Dodaj do ulubionych

Egocentryzm

15.05.11, 23:11
Czy osoba egocentryczna, zainteresowana głównie sobą, może się zmienić w bardziej otwartą na innych? I w jaki sposób, bo samo uświadomienie problemu chyba nie wystarczy?
Obserwuj wątek
    • solaris_38 Re: Egocentryzm 15.05.11, 23:56
      egocentryzm jest OK

natomiast nadmierny egocentryzm
      (czyli pospolicie nazywany egocentryzmem) -
      jest nawykiem
      skupiasz swoją uwagę na sobie
      to naturalne
      ale na pewnym etapie rozwoju trzeba widzieć tez świat poza sobą aby wejść z nim w harmonię
      skupiać sie na sobie i na świecie wokół

do tego potrzeba ćwiczeń
      zmiany nawyku
      to bardzo trudne

z reguły świat nas zmusza do tego abyśmy raczyli go zobaczyć
      Ci którzy są chronieni przed ta lekcja np
      mają władzę spadek po przodkach zapatrzonych w nich ekstremalnie rodziców
      ci maja naprawdę trudno

pozostają samotni
      lecz na swoim etapie rozwoju nie czują straty
      • mona.blue Re: Egocentryzm 16.05.11, 23:15
        właśnie tak jakoś mi się zrobiło ostatnio, że zauważam coraz więcej tego świata wokół, chociaż należę raczej do tych obciążonych złym spadkiem
    • seth.destructor A po co? 16.05.11, 02:33
      Znaczy, że ci inni akceptują ją tylko wtedy, gdy robi to, co chcą, co od niej oczekują? Mają jakieś prawo, żeby tego od niej żądać?
      • mona.blue Re: A po co? 16.05.11, 23:07
        seth.destructor napisał:

> Znaczy, że ci inni akceptują ją tylko wtedy, gdy robi to, co chcą, co od niej o
        > czekują? Mają jakieś prawo, żeby tego od niej żądać?

ludzie chyba tak na ogół mają

chodziło mi raczej o to, że to wada charakteru, niezbyt ładna i utrudniająca harmonijne współżycie
    • witch_l Re: Egocentryzm 16.05.11, 17:27
      Hm, moze, a nawet musi bo egocentryzm najczesciej ma dwa kierunki zwrotne. Jeden to ten co celuje w innych, a drugi gdy sam celuje w siebie.
      Egocentryczna osoba duzo traci sama. Ale problem polega na tym,ze egocentryk nie moze spojrzec w swoj 'srodek'....moze dlatego ze go nie ma?

Pewnie latwiej takim ludziom zyc tym schematem jaki sobie sami zbudowali.
      • mona.blue Re: Egocentryzm 16.05.11, 23:09
        witch_l napisała:

> Egocentryczna osoba duzo traci sama. Ale problem polega na tym,ze egocentryk ni
        > e moze spojrzec w swoj 'srodek'....moze dlatego ze go nie ma?
        >
        wydawało mi się, że jest własnie wpatrzony głównie w ten swój 'środek'

> Pewnie latwiej takim ludziom zyc tym schematem jaki sobie sami zbudowali.

pewnie tak, chociaż inni mają z nimi trudno i mogą ich odrzucać
    • paco_lopez Re: Egocentryzm 16.05.11, 22:27
      czy myślisz tak o sobie czy o kimś innym ? według mnie to fachowo brzmiace przezwisko. wielokrotnie mi zarzucano egocentryzm udowadniany brakiem rodzeństwa. ciężko się obronic przed takim zarzutem. sądze jednak , że ludzie w naszej kulturze głównie myślą o sobie i nie ma co badać czyjegoś egocentryzmu. to tak samo jakbyś kogoś nazwała głupkiem, bo akurat zachował sie nie po twojej myśli.
      • mona.blue Re: Egocentryzm 16.05.11, 23:12
        paco_lopez napisał:

> czy myślisz tak o sobie czy o kimś innym ? według mnie to fachowo brzmiace prze
        > zwisko. wielokrotnie mi zarzucano egocentryzm udowadniany brakiem rodzeństwa. c
        > iężko się obronic przed takim zarzutem. sądze jednak , że ludzie w naszej kultu
        > rze głównie myślą o sobie i nie ma co badać czyjegoś egocentryzmu. to tak samo
        > jakbyś kogoś nazwała głupkiem, bo akurat zachował sie nie po twojej myśli.

no chciałam to jakoś zakamuflować, bo myślałam raczej o sobie ;)
        też nie miałam rodzeństwa i chociaż na ogół nikt nie zarzucał mi egocentryzmu to wiem, że jest we mnie taka skłonność do skupiania się na sobie i swoich problemach
        • paco_lopez Re: Egocentryzm 17.05.11, 07:02
          większość z białych ludzi myśli o sobie. o reakcjach innych na to co zrobią i co powiedzą. mimo ekstrawertyzmu ubierają się i patrzą w lustro czy wszystko pasuje do ich indywidualnej fizjonomii. często jeden włosek z lewej na prawą przeczesują łudząc się, że dzięki temu będą lepiej odbierani
    • koala_tralalala Re: Egocentryzm 16.05.11, 23:00
      Mona, to zalezy od tego czy ktos CHCE sie zmienic. Jesli chce, to pracuje nad tym, wiec malymi kroczkami moze wiele zmienic, zwlaszcza gdy ma czyjas pomoc (np. ktos zwraca uwage na pewne zachowania).
      Gorzej jesli ktos go/ja uswiadomil (brutalnie) ze jest egocentrykiem, a dana osoba wcale nie planuje sie zmieniac...
      • mona.blue Re: Egocentryzm 16.05.11, 23:13
        koala_tralalala napisała:

> Mona, to zalezy od tego czy ktos CHCE sie zmienic. Jesli chce, to pracuje nad t
        > ym, wiec malymi kroczkami moze wiele zmienic, zwlaszcza gdy ma czyjas pomoc (np
        > . ktos zwraca uwage na pewne zachowania).

no to jest nadzieja :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka