Dodaj do ulubionych

Tygrysio_misio

29.03.06, 12:48
:)

wchodze sobie na forum..ostatnio siedze u siebie przewaznie jak juz
siedze...bo moje wiec musze przypilnowac...

tydizen temu sie zabraam za projekty pozadnie i jakos nie milam czasu
posiedzec na forum tak jak nalezalo by

wchodze tu a tu same watki imienne po kilkuset postowe:) no i nie wiem co mam
z mimo zrobic bo czytac to wzystko to by wieki mi zabralo...a zycia braknie

tez chce miec takiego watka wiec sobie zakladam

a tak wogole to co u was?
Obserwuj wątek
    • nataliele Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 12:51
      no co za spryciara ,sam sobie zalozyla ;)
      • nataliele Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 12:54
        własnie zapomniałam ,ja tu dosyc nowa ,witaj ;)
        • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 12:57
          witaj witaj..ja tez calkiem nowa jestem:)

jak reagujez na te dluuugie wstki..bo mi sie jako osobie calkiem nowej nie chce
          ich czytac..wole zakladac wlasne:)
          • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:01
            teak wlasnie widze i patrze,ze to moj 5 watek tutaj:)
          • nataliele Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:03
            hihi dokladnie .. czytam tylko jakies nieznaczne czesci ;)
            • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:05
              ale fajnie wiedziec,ze nie tylko ja na tym forum jestem zielona:)
    • roborobi Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 12:51
      Witaj ponownie, mnie juz znasz ;)
      • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:00
        witam..znam znam ..oczywiscie,ze znam:)

ja mam za oknem jesien..ale nie narzekam bo fajnie tak w marcu sobie
        przypomniej jak to bylo w pazdzirniku:)

no i tak pozatym to kotka mi szalej po nocach i budzi mnie specjalnie,zebym
        tylko sie z nia pobawila..temu ja dzis taka nieroztropna bo sie wyspac nie moge
        przez jedze wredna:)
        • roborobi Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:03
          Moja kotka śpi sobie w nocy ;)
          • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:06
            moja natomiast spi w dzien...schowana w moim łózku tak zebym jej nie
            przeszkadzala
            • roborobi Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:14
              Musisz ją budzić, my tak z nasza robiliśmy i teraz śpi w nocy ;)
              • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:16
                no moze to i dobra rada:)

dziekuje Wujku Dobra Rado:)

ide ja wyciagne z tego łóżka i pomecze:)
                • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:18
                  wyciagnelam..ale zaspano to to jest i nie co sie dzieje;]

lezy mi na ramionach takie ledow zywe:]
                  • roborobi Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:20
                    Jakąś wełenkę do zabawy jej daj to sie rozbudzi ;)
                    • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:22
                      kiedy ona zla jest na mnie i macha ogonem..i uciekla na forel..zaraz cos znajde
                      dla niej

stare dupsko z niej (10 lat ma) a jak tylko poczuje wiosne to fika mi po nocach
                      jak młody kociak:)
                      • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:52
                        a no wiec,zatem powiadam

znalazlma sposob....wyciagnelam swoje pioro z mojej kolekcji pior (mam ich
                        troche, i to w dodatku 11 gatunkow ptakow) i wlasnie piosro golebie tak na nia
                        podzialało, ze wpiew na moje machniecie jej piórem po nosie ona odpowiadala
                        machnieciem łapką po moejej łapce...a potem poszla na dwór po to by z radoscią
                        odkryc ze drugie mieszkanie w moim domu jest otwarte i moze tam sobie
                        pobuszowac:)
                  • nataliele Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:20
                    o jejka ,slodziutko ,zazdroszcze Ci ..:0
                    • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 13:23
                      nie ma co zazdroscic tylko trzeba sobie sprawic takiego wrednego futrzaka:)
    • carmen_80 To i ja się Witam...;) 29.03.06, 13:25
      Bo chyba jeszcze nie było przyjemności się poznać...;)
      • tygrysio_misio Re: To i ja się Witam...;) 29.03.06, 13:27
        nie bylo prawda:)
        ale sie juz o tobie naczytalam w wizutowkach jak szperalam:)
        i widzilam Twoje wpisy w tych watkach co to byly takie glugie,ze nie chcialo mi
        sie ich czytac:)
        • carmen_80 Re: To i ja się Witam...;) 29.03.06, 13:52
          Taaa...czasme coś na tym Forum pisze,
          choc ostatnio czasu brak, niestety :(
          • tygrysio_misio Re: To i ja się Witam...;) 29.03.06, 13:53
            ja tak samo..i dzis nie powinnam miec czasu..ale mi sie nie chce wiec dzis
            leniuchuje na calego:)
          • mrug Re: To i ja się Witam...;) 29.03.06, 14:06
            carmen_80 napisała:

> Taaa...czasme coś na tym Forum pisze,
            > choc ostatnio czasu brak, niestety :(

Ty się lepiej do tego nie przyznawaj...
            • carmen_80 Re: To i ja się Witam...;) 29.03.06, 14:09
              W sęsie, że piszę, czy w sęsie, że ostatnio rzadko...?
              • mrug Re: To i ja się Witam...;) 29.03.06, 14:13
                No rzadko...rzadko...Karygodne zaniedbanie!;)
                • carmen_80 Re: To i ja się Witam...;) 29.03.06, 14:16
                  Obiecuję poprawę, ale jeszcze nie wiem kiedy...:(
                  • mrug Re: To i ja się Witam...;) 29.03.06, 14:20
                    No! Żeby mi to było przedostatni raz!;)
                    • carmen_80 Re: To i ja się Witam...;) 29.03.06, 14:21
                      A obronisz się za mnie...??
                      • mrug Re: To i ja się Witam...;) 29.03.06, 14:25
                        No, kto jak kto, ale Ty powinnaś się umieć bronić najlepiej...;)
                        Jakby co, to podbródkowym ich...;)
                        • carmen_80 Re: To i ja się Witam...;) 29.03.06, 14:35
                          Profesórstwo będzie zachwycone...:P
                          • mrug Re: To i ja się Witam...;) 29.03.06, 18:09
                            Spróbowałoby nie być...;)
    • mrug Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 14:06
      Cześć Króliczku...;)
      • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 15:36
        siemasiema..dawno żeś my sie nie widzieli:)
        • mrug Re: Tygrysio_misio 29.03.06, 18:10
          Tak czasem bywa...;)
    • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 30.03.06, 23:47

-no to pospamuje sobie w swoim watku:)

siema siema jak to mawiaja gimnazjalisci:)

-
      . (\ /)
      (='.'=)
      (")_(")
      • pinkpanther Re: Tygrysio_misio 30.03.06, 23:47
        sprytny pomysł
        też powinnam nakarmić moje
        tyle że ich dużo jest
        może robiego poproszę
        • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 30.03.06, 23:52
          oj..on ostatnio u mnie zaczyna spamować jak tu nic sie nie dzieje:)

i dobrze bo mi sie forum do zycia pobudza..bo przez pisanie na innych troche ja
          przez 2 miesiace zaniedbałam....

a jak cos to zapraszam do siebie oczywiscie:)

link w wizytówce..ale trzeba sie zgłosic..to ja moze wczesniej wpisze..choc jak
          serwer wolno chodzi to i tak dopiero za godzine dopisze..ale chyba nie bedzie
          zle...ach..zapraszam..juz ide wpisywac
          • pinkpanther Re: Tygrysio_misio 30.03.06, 23:58
            dziękuję za zaproszenie
            tyle że ja nudę z kolei zaniedbuję
            nie mówiąc o forum łosium...
            • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 31.03.06, 00:03
              chcialam tam zajrzec kiedys jak tak po wizytówkach latałam...i widzilam
              czesto..i byłam ciekawa..ale jakos juz tyle tych forumów jest do obskakania,ze
              boje sie wchodzic na nowe...bo moze bedzie ciekawe i co wtedy bedzie?
              • pinkpanther Re: Tygrysio_misio 31.03.06, 00:04
                forum łosium ma wolne tempo
                • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 31.03.06, 00:07
                  no to moze jutro tam zajrze :)

wogóle wszyscy juz sie chyba pokładli bo pusti sie porobily wszedzie...
                  • pinkpanther Re: Tygrysio_misio 31.03.06, 00:09
                    ja tż lekko przysypiam
                    ale ważne że dotrwałam do godziny 0.04 i jej nie przegapiłam...
                    • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 31.03.06, 00:12
                      to co?
                      idziemy spać żeby jutro być zwarte i gotowe do spamowania gdzie popadnie??
                      • pinkpanther Re: Tygrysio_misio 31.03.06, 00:13
                        ja jeszcze troszkę wytrzymam
                        • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 31.03.06, 00:18
                          ale tylko troszke:)

ja i tak slucham Dylana...to tak łatwo wyłaczenie komputera mi nie pójdzie:)
                          • qoobaq Re: Tygrysio_misio 31.03.06, 00:21
                            ja lubie taka piosenke o judaszu ksiedzu i fraky boy'u, ale nie pamietam tytulu
                            • pinkpanther Re: Tygrysio_misio 31.03.06, 00:23
                              jeju a mi właśnie głowa prawie spadła na biurko
                              chyba wstawanie o 6.15 nie jest zdrowe
                              • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 31.03.06, 00:24
                                zdecydowanie nie...
                            • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 31.03.06, 00:25
                              a to ja nie moge skojarzyc...ale mnie to zaintrygowalo..no nie bede mogla spac:)
    • tygrysio_misio no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..siema:) 17.04.06, 16:56
      troche spamowania na dzis:

tak wiec opowiem wam o kotku moim kochany

dziwkarz jeden od miesiacy juz lata po okolicy i puszcza sie gdzie
      popadnie...znow ma zranionego pazurka..i co..jak go boli to do mnie
      przychodzi...

ach te samce...

a samiczka jest taka slodka i oddana:)
      • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 16:57
        falszywy dran :P
        • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:00
          jak kazdy samiec..jak tak patrze i obserwuje to niczym ie nie rozni od naszych
          ludzkich amcow..jak mu jaja na mozg siadal to juz nie da sie go odratowc:)
      • roborobi Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 16:58
        No widzisz ;).

Za dwieście postów to i sobie coś napiszesz ;)
        • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:00
          juz napislam:)
          • roborobi Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:04
            Ale za miesiąc może się coś zmienic :)
            • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:08
              w maju...nie sadze..choc jest coraz starszy...

w tym roku tez sie zacza puszczac dopiero w styczniu poznym to moze i wczesniej
              skonczy

jak byl mlody to od grudnia do lipa sie puszczal..co za kot
              • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:11
                ja sie dziwe ze robi nie protestuje po zdaniu '
                jak kazdy samiec..jak tak patrze i obserwuje to niczym ie nie rozni od naszych
                ludzkich amcow..jak mu jaja na mozg siadal to juz nie da sie go odratowc''

ale coz taka prawda :P
                Czym starszy tym bardziej niewyzyty :P
                • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:13
                  no ja wlasnie tez nie wiem co im sie po 30 przewraca,ze sie tacy zalotni robią:)
                  • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:18
                    taki wiek przejsciowy ;]
                    trudny ,niczym okres dojrzewania ;]
                    • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:25
                      no a ile potem dzieci widuje ojcow tylko w wakacje...

ach..ja nie chce miec 30-stki!!!
                      • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:32
                        tacy sa mezczyzni
                        choc czasem zdarzaja sie takie przypadki z kobietami ,ale to rzadko
                        • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:39
                          straszysz mnie??

:))
                          • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:43
                            heh ,nic z tych rzeczy ,tylko sugeruje,ze niedlugo Ty i Twoja kotka mozecie byc
                            takie same jak 'oni',ale to maloprawdopodobne ;p
                            mi tez moze sie przydarzyc ,ale do 30 jeszcze uhuuuu mam troszke czasu ;)
                            • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:45
                              wiecej niz ja?

bo ja mam tyle ile tam w moich ulubionych ww jest link i ma mi odliczac
                              dokladnie:)
                              • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:50
                                tak ,troszke wiecej =)

ciekawy sposob na odlicznie ;)
                                tez musze sobie jakis sposob znalezc ;)
                                • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:53
                                  o a mi dzis stuknelo te 4 miesiace..bo wczoraj jeszcze bylo 3:)

fajny sposob jak kto ma male dziecko..to wtedy sie suwak suwa...a jak sie sie
                                  stara dupą po 10 roku zycie to juz nie:)

ja mam slimaczka..ale on sie zatrzymal przy 10 i wredny jest i nawet o 1 sie
                                  nie posuną:)
                                  • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 17:58
                                    to sto lat sto lat :D :P

a co do slimaczka - to typowe lenie ,wiec wiesz ;)
                                    • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:03
                                      a moglam sobie Królicka wybrac..to by mi choc nowych stronek narobił jak to na
                                      najbardziej rozmnazajacy sie gatunek zwierzakow domowych przystalo:)
                                      • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:07
                                        hih, i jest bardziej milusi niz niz slimak(taki obslizgl ble ;P)

a o tym ,ze najbardziej rozmnazajacy gatunek to pierwsze slysze ;)
                                        kroliczki to az takie zboczence sa ?;P<olaboga>
                                        • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:09
                                          maja mioty co 2 miesiace ponoc..i to nie jedynaczki albo blizniaki..wiecej ich
                                          jest..duzo wiecej..spytaj Mruga:)

a slimaczki sa slodkie...maja takie fajne pyszczki..i tak fajnie wygladaja jak
                                          jedza:)
                                          • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:11
                                            no tak ,mrug na pewno wie o tym wiele,on zmniejsza ich populacje :P
                                            • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:13
                                              no cos Ty?
                                              slodki jest z ta czerwona szminka:)
                                              • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:29
                                                widze misiu ,ze nie przyjmujesz do wiadomosci tej bolesnej prawdy ze to
                                                krew ,nie szmonka ,nie bede Cie wyprowadzala z bledu bo jeszcze bedzie ,ze ja
                                                tu mrugowi antyreklame robie ;)
                                                Ta szminka pasuje do jego bielutkiego futerka :) :P
                                                • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:32
                                                  och..co Ty mowisz wogole..to nie jest krew....Mrug poprostu nie mial lusterka:)

jakis on slodki jet....przeciez by nie mogl...
                                                  • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:35
                                                    alez oczywiscie ,wiesz to mi sie tylko przysnilo ,ze on taki brutal ,jak ja
                                                    moglam tak w ogole pomyslec .
                                                    Niech czasem mrug tego nie zobaczy ,bo sie jeszcze obrazi ,ze takie ploty
                                                    nieprawdziwe o nim opowadam ! :P
                                                  • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:40
                                                    chyab za pozno..ale niech sobie pogada ze to krew itpe...

tak tak Mrugu ..sluchamy Cie:)
                                                  • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:43
                                                    on probuje pokazac ,ze jest prawdziwym mezczyzmna !
                                                    brutalnym i stanowczym!
                                                  • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:45
                                                    a mi chamstwo imponuje..zawsze lecialam na pijakow i łachudrów bez wzgladu na
                                                    to przez jakies ch to sie pisze
                                                  • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:49
                                                    no bo zawsze jest lepszy taki niz jakis lalus .
                                                    niewazne jakie 'h' :P
                                                  • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:51
                                                    och...jak ja lubie jak mi facet proponuje piwo w parku bo ma tylko 2 zl...

to nie to co taki bogaty co wiezie do knajpy i sie popisuje kasa...taki co
                                                    ostatnie 2 zl na mnie przeznaczy to jest cos:)

ach..rozmarzylam sie
                                                  • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:55
                                                    to sie nazywa poswiecenie <buja w oblokach>
                                                • mrug Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:33
                                                  Nic o nas bez nas!
                                                  To krew, a nie szminka!
                                                  Dla szminki mam innego króliczka...;)
                                                  • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:35
                                                    i nie przedstawisz go?
                                                  • mrug Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:36
                                                    Jeden króliczek wystarczy.
                                                    Dwa by się mogły zacząć rozmnażać...
                                                  • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:37
                                                    a moje mi pouciekaly...zostal tylko ten w sygnaturce
                                                  • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:38
                                                    do rozmnazania tylko jeden krok
                                                    ;p
                                                  • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:41
                                                    to zalezy kto w co jest ubrany:)
                                                  • nataliele Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:44
                                                    kroliczki sa zawsze gole ,wiec maja latwiej niz ludzie :P
                                                  • tygrysio_misio Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 17.04.06, 18:45
                                                    zapamietam to sobie jak nastepnym razem ktos mi wytknie ozieblosc:
                                                  • roborobi Re: no to poswiatecznie juz prawie mowie wam..sie 18.04.06, 12:41
                                                    Sama tak twierdzisz przecież ;)
    • tygrysio_misio PERI TRIO 29.04.06, 17:35
      6.1 System TRIO.

6.1.1 Przygotowanie placu budowy.

• Dla uniknięcia strat czasowych i pełnego wykorzystania możliwości
      zamówionych deskowań, zaleca się wykonanie następujących prac przygotowawczych
      przed wprowadzeniem deskowań na budowę:
      • na podstawie dokumentacji technicznej obiektu wytrasowanie i
      naniesienie na betonie ław lub płyty fundamentowej obrysu ścian przewidzianych
      do wykonania; dla ułatwienia montażu płyt należy na zewnętrznej linii obrysu
      ścian wstrzelić kołki lub wbić w nawiercone otwory trzpienie z cienkiej stali
      zbrojeniowej
      • przygotowanie placu składowego, najlepiej o utwardzonej nawierzchni,
      oraz przekładek z krawędziaków dla ustawiania płyt
      • tygrysio_misio Re: PERI TRIO 29.04.06, 17:36
        6.1.2 Transport rozładunek i składowanie.

• elementy TRIO należy transportować samochodami skrzyniowymi, ze względu
        na szerokość wielkowymiarowych elementów TRIO, wynoszącą 2,40 m, do ich
        transportu potrzebny jest samochód o szerokości skrzyni ładunkowej min 2,45 m
        • położenie elementów należy w czasie transportu zabezpieczać przez
        ściągnięcie pasami i w razie potrzeby przetykając przez otwory pręty ściągów z
        nakrętkami 1ub odcinki stali zbrojeniowej
        • rozładunek i załadunek na budowie powinien się odbywać przy pomocy
        żurawia; niedopuszczalny jest rozładunek przez zrzucenie z wywrotki
        • stosy tarcz należy rozładowywać i transportować w bliskości podłoża
        przy pomocy zawiesia czterolinowego, po zabezpieczeniu stosu przed
        przesunięciem przez przetknięcie ściągów z nakrętkami; do transportu
        pojedynczych tarcz przeznaczony jest hak transportowy, używany zawsze w
        zestawie po dwie sztuki
        • płyty TRIO należy składować posegregowane w stosy i ułożone na
        podkładkach z krawędziaków; nie wolno układać płyt sklejką bezpośrednio na
        betonie
        • drobne akcesoria składować w skrzyniach lub pojemnikach
        • przed pierwszym użyciem, każdorazowo po rozdeskowaniu ściany ( przed
        oczyszczeniem ) i przed zadeskowaniem nowej, oraz przed przewidywanym dłuższym
        składowaniem, elementy należy spryskać ze wszystkich stron środkiem
        przeciwadhezyjnym, najlepiej PERI BIO Clean
        • tygrysio_misio Re: PERI TRIO 29.04.06, 17:36
          6.1.3 Montaż i demontaż deskowania TRIO.
          • montaż deskowania zawsze rozpoczynać w miejscach utrudnień ( np.
          naroże, uskok ściany, ściana odchodząca ), a następnie deskować do środka
          ściany; dla uproszczenia i ułatwienia montażu, płyty można łączyć w pozycji
          leżącej na placu składowym w większe jednostki transportowe, złożone z kilku
          płyt, ewentualnie również naroży
          • elementy nadstawiane montować do pełnej wysokości na leżąco
          • zamki należy umieszczać na żebrach usztywniających płytę, pod otworami
          przewidzianymi na ściągi
          • złącza pionowe elementów o wysokości 2,70 m należy łączyć dwoma zamkami
          BFD
          • zamki BFD zakładane są na żebrach, zsuwane ręcznie dla zlikwidowania
          nadmiernego luzu, a następnie zaciskane przez pobijanie młotkiem do
          wyczuwalnego oporu; zamek BFD pozwala na łączenie elementów w sposób
          zapewniający jednoczesne uszczelnienie i zlicowanie złącza; możliwe jest
          bezstopniowe zamykanie luk o szerokości do 10 cm, przyłączanie wkładek i
          nadstawek tradycyjnych
          • po spryskaniu środkiem antyadhezyjnym zmontowane zestawy transportowe
          są płynnie podnoszone hakami transportowymi do pozycji pionowej i przenoszone
          na miejsce wmontowania; do łatwego ustawienia we właściwym miejscu przydatne są
          wstrzelone lub wbite kołki stalowe; pierwszy z ustawianych elementów
          zabezpieczany jest dwoma zastrzałami ( złożonymi z zastrzałów RS i wysięgników
          AV ); kolejne zastrzały należy rozmieszczać co ok. 2 m po jednej ze stron
          deskowania; po zapewnieniu stateczności ustawionego elementu haki transportowe
          zwalniane są z ziemi przy pomocy listwy lub pręta
          • ostateczne położenie elementów osiągane jest przez regulację zastrzałów
          i wysięgników, ewentualne podbijanie klinów pod płyty i przesuwanie przy pomocy
          łomu stalowego, płyty o szerokości 240 i 120 cm mają odpowiednio ścięte,
          wzmocnione naroża, umożliwiające bezpieczne użycie łomu do korekty ich
          położenia, niedopuszczalne jest uderzanie młotkiem bezpośrednio w płyty -
          wszelkie tego typu uderzenia pozostawiają trwałe ślady i uszkodzenia, których
          usunięcie jest bardzo trudne, a koszty z tym związane obciążają użytkownika
          • jako pierwsze montowane są naroża zewnętrzne, zestawiane zwykle z płyt
          o szerokości 60 i 72 cm; element o szerokości 72 cm należy ustawiać
          zawsze, patrząc od zewnątrz, od prawej strony, na naroże płyt o wysokości 2,70
          m należy zakładać 5 zamków BFD, przy standardowej grubości ściany 30 cm
          niepotrzebne są elementy wyrównawcze
          • deskowanie odchodzących ścian wykonywane jest przy użyciu standardowych
          elementów TRIO, wykonywane są z elementu o szerokości 90 cm i dwóch narożników
          wewnętrznych; stosownie do położenia odchodzącej ściany element 90 cm
          deskowania zewnętrznego ustawiany jest tak, że przy ustawianiu narożnika
          wewnętrznego, otwory na kotwie znajdują się dokładnie naprzeciwko siebie,
          wyrównanie grubości ma miejsce w narożu wewnętrznym
          • dla zabezpieczenia przed parciem betonu deskowanie wewnętrzne jest
          łączone z zewnętrznym przy pomocy ściągów DW 15, właściwą grubość ściany
          ustalają rurki dystansowe ze stożkami z PCW przez które przepuszczane są
          ściągi, rurki dystansowe przycinane są na długość 27 cm piłka od metalu;
          niewykorzystane otwory w płytach należy zamykać korkami z PCW; właściwą otulinę
          zbrojenia należy zapewniać przy pomocy plastikowych wkładek dystansowych;
          niedopuszczalne jest stosowanie dospawanych prostopadłe do zbrojenia odcinków
          prętów zbrojeniowych
          • tygrysio_misio Re: PERI TRIO 29.04.06, 17:37
            • po zmontowaniu naroży należy zadeskowywać proste odcinki ścian
            posuwając się w kierunku ich środka
            • zadeskowania czołowe wykonywane są na budowie we własnym zakresie;
            zastawki czołowe są najczęściej wykonywane ze sklejki lub desek i krawędziaków
            oraz ściągane i usztywniane ściągami czołowymi i ryglami wyrównawczymi TAR 85,
            szczegóły pokazane są na rysunkach roboczych
            • dla zabezpieczenia pracowników prowadzących prace betoniarskie
            przewidziane są pomosty i platformy zabezpieczające; wsporniki pomostów
            roboczych typu TRG 80 zawieszane są na poziomych lub pionowych żebrach
            konstrukcji deskowania, gdzie samoczynnie zabezpieczają się przed
            odczepieniem; na wspornikach układane są deski pomostu o grubości 5 cm oraz
            deski barier zabezpieczających; w miejscach podparcia łączone deski muszą
            zachodzić na siebie na 15 cm; maksymalny rozstaw wsporników wynosi 1,20 m a
            dopuszczalne ich obciążenie 150 kg/m2
            • po uzyskaniu przez beton co najmniej 20% przewidzianej wytrzymałości
            nadzór budowy może podjąć decyzję o rozdeskowaniu
            • prace rozdeskowaniowe przebiegają w następującej kolejności:
            • tygrysio_misio Re: PERI TRIO 29.04.06, 17:38
              - poluzowanie nakrętek ściągów
              - demontaż pomostów roboczych
              - demontaż rygli wyrównawczych i ściągów w rejonie elementów
              kompensacyjnych
              - demontaż elementów kompensacyjnych przez wyjęcie żurawiem
              - demontaż zastrzałów, ściągów i zamków BFD dla poszczególnych płyt,
              przed poluzowaniem ostatniego elementu łączącego płyta powinna być
              zabezpieczone żurawiem
              - spryskanie zdemontowanego deskowania preparatem PERI BIO Clean
              - oczyszczenie deskowania; czyszczenie płyt TRIO wykonywać każdorazowo po
              rozdeskowaniu ściany; do czyszczenia należy używać wyłącznie szpachelki; nie
              wolno odbijać betonu młotkiem
              - beton z zatkanych otworów na ściągi wybijać zawsze od strony sklejki za
              względu na ich stożkowy kształt; przed kolejnym użyciem konieczne jest
              spryskanie deskowania preparatem antyadhezyjnym
              - transport deskowania na nowe miejsce
    • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 29.04.06, 17:39
      6.2 System MULTIFLEX.

6.2.1 Montaż deskowania na podporach PEP.

• montaż deskowań stropu odbywa się na podstawie Dokumentacji Techniczno –
      Ruchowej Systemu ( DTR ), a w skomplikowanych przypadkach na podstawie
      projektu zadeskowania
      • projekt deskowania uwzględnia następujące parametry:
      - obciążenia statyczne i dynamiczne, wynikające z geometrii stropu i procesu
      technologicznego
      - dobór podpór w dostosowaniu do wysokości kondygnacji
      - rozmieszczenie podpór i dźwigarków
      - powierzchnię i formaty sklejki oraz rozmieszczenie arkuszy
      - liczbę elementów systemowych deskowań PERI ( zestawienia )
      - wytyczne technologiczne i BIOZ
      • montaż deskowania rozpoczynamy od przygotowania podpór głównych, tj.
      założenia na nie głowic krzyżowych i zabezpieczenia ich przy pomocy sworznia z
      przetyczką
      • następnie ustalamy wstępnie wysokość podpory przy pomocy przetyczki w
      kształcie litery G; ostateczna wysokość podpory zostanie ustalona po
      zmontowaniu dźwigarków i poszycia sklejkowego
      • kolejną czynnością jest rozstawienie trójnogu i zamocowanie go do
      podpory; trójnóg jest elementem pomocniczym, nie przenoszącym obciążenia,
      zapewniającym podporze stabilność w pozycji pionowej; podpora przenosi
      obciążenie i miejsce ustawienia jej stopy musi być równe i odpowiednio
      wytrzymałe; podpory ustawione są w miejscach wcześniej wyznaczonych zgodnie z
      projektem deskowania; należy zwrócić uwagę, aby gniazda głowicy podpór były
      ustawione równolegle do przewidywanej osi podłużnej dźwigarków głównych, co w
      kolejnym etapie ułatwi ich właściwe założenie
      • tygrysio_misio PERI MULTIFLEX 29.04.06, 17:39
        • po ustawieniu podpór montuje się dźwigarki główne; dźwigarki montowane
        są przez dwóch pracowników z poziomu ustawienia podpór przy użyciu widełek
        montażowych zakładanych pod górny pas dźwigarka; po ułożeniu dźwigarków
        głównych w głowicach podpór należy sprawdzić, czy dźwigarki ściśle przylegają
        do siebie i do pionowych elementów głowicy, w razie stwierdzenia luzu należy go
        zlikwidować przez lekkie wbicie klinów drewnianych między dźwigarek a głowicę,
        lub dźwigarki zablokować wbijając gwoździe przez otwory w elementach pionowych
        głowicy; sprawdzenie osadzenia dźwigarków i ewentualna likwidacja luzów powinna
        odbywać się z drabiny rozstawnej do wysokości 3,0 m lub z rusztowania
        przesuwnego
        • układanie dźwigarków podpierających sklejkę na dźwigarkach głównych
        odbywa się w podobny sposób z poziomu niższego stropu przy użyciu widełek
        montażowych; dźwigarki rozstawić zgodnie z projektem deskowania; należy zwrócić
        szczególną uwagę na rozstaw tych dźwigarków pośrednich, na których nastąpi styk
        sąsiednich arkuszy poszycia sklejkowego; dźwigarki pośrednie muszą opierać się
        stabilnie na dźwigarkach głównych bez "kołysania się"
        • przed montażem sklejki na deskowaniu należy spryskać boczne krawędzie
        leżących w stosie płyt płynem antyadhezyjnym PERI BIO Clean; skróci to znacznie
        czas potrzebny na czyszczenie sklejki i znacznie zwiększy jej trwałość
        • na tak zmontowaną konstrukcję nośną układa się arkusze poszycia
        sklejkowego; poszycie należy układać w sposób zapewniający jego nieprzesuwność,
        rozpoczynając od krawędzi stropu dla zapewnienia szczelności sąsiednich arkuszy
        ( boki krótsze ) muszą znajdować się w osi podłużnej dźwigarków podpierających
        sklejkę; ostatni pas arkuszy sklejki zamykający poszycie deskowania stropu musi
        być szczelnie wpasowany uniemożliwiając przesuwanie się arkuszy między sobą;
        pierwszy pas poszycia montować z rusztowania przesuwnego lub z drabin; kolejne
        pasy montowane są z wcześniej ułożonych arkuszy; robotnicy pracujący na skraju
        zmontowanego poszycia muszą być zabezpieczeni przed spadnięciem z wysokości
        szelkami bezpieczeństwa, mocowanymi do elementów konstrukcji, np. słupów, rygli
        itp., ewentualnie do lin asekuracyjnych zamocowanych do ww. elementów
        • następnie należy dokonać niwelacji deskowania i ostatecznej regulacji
        wysokości podpór przy pomocy nakrętek
        • po ostatecznej rektyfikacji wysokościowej deskowania należy założyć
        podpory pośrednie z głowicami zaczepowymi; podpory te docisnąć do dźwigarków
        głównych w sposób umiarkowany przy pomocy nakrętek; poszycie spryskać płynem
        antyadhezyjnym PERI BIO Clean; wzdłuż krawędzi stropu należy zmontować zastawki
        skrajne i bariery ochronne o wysokości 110 cm z deskami krawężnikowymi
        • tygrysio_misio Re: PERI MULTIFLEX 29.04.06, 17:39
          6.2.2 Demontaż deskowania stropu.

• po osiągnięciu przez beton wymaganej wytrzymałości określanej w
          projekcie budowlanym można przystąpić do rozdeskowania stropu. W pierwszej
          kolejności wykonuje się demontaż i usunięcie podpór pośrednich z głowicami
          zaczepowymi; przeprowadza się go przez obniżenie podpory przy pomocy nakrętki,
          a następnie wyjęcie głowicy spod pasa dolnego dźwigarka
          • następnie przy pomocy nakrętek obniżamy o ok. 3 cm podpory główne z
          głowicami krzyżowymi
          • kolejną czynnością jest demontaż dźwigarków pośrednich; dźwigarek
          należy obrócić o 90 do pozycji leżącej ( najlepiej widełkami montażowymi ), a
          następnie wysunąć znad dźwigarków głównych i odtransportować; na długości
          arkusza sklejki należy pozostawić dwa dźwigarki przy końcach, aby zabezpieczały
          arkusze sklejki przed spadnięciem; należy przesunąć je tak, aby cała szerokość
          dźwigarka w pozycji leżącej znajdowała się w świetle arkusza sklejki
          • następnie należy przystąpić do usuwania arkuszy sklejki po uprzednim
          odspojeniu jej od stropu; niedopuszczalne jest zrzucanie jakichkolwiek
          elementów demontowanego deskowania
          • kolejnym etapem jest usunięcie pozostałych dźwigarków pośrednich oraz
          demontaż dźwigarków głównych
          • ostatnią czynnością jest demontaż podpór głównych wraz z osprzętem, tj.
          trójnogami i głowicami; zdemontowane elementy deskowania stropu muszą być
          odtransportowane na wyznaczone miejsce składowania, oczyszczone, posegregowane
          i w miarę potrzeby zakonserwowane
          • do transportu poziomego elementów zaleca się stosowanie palet kołowych
          PERI; demontowane elementy należy również oceniać pod kątem dalszej
          przydatności; uszkodzone elementy należy naprawić, ewentualnie zastąpić
          pełnosprawnymi
          • mrug Re: PERI MULTIFLEX 29.04.06, 22:33
            Zaszalałaś...
            • broton Re: PERI MULTIFLEX 29.04.06, 23:08
              ... o kurde ... miałem nadzieje , że będzie nudno , a tu takie ciekawe rzeczy
              ... kto by sie spodziwała po Tygrysku ...
              • cezar8 Re: PERI MULTIFLEX 29.04.06, 23:44
                Lo matko a coz to??
                • tygrysio_misio Re: PERI MULTIFLEX 29.04.06, 23:57
                  najnowoczesniejszy system deskowan...najwiekszej ponoc firmy

;]

mam filmiki instruktarzowe ale maja 300 i 600 mega to nie mowe wam przeslac ;(
                  • cezar8 Re: PERI MULTIFLEX 30.04.06, 00:01
                    system deskowan, powiadasz?
                    • tygrysio_misio Re: PERI MULTIFLEX 30.04.06, 00:17
                      no tak..tym sie zajmuje teraz...a jak skoncze to bede obliczac zbrojenie w
                      ryglu i slupach ramy żelbetowej:)
                      • cezar8 Re: PERI MULTIFLEX 30.04.06, 00:20
                        oj o ramie zelbetowej sie nasluchalam od ex chlopa. Powodzenia
                        • tygrysio_misio Re: PERI MULTIFLEX 30.04.06, 00:26
                          a ode mnie wszyscy faceci uciekaja jak zaczynam im mowic:)
              • tygrysio_misio Re: PERI MULTIFLEX 29.04.06, 23:56
                samo zycie..ale nie wiem jak to wszystko na DAF'a LF 45.220 AHK rozłożyć:)
            • tygrysio_misio Re: PERI MULTIFLEX 29.04.06, 23:54
              a jak?

a moge wiecej:)
              • mrug Re: PERI MULTIFLEX 30.04.06, 10:17
                Spokojnie, spokojnie...to trzeba dawkować...;)
                • tygrysio_misio Re: PERI MULTIFLEX 30.04.06, 11:16
                  dobra dobra..nie ma sprawy...nastepnym razem moze cos o BIOZIE przy robotach
                  montazowych wkleje;]
            • nataliele Re: PERI MULTIFLEX 19.06.06, 22:48
              uuuhuuu
    • roborobi Re: Tygrysio_misio 18.05.06, 13:22
      Tygrys, chyba juz czas coś o budownictwie napisać :)
      • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 18.05.06, 15:49
        no a nic nie bylo jeszcze? :PPP

moze cos zaraz skombinuje..ale mi sie nie kce bom dopiero sie obudzilam
        • roborobi Re: Tygrysio_misio 18.05.06, 20:20
          I jak juz lepiej?
    • tygrysio_misio www.tygrysio_misio.pl 19.06.06, 21:58
      • Tunezja wygrywa z Hiszpanią (10) roborobi 19.06.06, 21:56
      • Złamany ogonek...uszkodzony rdzen kregowy (13) tygrysio_misio 19.06.06,
      21:27
      • Mialam spiecie z psem (7) tygrysio_misio 19.06.06, 15:43
      • ide na przyjecie weselne (6) heldbaum 19.06.06, 10:10
      • Pijemy? (3) tygrysio_misio 18.06.06, 21:27
      • Jakie ciasta ostatnio pieklyscie ? :-) (5) dziewice 18.06.06, 21:08
      • Idąc za przykładem Romka Gietrycha (8) tygrysio_misio 18.06.06, 19:54
      • zerzne (7) voker 18.06.06, 18:53
      • Lubie facetów z szyjami (3) tygrysio_misio 18.06.06, 18:50
      • Piękno (12) tygrysio_misio 18.06.06, 15:15
      • Znak czasów?czy agonia relacji międzyludzkich (18) vanhongen 18.06.06,
      12:58
      • jak zahipnotyzować mężczyznę?? (22) mrs.eljot 18.06.06, 10:55
      • A czy tu sa wogóle jacys normalni ludzie?:-))) (19) mmagi 18.06.06,
      10:35
      • Amerykanie mnie dzis mile zaskoczyli... (4) tygrysio_misio 18.06.06,
      10:28
      • fajny komplet (12) heldbaum 18.06.06, 10:12
      • Heldbaum (3) tygrysio_misio 17.06.06, 23:44
      • Stary Białystok (1) tygrysio_misio 17.06.06, 23:20
      • Witaj Tigerku;) (9) kamilar 17.06.06, 22:54
      • sypać no tu nr gg;)) (7) mrs.eljot 17.06.06, 22:51
      • No dobra kto jest skad??? (28) mmagi 17.06.06, 22:40
      • O tyciu i odchudzniu moje przemyślenia (57) diabel-tasmanski 17.06.06,
      22:38
      • Czy to nie zastanawiajace (129) tygrysio_misio 17.06.06, 22:28
      • Chciałabym: (26) tygrysio_misio 17.06.06, 22:24
      • Mundial - statystyki (1) tygrysio_misio 17.06.06, 20:23
      • Chce miec mniejsze cycki (12) tygrysio_misio 17.06.06, 19:58
      • Hattrick, ktos sie w to bawi ? (8) bleman 17.06.06, 16:54
      • napisze scenariusz do filmu (10) heldbaum 17.06.06, 11:53
      • Pieknna burza u mnie. (7) swawolny.diabel 17.06.06, 10:29
      • Dobranoc (26) kochany_dzieciak 17.06.06, 00:42
      • polowanie (12) heldbaum 17.06.06, 00:18
      • Byłam z kotem u wererynarza (20) tygrysio_misio 17.06.06, 00:12
      • pierdolić wszystko i wszystkich. (10) swawolny.diabel 16.06.06, 23:50
      • 250 czyli jubileusz:) (19) tygrysio_misio 16.06.06, 23:14
      • Przystojniacy... :-) (9) anxiety3 16.06.06, 23:04
      • Mecz który mnie nie interesuje (2) roborobi 16.06.06, 21:36
      • Dennis Bergkamp (12) tygrysio_misio 16.06.06, 21:12
      • Przestałem się bać o "pomarańczowych" (6) roborobi 16.06.06, 20:39
      • ciepło było, truskawki w końcu zerwałem (8) swawolny.diabel 16.06.06,
      20:08
      • Znow kwestia GG (1) tygrysio_misio 16.06.06, 17:59
      • Argentinnnaaaaaaaa 1:0 (14) roborobi 16.06.06, 16:51
      • Boruc: Spiepszylismy to totalnie (6) tygrysio_misio 16.06.06, 15:25
      • Aimar nie gra to mi sie nie chce ogladac (11) tygrysio_misio 16.06.06,
      15:20
      • Niesprawiedliwy wynik meczu Anglii z Trynidadem (10) roborobi 16.06.06,
      15:04
      • Ronaldinho dynamicznie wypuszcza Kake (7) bleman 16.06.06, 15:03
      • ekchem....tylko dla dorosłych (2) tygrysio_misio 16.06.06, 12:47
      • Aaron Lennon grał 30 minut (5) tygrysio_misio 16.06.06, 12:32
      • Apostazja-cos sie zmieni w Polsce? (2) heldbaum 16.06.06, 12:27
      • Zabaw się w trenera naszej kadry i wytypuj (6) roborobi 15.06.06, 19:56
      • Mówie wam,ze jest szansa to się ze mnie smiejecie! (13) tygrysio_misio
      15.06.06, 17:50
      • Zabronili miziania (25) maximilianna 15.06.06, 15:40
      • Potraficie zliczyc ilu partnerow mieliscie w zyciu (27) tygrysio_misio
      15.06.06, 15:21
      • No to kurna pijemy. (4) swawolny.diabel 15.06.06, 15:08
      • Jak czasem patrze na opisy na gg to mnie zrywa (10) tygrysio_misio
      15.06.06, 15:05
      • Dżizus kurwa ja pierdolę ... (9) morfeusz_1 15.06.06, 10:42
      • Polska - Niemcy (22) tygrysio_misio 15.06.06, 10:30
      • 1974r. (2) tygrysio_misio 14.06.06, 20:35
      • 17 : 9 (4) tygrysio_misio 14.06.06, 19:35
      • Torres, Villa i Garcia w ataku;] (17) tygrysio_misio 14.06.06, 16:39
      • A może tak odgadniemy skład Polaków (7) roborobi 14.06.06, 15:54
      • Ciekawe czy Rząd ma na to jakieś lekarstwo (3) roborobi 14.06.06, 15:50
      • Zawsze jest tak, ze po owocnym tygodniu (4) tygrysio_misio 14.06.06,
      14:28
      • Im grubsza tym bardziej napalona?? hmmm (14) tygrysio_misio 13.06.06,
      23:11
      • bramki (5) voker 13.06.06, 21:41
      • Gdziescie pogineli? (40) tygrysio_misio 12.06.06, 23:57
      • PIWA mi sie chce (9) tygrysio_misio 12.06.06, 22:09
      • dno i wodorosty (27) kicior99 12.06.06, 11:08
      • WYGRALI !!!! (4) tygrysio_misio 12.06.06, 02:36
      • Ide liczyc strzeniona i prety odgiete w slupach (12) tygrysio_misio
      11.06.06, 23:16
      • Serbia i Czarnogóra - Holandia (4) tygrysio_misio 11.06.06, 16:54
      • respekt dla Trynigadu i Tabago (9) swawolny.diabel 11.06.06, 15:09
      • Anglia-Paragwaj (21) tygrysio_misio 11.06.06, 14:52
      • MUNDIAL (21) tygrysio_misio 11.06.06, 14:42
      • Mizianie, dlaczego tygrysia-misia nie lubi ? ;-)) (12) bleman 11.06.06,
      11:23
      • Dlaczego mężczyźni kochają football (8) kamilar 11.06.06, 10:45
      • może do,na 24? (6) heldbaum 11.06.06, 09:54
      • Tygrys,czemu gdzieś polazłaś? (2) heldbaum 11.06.06, 09:50
      • Tak z ciekawości, to kto jest kto. (2) kamilar 11.06.06, 09:50
      • boli gardło i mam dylemat (6) heldbaum
    • audrey.h szatynka wieczorową porą 20.06.06, 23:56
      Mysiu Pysiu Tygrysiu - witam :)
      --
      audrey szatynka
      • tygrysio_misio Re: szatynka wieczorową porą 15.07.06, 12:50
        witam rowniez;]

ehhhhhhh ostatnio jakos nie chce mi sie nosa poza swoje forum wychylac;]
        ale wrocilam i witam;]
    • roborobi Re: Tygrysio_misio 14.07.06, 07:51
      Biedroneczko, a Ty gdzie zaginełaś :(
      • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 15.07.06, 12:51
        jestem jestem;]

buzibuzi :*
        • roborobi Re: Tygrysio_misio 15.07.06, 12:53
          To dobrze, jak sezon się zacznie to o budownictwie troszkę napisz :)
          • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 15.07.06, 18:43
            a no napisze..ale nie dzis.dzis mialam "dzien z przyroda";]
    • roborobi Re: Tygrysio_misio 24.08.06, 14:08
      No i Tygryska do góry :)
      • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 06.10.06, 17:24
        ładnie to mnie tak targac? :P
        • roborobi Re: Tygrysio_misio 06.10.06, 19:29
          To z sympatii :)
          • broton Re: Tygrysio_misio 06.10.06, 19:33
            ... z sympatii ... za uszy ...
            • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 07.10.06, 12:56
              oj dobrze, ze nie za cos innego;]
              • roborobi Re: Tygrysio_misio 07.10.06, 13:27
                A za co lepiej nie?
                • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 07.10.06, 13:59
                  za włosy;]
                  • roborobi Re: Tygrysio_misio 07.10.06, 14:41
                    Które :) ?
                    • tygrysio_misio Re: Tygrysio_misio 07.10.06, 15:34

no toz nie te na nogach

Majtki ??? Po co nam w lecie majtki ???
                      • roborobi Re: Tygrysio_misio 07.10.06, 16:21
                        Za te mogę :)
                        P.S. Nie powinnaś nazwy w sygnaturce zmienić :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka