Dodaj do ulubionych

Rowna warstwa

28.04.03, 11:49
Gdzies w zamierzchlej historii forum pojawil sie problem polozenia rownej
warstwy. Spor szedl o walek i pedzel. Moim zdaniem pedzel jest duzo lepszy od
kazdego walka, jezeli jest to duzy pedzel do makijazu. Miekki, gesty i
delikatny. Koledzy nin i kruger - prosze o dowcipne komentarze.
Lukasz
Obserwuj wątek
    • gumista Re: Rowna warstwa 28.04.03, 11:59
      Ja na razie używam i jednego i drugiego, jednak w przyszłości jak już pisałem
      chcę się zupełnie przesiąść na wałek - na pewno są inne możliwości, jednak jak
      na razie cały czas pracuję nad powtarzalnością wyników - i....? udaje się coraz
      lepiej - już niedługo wyslę skany moich prac.
      • auto-da-fe Re: Rowna warstwa 30.04.03, 14:02
        Tez sie bawilem walkiem - zmieklem po uzyciu pedzla do makijazu. jest
        absolutnie lepszy. Polecam wielkie egzemplarze.
        • gumista Re: Rowna warstwa 30.04.03, 18:39
          Takie pędzle sa bardzo drogie!!!! auto-da-fe napisz co spowodowało, że zmiękłeś
          używając pędzla do makijażu a nie wałka. Chodzi mi głównie o to, jaka jest
          różnica pomiedzy nakładaniem emulsji wałkiem a jaka w przypadku nakładania
          emulsji pędzlem np do makijażu? Czy mam rozumieć, że gumy wychodzące z pod
          pędzla sa np "grupsze" lepiej oddane jeśli chpodzi o krycie, barwy itd.
          Przeciez za grubych warstw emulsji nie można kłaść bo cała naswietlona emulsja
          spłynie? Proszę podaj konkretne różnice?
          zniecierpliwiony maciej
      • gumista Re: Rowna warstwa 06.05.03, 07:44
        gumista napisał:

> Ja na razie używam i jednego i drugiego, jednak w przyszłości jak już pisałem
        > chcę się zupełnie przesiąść na wałek - na pewno są inne możliwości, jednak
        jak
        > na razie cały czas pracuję nad powtarzalnością wyników - i....? udaje się
        coraz
        >
        > lepiej - już niedługo wyslę skany moich prac.

Tutaj chciałem coś srostowac - przecież ja chcę się przesiąść na pędzel bo
        wałkiem cały czas robię - taka niescisłość z mojej strony - sorki
        • auto-da-fe Re: Rowna warstwa 06.05.03, 07:53
          Pędzel do makijażu daje absolutnie równą warstwę. Gładką i bez grudek czy
          białych placków. Od razu - jeżeli tylko warstwa nie jest za gęsta. Polecam -
          zwłaszcza większe, z delikatnego włosia.
    • mosteczek2 Re: Rowna warstwa 06.05.03, 00:26
      Panu jeszcze mało tego przaśnego humorku? A co do pędzla to się w absolutności
      zgadzam. Duży, szeroki, a potem miętki dla wyrównanka.
      • pawelprus Re: Rowna warstwa 07.05.03, 13:15
        Witam!
        Bardzo się cieszę, że ten problem wrócił. Czuję się zobowiązany do
        przedstawienia moich doświadczeń z pędzlem i wałkiem. Szczerze mówiąc
        próbowałem z pędzlem ale wróciłem do wałeczka - nowego -welurowego. Jest OK.
        Przy nakładaniu pędzlem nadal mam problemy z równomierną warstwą. Roztwór
        gęstnieje mi szybko bo papier przyjmuje dużo wody (fabriano gram.300,
        akwarelowy)
        Wałek welirowy nie przyjmuje tyle roztworu co gąbla i wałek do akrylu. ALE
        KAŻDY KOT CHODZI SWIOMI ŚCIEŻKAMI
        Nie przeklejam papieru, bo bardzo dobrze się wypłukuje.
        Za to muszę się pochwalić szczegulnie mosteczkowi, że robię już tylko
        wielowarstwowe gumy i wielobarwne.
        Jestem tu rzadko ale staram się!
        • pawelprus Re: Rowna warstwa 07.05.03, 13:22
          Zapomniałem jeszcze o jednym:
          W sklepie modelarskim widziałem mały pistolecik do malowania natryskowego - CZY
          KTOŚ Z PANÓW MIAŁ PODOBME POMYSŁY ALBO DOŚWIADZCZENIA Z TAKIM SPRZĘTEM przy
          napylaniu roztworu gumy.
          • gumista Re: Rowna warstwa 07.05.03, 13:27
            Z pistoletem natryskowym nie miałem do czynienia i nigdy tym nie robiłem i
            chyba robić nie będę, a dlaczego - z czystego lenistwa. Przecież ten pistolet
            po każdym użyciu trzeba dokładnie wypłukać bo inaczej pozapychają się wszystkie
            dysze i będzie go można do śmietnika wyrzucić.
            co do wałków i pędzli - jak widać każdy ma jakiś swój warsztat - wynika z tego,
            że technika gumowa wymaga indywidualnego podejścia do sprawy. i to właśnie
            widzimy - ilu forumowiczów-gumistów tyle różnych pomysłów, ale wszystkie
            zmierzają do jednego celu, do zrobienia poprawnej pracy gumowej.
            • auto-da-fe Re: Rowna warstwa 07.05.03, 14:25
              Pistolet natryskowy nie, ale dyfuzor - tak. Ponieważ nie ma kompresora, a płuca
              trzeba mieć czyste - jedyną możliwością jest nakładanie dwóch osobnych warstw
              chromu i gumy. Efekt podobny do pseudoklakerury Dederki. Polecam.
            • pawelprus Re: Rowna warstwa 07.05.03, 14:32
              Proszę mi wierzyć że nie jest z tym tak tragicznie jest jedna dysza do której
              jest doprowadzony cieniutki wężyk lub bezpośrednie mały flakonik o polemności
              kilkunastu mililitrów. całość jest podobna do długopisu ze zbiorniczkiem. nie
              jestem masochistą i jak wcześniej pisałem interesuje mnie jak naj mniej
              problemów. czynnikiem wyrzucającym ciecz jest mały zbiornik sprężonego
              powietrza lub kompresorek który trzeba zorganizować we włanym zakresie (chyba
              by było taniej w eksploatacji). Aby to umyć wypadało by podpiąć zamiast farby
              (roztworu) ciepłą wodę. i dodatkowo przemyć końcówkę też ciepłą wodą. Koszt ok
              60zł.
              Jeśli chodzi porównanie mycia wałka czy pędzli wraz z naczyniami, to chyba mój
              (jeszcze nie sprawdzony sposób) nie odbiega od normy.
              • gumista Re: Rowna warstwa 07.05.03, 14:40
                Ja chcę tutaj przypomnieć o podstawowych zasadach higieny. Otóż sprężony i
                rozpylony roztwór łatwiej jest wdychać, a to świństwo pomarańczowe to trucizna -
                czy o tym też pomyślałeś!!!
                • auto-da-fe Re: Rowna warstwa 07.05.03, 14:49
                  To się nakłada OSOBNO, wacikiem!
                • pawelprus Re: Rowna warstwa 07.05.03, 14:56
                  Tak myślałem o higienie i dlatego pytam o doświadczenia . Jeszcze tego nie
                  próbowałem...... i nawet wdychać nie mam zamiaru. Ale z roztworami może nie być
                  tak tragicznie. Gdyby wykonać nawet z pudełka nawet po butach małą komorę
                  natryskową, to... Chyba rzeczywiście w tej burzy muzgów można znaleść się w
                  ślepym zaułku.
                  Idę poszukać sklepu kosmetycznego
                  • gumista Re: Rowna warstwa 07.05.03, 15:15
                    ja powiem tak - do takich nowatorskich wynalazków to jestem troche sceptycznie
                    nastawiony - ano chocby z tego powodu, ze przecież ci wielcy gumiści nakładali
                    emulsje pedzlem - dlaczego wywarzać drzwi albo przebijac mur, jak ktos w
                    przeszłości już to zrobił i mamy gotowe instrukcje. Dodatkowo chcę powiedzieć,
                    że nakładanie emulsji pędzlem bądx wałeczkiem nie nastręcza większych
                    problemów - tak przeciez wszyscy robią. Takie rozpylanie jak ty mówisz może
                    okazać się niezbędne w przypadku gum o ogromnych rozmiarach - takie jak np robi
                    gumista KALI - gdzies na forum jest wątek "wielkie gumy Kaliego" - zobaczcie
                    jakich rozmiarów sa owe gumy - nie pamietam ale cos chyba około metra długości -
                    więc tutaj chyba nałożenie równomierne emulsji jest problemem - zresztą same
                    wykonanie techniczne tak wielkiej gumy musi byc bardzo skomplikowane, nie
                    wspominam tutaj o kosztach.
                    pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka