bird_man 06.12.02, 15:59 Witajcie drodzy forumowicze, po kilku miesiacach pobytu w mojej goracej i ukochanej Azji zagladam na forum i widze stare, dobre znane glosy (i nowe rowniez).. Serdeczne pozdrowienia i caluski dla wszystkich od ptaszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bird_man Re: caluski dla forum- jak bylo 06.12.02, 16:21 W Rosji ( na szczescie krotko) - ciemno i ponuro ... brr... W Chinach biednie i egzotycznie w mojej ukochanej Tajlandii slonce, slonce, .. i te kobiety z oszalamiacymi oczyma i skora jak jedwab.. i to jedzenie jak z bajki (ale piwo okropne i co najgorsze wino nie do picia) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sellma Re: caluski dla forum- jak bylo 06.12.02, 17:22 bird_man napisał: > W Rosji ( na szczescie krotko) - ciemno i ponuro ... brr... > W Chinach biednie i egzotycznie > w mojej ukochanej Tajlandii slonce, slonce, .. i te kobiety z oszalamiacymi > oczyma i skora jak jedwab.. i to jedzenie jak z bajki (ale piwo okropne i co > najgorsze wino nie do picia) > pozdrawiam Rany, gdzie Ty pracujesz? Tez chce sobie tak podrozowac! pozdr, sellma Odpowiedz Link Zgłoś
bird_man Re: caluski dla forum- wyjasnienie dla sellmy 06.12.02, 19:04 sellma napisała: > > Rany, gdzie Ty pracujesz? Tez chce sobie tak podrozowac! > > pozdr, > sellma Droga Sellmo krotko: pracuje jako "wolny strzelec" z zawodu inz. elektryk pisze programy dla computerowo sterowanych linii produkcyjnych i pozniej te linie uruchamiam (to tak w skrocie dla laikow bo to troche skomplikowane) W jednym masz (moze niechcacy) racje: ja pracuje i to przynajmniej po 60-70 godzin/tyg. Nir narzekam, bo kaze sobie bardzo dobrze placic i jeszcze jezdze po calym swiecie (nie bylem tylko na Grenlandii jezeli brac pod uwage kontynenty) Uwielbiam w gruncie rzeczy takie zycie i nie zamienil bym tej pracy na zadna inna.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sellma Re: caluski dla forum- wyjasnienie dla sellmy 06.12.02, 21:12 bird_man napisał: > sellma napisała: > > > > > Rany, gdzie Ty pracujesz? Tez chce sobie tak podrozowac! > > > > pozdr, > > sellma > > Droga Sellmo > krotko: pracuje jako "wolny strzelec" z zawodu inz. elektryk pisze programy dla > computerowo sterowanych linii produkcyjnych i pozniej te linie uruchamiam (to > tak w skrocie dla laikow bo to troche skomplikowane) > W jednym masz (moze niechcacy) racje: ja pracuje i to przynajmniej po 60-70 > godzin/tyg. Raczej nie niechcacy - malo kogo stac na kilkumiesieczne wczasy. Powinnam byla zapytac - "jaki wykonujesz zawod?" Nir narzekam, bo kaze sobie bardzo dobrze placic i jeszcze jezdze p > o > calym swiecie (nie bylem tylko na Grenlandii jezeli brac pod uwage kontynenty) > Uwielbiam w gruncie rzeczy takie zycie i nie zamienil bym tej pracy na zadna > inna.. > pozdrawiam > Rowniez pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz. sellma Odpowiedz Link Zgłoś
vicca Re: caluski dla forum 06.12.02, 16:16 Witaj Bird :)) Całuski dla Ciebie :) Pzdr ciepło V* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: caluski dla forum IP: 209.226.65.* 06.12.02, 17:07 to wciaz najciekawiej z tego brzmi rosja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bird_man Re: caluski dla forum- do dodo 06.12.02, 17:23 Gość portalu: dodo napisał(a): > to wciaz najciekawiej z tego brzmi rosja :-) Droga Dodo, ja tez tak myslalem, w Chinach juz bylem 2 razy (kazdy wie ze to lbrzymi kraj i smieszne byloby opowiadanie ze sie go po kilku miesiacach pobytu juz zna) w Tajlandi juz 3 a w Rosji jeszcze nie. I to bylo dla mnie najwiekszym zaskoczeniem i rozczarowaniem.. Nie wiem dlaczego, ale bylem przekonany, ze Rosja jest zaludniona wyksztalconymi i inteligentnymi ludzmi, a to co zastalem w malym miasteczku (40.000 ludzi) 150 km od Moskwy zaskoczylo mnie i mowiac szczerze bardzo rozczarowalo. W calym kombinacie - 2300 ludzi- byly (slownie) dwie osoby znajace angielski w stopniu umozliwiajacym porozumienie - z tego jedna z nich byl dyrektor techniczny, co ze zrozumialych powodow nic mi nie moglo pomoc, druga byla jego sekretarka ktora sluzyla mi jako tlumaczka. To nie sa zarty!! W calym kombinacie bylo zatrudnionych ponad 400 inz. i ludzi z wyzszym wyksztalceniem z ktorych wszyscy podawali, ze znaja angielski, niestety znajomosc ta nie wykraczala poza kilkanascie slow. Poza tym to jak sie tam pracuje (ja nie moge tego tak nazwac) !! Co bedzie tam sie dalej dzialo z ta skomplikowana linia technologiczna pozniej (jeszcze sa tam nasi ludzie) nie potrafie sobie szczerze mowiac tego wyobrazic. Jasne, ze Moskwa jest inna i z jej perspektywy Rosja wyglada inaczej. W sumie musze Ci powiedziec, ze bylo nieciekawie, brudno, zimno i do domu daleko.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo od dodo IP: 209.226.65.* 06.12.02, 18:03 zawsze mnie fascynowala rosja. mam radziecka bratowa (radziecka choc i po czesci rosyjska - to dosc skomplikowane :-D), ktora sama do rosji nie jezdzi choc przyznac trzeba, ze stara sie fiansowo pomagac miescince, z ktorej moj brat ja wydobyl. w rosji bylam dwa razy w zyciu - raz na slubie brata w ambasadzie w moskwie, drugi raz troche przypadkiem na wycieczce do owczesnego leningradu. to wszystko bylo baaaaardzo dawno temu dlatego wciaz mnie tam ciagnie jak zabe do wody. wiem, wiem, wiem, ze tam jest brudno, smrodliwie, bez wody i pradu, bez perspektyw i praworzadnosci, wiem to az do obrzydzenia z opowiesci mojej bratowej, ktora wciaz utrzymuje stosunki z roznymi post-radzieckimi ludzmi. no i co z tego, ze wiem skoro wciaz mnie tam ciagnie? co za idiotyczne zachcianki :-) eh, chyba sobie wlacze w samochodzie okudzawe jak bede wracac do domu po pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
bird_man Re: od dodo-okudzawa 06.12.02, 19:10 droga dodo, mnie tez zawsze fascynowala rosja, w koncu bylem wychowany na Okudzawie, Wysockin a pozniej Biczewskiej - to mi zostalo do dziasiaj. Zreszta kiedys dobrze mowilem po rosyjsku co mi sie i teraz przydalo ( jednak nie wszystko zapomnialem) Na kulturalnej niwie duzo sie w rosji dzieje o czym my w pozostalej Europie nie mamy pojecia, sporo muzyki sobie z tamtad przywiozlem. Moze wlasnie dlatego, ze mam (mialem ?) tyle sympatii do tego kraju to rozczarowanie.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bird_man Re: od dodo-okudzawa/wychodze na glupka 06.12.02, 19:32 przepraszam za "z tamtad" chyba zaczne pisac po polsku pamietnik, bo juz zaczynam robic bledy..... ide do kata ze wstydu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: od dodo-okudzawa/wychodze na glupka IP: 209.226.65.* 06.12.02, 19:52 bird_man napisał: > przepraszam za "z tamtad" > chyba zaczne pisac po polsku pamietnik, bo juz zaczynam robic bledy..... > ide do kata ze wstydu.. juz mowilam wiele razy, ze dlatego tu pisze zeby miec kontakt z pisanym jezykiem polskim (pisanym przeze mnie :-D). nie przejmuj sie wielki ptaku - wyglada na to, ze o purytanizm ortograficzny nikt juz nie walczy, czasem tylko ptasie serduszko zalopocze w zaklopotaniu ;-) a do rosji i tak kiedys jeszcze pojade (tu - lekkie tupniecie w carpet!), bo prawda taka jest, ze jak sie dodo na cos uprze to chocby kije z nieba lecialy, dodo swoje zrobi. weekendowe serdecznosci przesylam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
_szwedka Re: caluski dla forum 06.12.02, 19:58 Czesc ptaszku :) Rozumiem ze Ci trudno wytlumaczyc co robisz, mam te same problemy ;-) Pozdrawiam szwedka Odpowiedz Link Zgłoś