ja_adam 22.11.06, 23:32 Szacunek do życia, daje nam poczucie jego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shangri-la Re: Szacunek do życia 23.11.06, 08:09 Zgadzam się.:) Myślę, że warto zacząć od szacunku na co dzień...do człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: Szacunek do życia 23.11.06, 08:50 Myślę, że warto zacząć od szacunku na co dzień...do człowieka. Po pierwsze - MYŚLĘ...nie mysl tylko rób Po drudie - WARTO, nie ma tu żadnego systemu wartościowania, tak trzeba i tyle. Po trzecie - NA CO DZIEN ...a co ma tu wspólnego czas? czwarte - OD CZŁOWIEKA ...człowiek jest tylko niewielka częścią życia Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Myślę więc jestem:) 23.11.06, 09:18 Działam,więc tworzę. Kocham ,więc istnieję:) Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re: Myślę więc jestem:) 23.11.06, 19:39 shangri-la napisała: > Działam,więc tworzę. > Kocham ,więc istnieję:) Jestem kochana , więc to wszytko ma jakiś sens:) Odpowiedz Link Zgłoś
greengrey Re: Szacunek do życia 23.11.06, 18:30 Poczucie sensu życia - budzi do niego szacunek.. Odpowiedz Link Zgłoś
braun_f Re: Szacunek do życia 23.11.06, 18:39 jego do poczucie daje życianam sensu Szacunek Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazsercem42 Re: Szacunek do życia 24.11.06, 10:46 ja_adam, co rozumiesz pod pojęciem "szcunek do życia"? Odpowiedz Link Zgłoś
erzatz.wampir Re: Szacunek do życia 24.11.06, 16:22 Życie szanować trzeba to moja druga zasada Pierwsza szanować pieniądze!;P Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Szacunek do życia 24.11.06, 17:18 Jednakze,czasem szacunek do innych ludzi nie oznacza,ze czujemy aby ich zycie bylo sensowne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Szacunek do życia 24.11.06, 17:29 A to niby dlaczego ? Co ma wspolnego szacunek z poczuciem sensu. Ja na przyklad sznuję życie ale cóż z tego skoro uważam ,że ono nie ma żadnego sensu ;))) Zresztą sens nie jest mi do niczego potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 spiralne galaktyki niezasiane jeszcze 24.11.06, 19:17 szacunek w ogóle jest jednym z ramion sensu niekoniecznie do życia także do kamienia www.youtube.com/watch?v=mcBV-cXVWFw Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: spiralne galaktyki niezasiane jeszcze 24.11.06, 23:35 Związani namiętnościami Żyjąc między skrajnościami Subtelną namiętnością jak poczucie winy I pożądliwością żony Lota tworzę skuty moralnością nadają ludzkie imiona żywiołom I Choć więcej dać na ołtarz prócz życia nie sposób Z subtelności czynię krwawą ofiarę Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 nienasycenie 25.11.06, 02:25 bogowie i żywioły często maja ludzkie imiona i coś w tym jest :) a żona Lota podobnie jak Pandora oddaje życie na ołtarzu NIENASYCENIA Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: spiralne galaktyki niezasiane jeszcze 25.11.06, 00:17 solaris_38 napisała: > szacunek w ogóle jest jednym z ramion sensu > niekoniecznie do życia > > także do kamienia brak szacunku rowniez moze byc jednym z ramion sensu,przynajmniej wedle tej logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Janek 25.11.06, 02:22 skoro nie czytasz tej logiki powiedz ze to według twojej w mojej brak szacunku nie jest nigdy ramieniem sensu szanować trzeba od wrogów po martwe siły natury wiem ze uwielbiasz sie kłócić ale twoje kłótnie sa jałowa namietnoscią Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: Janek 25.11.06, 22:06 Cos sie tak Solaris rozgniewala,wytlumacz lepiej dlczego Twoim zdaniem ( wedle logiki wlasnej) w braku szacunku do czegos/kogos nie ma sensu bo kompletnie mnie to zaskoczylo gdyz uwazam ze tak samo w jednym i drugim przypadku jest sens. ps. nie lubie sie klocic lubie dociekac. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 machanie ogonem do Janka 25.11.06, 23:57 właśnei trudno to tłumaczyć bo mamy bazowe pojęcia inne jakby inne fundamenty dla mnie sens to pojęcie emocjonalne wiąże sie z twórczością i radością wszystko co ma sens przynosi radocść i konstrukcję i odwrotnie a szacunek w moim odczuciu jest oddaniem hołdu rzeczywistości także wrogom pustyniom możesz walczyć z przeciwnikiem masz prawo uznawac jego wartości za niskie może ci nawet nie zgarażać lecz śmieszyć - jednak szanuj go kiedy szanujesz wszystkich aktorów tego monstrualnego przedstawienia ono okazuje ci swa świetość nagle przestajesz byc oddzielnym samotnym tworem który czuje tylko swoje potrzeby ale ogania ci zachwyt i podziw dla wszystkich form istnienia z których każda działa w zakresie jaki .. otrzymała ot otrzymałeś los bycia kamieniem albo kulawym albo psem kamieniem słońcem super pieknością mędrcem kimkolwiek jednak jesteś pamiętaj ze mogłeś bym wszystkim innym i okaż sobie szacunek taki jakiego byś pragnął gdybyś się z istnieniem zmagał jak drzewo krowa idiota wystraszony przeciętniak i wcale nie wiem czy naparawdę to cie ciekawiło brak szacunku to dla tylko lekceważenie dla form świata , jego sposobów istnienia , jego ścieżek splatanych szanuję logikę oczywiście pomimo twierdzenia Goedla :) ;) :) jednak sens nie leży w logice lecz w sercu jesli go czujesz to ... kurcze... machasz ogonem bym ci tez ogonem zamachała tylko ze szkoda mi czasu żeby sie kłócić jesli wiec nei dla kłótni to ... dobrze ze odpisałam :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re:dzieki 26.11.06, 00:43 No i wszystko jasne,teraz wiem ze z definicja sensu jest tak samo jak z definicja nalogu,ktorych ja mialem inne stad nasza niezgodnosc. ps. ja chyba nie lubie jak sie wszystkie zle/nie mile z nazwy rzeczy/czynnosci spycha w gorsze/mniej pozytywne znaczenia, u mnie zarowno Diabel jak i Bog niosa sens i szacunek :) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 w tym sie wszak zgadzamy 26.11.06, 00:54 destrukcje sa inna stoną konstrukcji ale ja jestem obecnie w fazie konstrukcji i taka siłę bezpośrednio reprezentuję jak zemrę moje ciało będzie się rozkładać wtedy namiętnie będę po drugiej stronie potrzebnej ważnej moje ? atomy zalśnią w cudzych uszach zębach meblach snach niczyich polanach ale teraz teraz jest mój czas życia i ejstem za życiem jhak bogini Kali ta sama co zabija i rodzi niszczy i tworzy zjada życie aby życie karmić :) ;) jesli zabijam i walcze to .. zawsze imię życia Odpowiedz Link Zgłoś
hansii nie :))) 25.11.06, 22:44 solaris_38 napisała: > szanować trzeba od wrogów Nie. szanuje sie przeciwnikow... nie zgadzajacych sie w czyms z Toba... wrogow - podwazajacych sens calej Twojej egzystencji fizycznie sie eliminuje. tak jak wyeliminowano hitlera. i spokoj :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: nie :))) 25.11.06, 22:50 no własnie nie za bardzo mamy spokój mamy tysiace hitlerów Odpowiedz Link Zgłoś
hansii i mamy nadaj wojne :))) 25.11.06, 22:53 w koncu nic nowego pod sloncem... :))) wygra najsilnieszy lub najprytniejszy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 eliminacja wroga 26.11.06, 00:01 czasem trudno wyeliminoiwać wroga nie szanując go szacunek oznacza powagę i uważność z jaką wroga obserwujesz nie lekceważysz go są różne rodzaje szacunku wojownicy szanuja przeciwników ja słaba kobieta tez polecam ;) Odpowiedz Link Zgłoś