avidez 24.09.09, 21:29 Oglądaliście film "Edi"? Główny bohater miał w sobie ogromne pokłady pokory. Osobiście nie rozumiem, na o komu ona - ta pokora. Zwłaszcza pokora wobec ludzi. Jaki to ma sens. Ludzie, którzy nas krzywdzą, nie zasługują na to! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
by_witch Re: Pokora. 24.09.09, 21:33 Nie ogladalam filmu Edi, jednak pokora jest to dla mnie dojrzalosc i sila osobowosci. To wspaniala cecha, o ktora trudno u ludzi, ma ja natomiast wielu mstrzow wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Pokora. 25.09.09, 02:05 ogladalam film Edi i mam na ten temat poglad taki ,ze on sobie dal wcisnac i zabrac. nieboze, z eu na koncu Odpowiedz Link Zgłoś
s.p.7 Pokora w odpowiedniej dozie wobec siebie dobrajest 25.09.09, 08:27 Pewna doza pokory wobec siebie jest jednym z fundamentó rozwoju czlowieka. Pokora wobec samego siebie, wlasnych słabosci, ułomnosci. Pokornie uznajemy ze nei jestesmy doskonali, ze sie mylimy, czasem jestesmy zli, krzywdzacy, niebezpieczni. Brak pokory sprawia ze zaczna sie lubiećzło któe ma sie w sobie i traktować to jako część "ja" która nie jest fajna ale jest nasza i taka tez jest dobra. Nie ma refleksji nad sobą jest tylko slepe parcie do przodu, egoizm, egocentryzm, krzywdzenie innych, nie patrzenie sie na koszty, makawielizm. Z czasem prowadzic moze do postaw calkowice smiesznych tak jak W POLITYCE w której pilityk oszukuje, wysmiwa sie, kłamie, zdradza lud, wyborcow, niszczy panstwo, manipuluje, krzywdzi. Potem z dumą oznajmia ze wciąz jest wybitny tylko okoliznosci byly niesprzyjajace. TAKICH LUDZI SIE NIENAWIDZI poniewaz sami w sobie są oszustwem wobec otocznia, prak pokory wobec siebie łaczy sie z brakiem odpowiedniej dozy krytycyzmu i refleksi wobec samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
funstein Re: Pokora. 25.09.09, 08:53 tak długo jak pokornie nie zamkniesz ust i nie zaczniesz słuchać zamiast hałasować - tak długo jesteś nikim, bo nie sposób się czegoś nauczyć i zrozumieć bez słuchania. Pokora to jedyne nrzędzie jakim można pokonać własną głupotę, pychę i egoizm. Dlatego niepokorne kobiety są zawsze i bez wyjątku skrajnie głupie - nie zdają sobie zupełnie sprawy, że ich myślenie to czyste złudzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jukalive Czy nie sądzicie... 28.09.09, 23:19 że ludzie pokorni dostają ciągle w dupę? Że trzeba walczyć o swoje i pilnować, żeby cie ktoś nie oszukał. Że trzeba robić dużo szumu i robić "dobre wrażenie", bo inaczej nikt cię nawet nie zauważy? Wiem, smutna to wizja.. :( Czasem mi się wydaje, że tak właśnie jest.. Odpowiedz Link Zgłoś