Dodaj do ulubionych

niska samoocena

22.01.07, 20:26
znacie moze jakies strony internetowe lub ksiazki rozprawiajace na ten
temat?? mam niska samoocene, moja poczucie wartosci jesy nikłe i chcialabym
to zmienic, zazwyczaj udaje mi sie je poprawic ale na pare dni a potem znowu
jest to samo :-((
Obserwuj wątek
    • brak-chmur Re: Sukces:) 22.01.07, 20:38
      Żadna książka nie zmieni Twojej samooceny...to tylko wydumane słowa.
      Musisz odnieść wreszcie w życiu SUKCES, nawet maleńki i dla innych nic nie
      znaczący, ale taki, dzięki któremu przekonasz się, do czego naprawdę jesteś zdolna.
      Dużych sukcesów Ci życzę i adekwatnej do nich samooceny:)))
      • flowerbomb5 Re: Sukces:) 26.03.07, 14:59
        mam walizke pelna dyplomow, krajowych i zagranicznych uczelni, wiecznie rzucam
        sie z "motyka na slonce" zeby udowodnic sobie i innym ze potrafie, zeby
        wzbudzic podziw, a i tak samoocene mam bardzo niska. Boje sie wyrazic wlasne
        zdanie, zaprzeczyc, odmowic, zazadac tyle ile jestem warta itp. Wstydze sie
        upomniec o swoje, daje soba pomiatac, nie mam przyjaciol, godze sie na byle co,
        cierpie latami w toksycznych zwiazkach. Mam wrazenie, ze nawet lot na ksiezyc
        czy zdobycie Mont Everestu niewiele by tu zmienil.
        Ksiazke Brandona przeczytalam wiele wiele razy a i tak tkwie w tym samym
        punkcie. Ja to wszystko wiem jak sie powinno, ale przyjdzie co do czego i
        wracam do starych schematow.
        Odnosze wrazenie, ze poczucie wlasnej wartosci albo sie wynosi z domu, albo nie
        i to jest juz tak na zawsze. Mozna cos podleczyc ale kalectwo jest raczej
        trwale.
    • alfika Re: niska samoocena 23.01.07, 17:08
      Susan Forward "Toksyczzni rodzice"
      i Pia Mellody "Toksyczne związki"

jeśli chcesz, naprawdę polecam - pomoagają trochę zrozumieć, skąd się bierze i
      co można z tym zdziałać
      • bszalacha Re: niska samoocena 24.01.07, 23:39
        Niska samoocena idzie w parze z uzaleznianiem się od innych i nie jest
        pewne,czy nie przynosi Ci to swoistych korzyści.Praca nad tym problemem polega
        na gotowości do kreowania siebie zgodnie z potrzebami-a to paradoksalnie może
        Ci uswiadomić,że nie chcesz byś odpowiedzialna za siebie.
        • alfika Re: domyślam się,... 25.01.07, 12:38
          ...że powyższa odpowiedź nie była do mnie...
    • solaris_38 6 filarów poczucie wartosci 25.01.07, 22:29
      to książka Nataniela Brandena
      polecam każdemu kto chce popracować nad soba sa tam ćwiczenia do pracy nad soba
      świetna skuteczna dająca do myślenia
      • lsilanow Re: 6 filarów poczucie wartosci 26.03.07, 00:06
        By miec dobre poczucie własnej wartości nic nie trzeba robic. Nie trzeba nic sobie udowaniac, to zbędne. Wystarczy jedna prosta decyzja. By to napisac, potrzebowałem pewnej dozy odwagi, bo mógłbym pisac, i wyjaśniac, co i jak, ale uznałem to za zbędne.
    • gesta.reka.aniola Re: niska samoocena 26.03.07, 00:09
      Twój nick świadczy o tym, że z twoją samooceną nie jest jeszcze aż tak źle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka