empty-words
26.12.13, 14:34
Bywalcy forum pewnie za zuchwalstwo uznaja fakt, iz zoltodziob na forum zaklada nowy post.
Trudno-przezyje to jakos:)
Jezeli kogos to zainteresuje chcialbym podzielic sie swoimi spostrzezeniami na temat zwiazku z osoba z BPD.
Mam kilkunatoletni staz jako ofiara osoby z DPD. W dodatku jestem znajomym osoby, ktorej partner ma DPD. Mam wrazenie ze DPD jest dziedziczne- siostra mojej "eks" ma BPD rowniez.....
Jej partner oczywiscie tez ma juz papke z mozgu i niedlugo skonczy w zakladzie zjadajac wlasna kupe. Chociaz nie- on pewnie bedzie Gebelsem albo Hitlerem:)
Chcialbym scharakterzywac proces niszcenia przez chorego na BPD. Jest to rowniez analiza cech osobowosci osob, ktore szcegolnie latwo daja sie niszcyc. Oczywiscie- to tylko moje spostrzezenia.
1) Kto jest idealna ofiara?
- Osoby stabilne emocjonalnie (przeciwienstwo BPD). Osoby takie kochaja bardzo mocno i kochaja "pomimo". Latami staraja sie pomoc, wyciagnac z bagna chorego. Jak na zlosc ich stabilnosc jest powodem wiekszego rozchwiania chorego na bpd- stala postawa partnera powoduje ze chory widzi ta osobe z dwoch skrajnych plaszczyzn- raz jest wymarzonym ksieciem z bajki-raz najgorszym wrogiem. Patrzy taki osobnik po prostu na ten sam punkt w dwoch, zupelnie odmiennych stanach swiadomosci. Zatem beda to zawsze 2 totalnie odmienne oceny jednej osoby, ale zawsze skrajne.....
Stabilnosc emocjonalna, ktora jest podstawa dla "kochania mimo wszystko" jest elementem niezbednym. W moim przypadku laczyla sie z czyms zwierzecym i pierwotnym. Zadna inna kobieta nie budzila juz wiecej pozadania. Tak jakby swiat skladal sie z bezplciowej masy oraz jednej, jedynej kobiety. Natomiast ta jedna budzila takie seksualne cisnienie, ze nic nie bylo go w stanie zastapic.
"Zwykly" czlowiek po pierwszych probach ognia, wody, przybijania moszny do deski puknal by sie w glowe i kopnal by w zad DPDdziaka az polecialby na ksiezyc.
Kochanie mimo wszystko pozwala na wyrzeczenia o ktorych wczesniej nie smialo sie nam snic.
Sytuacja ta powoduje alienacje takiej pary. W moim przypadku wszyscy znajomi (a mialem ich dziesiatki-bylem osoba wesola i otwarta) od razu spostrzegli ze z moja partnerka jest cos nie tak. I tak skonczyly sie imprezy, wyjazdy i to co kazdy normaplny mlodziak potrzebuje.
Ciagle slyszalem: "stary po prostu nie moge patrzec jak ona Cie traktuje jak scierwo". Naturalna koleja rzeczy kontakty z osobami dobrze mi zyczacymi znacznie oslably.....
Zostala tylko ona, dpd , ciagle pozadanie oraz chec udowodnienia, ze "teraz juz mozesz poczuc sie bezpiecznie, wiec wyluzuj". zadne wyluzowanie nigdy nie nastapilo....
2. Z biegiem lat, po kolejnych porzuceniach, powrotach, zdradach i romansach czlowiek 'ciagle kochajacy" i "czekajacy na zmiane zachowania" dostaje po prostu depresji.
Ze zwierzecia pelnego testosteronu staje sie zgorzknialym dziadem z obcietymi jadrami. Nie ma juz romantycznego wycia do ksiezyca, ani rumaka, zbroi i zaj....go smoka. Wlasnie tak-pozastaja obwisle jaja:)
Z czasem czlowiek uswiadamia sobie jak bardzo sie zmienil. Widzac video sprzed kilkunastu lat obrazujace wesolego i zdystansowanego do siebie pajaca ma wrazenie, ze przeszedl jakis ciezki uraz baniaka, ktory zmienil jego osobowosc.
Kat z BPD nie rozumie, ze przelala sie czara goryczy, ze kazdy ma punkt graniczny i ze moze nalezy sie zatrzymac zastanowic, moze zaczac leczyc,moze zeby cos naprawic, moze wytlumaczyc, moze zadoscuczynic a przede wszystkim sczerze pokazac ze sie zaluje....
Znacznie latwiej jest kolejny raz przywalic w ryj niz zrozumiec dklaczego drugi czlowiek zaczal gryzc.
3. Osoby pokrzywdzone przez chorych na BPD nie sa uzaleznione od adrenaliny, ani nie dzialaja to na zasadzie "jara mnie mnie ze ona jest taka dzika". Osoby te caly czas kochaja, mimo ze zaczely juz nienawidzic. Chory na DPD nie wie ze mozna jednoczesnie kochac i nienawidzic. A te uczucia w tak chorych przypadkach ZAWSZE ida w parze.
Wydaje sie ze to schemat, ale osoba chora znajduje sobie kogos nowego, probuje uzlozyc sobie zycie a nawet "cos z tym BPD zrobic".
Ofiara niestety juz jest tak wycienczona, ze po prostu nie ma fiycznej sily, aby o kokokolwiejk wiecej sie starac.
Dlatego fakt, iz kat znajduje sobie kogos nowego jest nie do przelkniecia. Pozostaje uczucie niesprawiedliwosci i frustracji, ktorej nic nie moze stlumic.
Tyle jesli chodzi o proces.
Jakie spstrzezenia koncowe- osoby chore na BPD ciagle mowia o bolu, mowia ze tak naprawde to one cierpia najbardziej jak krzywdza......
Naprawde ciezko to zaakceptowac.
Osoba krzywdzona przez chorego nie ma na nic wplywu. W sadzie nie ma wiekszej roznicy, czy czlowiek sie stara pomagac, czy ma to juz wszystko w dupie. Zawsze jest to samo-melodramat i ciagle zmiany......
Chory usprawiedliwia sie- przeciez jestem chory, to nie moja wina, po prostu jestem chory.
No ale to jest choroba- czyli teoretycznie mozna z nia walczyc a nawet z nia wygrac. Czyli nawet chory na BPD ma wybor.
Jego ofiary juz nie. I to jest podsumowanie calego wywodu.