Dodaj do ulubionych

czas wchłaniania kosmetyków

IP: *.icpnet.pl 22.01.04, 10:25
Zastanawiam się jak długo musze czekac, aż wchłoną się do mojej skóry różne
preparaty kosmetyczne i lecznicze, np. przeciwtrądzikowe. Po jakim czasie
mogę umyć twarz i nałożyć coś innego? Ale tak żeby mieć pewność, że poprzedni
kosmetyk się wchlonąl całkiwicie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: czas wchłaniania kosmetyków IP: 213.25.206.* 22.01.04, 10:37
      Czas wchłaniania kosmetyków zależy od wielu składników, np.: ich składu, typu
      emulsji. Nie ma prostej "recepty" na to. Są kremy, które pozostawiają ochronny
      film do 5 godzin - pomimo, że nie tego nie czujesz to krem działa i chroni
      skórę. Myślę, że to czy możesz użyć następny kosmetyk zależy wyłącznie od
      Ciebie i Twojego odczucia.
    • Gość: wylinka Re: czas wchłaniania kosmetyków IP: *.icpnet.pl 22.01.04, 10:43
      A tak dajmy na to leki przeciwtrądzikowe w płynie? Używam teraz aknemycinu
      plus, który jest na bazie alkoholu, który z kolei podraznia moje oczy (opary
      jakies czy co?). Dlatego zależy mi na tym, żeby dowiedzieć się jak długo mam to
      na skórze trzymać.
    • Gość: justa Re: czas wchłaniania kosmetyków IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 22.01.04, 12:47
      a musisz je zmywać? sądzę, że jeśli je zostawisz, to lepiej zadziałają, np. na
      noc czy na cały dzień. ja też stosuję różne kremy i zwykle odczekuję 10 min.
      przed nałożeniem następnego, ale nie zmywam, bo wg mnie nie miałoby to sensu.
      • Gość: wylinka Re: czas wchłaniania kosmetyków IP: *.icpnet.pl 22.01.04, 16:07
        Chciałabym je móc zmywac na dzień, bo alkohol zawarty w tym płynie podraznia
        moje oczy. I dlatego zastanawiam się po jakim czasie substancje aktywne
        przedostaną się do skóry w stosownej ilości.
      • stachenka Re: czas wchłaniania kosmetyków 22.01.04, 23:16
        Racja. A 10 minut to czas, w którym kosmetyk (krem, czy podkład) powinien się
        wchłonąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka