Dodaj do ulubionych

Muzeum Powstania

12.12.05, 12:43
Byłem wczoraj. Gorąco polecam. Sam z pewnością pójdę jeszcze nie raz...
Obserwuj wątek
    • ormond Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 12:55
      ralston napisał:

> Byłem wczoraj. Gorąco polecam. Sam z pewnością pójdę jeszcze nie raz...

Warszawskiego?
      • ralston Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 12:58
        Tak.
        • ormond Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 13:10
          ralston napisał:

> Tak.

Googl mowi:

www.1944.pl/
    • bogo2 Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 15:08
      a po co ?
      Powstanie bylo koronacja i tragedia romantycznego patriotyzmu...
      dzisiaj potrzebny jest inny...
      chyba,ze chcesz w sztafecie pokolen ....znowu opowiadac o klesce ,co staje sie
      pozagrobowym zwyciestwem...

ralston napisał:

> Byłem wczoraj. Gorąco polecam. Sam z pewnością pójdę jeszcze nie raz...
      • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 15:22
        Narody, które nie znają swojej historii, są jak ludzie bez pamięci!

kotwicz
        • bogo2 Re: Muzeum Powstania 13.12.05, 15:57
          co za oklepany slogan...
          na dodatek nie wiadomo, czy prawdziwy....
          za to doskonale nadaje sie na sztandary... jakiegokolwiek koloru....
          • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 14:15
            No nie wiem, pod czerwona prawda o przeszlosci byla skazana na zapomnienie.
      • kamilar Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 15:40
        Niektórzy głoszą, że Powstanie Warszawskie unaoczniło Stalinowi, że nie da się
        zrobić z Polski kolejnej republiki radzieckiej. Już dlatego faktu warto było.
        • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 15:54
          Oczywiscie, ze warto a co do opinii, to niektorzy glosza, ze byla to jedna z
          najbardziej glupich i nieprzemyslanych decyzji krajowych wladz AK.

kotwicz
          • ralston Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 16:03
            No więc czy warto było aż taką ofiarę płacić jest rzeczywiście kwestią bardzo
            dyskusyjną. Trochę to będzie obrazoburcze, co powiem - ale spójrzmy na Czechów.
            Nie robili powstania, nawet nie podjęli walki z Niemcami. A czy mają dziś
            gorzej niż my?
            • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 16:18
              Alez zrobili Rolstonie, tylko w 24 lata pozniej.
              A my bylismy najezdzca, niestety :(.
              "...Przebacz mi smutna Bratysławo,
              Hradcu Kralowy, Zlata Praho...
              Za śmierć jaskółki tamtej wiosny
              I polskie tanki nad Wełtawą..."

kotwicz
            • anahella Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 21:28
              ralston napisał:

> No więc czy warto było aż taką ofiarę płacić jest rzeczywiście kwestią bardzo
              > dyskusyjną. Trochę to będzie obrazoburcze, co powiem - ale spójrzmy na
              > Czechów.
              >
              > Nie robili powstania, nawet nie podjęli walki z Niemcami. A czy mają dziś
              > gorzej niż my?

W odroznieniu od Czechow to na naszym prawym brzegu Wisly stala armia radziecka.
              Niemcy tak czy siak by miasto zniszczyli: wojujac nie z powstancami to z AR.
              Przeciez Warszawa byla tak czy siak skazana na zaglade. Niemcy przynajmniej
              pozwolili po upadku powstania wyjsc cywilom do Pruszkowa. Rosjanie by tego nie
              zrobili.
              • ralston Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 22:30
                anahella napisała:

> Niemcy tak czy siak by miasto zniszczyli: wojujac nie z powstancami to z AR.
                > Przeciez Warszawa byla tak czy siak skazana na zaglade. Niemcy przynajmniej
                > pozwolili po upadku powstania wyjsc cywilom do Pruszkowa. Rosjanie by tego nie
                > zrobili.
                >
                Jedni warci drugich. Przypominam, że w pierwszych dniach powstania Niemcy
                wymordowali na Woli 40 tysięcy ludzi...
                • anahella Re: Muzeum Powstania 14.12.05, 21:59
                  ralston napisał:

> Jedni warci drugich. Przypominam, że w pierwszych dniach powstania Niemcy
                  > wymordowali na Woli 40 tysięcy ludzi...

Jesli uznales moj wpis za probe oczysczenia Niemcow, to nie bylo to moim celem.
                  Po prostu wspomnialam o wyprowadzeniu ludzi z miasta, bo dzieki temu przezyli.
      • ralston Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 15:54

Po co? Bo jest to w szalenie ciekawy i atrakcyjny sposób pokazany kawałek
        naszej historii. I można się spierać czy powstanie było potrzebne, czy nie, ale
        nie można udawać, że go nie było. Można kwestionować sens powstania, ale nie da
        się zanegować bohaterstwa jego uczestników.
        Jest to pierwsze muzeum, w jakim byłem w Polsce, gdzie nie tylko można dotykać
        eksponaty, ale można sobie zabrać do domu np. wydrukowaną na miejscu na
        oryginalnej maszynie z tamtego czasu odezwę powstańczą, albo powykładane
        wszędzie notki biograficzne ważnych postaci z powstaniem związanych czy kartki
        z kalendarza - każda z datą kolejnego dnia powstania i opisem tego, co się w
        tym dniu wydarzyło.
        Na miejscu można oglądać filmy z epoki oraz fragmenty filmów fabularnych o
        powstaniu, można wysłuchać nagranych audycji powstańczych. Część fotografii
        ogląda się jak w fotoplastykonie - przez specjalny wizjer. Można przez
        słuchawki przedwojennego aparatu telefonicznego wysłuchać opowieści powstańców.
        Forma jest bardzo nowoczesna i choćby z tego powodu warto to zobaczyć.
        • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 15:55
          Odwiedze, ja tylko bedzie ku temu okazja!
          Dziekuje ralstonie za rekomendacje ;).

kotwicz
          • habitus Kotwiczu, odbierz pocztę "gazetową" 12.12.05, 16:21
            kotwicz69 napisał:

> Odwiedze, ja tylko bedzie ku temu okazja!
            > Dziekuje ralstonie za rekomendacje ;).
            >
            > kotwicz
            • kotwicz69 Habitusie, zajrzyj do skrzynki :). 12.12.05, 16:58
              • kotwicz69 Re: Habitusie, zajrzyj do skrzynki ponownie:)nt. 13.12.05, 19:58
        • bogo2 Re: Muzeum Powstania 13.12.05, 15:52
          czyli, twoj powrot warunkuje atrakcyjnosc formy ?
          rozumiem , ze warto to zobaczyc , ale wracac....?
          czy za drugim razem powstancza ulotka wydrukowana na orginalnym powielaczu
          bedzie bardzie autentyczna?
          nie zrozum mnie zle...w zaden sposob nie chce umiejszyc powagi smierci i
          tragedii pokolenia... rocznik 20.......

ralston napisał:

>
          > Po co? Bo jest to w szalenie ciekawy i atrakcyjny sposób pokazany kawałek
          > naszej historii.(...)
          > Forma jest bardzo nowoczesna i choćby z tego powodu warto to zobaczyć.
          • ralston Re: Muzeum Powstania 13.12.05, 16:54
            Powrót wynika z tego, że nie dało się wszystkiego obejrzeć za pierwszym razem.
            To było zaledwie prześliźnięcie się a chciałbym wiedzieć więcej o powstaniu.
            • bogo2 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 09:40
              teraz rozumiem... uwazaj tylko , aby serce nie peklo ci z bolu...

ralston napisał:

> Powrót wynika z tego, że nie dało się wszystkiego obejrzeć za pierwszym
              razem.
              > To było zaledwie prześliźnięcie się a chciałbym wiedzieć więcej o powstaniu.
              • ralston Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 09:42

Zahartowany jestem.
                • bogo2 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 13:21
                  o,to, silny jestes...

ilekroc ja mysle o roczniku 20.... to placze...
                  przeklety niech bedzie Sienkiewicz, Matka Boska i trzecia czesc "Dziadow"...
                  szli na smierc jak cmy do ognia... w imie idei....tak ich nauczono....

i niech mi nie mowia o niewolnikach....kotowicze i inne ...

ralston napisał:

>
                  > Zahartowany jestem.
                  • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 13:26
                    Czy ja wspominalem niewolnikow?
                    Kolega chyba wciaz pod wrazeniem "Spartakusa";)?
                    Wracaja do rocznika 20, to moze kolega wspomni o alternatywie, ktora mialo to
                    pokolenie?
                    • bogo2 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 13:48
                      kotwicz69 12.12.05, 22:28 + odpowiedz

"...Po to by nie wychowywac kolejnych pokolen niewolnikow.(...)

kotowicz69 napisał:

> Czy ja wspominalem niewolnikow?
                      • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 13:54
                        Widze, ze kolega bardzo uwaznie czyta posty badz lubi tworzyc "falszywki";).
                        To byl cytat z postu innego uczestnika forum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10955&w=33361368&a=33387632
                        • bogo2 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 14:07
                          masz racje... czytam uwaznie..
                          ale falszywek" nie robie...

kotwicz69 12.12.05, 22:28 + odpowiedz

"...Po to by nie wychowywac kolejnych pokolen niewolnikow. Nie udalo sie im,
                          ale on i wierzyli ze zwycieza. Bez tego nie poszliby na barykady..."-to co daje
                          do myslenia to to, czy KG AK w to wierzyla w momencie podjecia decyzji o
                          rozpoczeciu Powstania.
                          Zolnierze jak to zolnierze, ufali dowodcom i nie zalowali krwi.

kotwicz

kotowicz69 napisał:

> Widze, ze kolega bardzo uwaznie czyta posty badz lubi tworzyc "falszywki";).
                          > To byl cytat z postu innego uczestnika forum:
                          >
                          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10955&w=33361368&a=33387632
                          • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 14:13
                            Super, wiec czekam na przedstawienie alternatywy, ktora mozna bylo wtedy
                            wykorzystac.
                            • bogo2 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 14:22
                              zanim powiesz "super"...
                              moze tak przecisnie sie przez twoje usta slowo "przepraszam"....
                              tak,a propos "falszywek"...?

kotwicz69 napisał:

> Super, wiec czekam na przedstawienie alternatywy, ktora mozna bylo wtedy
                              > wykorzystac.
                              • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 14:27
                                Przeciez to nie bylo stwierdzenie, a jedynie zapytanie.
                                Ale skoro koledze zalezy to prosze bradzo-przepraszam;).
                                A moze i ja sie doczekam, za przypinanie obcych stwierdzen pod moj nick;)?
                                • bogo2 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 14:52
                                  stwiedzenie, zapytanie...nie rozumiem ?...gdzie roznica?...
                                  kotowicz.... mi nie zalezy... na twoim przepraszam.... to nalezy sie temu
                                  forum....
                                  po prostu przyzwoitosc nakazuje, aby falszywe oskazenia o nierzetelnosc, badz
                                  tez o manufakturowanie "falszywek" spotkaly sie z natychmiastowa riposta...
                                  Tea Time , to nie miejsce dla takich zagrywek...
                                  nie wiem, kto i co podpisuje pod twoj nick.... to nie moja sprawa... ja tylko
                                  cytuje ...

kotwicz69 napisał:

> Przeciez to nie bylo stwierdzenie, a jedynie zapytanie.
                                  > Ale skoro koledze zalezy to prosze bradzo-przepraszam;).
                                  > A moze i ja sie doczekam, za przypinanie obcych stwierdzen pod moj nick;)?
                                  • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 15:00
                                    No coz, ja wciaz czekam;).
                                    Czyz to nie Ty przypisywales mi slowa, ktorych nie napisalem?
                                    Czyzbys twierdzil, ze piszac ze napisalem cos czego nie napisalem byles
                                    rzetelny?
                                    To powinno Cie obchodzic, bo to wlasnie Ty, a nie nikt inny tego sie dopuscil.
                                    Twierdzisz, ze nie widzisz roznicy pomiedzy stwierdzeniem i zapytaniem?
                                    A roznice pomiedzy pisaniem prawdy i nieprawdy zauwazasz?
                                    No ale ty tylko cytujesz, specyficznie z innymi nickami pod trescia cytatow.
                                    • bogo2 Re: Muzeum Powstania 17.12.05, 14:18
                                      chcialbym odpowiedziec, ale nie umiem....
                                      czy ktos mi moze przetlumaczyc,to co ponizej, na jezyk polski?

kotwicz69 napisał:

> No ale ty tylko cytujesz, specyficznie z innymi nickami pod trescia cytatow.
                                      • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 17.12.05, 18:55
                                        Sure;);
                                        Stwierdziles, ze bylem autorem slow ktore jedynie zacytowalem ;).
                                        Ma sie to do rzetelnosci jak piesc do nosa ;).
                  • ralston Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 14:03
                    bogo2 napisał:

> o,to, silny jestes...
                    >
                    > ilekroc ja mysle o roczniku 20.... to placze...
                    > przeklety niech bedzie Sienkiewicz, Matka Boska i trzecia czesc "Dziadow"...
                    > szli na smierc jak cmy do ognia... w imie idei....tak ich nauczono....
                    >
                    > i niech mi nie mowia o niewolnikach....kotowicze i inne ...
                    >
                    >
                    >
                    >
                    Zahartowany jestem przez osobiste doświadczenia. Ale to nie zwalnia od ścisku w
                    gardle jak się widzi sterty zalaminowanych dokumentów ekshumacyjnych...
                    • bogo2 Re: Muzeum Powstania 16.12.05, 14:13
                      czyzby ktos z twojej rodziny ....

ralston napisał:

> > >
                      > Zahartowany jestem przez osobiste doświadczenia
      • anahella Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 21:23
        bogo2 napisał:

> a po co ?
        Po to by nie wychowywac kolejnych pokolen niewolnikow. Nie udalo sie im, ale oni
        wierzyli ze zwycieza. Bez tego nie poszliby na barykady.

> Powstanie bylo koronacja i tragedia romantycznego patriotyzmu...
        > dzisiaj potrzebny jest inny...

Dzisiejsze potrzeby nie moga powodowac amnezji.

> chyba,ze chcesz w sztafecie pokolen ....znowu opowiadac o klesce ,
        > co staje sie pozagrobowym zwyciestwem...

Trudno, zeby Rals opowiadal o czyms, co sie wydarzylo na wiele lat przed jego
        urodzeniem.
        • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 22:28
          "...Po to by nie wychowywac kolejnych pokolen niewolnikow. Nie udalo sie im,
          ale on i wierzyli ze zwycieza. Bez tego nie poszliby na barykady..."-to co daje
          do myslenia to to, czy KG AK w to wierzyla w momencie podjecia decyzji o
          rozpoczeciu Powstania.
          Zolnierze jak to zolnierze, ufali dowodcom i nie zalowali krwi.

kotwicz
          • anahella Re: Muzeum Powstania 14.12.05, 22:12
            kotwicz69 napisał:

> do myslenia to to, czy KG AK w to wierzyla w momencie podjecia decyzji o
            > rozpoczeciu Powstania.

Wydaje mi sie ze tak: powstanie zostalo wzniecone w takim celu: wygonic Niemcow
            ze stolicy i przepuscic przez nia Rosjan.
            Rzadowi w Londynie zalezalo by powitac AR w miescie nie jako lud oswobodzony,
            tylko jako gospodarze.
            Pamietaj, ze wtedy byly dwa polskie rzady: ten z Londynu i ten z Lublina.
            Wygrana oznaczalaby powrot do Polski obozu Londynskiego i co za tym idzie rzad z
            Lublina moglby sobie rzadzic we wlasnej szafie.

Myslisz, ze dowodztwo po to wzniecilo powstanie, by dac Rosjanom ruiny?
            • kotwicz69 Re: Muzeum Powstania 14.12.05, 23:10
              Czesc;
              Ja ze swej strony mam troche odmienne zdanie.
              Zgoda, ze powstanie wybuchlo w celu oswobodzenia miasta-pytanie brzmi, na czyja
              pomoc liczyla KG AK?
              Alianci wyraznie stwierdzili, ze nie sa w stanie, ze strony sowieckiej nie bylo
              zadnych podstaw aby tejze oczekiwac.
              Meldunki o wypadkach i sytuacji na Wilenszczyznie, Nowogrodczyznie, Lubelskim,
              Bialostockiem byly przekazywane KG AK.
              Oni juz wiedzieli jaki jest plan Sowietow.
              Stanowisko, ze przywitanie wojsk rosyjskich jako gospodarz cos zmieni bylo
              utopia.
              Zalozmy, ze Powstanie zakonczyloby sie sukcesem-los Polski zostal
              przypieczetowany i Rzad Londynsaki nadal nie mialby nic do powiedzenia.
              Oddzialy AK, NSZ zostalyby wcielone w sklad LWP, a grupy nie skore do
              wspolpracy zeslane.
              Mysle, ze dowodztwo Powstania podjelo karkolomna probe walki bez odpowiednich
              konsultacji z Londynem, bez jakiejkolwiek szansy na zwyciestwo.
              Przeciez rozkazy plynace wtedy z Londynu juz wyraznie mowily o wycofywaniu,
              przejsciu do konspiracji wobec Sowietow i unikaniu jakiejkolwiek z nimi
              wspolpracy.
              Paradoksem tej sytuacji bylo to, ze AK podlegajace Wodzowi Naczelnemu rozkazu
              instrukcji nie wykonalo, a NSZ ktore bylo niezalezne od Rzadu w Londynie i
              stojace na pozycjach SN zastosowalo sie do instrukcji Wodza Naczelnego.
              Nie umniejsza to w zadnej mierze heroizmowi zolnierzy walczacych w stolicy,
              lunosci cywilnej, ale jedynie stawia znaki zapytania o celowosc dzialan i
              ofiary, ktore byly ich skutkiem.

kotwicz
    • aand Re: Muzeum Powstania 12.12.05, 20:33
      Ach, wędrówka Muzeum przez Warszawę...
      Pierwsze, zaimprowizowane, w fabryce Norblina, w murach noszących jeszcze ślady
      walk, kilkanaście metrów przejścia w atrapie studzienki ściekowej, ale i tak
      serce biło mocno.
      Drugie w zbiornikach Gazowni na Woli - z zadzierżyście ustawionym przed barkadą
      opancerzonym "Kubusiem"
      Trzecie, już na stałe - w starej zajezdni tramwajowej, też na Woli - dlatego
      podwójnie bliskie, oszałamia rozmachem, multimedialnością, profesjonalizmem. I
      dumie powiewająca flaga na wieży, jak na kopule Banku przy Placu Napoleona...
    • aand Re: Muzeum Powstania 17.12.05, 22:57
      Muzeum oprócz ekspozycji wydaje niezwykle ciekawe publikacje np. Tekę
      Edukacyjną. Pozycja obwiązkowa dla każdego młodego obywatela.

www.1944.pl/index.php?a=shop_cat&STEP=02&c_id=1&p_id=42&search_shop=

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka