Dodaj do ulubionych

Początkujący

14.03.03, 08:13
Witam !!! Zeszło mi się trochę zanim znalazłem w końcu forum z interesującym
mnie tematem. Zacząłem właśnie po latach znów myśleć o robieniu zdjęć, ale
wszelka wiedza na ten temat wyleciała mi z głowy. Mam nadzieje że znajdzie
się tutaj ktoś, kto powie mi jaki sprzęt kupić, gdzie ewentualnie wywoływać
zdjęcia żeby nie poszedł na to majątek i udzieli kilku praktycznych rad
dotyczących fotografii.
Pozdrawiam wszystkich maniaków fotograficznych.
Maciek
a jakby ktoś chciał napisać zostawiam adres: ziazik@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • gumista Re: Początkujący 14.03.03, 08:24
      ziazik napisał:
      WITAM NOWEGO FORUMOWICZA!!!

> Witam !!! Zeszło mi się trochę zanim znalazłem w końcu forum z interesującym
      > mnie tematem.

rOZUMIEM ŻE TYM TEMATEM SĄ TECHNIKI SZLACHETNE - OKREŚL SIĘ JAKIE!

Zacząłem właśnie po latach znów myśleć o robieniu zdjęć, ale
      > wszelka wiedza na ten temat wyleciała mi z głowy. Mam nadzieje że znajdzie
      > się tutaj ktoś, kto powie mi jaki sprzęt kupić, gdzie ewentualnie wywoływać
      > zdjęcia żeby nie poszedł na to majątek i udzieli kilku praktycznych rad
      > dotyczących fotografii.

NAJTANIEJ WE WŁASNEJ CIEMNI I PRACA WŁASNYCH RĄK I GŁOWY
      > Pozdrawiam wszystkich maniaków fotograficznych.
      > Maciek
      > a jakby ktoś chciał napisać zostawiam adres: ziazik@gazeta.pl

cIESZE SIĘ, ŻE JEST NOWY FORUMOWICZ I JAK TO OKRESLIŁ MANIAK FOTOGRAFICZNY -
      MAM NADZIEJĘ, ŻE NIE BĘDĄ TO JEDNORAZOWE WPISY TYLKO NA DŁUŻEJ ZAGOŚCISZ
      • ziazik Re: Początkujący 14.03.03, 11:09
        Z pewnością na dłużej. To że u siebie najlepiej to wiem, chętnie jednak
        spotkałbym się z kimś kto odświerzy moją wiedzę. Zdjęcia robiłem jak nastolatek
        ponieważ pół mojej rodzinki również robiło zdjęcia. Potem czasy się zmieniły a
        ja zająłem się czy innym - maniactwa jednak nie da się usunąć z głowy -
        codziennie widzę obrazy które bym uwiecznił na fotkach, ale nawet w tej chwili
        nie wiem jaki sprzet sobie zakupić, szczególnie że ceny nawet na gieudzie są
        dla mnie kosmiczne. Zastanawiałem się nad Zenitem 311 lub 411 ale najpierw
        chciałbym poznać opinię fachowców czy ten sprzet jest coś wart. Oblatanych w
        sprzęcie proszę o rady. A jeżeli nie ten to jaki?
        pozdrawiam MAciek
        • gumista Re: Początkujący 14.03.03, 13:57
          Prosze kupić sobie tego zenita - nie w tym tkwi cały problem. Jak mawiał Włodek
          Płaneta z Krakowa "mniej sprzętu więcej talentu" - wioęc to nie sprzęt decyduje
          o formie Pańskich zdjęć - prosze na początek kupic sobie tani sprzęt - warto.
          Moja żona chyba tez sobie kupi własnie zenita - po to tylko aby [pstrykać, a w
          miarę czasu może cos lepszego.
          Chciałbym jeszcze powiedzieć, że źle nie odnosze się do profesjonalengo
          sprzętu - tutaj liczy sie głownie optyka i na taką stawiam, jednak dla
          początkującego wystarczy w zupełności zenit. I do roboty chłopie - szkoda czasu
          dywagowac nad spzętem - zresztą temu poświęcone jest całe forum fotografia -
          prosze poczytać - można sie załamać.
          • mosteczek2 Re: Początkujący 14.03.03, 14:35
            Panie Macieju?!! A dałby Pan link na to forum? Może warto je nieco spustoszyć?
            Jak horda Tatarów czuje wewnętrzna potrzebę spalenia czegoś a i w pień
            wyrżnięcia!
            guma juz poszła.
          • ajon1 Re: Początkujący 14.03.03, 14:46
            Hura ! Już wiem kto powiedział znane słowa o sprzęcie i talencie. Przed chwilą
            je cytowałem (kto nie wierzy w telepatię niech przeczyta post w wątku "guma i
            artyzm")
            Zgadzam się z Gumistą - kup Zenita i pstrykaj. Nawiam tylko, również zgodnie z
            sugestią Gumisty abyś wybrał taki model, do którego dostaniesz duży wybór
            tanich obiektywów - najlepiej system M-42.
            Byłem w bardzo podobej sytuacji do ciebie. We wczesnej młodości (ba już w
            dzieciństwie) dużo fotografowałem i samodzielnie pracowałem w ciemni, później
            miałem ponad 10 lat przerwy, a od 2 lat znowu trochę wiecej fotografuję.
            Gwarantuję Ci, że warto wrócić do tego nałogu, tym bardziej, że teraz jest o
            wiele łatwiej, mamy dostęp do sprzętu i materiałów, o których dawniej mogliśmy
            sobie co najwyżej poczytać, a i to nie za często.
            pozdrawiam i życzę powodzenia
            ajon
            • gumista Re: Początkujący 14.03.03, 14:58
              proszę bardzo daje namiary na to forum fotograficzne, gdzie tłuką cały czas o
              sprzęcie i nic więcej - żygać się chcę. Radze tam nie wchodzić - czasami czytam
              poziom jest zaskakująco niski. Nie warto, jednak jesli Pan chce oto link, który
              jest również na wyborowej:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?&f=127
              tylko ja ostrzegałem!!!! Powodzenia
              • mosteczek2 Re: Początkujący 14.03.03, 16:51
                Pan miał rację. Nigdy w to dranstwo więcej nie wejdę. Siano total w głowach.
                • gumista Re: Początkujący 15.03.03, 07:53
                  mosteczek2 napisał:

> Pan miał rację. Nigdy w to dranstwo więcej nie wejdę. Siano total w głowach.

A ja ostrzegałem!!!!
    • kordianp Re: Początkujący 15.03.03, 12:13
      Ja powiem przekornie:
      Mój Przyjaciel Przemek Barański mawia:
      "Nie istotne czym się fotografuje - Zenitem, Nikonem, czy pudłem na węgiel -
      istotne jak się fotografuje!"
      Zgadzam się z tym. Nawet chciałem wypróbować to pudło na węgiel, ale
      przestraszyłem się formatu. Poprzestałem na pudle (raczej pudełku) po
      ładowarce do telefonu komórkowego i puszcze na herbatę. Efekty można zobaczyć
      w postaci mojego autoportretu na stronie
      www.kordianp.republika.pl/o_mnie.htm
      Pozdrawiam. Kordian
      P.S.
      Słowo wytłumaczenia dla Macieja i Tomasza z rzadkiego pisywania na forum:
      Nie mam za wiele czasu, a poza tym nie lubię siedzieć długo przy komputerze.
      Jak już siadam, to przeważnie do pracy, w przelocie czytam wszystko (prawie)
      co napisaliście. Cieszę się, że o mnie pamiętacie. Ja o Was również. Będę się
      pojawiał - w offline dużo częściej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka