bydgoszczansky 07.03.09, 10:48 Czy trzeba mur-beton trzymać się tradycyjnych podłoży, czy można sobie poeksperymentować? Osobiście polecam olej na papierze. Może ktoś próbował? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znavvca Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 11.03.09, 08:01 Tak. I może tak zalaminować? Odpowiedz Link Zgłoś
bljadzia Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 11.03.09, 12:53 Masz na myśli papier szkolny do malowania olejnego? Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczansky Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 11.03.09, 13:24 Nie, Stosuję tani papier akwarelowy (gramatura 200g) pokryty warstwą gruntówki, n.p. White Gesso Primer Winsor&Newton Odpowiedz Link Zgłoś
znavvca Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 11.03.09, 13:45 Ale po co? Jak już malujesz olejem, chyba lepiej na solidnym gruncie? Papier - łatwo przetrzeć, przedrzeć, załamać... Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczansky Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 11.03.09, 15:19 Więc trzeba to brać pod uwagę oczywiście. Papier i tak sporo wytrzyma. Po co? Bo tanio, bo się da, bo ładnie, bo inaczej . Tak jak z laminowaniem akwareli. Odpowiedz Link Zgłoś
melinda_k "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 11.03.09, 15:30 Ale spróbuj to potem sprzedać. Odpowiedz Link Zgłoś
znavvca Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 11.03.09, 16:30 Wiesz, że akurat CO może ważyć więcej niż NA CZYM. Z autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
melinda_k Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 01:38 To aleś nas zaskoczył. Przeskoczyłeś barykadę to na przód, nie wstecz. Kto chce olej na papierze? Odpowiedz Link Zgłoś
znavvca Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 15:55 www.dejewski.se/default.php?id=4606e6fcc447f Za ten obrazek namalowany w 15-20 minut na papierze do olejnych dostałem na szwedzkim "allegro" moją tam prawie max-cenę. I to z wyszczególnieniem, że na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
melinda_k Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 16:15 Znavvco w tym przypadku nie chodziło o CO lecz KTO. Trafił ci się wariat gustujący w piekielnych kolorach i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
znavvca Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 16:48 Dziękuję Ci bardzo za ocenę :( Cóż, nie wypada mi dyskutować moich odbiorców jako "wariatów". Dobra cena na aukcji wymaga jednak kilku :) Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczansky Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 18:02 Twoje ostatnie dwie akwarelki całkiem-całkiem. Czasem nie laminuj :-) Odpowiedz Link Zgłoś
znavvca Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 19:03 Faktycznie trochę za udane bym się odważył. Odpowiedz Link Zgłoś
melinda_k Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 19:19 Nie ciesz się tak. Bydgoszczański ma ny myśli te co kupiłeś, nie te co namalowałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
znavvca Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 19:32 A skąd wiesz, które ja mam na myśli? Nie lepiej się trzymać tematu? Wątek paskudzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
melinda_k Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 19:45 Przeczuwam. A co? Może chcesz popisać o malowaniu akwarelami na płótnie? Proszę cię bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczansky Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 12.03.09, 19:58 Miałem na myśli akwarele Znawcy. Dwie ostatnie. Szczerze, podobają mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
znavvca Re: "Olej na papierze" - to brzmi dumnie 13.03.09, 09:07 Hmm... dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mikaszka Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 14:19 Jak ma byc tanio, to lepiej uzywac blokow do farb olejnych gruntowanych fabrycznie niz papieru do akwareli. A jak ma byc super tanio - to zwyklej tektury (zagruntowanej of kos). Trzyma sie to dobrze (mam takie prace sprzed kilkunastu lat) - do sprzedania faktycznie mniej atrakcyjne, ale do prob, szkicow bardzo dobre. Poza tym - czy naprawde wszystko malujecie tylko z mysla o sprzedazy?... Kiedys malowalam tylko na papierze, bo wolalam twarde podloza (papier przypiety na desce), nie lubilam uginajacego sie pod pedzlem i "bębniącego" plotna. Odpowiedz Link Zgłoś
melinda_k Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 16:34 mikaszka napisała: > tym - czy naprawde wszystko malujecie tylko z mysla o sprzedazy?... Nigdy z góry nie wiem na sto procent co chcę zatrzymać, a co nie. Nieraz robię coś na zamówienie i tak się do tego przywiążę, że zleceniodawca dostaje duplikat. Ale nawet jak się robi dla siebie, z czasem się napatrzę i sprzedam przy godziwej okazji. Najlepiej zawsze solidnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczansky Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 17:59 melinda_k napisała: > > Najlepiej zawsze solidnie. Nigdy inaczej! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczansky Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 17:57 Nie miałem na myśli, że: Ma być tanio. Ot, wymieniłem kilka zalet. Jeśli już o kosztach: Bloki do farb olejnych wcale takie tanie nie są. Zaś tani, a przyzwoity akwarelowy jest naprawdę tani. I na ogół zawsze pod ręką. Mnie nie chodzi o znalezienie absolutnego rozwiązania czy racji. Jedynie o wskazanie, że: Tak też można. Chociaż by dla przyjemności. By było inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
melinda_k Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 18:17 Czyli jedno wielkie zawracanie głowy. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczansky Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 18:23 Całe życie przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
mikaszka Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 21:42 Pisalam, ze taniej, w sensie, ze taniej niz na plotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bydgoszczansky Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 12.03.09, 23:52 Zastanawiam się: Czy papier akwarelowy jest mniej trwały niż płótno w przeciągu czasu? Chyba nie, co? Odpowiedz Link Zgłoś
znavvca Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 24.03.09, 18:14 Wiem, że akrylami niemal na wszystkim się maluje. Odpowiedz Link Zgłoś
znavvca Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 23.04.09, 06:19 Co z resztą praktykuję. Odpowiedz Link Zgłoś
asfo Re: Olej na papierze, akwarela na płótnie 05.11.09, 16:04 Wedle mojej wiedzy olej zastosowany na papierze, nawet zagruntowanym, po pewnym czasie przełazi przez ów grunt i powoduje zniszczenie papieru. Zresztą właśnie dlatego płótno przed gruntowaniem traktuje się jeszcze klejem. Mam kilka prac nasmarowanych olejem na gruntowanym papierze kilkanaście lat temu, w czasach gdy byłam bardzo uboga, i wyglądają one nie najlepiej. Gdzieś czytałam, że właśnie z powodu użycia papieru są duże problemy z konserwacją dzieł niektórych impresjonistów. Jeśli więc już ma być twardo i tanio to ja bym polecała twardą płytę pilśniową. Zagruntowaną naturalnie. Trzeba tylko pamiętać o smarowaniu klejem z dwóch stron, bo inaczej płyta wygina się w łódkę. Odpowiedz Link Zgłoś