anaiss
19.02.14, 13:34
Jak wyglądają Wasze relacje z rodzicami/rodziną Waszych partnerów/partnerek?
Ja z rodzicami partnera spotykam się okazjonalnie, nie czuję potrzeby nawiązywania głębszych relacji,natomiast partner oczekuje ode mnie częstszego bywania u swoich rodziców i bardziej serdecznych relacji. Jestem z natury introwertyczką, więc taka presja z jego strony jest dla mnie wyjątkowo dyskomfortowa. Jak się przed tym bronić? Relacje mojego partnera z moimi rodzicami, zwłaszcza z tatą są o wiele lepsze, ale moim zdaniem mój tata jest po prostu fajnym człowiekiem, na poziomie, aktywnym zawodowo, z otwartą głową, z którym można porozmawiać na wiele tematów, sama lubię z nim przebywać, tak po prostu, bez względu na jakiekolwiek zobowiązania rodzinne. Natomiast w przypadku rodziców partnera tzw. różnica pokoleniowa i przepaść światopoglądowa jest ogromna, toteż trudno o jakąś bliskość z nimi, poza zwyczajową kurtuazją. Próbowałam zagaić dlaczego taki sielankowy obrazek relacji rodzinnych jest tak ważny dla mojego partnera, ale nie dowiedziałam się niczego, zamiast tego zostałam zaatakowana, że nikogo nie lubię i jakie mam beznadziejne relacje z ludźmi i dalej w tym duchu.