ralston 01.08.06, 16:46 Właśnie mi B-17 przeleciał nad głową. Fajna maszyna. O i drugi raz leci! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotwicz69 Re: Superforteca 01.08.06, 17:39 idzie nowe.....to chyba zamiast F16..... oczywiscie zartuje i jednoczesnie zazdroszcze..... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Superforteca 01.08.06, 18:06 Długo to nie trwało. Zrobił trzy nawroty nad Muzeum Powstania. Zrzucił ulotki - chyba z gorszą skutecznością niż w czterdziestym czwartym (nie wiem, czy choć jedna spadła na plac) i odleciał na Okęcie. Wcześniej chwilę krążył nad Placem Krasińskiego. Ale przelatywał na na tyle niskim pułapie, że doskonale było widać amerykańską gwiazdę na skrzydle. Naprawdę piękna maszyna. Ileż nadziei musieli odczuwać powstańcy, kiedy ich spora ilość zjawiła się nad Warszawą. Liczyli na desant spadochroniarzy, którzy wesprą ich w walce. Tymczasem jednak spadły zasobniki i to głównie na pozycje niemieckie... Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: Superforteca 01.08.06, 18:09 nad naszym domem też przeleciała i zakręciła, pewnie z wrażenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Superforteca 01.08.06, 18:16 juliettamasina napisała: > nad naszym domem też przeleciała i zakręciła, pewnie z wrażenia :) > No chyba nie z przerażenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
juliettamasina Re: Superforteca 01.08.06, 18:25 może zobaczył, pomyślał peryferie i zawrócił o przerażeniu nic nie wiem, ja się do widoku przyzwyczaiłam, podobno do wszystkiego można się przyzwyczaić :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Superforteca 01.08.06, 18:38 A nad Wami, to ona pewnie do lądowania podchodziła... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Superforteca 01.08.06, 18:47 A może chcieli rozprawić się z paskudzącą powietrze Polfą - jeno im się luk bombowy zaciął? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Superforteca 01.08.06, 18:09 A tutaj co na ten temat pisała dziś GW: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3520187.html Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: Superforteca 01.08.06, 18:38 a gdzie Halifaxy i Liberatory.....???? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Superforteca 01.08.06, 18:39 Liberator jeden jest do podziwiania w samym Muzeum. A właściwie makieta z fragmentem tylko oryginalnego samolotu, który został nad Warszawą zestrzelony przez Niemców w 1944. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Latająca forteca 01.08.06, 18:40 Superforteca to B-29. B - 17 to rzeczywiście wspaniały samolot. Przeleciała jakieś 80 - 100 metrów nad naszym dachem, zrobiła głęboki przechył na skrzydło i odleciała w kierunku Starego Miasta. Przy drugim nawrocie pojawiła się jakaś inna maszyna, dwusilnikowa (Mosquito? ;). Zdążyłem zrobić dwa zdjęcia - ciekawe czy wyjdą? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Latająca forteca 01.08.06, 18:43 A tę drugą maszynę też widziałem, ale tylko przez chwilę. Na moskita mi nie wyglądała, ale kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Latająca forteca 01.08.06, 18:45 aand napisał: > Superforteca to B-29. B - 17 to rzeczywiście wspaniały samolot. No więc jak dla mnie był super - więc stąd chyba ta superforteca. :) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Latająca forteca 01.08.06, 18:49 Niepowtarzalny, nie do pomylenia z czym innym dźwięk silników. Coś jak Junak mojego ojca :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Latająca forteca 01.08.06, 18:50 Taaa... piękny głęboki ton. Szczególnie dobrze słyszalny za trzecim nawrotem nad Muzeum. Cud maszyna... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Latająca forteca 01.08.06, 18:54 Szkoda tylko że ulotka żadna nie wpadła w ręce na pamiątkę. Ale może w Muzeum będą? Nie wpadłbyś sprawdzić? I może dla kolegi? Nie bądź wiśnia. I dla Kotwicza... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Latająca forteca 01.08.06, 18:56 Na plac pod Muzeum nie spadła raczej żadna. Wiatr to poniósł gdzieś daleko. Ale do muzeuma zaraz pójdę zapytać. Nie będę wiśnia wezne ile dadzom. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Latająca forteca 01.08.06, 18:59 Ooo dzięki łaskawco, nie ma jak dobry kolega :) Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: Latająca forteca 01.08.06, 19:55 please, please, please ;)! o cholera, przeciez ja nie Kazimierz..... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Latająca forteca 02.08.06, 17:39 Niestety - pani w informacji Muzeum powiedziała, że jedyne wydrukowane ulotki trafiły na pokład B-17 i zostały zrucone. Czyli kto nie złapał ten gapa. Widząc moją zmartwioną minę dodała (ale bez przekonania), żeby się dowiadywać - może będzie jakiś dodruk... Odpowiedz Link Zgłoś
kotwicz69 Re: Latająca forteca 02.08.06, 18:45 trudno sie mowi......ciekawe czy ktos wystawi na ebay....;)? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Latająca forteca 02.08.06, 20:05 Jesli tylko wszystkie nie wpadły do Wisły... Odpowiedz Link Zgłoś