m98 31.10.08, 18:12 www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.php?id_news=30265 ktoś wie jak działa "hydrostatyczny układ napędowy "? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
speedy13 Re: Lewiatan 03.11.08, 16:32 Hej m98 napisał: > ktoś wie jak działa "hydrostatyczny układ napędowy "? Przypuszczam że może to być jakaś forma przekładni hydraulicznej (hydraulicznego systemu przeniesienia mocy) - ogólnie działa to tak, że główny silnik np. Diesla napędza pompę, tłoczącą ciecz roboczą do silników hydraulicznych (takie "pompy na odwrót") napędzających koła czy gąsienice czy coś tam. To jest jedna ze sztuczek żeby się pozbyć takiej normalnej skrzyni biegów która czasem bywa kłopotliwa. Odpowiedz Link
bmc3i Re: Lewiatan 03.11.08, 21:40 speedy13 napisał: > Hej > > m98 napisał: > > > ktoś wie jak działa "hydrostatyczny układ napędowy "? > > Przypuszczam że może to być jakaś forma przekładni hydraulicznej (hydrauliczneg > o > systemu przeniesienia mocy) - ogólnie działa to tak, że główny silnik np. Diesl > a > napędza pompę, tłoczącą ciecz roboczą do silników hydraulicznych (takie "pompy > na odwrót") napędzających koła czy gąsienice czy coś tam. To jest jedna ze > sztuczek żeby się pozbyć takiej normalnej skrzyni biegów która czasem bywa > kłopotliwa. A moze chodzi o cos dzialajacego na podobnej zasadzie jak sprzeglo hydrauliczne? Odpowiedz Link
m98 Re: Lewiatan 04.11.08, 22:22 > A moze chodzi o cos dzialajacego na podobnej zasadzie jak sprzeglo hydrauliczne Chyba nie - używają sformułowania "napęd hydrostatyczny" w odniesieniu do wszystkich swoich pojazdów: www.hydromega.com.pl/index.php?id=2 chyba wiedzą o czym piszą? Odpowiedz Link
m98 Re: Lewiatan 04.11.08, 22:16 Dzięki Czy taki układ hydrauliczny nie będzie bardziej kłopotliwy? Swoją drogą Hydromega stworzyła go już ładnych parę lat temu i co jakiś czas próbuje sprzedać armii - tym razem jako polski FCS :) Odpowiedz Link
m98 szukałem aż znalazłem 02.01.09, 21:11 linde-mh.pl/page/naped-hydrostatyczny Speedy - z tego wynika, że znowu miałeś rację Odpowiedz Link
tymoteuszrak Re: Lewiatan 23.05.18, 09:35 Wiem, że jest on wykorzystywany w wózkach widłowych, więcej na ten temat można znaleźć na utbpolska.pl/wozki-widlowe-uzywane Odpowiedz Link