Dodaj do ulubionych

Pamiątka z Tiergartenu

11.08.09, 21:18
litrowy słój korniszonków od Turka.
powinni uprzedzać, że to takie dobre przy sprzedaży umweltplakettek, a tak mam tylko jeden i już pusty
Obserwuj wątek
    • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 11.08.09, 21:27
      Drzewiej Turkowie częstowali kożuchami.. ;{
      Niech się Pani nie martwi,że pusty.Ślimaka można wpuścic.
      • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 11.08.09, 21:34
        kożuchy z przedszkolem się jakoś niebezpiecznie kojarzą, nagminnie przypalali mleko.

• modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 11.08.09, 21:53
          A u nas do niezjedzonej zupy wrzucali drugie danie.Maruderom.
          I przed salą kiedyś klęczałam z rączkami w górze.Było mi dziwnie..:{I jeszcze
          pani parasolką biła.Taką z rączką w kształcie papuziej główki.
          Takie czasy to były...
          • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 11.08.09, 22:01
            matkoświęta.
            już nigdy nie będę wspominać z drżeniem blaszanych garów zsiadłego mleka
            wynoszonych do ogrodu pod zjeżdżalnię w największy upał. Marzyłam o niekończącym
            się rzędzie kranów zimnej wody. Teraz widzę, ze to pestka. Nie wiem jak Pani
            przetrwała.
          • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 11.08.09, 22:11
            z..:{I jeszcze
            > pani parasolką biła.Taką z rączką w kształcie papuziej główki.
            > Takie czasy to były...

zwizualizowalam i wyszło mi ze ona dziobem biła, dziobała znaczy
            ale jeszcze nie rozdziobali nas papugi, wrrr ony... ha! Modi, to ja Panio mocno poniewczasie ściskam, ze Pani z tej dziobanej próby wyszła zwycięsko :-)
            • brezly Re: Pamiątka z Tiergartenu 12.08.09, 10:01
              Pawiem przedszkola byla i papuga.
              Przedszkole jako pierwsza proba okrucienstwa swiata.

Powtorze tu com za sciana napisal:

Że zal ze w przeciwieństwie do żądłówek i im podobnych
              nie możemy ukąsić przygniatającego nas kawałka Wszechświata żeby syknął,
              podskoczył,zaczął sie drapać i spuchł. A na drugi raz uwazal.
            • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 12.08.09, 10:06
              Przetrwałam,bo coś mi szeptało,że warto.Budynek przedszkola był sporym
              pałacykiem z przepięknymi wnętrzami.Wewnątrz marmurowego kominka można
              było się swobodnie bawic,na ten przykład,a te schody wewnątrz
              olbrzymie,kręcone....ach.
              Właśnie wystąpiła u mnie potrzeba zdjęcia tego co zostało z tej budowli po
              dewastacji przez TVP,która to przejęła i cegły z winkla wypadają na skalę
              masowa.Fotografią się podzielę tu.
              Pani wychowawczyni dziobała nas tą parasolką za karę,że nie śpimy w czasie
              leżakowania.Teraz widzę,że to nie było dobre.Zasłanialiśmy się kocykami i pewnie
              dlatego nie mam cery dziobatej ino gładką.
              • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 12.08.09, 13:36
                Zapomniałam dodać,że po kilku latach po opuszczeniu murów
                przedszkola,pochłonęłam wszystkie książki o Mary Poppins.Ona też miała takową
                parasolkę i łatwo jakoś sobie ją wizualizowałam.
                Ale to była zupełnie inna kobieta....
                Prawie taka jak ja. ;-}
              • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 12.08.09, 20:35
                modliszka61 napisała:

> Przetrwałam,bo coś mi szeptało,że warto.Budynek przedszkola był sporym
                > pałacykiem z przepięknymi wnętrzami.Wewnątrz marmurowego kominka można
                > było się swobodnie bawic,na ten przykład,a te schody wewnątrz
                > olbrzymie,kręcone....ach.

O, Pani zapoda gdzie zdjęcie, a tych schodów kręconych też się uda? bo mi się
                tak jakoś od tego rozkręciła wyobraźnia :-)
                • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 12.08.09, 21:37
                  Niestety,zdjęcia mam tylko z Mikołajem przy choince. :-{{
                  Szkoda kliszy pewnie było na same wnętrza.Za dni parę wybiorę się na wizję
                  lokalną.Zewnętrzną.Podzielę się też swa rozpaczą na widok ruiny.
                • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 16.08.09, 16:39
                  szubad napisała:

> O, Pani zapoda gdzie zdjęcie, a tych schodów kręconych też się uda? bo mi się
                  > tak jakoś od tego rozkręciła wyobraźnia :-)

Właśnie wróciłam z wyprawy i muszę sobie to wszystko teraz poukładac w
                  głowie.Pani Szu,ja tam byłam w środku! Gdyby nie mój aparat i jego
                  zawartośc,dałabym głowę,że to była ułuda i rojenie jakieś dotknięte chorobą....
                  Jeszcze tylko kabelek znajdę i wpuszczę zdjęcia.
                  A Pani niech se dalej rozkręca ;-}
                  • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 20:30
                    Zdobyłam klucz,używając niezaprzeczalnych walorów wzrokowych :-}
                    img15.imageshack.us/img15/7061/img0820w.jpg
                    • zbyfauch Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 21:21
                      Jaka piękna trylinka.
                      Czyżby późny barok?
                    • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 21:36
                      Hitchcock lubiłby te schody :-)
                      • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 22:10
                        Sala moja...
                        img7.imageshack.us/img7/9929/img0837b.jpg
                        • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 22:18
                          img32.imageshack.us/img32/3083/img0825wih.jpg
                          kominek był marmurowy...
                          komunek pewnie go podmienił..
                          • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 22:24
                            a Pani wie co tam było przed przed przedszkolem?
                            • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 22:27
                              Przed przedszkolem była wojna. :-{
                              I niemiecki właściciel.
                          • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 22:25
                            W tym pomieszczeniu,w czasie gdy grupa była na spacerze,musiałam się sama
                            nauczyc wiązac sznurowadła.Do dnia dzisiejszego czynię to w osobliwy sposób.
                            img8.imageshack.us/img8/7184/img0858q.jpg
                            • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 22:28
                              I jak,Pani Szu,rozkręca się Pani?
                              • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 22:31
                                robi wrażenie Modli i szkoda, że niszczeje (chociaż z drugiej strony jako ruina
                                też rzuca urok), mam nadzieję, że chociaż tam straszy, pozagrobowe czy nie -
                                zawsze życie :-)
                                • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 22:36
                                  img32.imageshack.us/img32/1213/img0855k.jpg
                                • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 22:40
                                  Szu,jeszcze nie zaczęłam straszyc.Jak do tej pory ,ukazuję magiczny urok.
                                  • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 22:45
                                    ha! Pani straszy! czekając obejrzałam ze 4 odcinki Rebeki ostrząc sobie zęby na
                                    koczku pani Danvers
                                    • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 22:52
                                      Noc idzie.Dziś nie nastraszę dalszą edycją.
                                      Jeżeli mowa o kokardkowaniu,to mi od razu wyskakują dwie ,ale nie podołam w
                                      żaden sposób z wyłożeniem jak to się staje.
                                      • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 23:02
                                        a Pani liczy jako kokardkę dwa że tak powiem skrzydełka czy jedno? bo mnie się zdaje, ze to może być ten trzeci sposób. Etnograficznie rzecz biorąc oznaczałoby to, że kultura wiązania od razu wyskakującej kokardki niekoniecznie pochodzi z pogranicza wielkomałpolskiego z którego pochodził kolega który mi ten sposób sprzedał.
                                        Dzięki za zdjęcia Pani Modliszko!
                                        • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 23:13
                                          Kokardkę liczę w formie dwóch skrzydełek.
                                          Pani dziękuje za zdjęcia bo ...już nie chce więcej...? ;-{
                                          • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 23:33
                                            ależ skąd! właśnie czekam na następne, przedszkole jest piękne i ja Panio (tak
                                            mi sie zdaje) rozumiem - co Pani wczoraj przeżyła. Dziękowałam politycznie,
                                            partiami :-), znaczy partia podziękowań za partię zdjęć.
                                            Trochę zazdroszczę Pani tego pałacyku, moje przypominało wydłużony dom polski
                                            prosty, można było jedynie marzyć o ucieczce, nie dało się snuć żadnych
                                            genealogii byłych właścicieli :-)
                            • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 17.08.09, 22:42
                              a upubliczni Pani ten osobliwy? znam trzy: jeden samodzielnie opracowany (prosty jak budowa cepa) zanim pokazali mi ten powszechnie stosowany i trzeci prestidigitatorski, trzeba odpowiednio złapać sznurówki - prawą ręką lewą a lewą ręką prawą i za jednym pociągnięciem wyskakuje kokardka, znaczy powinna, trzeba poćwiczyć, żeby wyskoczyła za każdym razem.
                              • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 19.08.09, 23:03
                                o właśnie, Deutsche vita a propos włoszczyzny Pani Modliszo
                                Pani miała jeszcze zdjęcia straszące pałacyku poniemieckiego zamieścić
                                • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 19.08.09, 23:25
                                  A Pani to lubi się tak porządnie przed snem nabac. ;}
                                  Na dziś grzecznie powiem dobranoc i obiecuję jutro za dnia.
                                  Po co potem ma Pani w poduszkę łkac?
                                  • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 21:17
                                    img188.imageshack.us/img188/4786/img0833w.jpg
                                    • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 21:33
                                      wygląda jak kawał porządnej dziury w podłodze, łazienka?
                                      • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 21:56
                                        Teraz to ja już nie wiem co to było.
                                        Wstyd mi jednak za te schody.Pani tak się nakręciła,a oni je tak rozprostowali. :-{
                                        img29.imageshack.us/img29/9803/img0831dyp.jpg
                                        • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:05
                                          img194.imageshack.us/img194/8608/img0859q.jpg
                                          • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:12
                                            Lepiej zakończę edycję zdjęc straszących.Miała Pani nadzieję na pozagrobowe czy
                                            nie-zawsze życie :-}.Czas na dobranockę....
                                            www.youtube.com/watch?v=AO8h6PsdNuw
                                            • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:21
                                              to ja się zrewaużuję mojou ulubionou

www.youtube.com/watch?v=N3XNyOQBgq0

zawsze się dziwiłam, dlaczego ma pieczątkę z kogutkiem. No kurza ślepota.
                                              • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:27
                                                Megaloman taki.Nie spodziewałam się po nim.
                                                Co innego ja... ;}
                                                • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:35

modliszka61 napisała:

> Megaloman taki.Nie spodziewałam się po nim

jakby nie było "Rex jo" :-)
                                        • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:12
                                          a wchodziła Pani po zewnętrznej stronie poręczy na ostatnie piętro?
                                          • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:17
                                            Jestem zdrowa na umyśle.Oczywiście,że wchodziłam!
                                            img9.imageshack.us/img9/2870/img0850wmj.jpg
                                            • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:20
                                              I jeszcze taka sympatyczna impresja z bliska. :}
                                              img9.imageshack.us/img9/3045/img0852jxn.jpg
                                              • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:28
                                                Uadne. I uadne też, że dom nie daje za wygraną. Charakterny znaczy, i czeka.
                                                • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:33
                                                  Nie mówmy mu prawdy.Niech tam Second Life kwitnie.Stworzony przez jego rezydentów.
                                                  Skrzypy,paprocie i widłaki....ach!
                                                • abbisynia Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:34
                                                  O! to ja też tam byłam.
                                                  I maa całą szkatułkę zdjęć, również z dawnej świetności...;)

img196.imageshack.us/img196/355/cimg3501l.jpg
                                                  • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:38
                                                    Pani z domu te zdjęcia edytuje naprędce . ;-}
                                                  • abbisynia Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:46
                                                    z mego domu naprędce to tylko schody zakręcone mogę...;)

img194.imageshack.us/img194/6333/cimg2632v.jpg
                                                  • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:53
                                                    w starych łódzkich kamienicach są takie witrażyki, jak się człek zasapał między
                                                    piętrami, to było czem oczy wesprzeć.
                                                  • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:57
                                                    Ja tam preferuję lustra,wszędzie lustra. ;-}
                                                  • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 23:07
                                                    byle nie w sypialni Modli! tylko w kawalerce nie przynosi pecha, może dlatego,
                                                    ze kawalerka sama jest pechem, z punktu widzenia zagończyka na ten przykład.
                                                  • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 23:11
                                                    szubad napisała:
                                                    > byle nie w sypialni Modli!
                                                    Się zamyka oczy i myśli o Anglii.
                                                  • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 23:23
                                                    >Się zamyka oczy i myśli o Anglii.

a można sensu largo - o UK?
                                                  • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:47
                                                    tak, Pani zapodaje świetności
                                                    i dobry wieczór :-)
                                                  • abbisynia Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 23:02
                                                    dobry wieczór Pani S.
                                                    img512.imageshack.us/img512/4379/cimg3483.jpg
                                                    dobry wieczór Pani M.
                                                    img411.imageshack.us/img411/7465/cimg3480.jpg
                                                  • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 23:13
                                                    Przepraszam,to jak mamy mówic:Pan czy Pani?
                                                  • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 23:19
                                                    nie wiem gdzie Pan Brezly włożył bloczek z ankietami a ja zapomniałam o co
                                                    zwykle pytamy. Pani sobie po prostu zajmie overlock i dzierga. Dekujemy się za
                                                    belami, Pani się nie krępuje
                                                  • abbisynia Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 23:24
                                                    Dziękuję serdecznie:-), ale ja w przelocie.
                                                    Zatrzymała mnie jednakowoż Pań niezwykle interesująca rozmowa.
                                                  • szubad Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 23:30
                                                    przelot dzierganiu nie szkodzi, zreszto na hali zwykle wieje i co jakiś czas
                                                    wszystkich wywiewa, potem się nawołujemy.
                                                  • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 20.08.09, 22:43
                                                    Ja też mam peeełną szkatułkę sdjęc z dawnej świetności.Ale ostatnimi laty
                                                    podupadłam trochę i nikt mnie już nie rozpoznaje.Ale skoro Pani taka odważna,to
                                                    my jak najbardziej...
                                                  • modliszka61 Re: Pamiątka z Tiergartenu 13.11.09, 20:23
                                                    Pani Szu! Chciałam się czymś z Panią podzielić.W tym wątku gawędziłyśmy o
                                                    przedszkolu i z tej gawędy dostałam chciejstwa na wizję lokalną.Wszystko
                                                    odeszłoby w pamięć,gdyby nie jedno zdanie,które mi zasiało niepokój w
                                                    sercu:"Pokaż mi swoje przedszkole ,a powiem ci kim jesteś"
                                                    Potem tak to sobie zracjonalizowałam:"Nie pytaj co miasto może zrobić dla
                                                    ciebie.Zapytaj co ty możesz zrobić dla miasta".
                                                    Szybka decyzja i materiał dostał kolega red. z Gazety lokalnej.
                                                    Artykuł chyba się już powiela i rano kartofel prosto z ogniska się pojawi....
                                                    Kij w mrowisko wetknięty...trochę mam tera obaw....za późno,trochę ;-{
                                                  • modliszka61 Re: Pamiątka z przedszkola 14.11.09, 08:17
                                                    Bo taką już mam naturę...:-}}}

miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,7253129,Gdansk__na_Sobotki_byla_telewizja__teraz_budynki_niszczeja.html
                                                  • modliszka61 Re: Pamiątka z przedszkola 14.11.09, 19:14
                                                    Dzwonił z zapytaniem czy to prawda,że klucz do budynku dostałam za seks ze
                                                    stróżem.Bo już zakłady porobili i większośc jest na "tak".
                                                    A ja na to,że nie zawsze dosięgam celu przy użyciu plugawych i odrażających środków.
                                                    Ale w mgnieniu oka zaświtał mi pomysł nakręcenia horroru porno Piła VII.Wnętrza
                                                    są boskie!
                                                    img5.imageshack.us/img5/5879/img0836ux.jpg
                                                    ale chyba już nie pójdę z tym do Gazety...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka