zidi1 13.12.08, 04:37 gdzie podział się śnieg??? świeta tuż tuż... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poziomk Re: śnieg 13.12.08, 10:10 dla mnie mogło by go nie być, a tak nawiasem mogła być już wiosna Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: śnieg 15.12.08, 17:31 nienawidzę śniegu, temperatur poniżej 15 stopni, czapek, rękawic i innych tego rodzaju rekwizytów Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: śnieg 19.12.08, 12:52 dolczam sie do "festiwalu nienawisci" :) - nienawidze gololedzi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: śnieg 23.12.08, 08:05 aj tam marudzicie. śnieg biały i czysty. śnieg obsypujący gałęzie drzew. tworzący czapy na dahcach domów. śnieg skrzypiący pod nogami. skrzący sie i lśniący. śnieg jest piękny. i ilez radości nam sprawia, gdy pada wielkimi płatami. powoluśku, po cichuśku. i gdy możemy się w nim wytaczać. zrobić z siebie kompletnego bałwana. śnieżkami w kolegę rzucic. dziewczyny wyszorować. a nawet - co jest zabronione - śniegu się najeść spieczonymi od zabawy ustami. świeżym sniegiem iść po raz pierwszy, to jak odkrywanie lądów, których jeszcze nie tknęła ludzka stopa. a czytanie tropów na śniegu? sprawdzanie czy lis tędy biegł sznurkiem, czy pies durnowaty. albo jak zamieć w polu złapie, jaką radościa jest wejść do lasu. miedzy drzewa. i juz nic po twarzy nie bije, tylko górą wiatr płynie. dzrewa się kołyszą i szumią. latem drzewa szumia zupelnie inaczej. a potem gdy śnieg topnieje. jakaż radość! że oto wiosna nadchodzi. że za moment pierwsze kwiaty. przebisniegi. i chwilę potem skowronki. juz dzwonia pod niebem. a tu zima ostatnim sił zapasem sniegiem sypnęła. zasypało skowronki! i siedzi człowiek w domu i się martwi co tam z ptaszkami małymi za oknem. a potem juz ostatnie bryły sniegu. w puszczy, pod świerkami się jeszcze uchowały. już wszedzie dookoła wiosna w pełnym rozkwicie, a tam jeszcze cień i ziąb. i juz tęsknota się budzi, by jeszcze raz ów spektakl przecudny ujrzeć, który nam natura zgotowała. a bez śniegu? toć szare wszystko! niebo, ziemia, ludzie. jakże tak bez śniegu moi mili? codzień przez okno wypatrując białych gwiazdek. i powiem Wam - pada! Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: śnieg 24.12.08, 11:42 Lubię rozłożyste palmy królewskie, trawę zieloną pochylaną wiatrem, kiście bananów zwisające ciężarem swej dojrzałości i buszujące krzykliwe hordy ptaków. Lubię letnią burzę wzbierającą wieczorem potwornymi wieżami cumulusów. Lubię ten dzień gdy z chodników i jezdni znika szron, wyślizgany lód a z trawników brudny, upstrzony psimi wizytami śnieg. Odczuwam ulgę gdy już nie muszę usztywniać nóg żeby się nie rozjechały. Kocham lato! Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: śnieg 25.12.08, 00:25 którz z nas nie kocha palm i lata? ale jak długo mozna jeść tą samą potrawę. choćby i z kisci bananów? Odpowiedz Link Zgłoś
oka4 Re: śnieg 30.12.08, 05:42 Pisalam Wam kiedys o czlonku mojej rodziny, ktory pochodzi z Barbadosu. Bylam swiadkiem tego czaderskiego momentu kiedy on - jako dorosly juz facet - po raz pierwszy w zyciu zobaczyl snieg. Tarzal sie w nim jak mlody psiak. Nigdy nie zapomne tego widoku...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: śnieg 30.12.08, 08:43 na Barbadosie snieg i lod tak szybko zycia nie obrzydzi jak u nas :) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: śnieg 04.01.09, 11:47 Dzis w nocy tyle napadalo, ze na narty biegowe mozna isc. Blisko jest las i w ubieglych latach calkiem sporo sladow nart widzialam. A kto dzis biega, takie to niemodne...? Podpatrze dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: śnieg 04.01.09, 19:44 mój sąsiad biega! spotkałem go dziś na klatce jak niósł w plecaku magnetowid - z włamki? - zapytałem - widzę, że się udało! - nie, ja na nartach biegałem - odparł sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś