję mamę jeszcze dzisiaj i coś z niej wycisnę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Przepisy na potrawy wigilijne. 30.11.05, 06:05 Habi, takie pierniczki robisz? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18410970 Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Przepisy na potrawy wigilijne inaczej ;). 30.11.05, 06:07 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=32745498 Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: Przepisy na potrawy wigilijne inaczej ;). 30.11.05, 15:22 Ludzie, litosci!!!!!!!!!! Od samego czytania slina leci i nie moge sie doczekac Wigilii ;). Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Przepisy na potrawy wigilijne inaczej ;). 01.12.05, 08:19 Takie. Wbrew pozorom są dość łatwe do zrobienia. Fakt, że ozdabianie ciasteczek zajmuje sporo czasu ale efekt jest znakomity. Odpowiedz Link Zgłoś
akar1 Re :kaczka z duzym rydzykiem 04.12.05, 14:18 Wielkiego rydza wrzucić do wrzątku. Gotować do chwili az zacznie zmieniać kolor. Wyjąc ,posiekac na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem.W międzyczasie sprawićc kaczkę, podzielićcc na 2 części [bardzo ważne}.Obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju, dodać rydzyka i plastry ostrej cebuli. Dosmażyć pod przykryciem ok. 10min. Podawać koniecznie z burakami!!. Potrawa długoterminowa- termin waznosci do 2010 roku .Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś