Dodaj do ulubionych

Olej na papierze, akwarela na płótnie

07.03.09, 10:48
Czy trzeba mur-beton trzymać się tradycyjnych podłoży, czy można sobie
poeksperymentować? Osobiście polecam olej na papierze. Może ktoś próbował?
Obserwuj wątek
    • znavvca Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 11.03.09, 08:01
      Tak. I może tak zalaminować?
    • bljadzia Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 11.03.09, 12:53
      Masz na myśli papier szkolny do malowania olejnego?
      • bydgoszczansky Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 11.03.09, 13:24
        Nie,
        Stosuję tani papier akwarelowy (gramatura 200g) pokryty warstwą gruntówki, n.p.
        White Gesso Primer Winsor&Newton
        • znavvca Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 11.03.09, 13:45
          Ale po co? Jak już malujesz olejem, chyba lepiej na solidnym gruncie? Papier - łatwo przetrzeć, przedrzeć, załamać...
          • bydgoszczansky Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 11.03.09, 15:19
            Więc trzeba to brać pod uwagę oczywiście. Papier i tak sporo wytrzyma. Po co? Bo tanio, bo się da, bo ładnie, bo inaczej . Tak jak z laminowaniem akwareli.
            • melinda_k "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 11.03.09, 15:30
              Ale spróbuj to potem sprzedać.
              • znavvca Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 11.03.09, 16:30
                Wiesz, że akurat CO może ważyć więcej niż NA CZYM. Z autopsji.
                • melinda_k Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 01:38
                  To aleś nas zaskoczył. Przeskoczyłeś barykadę to na przód, nie wstecz. Kto chce olej na papierze?
                  • znavvca Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 15:55
                    www.dejewski.se/default.php?id=4606e6fcc447f
                    Za ten obrazek namalowany w 15-20 minut na papierze do olejnych dostałem na szwedzkim "allegro" moją tam prawie max-cenę. I to z wyszczególnieniem, że na papierze.
                    • melinda_k Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 16:15
                      Znavvco w tym przypadku nie chodziło o CO lecz KTO. Trafił ci się wariat
                      gustujący w piekielnych kolorach i tyle.
                      • znavvca Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 16:48
                        Dziękuję Ci bardzo za ocenę :( Cóż, nie wypada mi dyskutować moich odbiorców jako "wariatów". Dobra cena na aukcji wymaga jednak kilku :)
                        • bydgoszczansky Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 18:02
                          Twoje ostatnie dwie akwarelki całkiem-całkiem. Czasem nie laminuj :-)
                          • znavvca Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 19:03
                            Faktycznie trochę za udane bym się odważył.
                            • melinda_k Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 19:19
                              Nie ciesz się tak. Bydgoszczański ma ny myśli te co kupiłeś, nie te co namalowałeś.
                              • znavvca Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 19:32
                                A skąd wiesz, które ja mam na myśli?
                                Nie lepiej się trzymać tematu? Wątek paskudzisz.
                                • melinda_k Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 19:45
                                  Przeczuwam.
                                  A co? Może chcesz popisać o malowaniu akwarelami na płótnie?
                                  Proszę cię bardzo.
                              • bydgoszczansky Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 19:58
                                Miałem na myśli akwarele Znawcy. Dwie ostatnie. Szczerze, podobają mi się.
                                • znavvca Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 13.03.09, 09:07
                                  Hmm... dziękuję.
            • mikaszka Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 14:19
              Jak ma byc tanio, to lepiej uzywac blokow do farb olejnych
              gruntowanych fabrycznie niz papieru do akwareli. A jak ma byc super
              tanio - to zwyklej tektury (zagruntowanej of kos). Trzyma sie to
              dobrze (mam takie prace sprzed kilkunastu lat) - do sprzedania
              faktycznie mniej atrakcyjne, ale do prob, szkicow bardzo dobre. Poza
              tym - czy naprawde wszystko malujecie tylko z mysla o sprzedazy?...
              Kiedys malowalam tylko na papierze, bo wolalam twarde podloza
              (papier przypiety na desce), nie lubilam uginajacego sie pod pedzlem
              i "bębniącego" plotna.
              • melinda_k Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 16:34
                mikaszka napisała:
                > tym - czy naprawde wszystko malujecie tylko z mysla o sprzedazy?...

Nigdy z góry nie wiem na sto procent co chcę zatrzymać, a co nie. Nieraz robię coś na zamówienie i tak się do tego przywiążę, że zleceniodawca dostaje duplikat.
                Ale nawet jak się robi dla siebie, z czasem się napatrzę i sprzedam przy godziwej okazji.

Najlepiej zawsze solidnie.
                • bydgoszczansky Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 17:59
                  melinda_k napisała:

>
                  > Najlepiej zawsze solidnie.

Nigdy inaczej! :-)
              • bydgoszczansky Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 17:57
                Nie miałem na myśli, że: Ma być tanio. Ot, wymieniłem kilka zalet.

Jeśli już o kosztach: Bloki do farb olejnych wcale takie tanie nie są. Zaś tani, a przyzwoity akwarelowy jest naprawdę tani. I na ogół zawsze pod ręką.

Mnie nie chodzi o znalezienie absolutnego rozwiązania czy racji. Jedynie o wskazanie, że: Tak też można. Chociaż by dla przyjemności. By było inaczej.
                • melinda_k Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 18:17
                  Czyli jedno wielkie zawracanie głowy. ;-)
                  • bydgoszczansky Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 18:23
                    Całe życie przecież.
                • mikaszka Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 21:42
                  Pisalam, ze taniej, w sensie, ze taniej niz na plotnie.
                  • bydgoszczansky Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 23:52
                    Zastanawiam się: Czy papier akwarelowy jest mniej trwały niż płótno w przeciągu czasu? Chyba nie, co?
    • znavvca Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 24.03.09, 18:14
      Wiem, że akrylami niemal na wszystkim się maluje.
      • znavvca Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 23.04.09, 06:19
        Co z resztą praktykuję.
    • asfo Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 05.11.09, 16:04
      Wedle mojej wiedzy olej zastosowany na papierze, nawet zagruntowanym, po pewnym
      czasie przełazi przez ów grunt i powoduje zniszczenie papieru.

Zresztą właśnie dlatego płótno przed gruntowaniem traktuje się jeszcze klejem.

Mam kilka prac nasmarowanych olejem na gruntowanym papierze kilkanaście lat
      temu, w czasach gdy byłam bardzo uboga, i wyglądają one nie najlepiej.

Gdzieś czytałam, że właśnie z powodu użycia papieru są duże problemy z
      konserwacją dzieł niektórych impresjonistów.

Jeśli więc już ma być twardo i tanio to ja bym polecała twardą płytę pilśniową.
      Zagruntowaną naturalnie. Trzeba tylko pamiętać o smarowaniu klejem z dwóch
      stron, bo inaczej płyta wygina się w łódkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka