Dodaj do ulubionych

W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger?

18.03.25, 13:34
Dziś (albo wczoraj) Leapmotor T03 dostał homologację europejską i może wyjeżdżać z salonów na ulice.
Jedyną konkurencją dla tego "taniego elektryka" jest obecnie Dacia Spring, która nie dorasta mu do pięt.
Mówimy o samochodzie, który z dopłatami kosztować może poniżej 50 tysięcy złotych, a więc takim, który bije cenowo nawet niedobitki Mitsubishi Space Starów, które jeszcze się gdzieś u dealerów uchowały... i to o jakieś 20 tysięcy.
Jeżeli chodzi o wygląd, to wygląda trochę jak skrzyżowanie Micry K12 z niedorozwiniętym misiem pandą - ale dla "mieszczucha" ważniejsze jest to, że jest mały, oferuje więcej miejsca w środku niż Dacia (choć ciutkę mniejszy bagażnik), większą baterię i ma klimatyzację (ale też czujniki i kamerę 360) w standardzie, a nie za dopłatą (w Dacii da się zamówić tylko schładzacz i kamerę cofania - a dopłacić trzeba nawet za wykładzinę bagażnika).

Jaką przyszłość wróżycie "najtańszemu autu na rynku"?
A może to jeszcze za wcześnie na większą ilość "elektryków" na ulicach miast, bo się ludzie trochę ich boją?
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 13:41
      > Jeżeli chodzi o wygląd, to wygląda trochę jak skrzyżowanie Micry K12 z niedorozwiniętym misiem pandą

W kwestii wyglądu, to jak dla mnie wygląda on tak, jakby Fiatowi 500 ktoś dorobił tylną parę drzwi.

> Jaką przyszłość wróżycie "najtańszemu autu na rynku"?

W Polsce to nie wiem. We Włoszech pewnie zaraz będzie tego pełno. Zarówno elektryki jak i samochody chińskie mają tu już w miarę ugruntowaną pozycję.
      • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 13:54
        vogon.jeltz napisał:

> W Polsce to nie wiem. We Włoszech pewnie zaraz będzie tego pełno. Zarówno elekt
        > ryki jak i samochody chińskie mają tu już w miarę ugruntowaną pozycję.

Też mi się tak wydaje (z Włochami) - pierwsze egzemplarze sprowadzono do Polski właśnie z Włoch (co jest dość kuriozalne, bo z Chin przyjeżdżają do Tychów i tam są składane - montaż SKD, więc żaden montaż, ale zawsze).
    • only_the_godfather Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 13:46
      Moim zdaniem az takiego bumu nie będzie bo ludzie boją się gdzie to ładować. Jak nie masz własnego domu to faktycznie może być problem z ładowaniem, nawet raz w tygodniu.
      • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 13:51
        only_the_godfather napisał:

> Moim zdaniem az takiego bumu nie będzie bo ludzie boją się gdzie to ładować. Ja
        > k nie masz własnego domu to faktycznie może być problem z ładowaniem, nawet raz
        > w tygodniu.

Około 40% Polaków mieszka w domkach, część zamieszkujących "formy zbiorowe" posiada garaże, myślę, że jest to mniejsze ograniczenie potencjalnego rynku, niż "mental".
        Z ładowarkami jest cienko (a już zupełny dramat "gdzieś w trasie"), ale na przykład u mnie na wsi nastawiali tego ostatnio tyle, że gdybym nie znalazł miejsca na jednej (szybciej z powodu ich zastawiania przez spalinówki, niż przez ładujące się elektryki - ale już się zastanawiam, czy nie kupić sobie 7m kabla Type2 "na wszelki wypadek"), to obok mam kilka kolejnych.
        Nikt dziś nie kupi tak małego samochodu jako "jedynego w rodzinie", więc problem tras też jest moim zdaniem wyolbrzymiony.
        • only_the_godfather Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 14:01
          No widzisz, a umnie na osiedlu jedyne ładowarki to są te pod lidlem ewentualnie w nowych inwestycjach deweloperzy przewidują jakieś miejsca do ładowania, ale na spółdzielczym terenie brak takich miejsc.
          • donaldte Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 14:09
            Spokojnie. Chińczycy sprawią że ładowanie będzie trwało nie 5 godzin , lecz 5 minut.

moto.pl/MotoPL/7,88389,31776938,wiemy-jakie-elektryki-zaleja-swiat-ich-ladowanie-zajmie-tyle.html#do_w=484&do_v=1316&do_st=RS&do_sid=1796&do_a=1796&s=BoxOpImg9
          • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 15:22

> No widzisz, a umnie na osiedlu jedyne ładowarki to są te pod lidlem ewentualnie
            > w nowych inwestycjach deweloperzy przewidują jakieś miejsca do ładowania, ale
            > na spółdzielczym terenie brak takich miejsc.
            >

Pod Lidlem to u mnie "drugie najtańsze" zaraz po miejskich.
            Ale rzeczywiście ładowanie auta "na słupku" to nie jest dla kogoś, kto kupuje sobie elektryka - z innego powodu. Kilowatogodzina w Lidlu to 1,99 (i to jedna z najtańszych ofert na rynku). W domu to około złotówki (jak nie masz fotowoltaiki) - spore przebicie mają dostawcy ładowarek :(
            Dzisiejsze zużycie w drodze z pracy - 14 kWh/100 km, gdybym ładował w Lidlu to 100 km kosztowałoby mnie 28 złotych. Bola diesel dolewa paliwa do baku na trasie, więc jest tańszy (a tak całkiem serio - przy ładowaniu w domu elektryk jest tańszy od małego autka na LPG, przy ładowaniu ze słupków zbliża się do oszczędnych Diesli, co sprawia, że ekonomicznie staje się mniej opłacalny, niż wtedy gdy prąd masz za darmo, albo za "półdarmo").
            • vogon.jeltz Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 15:38
              > Kilowatogodzina w Lidlu to 1,99 (i to jedna z najtańszych ofert na rynku).
              > W domu to około złotówki (jak nie masz fotowoltaiki) - spore przebicie mają dostawcy ładowarek :(

A to nie wynika po prostu z tego, że cena energii dla gospodarstw domowych jest limitowana przez URE, natomiast dla firm jest wolna amerkanka?
              • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 15:55
                vogon.jeltz napisał:

> A to nie wynika po prostu z tego, że cena energii dla gospodarstw domowych jest
                > limitowana przez URE, natomiast dla firm jest wolna amerkanka?

Połowę różnicy da się tak wyjaśnić (cena taryfowa dla odbiorców to coś około 1,48 teraz). U mnie na miejskich jest po 1,69 i tłumów nie ma.
                Ale jak przy ekspresówce kWh w szybkiej ładowarce kosztuje i 3 złote, to już coś jest nie tak.
                No, ale we Włoszech prąd jeszcze droższy, a elektryków jak mrówek na Telimenie :P
                • vogon.jeltz Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 21:17
                  > Ale jak przy ekspresówce kWh w szybkiej
                  > ładowarce kosztuje i 3 złote, to już coś jest
                  > nie tak.

Przy ekspresówce to i benzyna potrafi kosztować zyla więcej na litrze.
                  • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 22:33
                    vogon.jeltz napisał:

> Przy ekspresówce to i benzyna potrafi kosztować zyla więcej na litrze.

Tylko litr benzyny to dużo więcej energii niż 1 kWh w baterii.
                    Jak porównasz 2 zeta z Lidla do 3 przy ekspresówce do 6 zeta za 95 w sieciówce i 7 przy ekspresówce, to nadal będzie brakować 2 zeta do paskarskich cen, bo ci wyjdzie, że benzyna powinna być po 9 przy ekspresówce przy założeniu takich samych relacji cenowych.
                    Tylko właściciel samochodu benzynowego zjedzie gdzieś zjazdem i zatankuje na pipidówie tą złotówkę taniej, poświęcając na to góra dwadzieścia minut. Właściciel elektryka nie ma takiego wyboru, bo szybkich ładowarek poza dużymi miastami/trasami szybkiego ruchu właściwie nie ma.
                    • vogon.jeltz Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 10:07
                      > Tylko właściciel samochodu benzynowego zjedzie gdzieś zjazdem i zatankuje na
                      > pipidówie tą złotówkę taniej, poświęcając na to góra dwadzieścia minut. Właściciel
                      > elektryka nie ma takiego wyboru

Prawo popytu i podaży w klasycznej formie w niektórych warunkach się sprawdza.
    • bolo2002 Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 13:59
      Leapmotor czy Dacia Spring/ 18 sec. do setki!/-to tzw. skrzyzowanie kota z wyrzymaczką-czyli upudrowane -podobno jeżdzące do przodu cacuszko. Dopóki elektryki nie bedą w cenie spalinowców i będzie je można ładować w 10 minut i bateria starczała na 10 lat co najmniej- nie zainteresują normalnych kierowców. Nienormalnych podobno dzis trochę interesują. No i koszty eksploatacji- dzis elektryk typu compakt kosztuje w teorii podobno mniej , ale w praktyce wiecej niz dobry diesel- na 100 km przebiegu. I żadne chinskie cacuszka kolorowe typy Leapmotory-czytaj Lipa-motory nie zrobia na klientach wrażenia. Hybrydy w tej chwili opanują rynki.
      • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 15:18
        Leapmotor ma niecałe 13 s do setki (zresztą ta mocniejsza Dacia też podobnie - zresztą mój up też podobnie - zmierzona 10,7).
        Biorąc pod uwagę, jak "ciągną" od zera elektryki, to w warunkach miejskich musiałbyś sportowy samochód mieć, żeby spod świateł "objechać" T03.
        Dziękuję za opinię o "nienormalnych" kierowcach - wetknij sobie ją tam, gdzie światło nie dochodzi.
        A - gwarancja na baterię jest 8-letnia (wyjątek KIA, która daje krótszą) i to nie są baterie z pierwszych Leaf-ów, które degradowały dość szybko. Na forum "elektryków" jest gość, któremu w 11-letnim e-up (rocznik 2014) zostało 92% pierwotnej pojemności baterii po ponad 160 tysiącach przebiegu. Dacia to średni pomysł (głównie przez "patenty") ale ten Leapmotor ma jeszcze nowocześniejsze ogniwa i jeszcze lepiej zarządzane pakiety ogniw.
        • vogon.jeltz Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 15:40
          > Leapmotor ma niecałe 13 s do setki (zresztą ta mocniejsza Dacia też podobnie
          > - zresztą mój up też podobnie - zmierzona 10,7).

A na wuj w ogóle mierzyć w miejskim aucie, jakim jest ten Leapmotor czy twój Up, przyspieszenie do setki? Nikt normalny nie jeździ przecież setką po mieście, a do miejskiej jazdy te samochody są przeznaczone. Istotnym parametrem byłoby przyspieszenie do 50, ewentualnie 70.
          • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 15:50
            vogon.jeltz napisał:

> A na wuj w ogóle mierzyć w miejskim aucie, jakim jest ten Leapmotor czy twój Up
            > , przyspieszenie do setki? Nikt normalny nie jeździ przecież setką po mieście,
            > a do miejskiej jazdy te samochody są przeznaczone.
            Nie no, setką już jechałem nim, nawet trochę ponad.
            Mam taki krótki odcinek w drodze do pracy, gdzie tyle wolno.

> Istotnym parametrem byłoby p
            > rzyspieszenie do 50, ewentualnie 70.

3,5 do 50 (z doświadczenia to ograniczeniem jest przyczepność opon, a nie brak momentu)
            60 do 100 przy wyprzedzaniu w 7 sekund (KIA Ceed 1.6 CRDi, bo chyba taką ma Bolo) ma ponad 12 sekund.
            Zresztą masz tutaj porównanie:
            fastestlaps.com/models/kia-ceed-1-6-crdi-mk-ii
            fastestlaps.com/models/vw-e-up
            Tyle w temacie "niejeżdżących" elektryków.
            Do tego ja nie mam skrzyni biegów - wyniki z testów dostępne są "od ręki", bez zmieniania biegów jak zręczna małpa, czy wrzucania "S" w skrzyni automatycznej.
            • vogon.jeltz Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 21:21
              > Nie no, setką już jechałem nim, nawet trochę ponad.

Ja nie mówię, że nie pojedziesz. Tylko przy typowym zastosowaniu tego samochodu, do jakiego został przewidziany, są to sytuacje na tyle rzadkie, że parametr przyspieszenie od 0 do 100 km/h jest zupełnie nieistotny.

> KIA Ceed 1.6 CRDi, bo chyba taką ma Bolo

Bolo ma antyczną Ceratę, która pewnie zbiera się jeszcze wolniej.
              • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 21:30
                vogon.jeltz napisał:

> Ja nie mówię, że nie pojedziesz. Tylko przy typowym zastosowaniu tego samochodu
                > , do jakiego został przewidziany, są to sytuacje na tyle rzadkie, że parametr p
                > rzyspieszenie od 0 do 100 km/h jest zupełnie nieistotny.

A to też racja.
                Jadę tak dwa razy dziennie, może po dwa kilometry w każdą stronę (jak nie ma tych, którzy muszą jechać 70/100 po obu pasach, bo nie ogarniają kuwety i nie dochodzi do nich, że jak się kończy zabudowany to na dwujezdniowej drodze wolno 100).

> > KIA Ceed 1.6 CRDi, bo chyba taką ma Bolo
                >
                > Bolo ma antyczną Ceratę, która pewnie zbiera się jeszcze wolniej.

Chwalił się tutaj, że kupił coś "nowego", tj. coś nowszego.
                Z tego, co enigmatycznie pisał (nie podając modelu do końca) wywnioskowałem, że to Ceed drugiej generacji z 1.6 (jeszcze bez DPF). No, ale on miał VW Borę na 5 lat przed premierą, więc kto wie, co dokładnie kupił?
        • bolo2002 Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 09:03
          Wsadż sobie tego Lipamotora tam , gdzie słońce nie dochodzi . Spotkajmy sie na drodze tak przy -15 st C- ja jeżdzę dieslem i przy -25 st C!. Ty nawet z garażu nie wyjedziesz - ze strachu. I mam propozycję- jedziemy do Gołdapi zimą przy tej temperaturze-po drodze nie załadujesz tego gówna, bo i tak Ci prundu starczy na 20 km góra. Bedziesz jechał 7 dni- jesli w ogóle. Ja zajadę moim 19 -letnim-genialnym dieslem w 3-4 godziny i to po sniegu. Za kilka lat bedziesz chciał to gówno sprzedać- jesli ktos to kupi w ogóle to utrata wartosci wyniesie 70 %! Opony musisz wymieniac 2 x częściej niz ja i zatruwasz środowisko bardziej niz ja. Taki jestes eco. W miedzyczasie za 7-8 lat musisz wymienic baterie- koszt ca 2--30 tys zł. Gratuluję wyboru.
          A za ile to gówno kupisz- ca 100 tys zł- ja wydałem 9,5 tys zł i mam tam wszystko , co potrzeba. Do serwisu Kia nie jeżdzę, bo niczego przez ostatnie 7 lat nie naprawiałem. Choć to 2006 r. produkcji- to 123 g CO2 na km to rekord swiata . Za darmo tego gówna nie wezmę!!!!
          • only_the_godfather Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 09:21
            Iloma elektrykami jeździłeś?Bo rozumiem z doświadczenia to wszystko wiesz? Czy może z jakieś kolejnej publikacji?
            • bolo2002 Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 20.03.25, 08:55
              Elektrykami nie jeżdziłem i nie zamierzam-za to zatrudniałem jednego najwazniejszego elektryka- nazywał sie Lech Wałęsa!
              • only_the_godfather Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 20.03.25, 08:57
                Czyli standardowo nie wiem, nie znam się ale się wypowiem.
          • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 09:29
            Masz jakąś fiksację analną?
            Po pierwsze to nazwałeś mnie "nienormalnym" z tego powodu, że jeżdżę elektrykiem.
            Po drugie - naładuję nawet przy -30, wolniej ale naładuję.
            Po trzecie - mam ogrzewany garaż, więc nawet przy -30 w garażu będzie +18.
            Po czwarte - przy kilkunastu stopniach na minusie zasięg wynosił nie 20km (jak byś chciał), ale w okolicach 170-180 km. Jak bym chciał w zimnie siedzieć, jak w dieslu, to bym pewnie i 200 km zasięgu wyciągnął.
            Co do tego "za ile sprzedam" sprawdź sobie ceny używanych elektryków - o ile duże, drogie samochody tracą mocno na wartości, o tyle małe miejskie mocno trzymają ceny -70% z 55 które wydałem na 2-letnie auto elektryczne to by było 16 500 - znajdź mi VW e-up! za 16 500 to pogadamy, na razie bredzisz.
            Opony muszę wymieniać 2x częściej?
            A dlaczego?
            Bardziej truję środowisko? Niby z jakiej paki - mam 30k przebiegu na budziku i klocki hamulcowe, które wyglądają jak nowe (elektryk w pierwszej kolejności hamuje silnikiem, hamulce uruchamiają się dopiero, żeby go zupełnie zatrzymać, albo w wypadku nagłego hamowania).
            123g CO2, bez żadnych filtrów, to żaden rekord świata, mój Golf 1.6 TDI miał 100 g/km, a w mniejszej budzie (nie Sportsvan, tylko zwykły hatchback) 89 g/km - przy czym z DPF-em, żeby nie syfić wszystkim dookoła.

Co do wymiany baterii - bzdura, upowszechniona przez to, że szybko degradowały bateryjki w pierwszych Nissanach Leaf. Jest sporo samochodów 10-letnich z SOH grubo powyżej 90%. Zakładając najgorszy możliwy scenariusz (ładowanie od zera do 100% wyłącznie na szybkich ładowarkach) producenci (i to niemalże wszystkich aut elektrycznych, poza KIA) dają 8-letnie gwarancje na baterie. Twojej Ceraty nie będzie już na świecie, jak mi się dopiero będzie gwarancja na baterię kończyła.
            • only_the_godfather Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 09:58
              Przecież on te swoje teorie bierze z mchu i paproci. Od 3 lat nie mogę się go doprosić żeby podał mi tą publikację, wedle której Modus to najniebezpieczniejsze auto w swojej klasie.
              • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 11:29

> Przecież on te swoje teorie bierze z mchu i paproci. Od 3 lat nie mogę się go d
                > oprosić żeby podał mi tą publikację, wedle której Modus to najniebezpieczniejsz
                > e auto w swojej klasie.

Ja wiem, że to mitoman i nic go nie przekona, że "białe jest białe, a czarne jest czarne".
                Do tego ma auto marki KIA Cerata, z silnikiem diesla, w którym ciepło w zimie jest po przekręceniu kluczyka, a które prawie nic nie pali (choć emisja CO2 na poziomie 120 g/km wskazywałaby na okolice 5 litrów ON/100 km), a na wolniej pokonywanych odcinkach wprost dolewa mu paliwa do baku, syntetyzując je z otaczającego Bola powietrza (i oparów absurdu).

A z Modusem to o tyle śmieszne, że (co zresztą już tutaj wałkowaliśmy) Clarkson raz prawie nowego, "niebezpiecznego" (przynajmniej wg. Bola) malutkiego Modusa rozbił o "wzór bezpieczeństwa", wielkie stare Volvo.
                • bigimax4444 Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 17:24
                  Modusa rozbił o "wzór bezpieczeństwa", wielkie stare Volvo.

To nie byl clarkson

Poza tym gdyby silnika z volvo nie wyjeli rezultat moglby byc troche inny
                  • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 20:50
                    bigimax4444 napisał:

> To nie byl clarkson

Tu racja.
                    To 5th Gear.

> Poza tym gdyby silnika z volvo nie wyjeli rezultat moglby byc troche inny

Bzdura.
                    Kolejny mit powtarzany przez ujeżdżaczy starego bolidu KIA Cerato i onucewa w ponad 20-letnim Mercedesie.
            • vogon.jeltz Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 10:06
              > producenci (i to niemalże wszystkich aut elektrycznych, poza KIA) dają 8-letnie gwarancje na baterie

Ciekawe, dlaczego Kija akurat nie daje? Może tu jest odpowiedź na frustracje bola? Jako fanboj marki nie może przeboleć - albo w ogóle zaakceptować faktu - że robią coś chujowo i broni się poprzez projekcję na wszystkich dookoła.
              • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 11:24
                KIA daje 7 lat na wszystko*

*pod warunkiem robienia przeglądów w ASO

Jeżeli chodzi o ofertę samochodów elektrycznych, to są mocno do przodu przed europejskimi producentami (bo już kilka błędów popełnili), ale jeżeli chodzi o koszty ASO, to mają je z kosmosu (przegląd po 4 latach/60000km u mnie w ASO VW będzie mnie kosztował do 700 złotych, poprzedni zrobiła poprzednia właścicielka - właściciel 4-letniej KIA Soul zostawi do tego momentu w ASO około 7500-9000 złotych, co jest moim zdaniem rozbojem w biały dzień - za samą wymianę płynu chłodniczego przykładowo liczą sobie ponad 2k).
            • bolo2002 Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 20.03.25, 09:00
              I tu sie zdziwisz- moja Cerata bedzie i bedzie jeżdziła. Bo po 19-tu latach jeżdzi jak nówka i 400 tys km przejedzie bez remontu silnika. I nie dlatego ja trzymam, żeby ja chwalic- tylko własnie dlatego- że jest to jednak wyjatkowej jakosci samochów-zobaczymy -ile lat wytrzyma. Jedyny problem - to brak niektórych podzespołów-które sie zuzyły-a juz od 10-ciu lat nie produkują- i tylko to może ja zatrzymać. Ale mam 2-go diesla -5 latek mhev-nie wytrzyma tyle .
              • duze_a_male_d_duze_m Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 20.03.25, 09:05
                Daj zdjęcie progów.
                • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 20.03.25, 09:27
                  duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Daj zdjęcie progów.
                  >

Czego? 🤣
              • vogon.jeltz Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 20.03.25, 14:44
                > brak niektórych podzespołów-które sie zuzyły-a juz od 10-ciu lat nie produkują

Ostatnio coś mówiłeś, że Cerata jest jak nówka. A tu, paczpan, pajączki na szybie, zużyte podzespoły nie do dostania. Na pewno też korozja, jak to w dwudziestoletnim azjatyckim aucie. Silnik może się i trzyma - tylko na czym? Czy ten szrot w ogóle jeździ poza twoją wyobraźnią?
          • vogon.jeltz Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 10:03
            > Spotkajmy sie na drodze tak przy -15 st C- ja jeżdzę dieslem i przy -25 st C!.

A ty, bolo, mieszkasz gdzieś na sowieckiej Syberii? Bo w Polsce to nie pamiętam, kiedy ostatnio była temperatura -15, nie mówiąc o -25. Nawet w Gołdapi.
            • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 11:52
              vogon.jeltz napisał:

> A ty, bolo, mieszkasz gdzieś na sowieckiej Syberii? Bo w Polsce to nie pamiętam
              > , kiedy ostatnio była temperatura -15, nie mówiąc o -25. Nawet w Gołdapi.

Nie no, któregoś poranka, już w tym roku, wyjeżdżałem z domu przy -14 chyba.
              Poniżej -10 też było kilka razy (wczoraj, jak wstałem przed 7-ą to jeszcze -9,6 pokazywał termometr, jak wyjeżdżałem przed 8-mą to było nadal -6 z kreskami - w samochodzie nie patrzę, bo mi mocno przekłamuje termometr przez prawie całą drogę, jak z ciepłego garażu wyjadę).
              Ale ja się w środku nocy nie szlajam, tylko co najwyżej chrapię rozkoszując się rozchodzącym się nadal po domu ciepełkiem z wygaszonego wieczorem kominka.
              Pamiętam -30 kilkanaście lat temu, w środku grudnia, jak o 4-ej rano jechałem siostrę z dworca zebrać - Astra nie odpaliła, musiałem BMW z garażu wyciągnąć. Zresztą na północy Norwegii to normalny ponoć widok - benzyniaki stają (diesle już dawno stanęły), a Tesle jadą dalej.
          • vogon.jeltz Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 11:40
            > Spotkajmy sie na drodze tak przy -15 st C- ja jeżdzę dieslem i przy -25 st C!.

Może zamiast tego spotkajcie się w jakimś sensownym miejscu. Np. w centrum Berlina, o którym pisze obok trypel. Ach, ty nawet ze swoją Ceratą Euro 3 nie wjedziesz...
    • bywalec.hoteli Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 14:52
      Aktualnie potrzeba taniego benzynowca poniżej 50 tysięcy złotych na polskim rynku. Jeśli coś takiego powstanie, to ma sporą szansę na byciem hitem.
      • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 19:26
        bywalec.hoteli napisał:

> Aktualnie potrzeba taniego benzynowca poniżej 50 tysięcy złotych na polskim ryn
        > ku. Jeśli coś takiego powstanie, to ma sporą szansę na byciem hitem.

Ale ten "chińczyk" właśnie wychodzi poniżej pięciu dych za nówkę, jak bierzesz na firmę, albo masz trójkę dzieci.
        Czyli i ja i ty moglibyśmy go kupić.
        Ja Up-a nie sprzedam, bo za dobry, ale gdybym kupował teraz, to bym T03 bardzo mocno rozważał.
        • bywalec.hoteli Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 19:45
          Ale ja mówię że potrzeba takiego benzynowca
          • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 20:46
            bywalec.hoteli napisał:

> Ale ja mówię że potrzeba takiego benzynowca

A ja mówię, że nie potrzeba.
            Elektrykiem też ogarniesz, zwłaszcza jak masz dom.
    • kanna13 Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 20:27
      Cena 85 tys. minus 18 tys. podstawowego dofinasowania to daje 67 tys. i to już wygląda na całkiem rozsądą kwotę jak na samochód miejski.
      To jest droga do powszechengo wykorzystania samochodu elektrycznego w mieście.
      Nie na trasy , nie jako jedyne auto w rodzinie ale jako drugie lub kolejne.
      Szkoda tylko, że dopiero teraz pojawiają się takie tanie samochody w rozsądnym zasięgu cenowym.
      Przy niewielkich przebiegach dziennych i nawet wolnyhm ładowaniu z własnych paneli ideał.
      • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 20:45
        No ja trzeci miesiąc jeżdżę małym elektrykiem "wokół komina", od miesiąca nie mam na stanie benzyniaka (jest "w pożyczeniu") i nawet nie zauważyłem.
        Za kilka tygodni szykuje mi się wyjazd dłuższy niż standardowy (nie rzut beretem od domu, a rzut dociążonym cegłówką beretem od domu - 2x niecałe 100 km) i nawet nie męczę szwagra o zwrot benzyniaka - dojadę bez problemu.
        Co najśmieszniejsze mój ma parametry niemalże identyczne z Leapmotor-em (trochę więcej mocy, dużo większy moment obrotowy, taka sama pojemność baterii), więc teoretycznie ma to też przełożenie na T03 - jak ktoś nie jeździ więcej niż 200 km dziennie i ma prąd z paneli, to nic lepszego nie znajdzie.

A - 18 750 to jest dofinansowanie w kwocie podstawowej.
        Dla mniej zarabiających (do 135k) jest dodatkowe 11 250, tyle samo jest za zezłomowanie starego auta (czyli można wyciągnąć 35, jak się nie zarabia za wiele i zezłomuje "chrupka").

Ciekawiej się robi w leasingu, który dla T03 zaczyna się od 99 zeta miesięcznie (mniej niż bilet miesięczny) - mając JDG i złomując chrupka można wyciągnąć 40 tysięcy (tyle samo dostanie osoba z niskim dochodem i zezłomowanym chrupkiem) - bez chrupka kwota dofinansowania to 30.
        • kanna13 Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 21:35
          Mieliśmy przez 5 lat jako miejski samochód Seata Mii co prawda benzyne ale bardzo miło go wspominamy przejechał prawie 40 tys. bezproblemowo i 2 lata temu wymienieniliśmy na Hyundaja i10 bo elektryki był wtedy jeszcze za drogie nawet przy założeniu, że za i10 daliśmy sporo bo 65 tys.
          Jakby wtedy był takie coś jak ten T03 nawet w identycxnej cenie jak i10 to bym się nie zastanawiał, bo zawsze to by "paliwo" nic nie kosztowało bo w nocy by się z nadwyżek ładował i by było trochę oszczędności choć niewiele bo może rocznie z 2 tys. (paliwo za jakieś 3-4 tys. rocznego przebiegu) ale to zawsze coś.
          • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 22:03
            No ja miałem co roku nierozliczone powyżej 2 MWh (ponad 1,6 MWh do odbioru za darmo, ale bliżej 2 za ostatni rok).
            Teraz, w "zimne dni" up mi zużywa 14-15 kWh/100 km, ale jak było naście na dworze, to schodził poniżej 8 (to właściwie zużycie dla motocykla elektrycznego, a nie samochodu). Od kupna zrobiłem 2500 km nim, więc zakładam, że akurat "zeżre" nadwyżki.
            Jeździłem up-em 1.0 (służbowy, siostry) i nie ma porównania - ćwierć tony akumulatorów w podłodze robi z niego zupełnie inne auto - w mieście to gokart, a nie osobówka.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 22:15
      Nie wróżę wielkiej kariery w PL. Na jedyne auto nie nadaje się, a jak kogoś stać na drugie czy trzecie, to nie wybierze budżetowca.
      • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 22:25
        No chyba, że tak jak ja, ma wszystko "w prezydencie" i nie musi brać leasingu na auto za 250-300k, żeby sąsiadom oko bielało, bo woli takie za 50 gotówką?
        Dla mnie rozsądne miejskie auto dostępne realnie w okolicach 50 tysięcy, to jednak "zmiana reguł gry".
        Inna sprawa, że większość w tym kraju, jak ma 50 kafli w ręce, to szuka auta za 100+ (czego osobiście nie rozumiem).

Większą przeszkodą będzie nie tyle to "na co ludzi stać", a to, "na co myślą, że ich stać".
        Gdybym niecałe 3 miesiące temu up-a nie kupił, to teraz mocno bym się nad T03 zastanawiał (albo już bym go gdzieś zamówił). Rozważałem Springa, ale po tym jak się tym przejechałem po prostu stwierdziłem, że to "zbyt budżetowe, nawet jak na mnie".
      • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 18.03.25, 23:58
        Tak przy okazji - mam wiadomości z grodu Kraka - zamówiono tam prawie 100 sztuk "w ciemno", bez jazd testowych (nie miał jeszcze homologacji).
      • vogon.jeltz Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 10:09
        > Na jedyne auto nie nadaje się, a jak kogoś stać na drugie czy trzecie, to nie wybierze budżetowca.

I tu się mylisz. Masa ludzi, których stać na drugie lub trzecie, do tej pory kupowała w tym celu budżetową Dacię.
        • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 20:58
          vogon.jeltz napisał:

> I tu się mylisz. Masa ludzi, których stać na drugie lub trzecie, do tej pory ku
          > powała w tym celu budżetową Dacię.

Za płotem miałem nowe Suzuki, które zastąpił nowy Ceed, ale za drugie od 4 lat robi Sandero.
          Niektórzy nie muszą najwyraźniej się pokazywać, żeby żyć.
          Za drugim płotem nowa Sportage i w miarę nowy Hyundai i10.

Ale ja fajnie trafiłem z sąsiadami, w zdecydowanej większości zupełnie normalni na umyśle, choć okolica taka, że raczej "nie dla biednych" - fotowoltaika na 2/3 domów w okolicy, elektryki też już w większej liczbie (doszła używana Tesla 3 SR odkąd kupiłem up-a).
          • vogon.jeltz Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 21:41
            Tutaj we Włoszech tym drugim lub trzecim jest bardzo często Smart. Ok, nowy nie jest tani (nie był, a teraz jest tylko elektryczny, jeszcze droższy), ale używany - i często poobijany, jak to w Italii - to żaden wydatek.
          • bywalec.hoteli Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 20.03.25, 10:06
            Qqbek, coś mi się wydaje, że przynajmniej jedno z Twoich dzieci będzie studiować elektrotechnikę ;) (albo elektrochemię) i potem tatusiowi te wszystkie urządzenia elektryczne serwisować :D
        • agios_pneumatos Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 26.03.25, 05:04
          vogon.jeltz napisał:

> > Na jedyne auto nie nadaje się, a jak kogoś stać na drugie czy trzecie, to
          > nie wybierze budżetowca.
          >
          > I tu się mylisz. Masa ludzi, których stać na drugie lub trzecie, do tej pory ku
          > powała w tym celu budżetową Dacię.

Potwierdzam spostrzyżyny. Właśnie paczę w lustro i myję ludziowi zęby.
    • thorpe Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 07:58
      Oczywiście, że takie auta wszystko zmienią - bo pewnie leapmotor nie będzie ostatni. Większość ludzi przecież nie robi 100 km dziennie, a 10-20. I nawet brak ładowania w domu nie jest aż takim problemem, gdyby trzeba to było robić adekwatnie do przebiegu, czyli raz na tydzień.
      Inna rzecz, że do robienia 10 km dziennie wciąż bardziej racjonalny jest zakup używanego benzyniaka za 20 tysięcy zł, który posłuży spokojnie kilka lat.
      • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 19.03.25, 09:18
        Benzyniak za 20 - tak, jeżeli nie masz fotowoltaiki.
        Micra paliła mi ponad 8 na krótkich trasach. 14 tysięcy rocznie to 140x8 litrówx6 złotych/litr - wychodzi ponad 6500 na samo paliwo.
        Jeżeli założymy, że ktoś bierze takiego Leapmotora albo Dacię z dofinansowaniem i potrzyma 8 lat (czyli do końca gwarancji na baterię - i Dacia i Stellantis dają 8 lat), to wyjdzie on za darmo - nawet jak by go sprzedał za czapkę orzechów po tym okresie, to i tak będzie do przodu.
        Jak jeszcze czasami parkuje w strefie (tak jak ja) to zwrot nastąpi szybciej.
    • galtomone Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 26.03.25, 07:20
      qqbek napisał:

> Jaką przyszłość wróżycie "najtańszemu autu na rynku"?
      > A może to jeszcze za wcześnie na większą ilość "elektryków" na ulicach miast, b
      > o się ludzie trochę ich boją?

Ci co mieszkaja pod miastem, dojeżdżają i mają własny "prund"" pewnie będą mocno rozważać o ile dziś dojeżdżają autem, które maja gdzie zaparkować.

Dla tych co mieszkają w mieście to żaden wybór... Parkować to gdzieś trzeba (a łatwiej parkować jedno uniwersalne niż dwa - u mnie np. zniżkę i kare parkingowa mieszkańca strefy dostane tylko na 1 auto za drugie musiałbym "komercyjnie" płacić), ładowanie to kłopot, "prund" jest drogi... W miesicie (pomijam tych z dzielnic willowych, ale jeszcze w mieście) jak ktoś ma auto, to jednak "normalne" a reszta (która nie ma auta teraz) elektryka i tak nie kupi bo po co/za co?

Ale na pewno będzie ich więcej niż było.
      • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 26.03.25, 10:57
        Trochę racji w tym jest.
        Wczoraj doczłapałem do ładowarki pod szkołą mojej córki i aż za głowę się złapałem - 2,85 cebuliona za kWh z szybkiego złącza (DC).
        Nawet gdybym paneli na dachu nie miał, to w domu byłoby 3 razy taniej z gniazdka - to już jest spora różnica w cenie. Ale nawet ci z chowu klatkowego mają przecież garaże czasami (a nawet dość często), a w garażach tych gniazdka.

Inna sprawa, że dziś pojechałem do Lublina jerychońską (bo mi ją szwagier w końcu oddał i stała pierwsza do wyjazdu na podjeździe) i dopiero u teściów (młody chory, więc odstawiałem do "przechowalni") zorientowałem się, że kluczy do biura ze sobą nie wziąłem. Tak mi się źle jechało, bez kosmicznych przyśpieszeń do 60-70, bez możliwości wskoczenia na buspas i ominięcia tych wszystkich, co to dłubią w nosie, zamiast wrzucić bieg i ruszyć na zielonym (zanim znów się zmieni na czerwone), że jak wróciłem do domu, to od razu zrobiłem "podmiankę".
        • trypel Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 26.03.25, 11:36
          W Chinach powstała największą farma foto
          800 km kw na pustyni Gobi
          5 GW mocy
          Oni tam nie tylko węglowe elektrownie budują
    • duze_a_male_d_duze_m Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 08.04.25, 21:18
      autogaleria.pl/i-po-leapmotor-zegnamy-sie-z-produkcja-tych-samochodow
      Szybko poszło.
      • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 08.04.25, 21:29
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> autogaleria.pl/i-po-leapmotor-zegnamy-sie-z-produkcja-tych-samochodow
        > Szybko poszło.
        >

"Bronić węgla jak niepodległości, tępić turbiny" poprzedniego rządu właśnie się zemściło.
        A mogło być fajnie.
        • bywalec.hoteli Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 08.04.25, 21:59
          qqbek napisał:

> "Bronić węgla jak niepodległości, tępić turbiny" poprzedniego rządu właśnie się
          > zemściło.
          > A mogło być fajnie.

Coś mi w tym tekście nie pasuje: „Tymczasem Stellantis i Leapmotor już teraz mają wymagania, które trzeba spełnić. Hiszpania wygrała tym, że ma stosunkowo niski koszt godziny pracy pracownika, a do tego rząd mocno wspiera wykorzystanie czystej energii. Jak widać to się opłaca.”

To, że Hiszpania ma tańsza siłę roboczą niż Polska to pewnie „zasługa” tamtejszego wysokiego bezrobocia i jakiś tam powód do radości że u nas pensje wzrastają. Ale co Chinolo obchodzi „czystość” naszej energii?
          To jakieś bzdury.

Przecież Polska mając obecny durny rząd poparła w Brukseli cła na Chińczyków, kiedy kilka krajów (w tym Niemcy) nie poparli, w odwecie Chinole zapowiedzieli wycofanie inwestycji z krajów, które to poparły.

Z węglem ani PiS to nie ma nic wspólnego.
          • qqbek Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 08.04.25, 22:17
            Udział energii odnawialnej:
            Polska 29%, Hiszpania 53%.
            Teraz się na to patrzy.
            W Hiszpanii przebąkuje się już coś o ujemnych cenach prądu (zupełnie jak w Norwegii w lepsze miesiące) - słyszałeś już coś takiego o Polsce, gdzie 1kWh dla firmy kosztuje złoty pięćdziesiąt i jest to jedna z najwyższych cen w UE?
            • bywalec.hoteli Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 08.04.25, 23:04
              No to czyli ważny był nie kolor energii (zielona, czerwoną, czarna) tylko jej koszt? Znowu durny rząd uśmiechniętej koalicji nie zrobił nic żeby koszty prądu obniżyć, kiedy na świecie tanieje?
              • bigimax4444 Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 08.04.25, 23:59
                A Trump dzisiaj odpalil elektownie weglowe w usa na wszystkie 12 cylindrow
        • duze_a_male_d_duze_m Re: W temacie Chin - Leapmotor T03 - gamechanger? 08.04.25, 22:15
          Raczej już dość naskładali, “produkcji” T03 nie przenoszą, tylko zamykają. Tak czy inaczej, polityka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka