Dodaj do ulubionych

Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!!

IP: *.it.volvo.com / *.it.volvo.com 11.03.04, 09:05
Mam 25 lat i podejmuje wlasnie decyzje, czy sie "zadrutować".
Koleżanki ( w moim wieku lub starsze) jaki jest ból po comiesiecznym
dokreceniu śruby? Można normalnie funkcjonować i czuje się, że coś człowieka
ćmi, czy konieczne są tabletki przeciwbólowe?

Pytam, bo w czasie okresu miewam migreny i MUSZE brać wtedy przeciwbólowe.
NIE CHCE mieć sytuacji kiedy przez pół miesiąca będę na tabletkach, zęby sie
wyprosują a poleci żołądek i nie wiadomo co jeszcze.

2. Ile czasu trzeba odczekać między usunięciem zęba a zadrutowaniem? (wstydze
sie chodzić szczerbata, a jeszcze bez aparatu.

Dziekuję i pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: P. Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.biaman.pl / *.biaman.pl 11.03.04, 14:17
      Czesc,
      ja tez mialam zakladany aparat w tym wieku. Naszczescie u mnie obylo sie bez
      wyrywania zebow.
      A co do Twoich pytan, to po wyrwaniu trzeba odczekac 2 tygdnie (o ile dobrze
      pamietam) zanim mozna zalozyc aparat.
      A odczuzwanie bolu to chyba indywidualna sprawa. Ja obylam sie bez sordkow
      znieczulajacych. Najgorzej zawsze jest po wizycie.
      Pozdrawiam
    • Gość: ali Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.tvn.pl 11.03.04, 17:55
      podciągam bo też mnie to interesuje - zakładam na górę w przyszłym msc też będe
      wyrywała żeba, jak sie stanie to dam znaczy czy żyję;) no i co to za zycie;)
      ale mam nadzieje że będzie wszystko ok chociaż troche się boję...
      • Gość: haga Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: 212.14.48.* 11.03.04, 18:20
        Rany a mi kazali aż 4 zęby wyrwać, i po każdym wyrwanym ząbku musze odczekać 2
        tyg, słyszałam ze boli no i panicznie sie boje, jak tu chodzić do pracy bez 4
        zębów ;(
        byłam pewna ze chce tego aparatu, ale im bliżej termin na wyrywanie pierwszego
        ząbka tym mniej we mnie chęci, szczerze mówiąc to najchetniej bym sobie dała z
        tym spokój ;(
        pozdr
        napiszcie czy bardzo boli po wyrwaniu
        • Gość: ola Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.04, 19:46
          Dziewczyny, ja założyłam aparat w waszym wieku, teraz jestem już rok po jego
          zdjęciu. Warto !!!!!!!
          po pierwsze - faktycznie boli, ale 2-4 dni po wizycie u ortodontki i po
          dokręceniu aparatu; ja wtedy mogłam jeść tylko jogurty albo serki
          homogenizowane, bolało nawet jak delikatnie myłam zęby, czasem nie myłam -
          tylko np. płukałam płynem do mycia ust (np. pierwszego dnia po wizycie).
          Ale tak naprawdę po ok. 6 miesiącach człowiek się przyzwyczaja do tego bólu -
          podkreślam boli tylko wtedy, kiedy się dotyka zębów, poza tym to jest taki
          specyficzny ból.
          Potem jak mówię człowiek się przyzwyczaja i wszystko jest w porządku.
          Poza tym trzeba sobie uświadomić, że jak boli to znaczy, że zęby pracują,
          leczenie idzie dobrze i jest szansa na szybkie zdjecie aparatu.
          Naprawdę warto się pomęczyć te 2 lata - kiedy myślę, jaki zgryz miałam kilka
          lat temu, to naprawde robi mi się aż niedobrze.
          Teraz mam zgryz prawie idealny, jestem bardzo zadowolona.
          Każdemu, kogo tylko na stać mówię, że warto.
          Nie ma się nad czym zastanawiać.
          Dziewczyny absolutnie nie rezygnujcie, trzymajcie się !!!!!!!!
        • klaryska Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!!-haga 23.03.04, 14:30
          Gość portalu: haga napisał(a):

> Rany a mi kazali aż 4 zęby wyrwać, i po każdym wyrwanym ząbku musze odczekać
          2
          > tyg, słyszałam ze boli no i panicznie sie boje, jak tu chodzić do pracy bez 4
          > zębów ;(
          > byłam pewna ze chce tego aparatu, ale im bliżej termin na wyrywanie
          pierwszego
          > ząbka tym mniej we mnie chęci, szczerze mówiąc to najchetniej bym sobie dała
          z
          > tym spokój ;(
          > pozdr
          > napiszcie czy bardzo boli po wyrwaniu
          Moze juz nie masz tych zebow ,ale mieszkjac w Szwecji widze osoby z krzywymi
          zebami w telewizji na reklamach. Jezeli masz zdrowe zeby i wyrwanie sprowadza
          sie tylko do ich wyrownania to pochodz po roznych stomatologach i porownaj
          opinie. Kiedy bedziesz miala 50 mozesz zalowac ze je wyrwalas.
        • Gość: Aneta Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.04, 14:59
          Cześć.Mi wyrwano 4 zęby.2 kiedyś i to był podobno błąd.W tym roku musiałam
          wyrwać 2 zęby-ósemki,bo wykrzywiały mi pozostałe (to niestey było
          konieczne).Nic nie bolało,a przecież miałam ząbki "wydłubywane" z dziąseł (nie
          przebiły mi jeszcze dziąseł).Naprawdę nie masz się czego bać.Powodzenia.
    • Gość: valentina Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: 62.233.181.* 11.03.04, 22:32
      Jejku-mnie kazali wyrwac az 4 zeby..Niestety.Jestem juz prawie zdecydowana,ale
      terminu jeszcze nie ustalilam..Boje sie.
      • Gość: Paula Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: 217.153.35.* 12.03.04, 11:46
        Czesc,

noszę aparat już 1,5 roku. Za kilka miesięcy będę zdęjmować...
        U mnie od początku wszystko przebiegało bez żadnych problemów. Nie odczuwam
        jakiegoś strasznego bólu po każdej wizycie u mojej ortodontki. Czasami
        zapominam, że w ogóle mam coś na zębach. Jest to dość droga impreza ale się
        opłaca.Tylko nie zapominaj, że po zdjęciu aparatu przez jakiś czas ( nawet do 2
        lat) nosi się aparat ruchomy.
        No i jeszce optymistyczny akcent - to jest niezły wabik na facetów :)

Pozdrawiam serdecznie ,

p.
    • agnie_szka9 estetyczny...to jaki?! 12.03.04, 12:38
      chciałabym...i boję się... miałyście druciany, czy może ten bardziej elegancki,
      porcelanowy? jakie są ceny i inne różnice? słyszałam, że ortodonci niechętnie
      zakładają te drugie, bo podobno są mniej skuteczne...czy to prawda?
      • Gość: ali Re: estetyczny...to jaki?! IP: *.tvn.pl 12.03.04, 14:50
        estetyczny, czyli porcelanowy, czyli kosmetyczny czy jak tam sie go jeszcze
        nazywa to taki którego nie widać ponoc na zębach - nie chodzisz zadrutowana, ja
        taki własnie mam zamiar założyć, róznica a cenie jest dośc znaczna - druty
        (jeden łuk) to koszt 1300, pocelanka to 2000
        • Gość: katinka Re: estetyczny...to jaki?! IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 12.03.04, 22:58
          ja mam porcelanowy, rzeczywiscie jest mniej widoczny (zamki sa przezroczyste,
          na 5, 6 i 7 metalowe, gumki biale), ale i tak mam drut laczacy calosc i ow drut
          niestety rzuca sie w oczy... ale cos za cos: zamki porcelanowe sa znacznie
          wieksze niz metalowe. w prywatnych gabinetach na pewno maja katalogi, warto
          zapytac i wczesniej obejrzec...

pozdrowka :)
          • Gość: valentina Re: estetyczny...to jaki?! IP: 62.233.181.* 13.03.04, 12:49
            CZesc Katinka.Ja wlasnie zamierzam zalozyc sobie aparat.Poniewaz bardzo zalezy
            mi na komforcie jego noszenia chcialabym zdecydowac sie na aparat tzw.ceramiczny
            (nie wiem,czy to ten sam co porcelanowy,a sa jeszcze krysztalowe-nie mam
            pojecia gdzie dowiedziec sie czegos wiecej).Ortodonci,u ktorych bylam-chyba 4
            niechetnie udzielali mi informacji na temat modeli tych aparatow,niestety.I
            dlatego ciagle sie zastanawiam co robic.Piszesz,ze zamki porcelanowe sa
            wieksze,to bardzo przeszkadza?Czy jakbys mogla podjac decyzje jeszcze raz
            zalozylabys jednak metalowy?Ile kosztowal Cie taki aparat?Pozdrawiam.
            • Gość: katinka Re: estetyczny...to jaki?! IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 13.03.04, 22:34
              valentinko,
              zamki sa wieksze, ale mnie to nie przeszkadza, choc na niektorych zabkach
              zajmuja wieksza czesc ich powierzchni bocznej ;) mnie zalezalo na estetycznym
              wygladzie, nie mam juz 18 lat i jakos tak zle sie czulam na sama mysl... zamki
              sa otulone przezroczystymi gumkami, ktore niestety pod wplywem reakcji z
              jedzeniem szybko zolkna i wtedy widok juz jest taki sobie... praca aparatu
              odbywa sie na srebrnym drucie, choc sa i biale, kolega nosi i sama dosc pozno
              sie zorientowalam, ze cos tam ma w buzi :)) gdybym miala wybrac, to... nie
              zalozylabym w ogole aparatu, mam slabe zeby, bielusienkie ale w plamkach i moja
              ortodontka juz dostrzega nowe odwapnienia wokol zamkow... ehh :( no ale trzeba
              bylo, wiec zaciskam te biedne zeby i czekam na koniec :) pozdrawiam cieplutko
            • Gość: Kasia K. Re: estetyczny...to jaki?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.04, 18:55
              Cześć.Ja mam aparat porcelanowy i nie żałuję.Nie przeszkadzają za
              bardzo.Podobno po metalowych się sepleni.Dlatego wolę porcelanowe.Są mniej
              widoczne i wcale nie takie duże.
      • Gość: daisy WABIK NA FACETOW ??? IP: *.dip.t-dialin.net 13.03.04, 23:45
        Sorry ale na jakiej podstawie tak sadzisz ? mi sie wydaje ze 25 latka z
        aparatem na zebach wyglada niezbyt zachecajaco a moze sie myle ?
        • wierka Re: WABIK NA FACETOW ??? 14.03.04, 09:19
          na pewno wyglada sie lepiej niz z nieladnym krzywym zgryzem. Ja sie sobie
          podobam bardziej - a na powodzenie nigdy nie narzekalam i nadal nie narzekam :))
          • balbinia Re: WABIK NA FACETOW ??? 04.04.04, 18:49
            wierka napisała:

> na pewno wyglada sie lepiej niz z nieladnym krzywym zgryzem. Ja sie sobie
            > podobam bardziej - a na powodzenie nigdy nie narzekalam i nadal nie
            narzekam :)

prawidlowe podejscie :) tez nosze druty i widze ze niektorych to nawet kreci :))

• Gość: samantha Re: WABIK NA FACETOW ??? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.04, 21:56
              ja mam aparat na gore i nadol. na gore mam bialy a na dol taki zwyczjany. to
              naprawde zwyczajne nie ma sie tak czego bac, szybko sie raczej przywyczajasz ja
              jestem mlodsza bo mam 14 lat ale mnie to az tak bardzo nie przeszkadza. wymaga
              troche czasu ale nie ma sie czego bac!
        • Gość: Kasia K. Re: WABIK NA FACETOW ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.04, 18:57
          Ja też uważam,że jak się ma aparat na żębach to ładniejszego wyglądu to nie
          dodaje.Szczególnie jak później robią się przerwy między zębami.
      • Gość: Gośka Re: estetyczny...to jaki?! IP: *.kijowska.waw.pl / *.kijowska.waw.pl 15.07.04, 16:28
        podobno porcelana trudnie sie odkleja potem od szkliwa, wtedy gdy juz jest
        aparat zdejmowany, tak słyszałam...
    • Gość: she Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.devs.futuro.pl 12.03.04, 13:36
      Mam prawie 25 lat, aparat założony od ponad pół roku. Szybko się
      przyzwyczaiłam, nikt mi nie dokucza, wprost przeciwnie;)
      U mnie nie było wyrywania zębów, bo mam braki sprzed kilku lat. Zęby się
      pięknie przesuwają. Trochę boli. Ale to bardzo specyficzny ból. Nie boli tak po
      prostu, tylko właśnie jak chcesz coś zjeść, wyszorować porządnie zęby. Po
      założeniu łuku cierpiałam prawie tydzień. Po standardowej wizycie (nie mam
      przykręcania śrub, tylko np. aktywowanie sprężyn, zakładanie ortoramy, wymiana
      łuku itd.) ból jest około 3 dni.
      W tym czasie nie biorę leków przeciwbólowych, tylko na noc (najgorzej wytrzymać
      przed zaśnięciem) ewentualnie coś ziołowego nasennego. Staram się mieć dzień
      wypełniony ciekawymi zajęciami, do wieczoram, i gimnstykować się, wtedy czas
      szybciej mija, odwraca uwagę od bólu, a jak się jest zmęczonym, to łatwiej
      zasnąć. Naukę trzeba w tym czasie odłożyć na bok;) No i jedzenie: absolutnie
      wszystko zmiksowane (warzywa, owoce, obiad), a najlepsze są na pocieszenie
      lody. Przyjemnie chłodzą szczękę:) No i przez ten aparat troszkę schudłam;)
    • Gość: marija78 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.03.04, 14:02
      Cześć. Ja także w wieku 25 lat podjęłam decyzję o zadrutowaniu ( a raczej
      stomatolog uznał to za konieczne). Od mojej pierwszej wizyty u ortodąty minął
      rok i dopiero pod koniec marca będzie wiadomo, kiedy mnie "zadrutują'. Lekarz
      rok temu zaproponował mi dwie metody, aparat od razu: wyrwanie 2 zębów i
      brzydki profil (płaski), albo noszenie przez ok. rok "maski' przesuwającej zęby
      (a trzeba było przemiscić je o 8mm). Wybrałam tę drugą metodę, bo chciałam
      oszczędzić zęby. Powiem jedno, bolało czasem strasznie, ale lekarz mówił, że
      aparat będzie dla mnie dzięki temu o wiele mniej odczuwalny, ze wzgl. na
      swoiste przygotowanie. Dodam tylko, ze nosi się to 10-12h na dobę. :)) Ja już
      nie mogę się doczekać aparatu, bo w końcu to czekam na niego już rok!!
      pozdrawiam
      • Gość: kasiek Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.gostyn.sdi.tpnet.pl 25.04.04, 19:15
        a jakie mieliscie ubytki ?
        bo ja mam szpare pomiedzy jedynkami, ale ona jest inna;D
        zawsze mialam powodzenie z ta szpara;)) chce miec zalozony aparat ale moi
        rodzice mowia ze mi jest dobrze z tym ubytkiem..
        jak ich przekonac i jakie mieliscie ubytki? :))))
        pozdrawiam;D
    • Gość: valentina Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: 62.233.181.* 12.03.04, 18:53
      Przeciagam jeszcze ten temat.Wiecie jakie sa modele tych aparatow?Ortodonci
      niechetnie informuja o tym pacjentow,nie maja zadnych katalogow ani
      zdjec,trudno to gdziekolwiek znalezc.
      • Gość: dolores Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 13.03.04, 14:44
        Ja zalozylam aparat w wieku 24 lat, na gorne zeby porcelanowy a na dolne, mniej
        widoczne - metalowy. Zamki ceramiczne sa rzeczywiscie wieksze, ale nigdy nie
        slyszalam, ze skutkiem jest gorszy wynik leczenia. Widac je za to duzo mniej,
        niz metalowe, dowodem na to jest, ze niektorzy moi znajomi bardzo pozno
        zorientowali sie, ze mam zadrutowana szczeke:-)). Wada jego jest, ze trzeba
        uwazac, co sie je i pije - drut jest przymocowany do zamkow za pomoca malych
        przezroczystych gumeczek, ktore niestety lubia sie przebarwiac pod wplywem
        jedzenia np. marchewki i wtedy aparat jest bardziej widoczny. Mimo wszystko
        jednak, jesli cie stac, zafunduj sobie porcelane.
        Co do bolu, to mozna sie przyzwyczaic. To nie jest bol jak zepsutego, bolacego
        zeba, raczej taki jak odczuwa sie kiedy rosna zeby madrosci.
        Jesli chodzi o usuwanie zebow przed zalozeniem aparatu, to mnie to ominelo ale
        podobno luki po brakujacych zebach staja sie niewidoczne wrecz w oczach, bo
        pozostalym zebom tak brakuje miejsca. Nie obawiaj sie wiec, ze bedziesz dlugo
        chodzic szczerbata;-)
      • Gość: katinka Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 13.03.04, 22:36
        to jeszcze ja :) a w jakich rejonach Polski mieszkasz valentinko?
        • Gość: valentina Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: 62.233.181.* 14.03.04, 18:29
          Jestem z Łodzi.Wiesz,Katinko,bardzo mnie nastraszylas tym ewentualnym
          odwapnieniem zebow.Jestem teraz na etapie zastanawiania sie co zrobic i kazdy
          minus uslyszany od kogos o noszeniu aparatu i jego skutkach robi mi w glowie
          duzy metlik.Sama juz nie wiem co robic.Mam wyrwac 4 zeby-oczywiscie nie od razu-
          najpierw gorna szczeka.Ale wiem jedno-chcialabym miec proste zeby i byloby mi
          przykro zostawic je juz na zawsze w terazniejszym stanie.Dlatego jestem blizsza
          decyzji "tak".Ale ciagle jeszcze zbieram informacje- przynajmiej o modelach
          aparatow,bo wlasnie tego nigdzie nie moge sie dowiedziec.Tak przy okazji-aparat
          porcelanowy to to samo co ceramiczny?A jaki to krysztalowy?Pomozcie,bo czuje
          sie bezsilna. Pozdrawiam cieplutko.
    • Gość: kate_b Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.04, 23:44
      Hej,

Ja mam 24 lata,jestem trzy miesiące po zdjęciu aparatu, nosiłam przez
      rok,porcelanowy, na górnych zebęch. Musiałam wyrwać jedną 4-kę, po wyrwaniu
      trzeba odczekać chyba ze dwa tygodnie.
      Jak już wyżej zostało napisane, gumki zakładane są przezroczyste, ale
      uwielbiają się przebarwiać po różnych rzeczach do jedzenia, więc trzeba uważać
      i pamiętać czego nie jeść :) Niektórzy mowią, że takie aparaty są mniej trwałe.
      Mnie się nic z nim nie przytrafiło, raz odkleił się jeden zamek, ale był to
      taki mniej ważny więc nie trzeba było przyklejać.
      Po wizycie rzeczywiście boli, ale wszystko da się wytrzymać, ja się obyłam bez
      środków przeciwbólowych. Ostatecznie można jeść dwa dni tylko zupki i jogurty...
      Teraz jest mi znacznie lepiej bez aparatu, ale trzeba pamiętać o aparacie
      retencyjnym noszonym potem, to też jest w końcu ciąg dalszy leczenia....
      • Gość: katinka Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 14.03.04, 12:11
        kate_b,
        a mozesz cos wiecej napisac o tym aparacie retencyjnym? (tak na przyszlosc) jak
        wyglada, czy boli przy noszeniu (wystarczy tylko na noc??), czy zeby sie nie
        niszcza... jak wygladaly Twoje zabki po odklejeniu zamkow, czym scierali Ci
        klej, napisz, prosze :) no i powiedz, czy Twoje zabki po zdjeciu aparatu
        rzeczywiscie sa idealnie rowne, w linii, i proste?
        pozdrowionka :)
        • Gość: P. Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.biaman.pl / *.biaman.pl 14.03.04, 17:41
          Po zdjeciu aparatu nosilam aparat ruchomy ok 2 lat (na noc), na poczatku co noc
          pozniej rzedziej.
          Co do zamkow, zdjecie ich nie boli. Co do kleju hmm... pamietam cos takiego
          rozowego...
          Nieststy po zdjeciu aparatu zeby nadal sie "ustawiaja" i troszke zmieniaja
          pozycje dlatego nadal jest sie pod kontrola ortodonty.
          • Gość: kate_b Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.04, 01:03
            Aparat ruchomy nosi sie na noc, tak na 6-8 godzin snu. Ciezko go czesem zdjac
            (trzeba miec mocne paznokcie zeby sie nie zlamaly), ale jest ok. Ja nosze na
            razie 3 miesiace i nie wiem jak dlugo jeszcze :) To prawda zeby sie troche
            jeszcze przestawiaja, wiec to raczej dlugi proces...
            Zdjecie zamkow nie boli, z klejem tez jest ok. Ja mam ogolnie slabe zeby wiec
            troche sa teraz odwapnione i mialam pare do leczenie ale niekoniecznie
            zrzucilabym wine na aparat.
            Co do prostych zebow... hmm ja jestem z nich zadowolona, nie mialam krzywych
            bardzo zebow, bardziej krzywy zgryz ktory wplywal na inne problemy i choroby.
            Na pewno teraz jest lepiej, choc pewnie efekt koncowy, czyli po aparacie
            retencyjnymbedzie jeszcze lepszy. Teraz brakuje mi tylko bialosci moich
            zebow... :)
            • Gość: katinka do kate_b: aparat retencyjny i inne ;-) IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 19.03.04, 21:22
              kate_b,
              co to znaczy, ze ciezko go zdjac?? jak wlasciwie wyglada aparat retencyjny, czy
              tez ciezko sie go zaklada? a co z zebami, naprawde nic a nic sie nie niszcza??
              boje sie dodatkowych zarysowan na szkliwie, bo i tak podczas noszenia aparatu
              zeby mi sie pokruszyly, stukaly o siebie... napisz mi tez, prosze, jak
              wygladalo u Ciebie wyrownywanie "do linii" zabkow, jak Twoj lekarz zadbal o
              tzw. estetyke usmiechu? zasypalam Cie pytaniami, bardzo prosze o odpowiedz,
              bede wdzieczna :)
              cieplutko pozdrawiam.
    • Gość: Kinia Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.ists.pl / *.gemini.net.pl 15.03.04, 07:26
      A ja nosze tylko aparat czasowy, zdejmowany, na noc i kilka godzin dziennie.Nie
      stac mnie na razie na ten staly.Czy sadzicie ze ten czasowy jest skuteczny?
      Prosze o opinie.
      • Gość: Mala Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.03.04, 15:41
        Dziewczynki!Napiszcie o cenach, bo zadna z Was nie napisała ile wydała na swój
        aparacik? Ja nosze sie z zamiarem i po pzreczytaniu Waszych wypowiedzi jestem
        coraz bliższa podjęcia decyzji na TAK!:)
        • Gość: P. Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.biaman.pl / *.biaman.pl 15.03.04, 16:54
          Ja placilam po 1000 zl za gore i 1000 za dol. Oprocz tego dochodza co
          miesieczne wizyty (50 zl).
          Moze ceny sie juz zmienily, bo zdjeto mi aparat chyba 4 lata temu.
      • Gość: Joanna Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 18:23
        ja mam zamki plastikowe, luk kosztowal 1600 PLN. Kiedys nosilam ruchomy i
        stwierdzam ze to byla strata czasu i pieniedzy, nosilam przez 2 lata i rezultat
        byl slaby, teraz nosze od roku staly i juz niedlugo sciagam, po przeliczeniu
        kosztow staly napewno lepiej sie oplaca. Ortodontka pokazywala mi 2 rodzaje
        zamkow metalowe i plastikowe, uczciwie powiedziala ze woli te matalowe bo ma
        latwiejsza prace, nie sa tak delikatne jak te plastikowe. No coz plastikowe
        lepiej wygladaja, a ja place wiec żądam :))) ;))) za wizyte place 50 PLN,
        gdybym miala 2 luki to 75 PLN
        co do reakcji plci przeciwnej - poznalam chlopaka bedac zadrutowana, slub
        jednak bierzemy juz po zdjeciu aparatu
        Jeszcze jedna zauwazona przeze mnie rzecz - majac nie najlepszy zgryz
        usmiechalam sie nie pokazujac zebow, tak tez bylo na poczatku noszenia aparatu
        teraz jak zabki sa proste to usmiecham sie szeroko i nawet fakt ze widac aparat
        mi nie przeszkadza.
        • Gość: Salja Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.karwiny.multicon.pl / *.karwiny.multicon.pl 15.03.04, 18:48
          Ja nosilam aparacik (!) 5 lat, ale dzieki temu uniknelam noszenia aparatu
          retencyjnego. Wowczas nie moglam sie doczekac, ale pani doktor mowila, ze
          lepiej tak dlugo, zeby podtrzymac efekt. Mialam wyrywane dwa zabki i nosilam
          metalowy aparacik. Nie ma co sie tak bac tego bolu, zeby bola zwlaszcza na
          poczatku od zalozenia aparatu i po wizycie dzien albo dwa, zalezy od tego co
          bylo robione i od czlowieka. Ja tez na wieczor po wizycie mialam przygotowane
          jedzonko w postaci serkow i zupek, bo gryzienie czegokolwiek byloby bolesne.
          Niestety po zdjeciu aparatu mialam troche plomb do robienia, ale z drugiej
          strony gdybym nie miala aparatu to dwoch zebow nie daloby rady wyleczyc gdyby
          sie tam cos powaznego dzialo. Nie zaluje zakladania aparatu, bo dzieki temu mam
          teraz ladne, rowne zabki. Podczas zdejmowania aparatu pani smarowala zamki
          jakims plynem i potem zdjela bez problemu, nie musiala nic scierac.
        • wierka Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 15.03.04, 21:25
          > Jeszcze jedna zauwazona przeze mnie rzecz - majac nie najlepszy zgryz
          > usmiechalam sie nie pokazujac zebow, tak tez bylo na poczatku noszenia aparatu
          > teraz jak zabki sa proste to usmiecham sie szeroko i nawet fakt ze widac aparat
          > mi nie przeszkadza.

ja zauważyłam to samo :) tez się dużo częściej i chętniej usmiecham mimo że mam
          aparat i to metalowy (a usmiech przyciąga zawsze :))). Poza tym mając świadomość
          że ma się coraz ładniejszy zgryz nabiera się większej pewności siebie - i to też
          działa bardzo pozytywnie :)
      • Gość: k.b. Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.04, 18:26
        > A ja nosze tylko aparat czasowy, zdejmowany, na noc i kilka godzin dziennie.
        BARDZO Cię proszę - napisz coś o takim aparacie. Ja właśnie na ten chcę sie
        zdecydować. Nie na stały. Nie mam aż takiej strasznej wady, żeby decydować się
        na stały, no i fundusze. A ile Ty przeznaczyłaś na Twój? No i pewno nie
        mieszkasz na Śląsku..
    • Gość: marianna Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 09:33
      Założyłam sobie aparat na 37 urodziny!!!!!!!!!!!!! Postanowiłam ładnie się
      zestzrzeć. Wybrałam porcelanowy, którego prawie nie widać. Bólu ani trochę
      ponieważ ortodonta zalecił delikatne podkręcanie. Potrwa to dłużej ale ani razu
      nie brałam tabletki przeciwbólowej i wszystko jem, nagryzam. Koszt 1600 zł na
      górną szczękę + odcisk i wizyta co 2 mies. 60 zł
      • agnie_szka9 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 16.03.04, 09:59
        dziewczynki z Warszawy, czy możecie polecić jakiegoś dobrego ortodontę...u mnie
        miało się obejść bez usuwania ząbków, ale teraz wyrosły mi "8" więc nie wiem
        jak to będzie...
        • Gość: ewa Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.acn.pl 17.03.04, 12:59
          Mogę polecić z czystym sumieniem dr Gawryluk z Dental Club przy ul.Dereniowej w
          W-wie. Miła i kompetentna. Moja córka ma załozony aparat stały (metalowy) od
          pół roku (wczesniej były ruchome i efekty znakomite). Z kazdym miesiącem wada
          się zmniejsza. Jedyny minus to koszty comiesięcznych wizyt - 200 zł:( Sam
          aparat 1600 zł (ale stałe klamry na szóstkach przyklejane były wcześniej i
          wliczone w cenę poprzedniego aparatu).
          • Gość: a Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 12:49
            Znacie jakiegos dobrego ortodonte w Rybniku lub blisko jego??
            • eewa80 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 08.06.05, 22:18
              W Rybniku na Ul.Strzelców Bytomskich(między Powstańców a Mikołowską)pani dr Michno
              • mirkama Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 07.12.05, 22:58
                Hej, a jaki masz aparat? I jak długo? Właśnie byłam u dr Michno. Zadowolona
                jesteś?
      • Gość: vvv Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: 217.11.141.* 16.03.04, 10:38
        mozesz podac namiar na ortodonte jesli jestes z W-wy ?
    • Gość: valentina Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: 62.233.181.* 16.03.04, 12:12
      Czy aparat z zamkami ceramicznymi to ten sam co z zamkami porcelanowymi, czy
      tez krysztalowymi?W ktorym z nich moga ewentualnie przebarwic sie przezroczyste
      gumki?Pozdrawiam.
    • Gość: kasia aparat IP: 24.44.25.* 16.03.04, 13:49
      ja mam 24 lata i za miesiac zakladam aparat. przesliczny, caly przezroczysty -
      zameczku, gumki, drucik itd... juz nie moge sie doczekac :)
      pozdrawiam
      • Gość: valentina Re: aparat IP: 62.233.181.* 16.03.04, 14:35
        Ten aparat to porcelanowy,ceramiczny,czy tez krysztalowy?Ile bedzie Cie
        kosztowal?Pozdrawiam.
        • Gość: ako Re: aparat IP: *.acn.waw.pl 16.03.04, 15:24
          czesc dziewczyny :)
          ja założyłam sobie aparat 4 dni temu :)
          właśnie jestem w fazie przyzwyczajania się do niego. Nadal mnie boli jak cos
          jem.
          Mam pytanie co robicie jak wszyscy patrzą Wam się podczas rozmowy tylko na
          zęby. Ja sie czuje troche niezręcznie. Np kupująć coś w sklepie, kiosku, czuje
          wzrok na swoim aparacie. To takie troche niesmaczne dla mnie. Czy może można
          się do tego przyzwyczaić ? :))
          • wierka Re: aparat 17.03.04, 19:53
            ja mam aparat juz pol roku, ale pamietam poczatki :)
            i pamietam ze dokaldnie tak jak Ty mialam wrazenie ze wszyscy podczas rozmowy
            patrza tylko na moje zeby. Ale po ok. dwoch tygodniach to minelo - znajomi sie
            przyzwyczaili, ja tez - i juz nie zwracalam uwagi na to, ze ktos obcy mi sie
            przyglada - teraz juz nawet tego nie zauwazam :) i nie mysle o aparacie jak sie
            usmiecham - a usmiecham sie czesciej :)))
        • Gość: kasia Re: aparat IP: *.dyn.optonline.net 16.03.04, 15:47
          szczerze mowiac nie wiem jaki jest... najwazniejsze, ze jest przezroczysty.
          ortodonta specjaline dla mne zamawial przezroczyste druciki!
          a bedzie mnie kosztowal bardzo, bardzo duzo :( (nie zakladam go w polsce)
          • Gość: mala A w Szczecinie? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 10:18
            A moze któraś z Was robiła w Szczecinie?Moze polecicie kogoś? Pozdrowienia dla
            tych krzywozębnych :)
            • Gość: misiu Re: A w Szczecinie? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.05, 16:31
              Mała jak chcesz do dzwoń do mojego ortodonty Dr Zięby w Szczecinie, którego Ci
              polecam telefon 4314444
          • nastazja2 Re: aparat 17.03.04, 12:08
            Kasiu , gdzie można kupić przezroczyste druciki, podaj choć firme która to
            produkuje , to pogadam o tym ze swoim ortodontą.
            • Gość: kasia Re: aparat IP: *.dyn.optonline.net 17.03.04, 16:06
              zakladam aparat w usa, jesli chcesz to zapytam sie ortodonty o firme i moze
              przez internet zamowisz drucik
              pozdrawiam
              • nastazja2 Re: aparat 19.03.04, 21:27
                Kasia napisz tez czy druciki sie nie odbarwiaja,Dzieki za wiadomosc
                nastazja2@NOSPAM.gazeta.pl
                • Gość: kasia Re: aparat IP: *.dyn.optonline.net 19.03.04, 23:52
                  tak, druciki sie odbarwiaja ale moj ortodonta bedzie je co miesiac zmienial.
                  nie wiem w jakis sposob bedzie to robil. wizyte mam za 2 tygodnie. wysle Ci
                  info na maila
                  pozdrawiam
    • Gość: valentina Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: 62.233.181.* 17.03.04, 19:12
      Ile kosztuje aparat ceramiczny(porcelanowy)?
      • Gość: kate_b Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.04, 19:53
        Ja płaciłam ponad rok temu 2000 za łuk. Wiem że są też takie za 1500 ale moja
        ortodontka nie wyjaśniła mi różnicy poza tym, że ten droższy jest bardziej
        odporny i łatwiej się go zaklada.
    • agnie_szka9 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 18.03.04, 12:04
      podnoszę wątek, bo jestem bardzo zainteresowana :-)
      • neverman Re: Aparat na zęby - na co uwazac i jak myc? 19.03.04, 00:44
        Dzis zalozono mi aparat z plastikowymi, przezroczystymi klamerkami. Na pewno
        sie przyzwyczaje, choc teraz mam wrazenie, ze cale to ustrojstwo odklei sie
        przy najblizszym spozytym posilku.

Jak myc zeby i na co uwazac, by nie bylo przebarwien? Czy mozecie sporzadzic
        taka sciagawke w punktach?

Poki co, mam szczoteczke do zebow "dwurzedowa" i taki mini-wycior do przestreni
        miedzyzebowych.....

Z gory dziekuje, pozdrawiam.

• agnie_szka9 Re: Aparat na zęby - na co uwazac i jak myc? 19.03.04, 11:06
          neverman, czy ten aparacik Twój bardzo rzuca się w oczy...? możesz napisać ile
          Cię kosztowała ta przyjemność?
          • Gość: Mala Re: Aparat na zęby - na co uwazac i jak myc? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 12:06
            Podciągam i pozdraiwam:)
            • neverman Re: Aparat na zęby - na co uwazac i jak myc? 19.03.04, 16:18
              Nie mieszkam w Polsce, wiec trudno bedzie, ale plus minus: ze 200 usd.
              No tak, ale mam go od wczoraj i juz te plastikowe "kabelki" sie odbarwily. Jak
              to wyczyscic, nie stosujac szczoteczki i pasty scierajacej?
              • Gość: valentina Re: Aparat na zęby - na co uwazac i jak myc? IP: 62.233.181.* 19.03.04, 18:54
                Jak to jest,bo ja slyszalam,ze te zameczki plastikowe sie bardzo przebarwiaja,
                ale te porcelanowe(cermiczne) nie-tylko jakies gumki.Pomozcie..Bo nie wiem jaki
                aparat zalozyc.
                • Gość: katinka Re: Aparat na zęby - na co uwazac i jak myc? IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 19.03.04, 21:15
                  valentinko,
                  jesli chcesz ladniej wygladac, miec lepsze samopoczucie-zaloz aparat ceramiczny
                  (takie jakby szklane zamki, sa przezroczyste). ja chodze do prywatnej kliniki
                  na wybrzezu i zaplacilam majatek, 3000 tys za luk :( mam naprawde slabe zeby,
                  bo kiedys bardzo bardzo chorowalam i pakowano we mnie mnostwo antybiotykow,
                  wiec sa cale w plamkach, wydawalo mi sie, ze jak zaloze aparat druciany to sie
                  zalamie zupelnie. mezyk fundnal mi wiec porcelanowy. to nieprawda, ze slabiej
                  sie trzyma, nosze aparat rok i 3 miesiace i ANI JEDEN zamek sie nie odkleil.
                  gumki mam przezroczyste, odbarwiaja sie po ok. 2 tygodniach, ale da sie to
                  zniesc. soki i inne kolorowe napoje pije przez slomke. jutro ide na
                  przeklejenie niektorych zamkow na gorze, poniewaz zle sie zabki ustawily. a za
                  miesiac na to samo na dole. zazdroszcze dziewczynom, ktore po roku sa
                  zadowolone z efektow leczenia i maja piekne rowniutkie zabki... ja takie
                  mialam, ale kiedys, moj usmiech zdobil nawet pewna reklame ;)) no ale to bylo
                  kiedys, potem choroby itp i mam co mam. ale zamkow metalowych nie zalozylabym
                  do tej pory... buziaczki, pozdrawiam Cie serdecznie :)

• Gość: fidget Re: Aparat na zęby - na co uwazac i jak myc? IP: 217.153.186.* 19.03.04, 21:50
                    ja tez mam 25 lat i zalozylam sobie aparat w styczniu. kompleksy z powodu
                    krzywych zebow mialam chyba cale zycie, a od kiedy zaczelam pracowac z ludzmi z
                    olsniewajacymi usmiechami to mysl o zalozeniu aparatu zagniezdzila sie na dobre
                    w mojej glowie. no i wreszcie to zrobilam, mimo ze tez bede pewnie niedlugo
                    swiecic szczerbami, bo mam jeszcze mlecznego zebola, z ktorym w koncu bede
                    musiala sie pozegnac. ale nie zaluje! i tez zauwazylam ze chetniej sie
                    usmiecham, bo przynajmniej widac, ze cos robie zeby poprawic sobie usmiech.
                    mieszkam w warszawie i za krysztalowy luk zaplacialam 2,200. z tego co
                    zrozumialam w tych przezroczystych sa dwie opcje - porcelanowy (za 1,700),
                    ktory ma tendencje do odklejania sie i ten krysztalowy, ktory trwaloscia
                    dorownuje metalowemu. przezroczyste gumki faktycznie bardzo szybko sie
                    odbarwiaja, trzeba by chyba w ogole nie zatapiac zebow w zadnym jedzeniu, zeby
                    miec stuprocentowa pewnosc ze pozostana przezroczyste. ja na ten miesiac mam
                    zamiast gumek druciki i bardziej mi sie podobaja, sa bardziej dyskretne. przy
                    myciu chyba nie ma zadnych przeciwwskazan, mnie doktor zalecil tylko miekka
                    szczoteczke i zobowiazal do sumiennego czterominutowego szorowania. na poczatku
                    ma sie rzeczywiscie wrazenie ze wszystko sie odlepi przy mocniejszym ruchu, ale
                    usta, szczeka i cala jama ustna bardzo szybko sie dostosowuja i przyzwyczajaja
                    do nowego ukladu. pozdrawiam wszystkich zadrutowanych.
                    • abik28 Re: Aparat na zęby - na co uwazac i jak myc? 23.03.04, 10:24
                      czesc fidget, mam pytanie czy mozesz podac namiary do swojego ortodonty?
                      mozesz napisac na abik28@gazeta.pl lub podaj adres do siebie.
                      Z gory dziekuje i pozdrawiam,
                      Aga
                  • Gość: valentina Re: Aparat na zęby - na co uwazac i jak myc? IP: 62.233.181.* 19.03.04, 22:27
                    Dzieki Katinko za odpowiedz.Moja niepewnosc pewnie zupelnie rozwialoby zdjecie
                    osoby z aparatem porcelanowym(juz z odbarwionymi gumkami...),ale Twoja
                    odpowiedz mnie satysfakcjonuje-jestem juz prawie pewna,ze na gorna szczeke
                    zaloze sobie aparat porcelanowy,a na dolna(z braku funduszy) metalowy.Juz
                    wszystkich(nie tylko na forum) zameczam pytaniami na temat aparatow,po prostu
                    boje sie podjac nietrafna decyzje wiazaca mnie potem przez 2 lata.A ostatnim
                    pytaniem,ktore mnie nurtuje to roznica pomiedzy a.krysztalowym a
                    porcelanowym,bo wnioskujac z ostatniego listu to jednak nie to samo.Pozdrawiam
                    cieplutko, na pewno dam znac bedac juz w aparaciku :))))
                    • Gość: kate_b Re: Aparat na zęby - na co uwazac i jak myc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 18:07
                      Rzeczywiście gumki się przebarwiają, ale tazk naprawdę trzeba samemu
                      zaobserwować co sie je i czego się nie powinno. Zazwyczaj robią się żółte. Ja
                      kiedyś pięknie "załatwiłam" je sobie batonikiem Twix :) Aż sama się zdziwiłam.
                      Myślę że to tym bedziej jest denerwujące, im ktoś ma bielsze zęby. Picie przez
                      słomkę to dobry pomysł. Jeśli kawa lub herbata to raczej z mlekiem.

Mycie jest faktycznie trudne, trzeba mieć cierpliwość. Taka wąziutka
                      szczoteczka (jak maleńka szczotka do butelek) jest przydatna. Jest też taka
                      specjalna nić dentystyczna Oral B chyba Superfloss, jest pocięta na kawałki,
                      część jest jak normalna nić a część jest grubsza. Przydaje się.

Jeśli chodzi o dwa rodzaje aparatów, to moja ortodontka tłumaczyła różnicę w
                      ten sposób, że tańszy (1500 za łuk) jest mniej trwały i może, ale nie musi się
                      lekko przebarwić. Jest go troszkę trudniej założyć. Natomiast droższy (2000 za
                      łuk) jest mocniejszy.
                      • Gość: neverman Re: Aparat na zęby - na co uwazac i jak myc? IP: *.fibertel.com.ar 20.03.04, 21:35
                        Dzieki, Kate.
                        • Gość: hotlips Re: Aparat na zęby IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 20.03.04, 22:44
                          Witam!
                          Mam 27 lat i noszę aparat od 10 miesięcy, mam założony na górę i dół. Na górze
                          były trochę ściśnięte, dwójki mi wystawały jak u wampira...a dół? -
                          powykrzywiana klawiatura, naprzemiennie jeden ząb w przód drugi w tył -
                          koszmar! Całe szczęście obyło się bez wyrywania zębów. Na dzień dzisiejszy są
                          już prawie równiutkie, zostały tylko malutkie poprawki.
                          Na jaki aparat się zdecydowałam? Na metalowy! Nie będę mówić o cenie, bo to
                          oczywiste. Mój ortodonta sam mi go polecił, mówił że metalowe mają
                          lepszą 'mechanikę' (chodziło mu pewnie o działanie). Poza tym stwierdził, że
                          zamki ceramiczne i kryształowe są mniej trwałe (czasem się
                          kruszą) i 'lubią' się odklejać i odbarwiać. O tym, że wybrałam metalowe jeszcze
                          zadecydowała jedna sprawa. Otóż moja znajoma ma właśnie któryś z tych
                          estetycznych (cer. lub kryszt....nie pamiętam) i w ogóle mi się on nie podoba
                          na jej zębach. Zamki są trochę odbarwione (kolor kremowy), to samo z gumkami
                          i wcale nie wygląda to estetycznie. Z większej odległości wyglda jakby miała
                          jakiś osad na zębach albo coś się z nimi działo. Moje inne znajome zobaczywszy
                          ją pierwszy raz w ogóle nie skojarzyły że ma aparat...myślały, że ma zęby
                          popsute! Nie widziałam więcej innej dziewczyny z takim aparatem więc trudno mi
                          powiedzieć czy to jest reguła czy tylko u niej on tak nieciekawie wyglądał.
                          Stwierdziłam, że czegoś takiego nie chcę mieć na zębach. Wolę żeby był on
                          widoczny i żeby było widać, że to jest aprat a nie coś innego. By ludzie nie
                          mieli skojarzeń takich jak moje znajome.
                          Cieszę się, że dokonałam takiego wyboru. Mało tego mam wielką frajdę z gumkami!
                          Otóż mój ortodonta zakłada mi kolorowe gumki. Wiedząc że białe lub
                          przeźroczyste się odbarwiają wybieram sobie kolorowe. Jest duży wybrór kolorów.
                          Sama miałam już różowe, czerwone, zielone, turkusowe. Dziś byłam u ortodonty i
                          zażyczyłam sobie...złote! Świetnie takie kolorowe gumeczki wyglądają, podchodzę
                          do tego apratu z dystansem i z humorem. Już parę razy obce mi osoby zaczepiały
                          mnie i mówiły że mam fajny aparat!
                          Tak wygląda moja historia z aparatem, pozdrawiam
                          Agnieszka
                          • Gość: katinka Re: Aparat na zęby IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 21.03.04, 11:39
                            Agnieszko,
                            to fajnie, ze podoba Ci sie metalowy aparacik, na kims innym tez mi sie on
                            podoba, byc moze nawet ze i lepiej dziala, ale ma duza sile nacisku, bo jest
                            mniejszy, a moje zeby by tego raczej nie wytrzymaly... absolutnie sie nie
                            zgadzam, ze ceramiczny wyglada niechlujnie, mojego jakos nie widac nawet z
                            bliska, nie ma mowy o zadnych osadach... gumki sie odbarwiaja, ale teraz sa i
                            biale gumki, starczaja na troszke dluzej, poza tym jak sie czesto myje zabki i
                            ogolnie dba o higiene, to po poprostu nie ma porownania... mnie zalezalo na
                            ladnym wygladzie, mam drobna buzie i biale zeby (choc w plamkach), pracuje w
                            miedzynarodowej firmie, nie chcialam "blyszczec" metalem... gumki kolorowe to
                            bajer, mnie sie akurat nie podobaja, zreszta srednio pasuja do kostiumu, w jaki
                            sie codziennie wbijam idac do pracy. niedawno widzialam pewnego Niemca,
                            wszystko mial przezroczyste, na dodatek aparat zalozony od srodka, REWELACJA,
                            szkoda, ze u nas malo kogo stac na taka precyzje i ponadstandardowy czas dla
                            pacjenta (ortodonci). taki aprat kosztowal go dokladnie tyle samo, co mnie moj.
                            pozdrawiam serdecznie, Katinka :)
                            • Gość: hotlips Re: Aparat na zęby IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 21.03.04, 13:55
                              >absolutnie sie nie zgadzam, ze ceramiczny wyglada niechlujnie.

Katinko, ale ja nie napisałam że każdy taki aparat wygląda niechlujnie.
                              Napisałam tylko, że u MOJEJ ZNAJOMEJ wyglądał on nieestetycznie. Zastrzegłam,
                              że nie widziałam innych osób z takim aparatem i nie wiem czy tak jest w każdym
                              przypadku. Najwidoczniej nie dba ona o niego tak jak trzeba albo pije dużo
                              płynów które barwią jej ten aparacik...nie wiem.

> pracuje w miedzynarodowej firmie, nie chcialam "blyszczec" metalem... gumki
                              > kolorowe to bajer, mnie sie akurat nie podobaja, zreszta srednio pasuja do
                              > kostiumu, w jaki sie codziennie wbijam idac do pracy

Wierzę w to, na Twoim miejscu pewnie też bym się zdecydowała na ceramiczny. Ale
                              ja akurat nie mam pracy, która wymagałaby wbijanie się w kostium/garnitur i mogę
                              sobie poszaleć z kolorowymi gumkami :-)

Pozdrawiam, Agnieszka
                              • nicola55 Re: Aparat na zęby 22.03.04, 23:17
                                Agnieszko,
                                nie chcialam, zeby moj post brzmial jak odparcie ataku, troszke sie tylko
                                wystraszylam Twoich literek, a moje garniturki do pracy... choc sa ladne i
                                ladnie sie w nich wyglada, to ich n i e n a w i d z e :))
                                tez Cie pozdrawiam, dobranoc :)
                          • Gość: Asia Re: Aparat na zęby IP: *.marton.net.pl / 213.77.11.* 21.06.04, 14:57
                            Czesc Agnieszko. Ja też mam metalowy od dwóch miesiecy, ale tylko na gorze (dół
                            jest oki). mam 19 lat. Najpierw troche sie bałam ze bede brzydko wygladała, ale
                            juz jest wszystko oki. Tez nosze kolorowe gumki. Prpopnuje w dwoch kolorach.
                            Teraz mam na przemiennnie jedna czerwona druga żółtą gumke śliczne!. Teraz
                            wezme niebieski i fioletowy. Często sie uśmiecham pokazujac moj apracik bo
                            jestem dumna z tego ze o siebie dbam.
                            • Gość: hotlips Re: Aparat na zęby IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 23.06.04, 22:23
                              Witaj Asiu!
                              Ja teraz mam seledynowe gumeczki, świetnie wyglądają.
                              Z tymi kolorami naprzemiennie to będę musiała spróbować,
                              ciekawe jak bedę wyglądała? Piszesz że chcesz założyć sobie
                              następnym razem niebieskie i fioletowe...niebieskie super
                              wyglądają ale fioletowe to mi się w tydzień odbarwiły i były
                              sraczkowate (dobrze że odstęp między wizytami miałam dwutygodniowy,
                              więc w miarę szybko je wymieniłam).

Pozdrawiam, Agnieszka
                              • Gość: SK8 Nietypowe objawy przy aparacie :) IP: *.chomiczowka.waw.pl 25.06.04, 23:42
                                hej!
                                mam łuk metalowy na gornej szczece juz piaty miesiac, poza tym sprezyne na luku
                                i expander na podniebieniu (rozpychaja zeby, odnawia mi sie miejsce na dwojke,
                                ktora nigdy nie wyrosla z powodu braku zawiazka :)
                                teraz zadowolona jestem bardzo, nic mnie nie boli, troszke po wizytach
                                kontrolnych, ale da sie zyc. Na poczatku leczenia pojawil sie u mnie natomiast
                                nietypowy problem - swedzenie dziasel w jakies 5-6 godzin po wizycie, ktore
                                utrzymywalo sie kilka dni. Moja ortodontka powiedziala ze widzi to po raz
                                pierwszy, kilku innych ortodontów tak samo... W sumie smieszna sprawa, ale bylo
                                dosc uciazliwe, nic nie pomagalo.
                                Osoby ktore decyduja sie na zalozenie aparatu - wezcie pod uwage, ze kazdy
                                organizm inaczej reaguje, przy aparacie metalowym moze wlasnie wystapic taka
                                alergia kontaktowa.
                                pozdrawiam!
                              • Gość: Asia Re: Aparat na zęby IP: *.marton.net.pl / 213.77.11.* 27.06.04, 20:04
                                Jutro mam właśnie wizyte te seledynowe tez widzialam, ale z czym je połaczyc??
                                Na fioletowe mam ochote, ale jeszcze sie zastanowie. Ja mam problem z tymi
                                wizytami bo moja orto ma straszne kolejki od ostatniej wizyty minelo chyba 5
                                czy 6 tyg. Teraz w wakacje moze byc dluzsza przerwa. Dobrze, że jak na razie
                                nie mialam zadneych problemow z aparatem.
                                Pozdrawiam Asia
                    • Gość: rocky do valentiny IP: *.top.net.pl 09.04.04, 18:37
                      Hej!
                      Nie wiem czy masz już założony aparat, ale nie polecam Ci zakładania
                      porcelanowego na górną a metalowego na dolną szczękę. Ja miałem ten sam
                      dylemat, ale bliscy namówili mnie, że lepiej będę się czuł nosząc na obu łukach
                      aparat przezroczysty. Że to aż 2 lata i w ogóle. Zasatanawiałem się trochę nad
                      tym, ale dziś nie żałuję. U mnie normalnie podczas mówienia czy śmiania się nie
                      było widać dolnych zebów, jednak po założeniu aparatu już je nieco widać. Moim
                      zdaniem nie wygądałoby to fajnie: na górnej szczęcze aparat przezroczysty
                      (czyli prawie niewidoczny) a na dolnej wyrazisty metalowy. Przemyśl to.
                      pozdrawiam
    • anik114 Poznań ! Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 20.03.04, 13:52
      dziewczyny, ja rowniez mam podobny dylemat, mam 24 lata i zastanawiam sie od
      dluzszego juz czasu nad zalozeniem aparatu na dolne zabki, przod mam troszke
      scisniety...i stad jeden zab 2 jest troszke cofniety do tylu...czy moglybyscie
      mi polecic dobrego ortodonte w Poznaniu? wiem ze watki na podobny temat juz sie
      pojawialy, ale moze pojawia sie rowniez nowe opinie...
      pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz...
      • Gość: angka2 dobry ortodonta w Łodzi IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 20.03.04, 23:09
        Mogę polecić dobrego ortodontę w Łodzi- moja koleżanka miała u niej aparat i
        wiem, że byłą bardzo zadowolona. Byłam u niej na jednej wizycie, ale na razie
        się nie zdecydowałam, bo mam bardzo małą wadę i chyba jednak sobie odpuszczę.
        Ale kobitka bardzo konkretna i z dużą wiedzą. Jeśli jest ktoś zainteresowany
        to dajcie znać, bo muszę poszukać telefonu- pamiętam tylko, że ona przyjmuje na
        ul. Jana, koło torów kolejowych.
        A.
        • Gość: Barbara Re: dobry ortodonta w Łodzi IP: 81.205.230.* 21.03.04, 12:12
          Moje gorne zeby ustawiaja sie coraz bardziej do srodka i dentysta dal mi
          skierowanie do ortodonty. Jest tylko jeden problem, mieszkam w Holandii i tutaj
          czeka sie dwa(!)lata w kolejce..wszystkim dzieciom robia to standartowo to
          dorosly nie moze sie docisnac. Czekam juz rok ale powoli moja cierpliwosc sie
          wyczerpuje azeby wykrzywiaja coraz bardziej.Poza tym tutaj aparat na zeby
          kosztuje ok 2000 -3000 tys. euro i ubezpieczenie doroslym nic nie zwraca.
          Jezdze czesto do Polski do Gdanska i zastanawiam sie czy nie zrobic tego
          wlasnie w Gdansku. Czy ktos moze polecic dobrego specjaliste w Trojmiescie?
          Bede bardzo wdzieczna.Pozdrawiam:)
          • Gość: Matrina Re: dobry ortodonta w Szczecinie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.03.04, 08:59
            Ja tez proszę o porade do kogo warto sie udać w Szczecinie? Bede bardzo
            wdzięczna za odpowiedz, bo planuje założyc aparat w kwietniu!
            • Gość: wikuś Re: dobry ortodonta w Szczecinie IP: 212.160.185.* 09.07.05, 14:38
              Hej,ludziska!Baaaaaaaaaaaaaaardzo prosze o namiary na dobrego ortodonte w
              Szczecinie.chce aparat!!!!!!Please!!!
              • Gość: misiu Re: dobry ortodonta w Szczecinie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.05, 16:30
                Wikuś jak chcesz do dzwoń do mojego ortodonty Dr Zięby w Szczecinie, którego Ci
                polecam telefon 4314444
          • basiaof Re: dobry ortodonta w Łodzi 25.03.04, 21:47
            Witam. Aparat nosze juz od roku. Mieszkam ok. 40km od Gdanska, do ortodonty
            dojezdzam do Sztumu (ok. 80km. od Gd). Mialam ten sam problem, ale juz widze
            znaczna poprawe. Przez pol roku nosilam expander (taki drut rozsuwajacy zeby na
            boki, nosi sie go wewnatrz, pod podniebieniem.. troszke utrudnia zycie, ale
            jest bardzo skuteczny). Za 1 (mam 2) luk zaplacilam 2000zl (zamki porcelanowe,
            drut metalowy), plus 100zl za wizyte raz w miesiacu. Reszta tak jak w
            poprzednich postach. Pozdrawiam i polecam.
        • Gość: mada dobry ortodonta w Łodzi IP: *.tvsat364.lodz.pl 28.06.04, 19:37
          hej!
          poproszę o namiar na tego ortodonte w Łodzi
          z góry dzięki
    • waldek235 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 23.03.04, 01:42
      zrobcie sobie tez kolczyk w przegrodzie, pasuje super do aparatu!!
      • Gość: abc Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.acn.pl 24.03.04, 20:35
        he, he, he, jak masz powiedzieć (albo napisać) coś głupiego to lepiej nic nie
        mów (albo nie pisz)
    • ona_1983 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 24.03.04, 22:48

www.astermed.pl/rodzaje_zamkow.htm <
      • edol Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 21.06.04, 17:37
        tak, tak, zdjęcia cudne, ale w życiu przezroczysty aparat nie wygląda tak jak
        na nich!!!!!!!!! łudziłam się zakładając aparat, ze taki właśnie będzie -
        niestety. Jest dużo bardziej widoczny przez to że nie jest taki niemal
        kryształowy jak na zdjęciu - faktycznie jest jakiś taki jak zaschnięty
        półprzezroczysty klej. Albo jak cos przezroczystego oszronionego. Ale i tak
        wolę niż metalowy.
    • Gość: kaka Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 16:32
      podnosze
      • agnie_szka9 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 26.03.04, 11:37
        i ja też - bo wciąż się zastanawiam...
    • Gość: Aparatka :-) Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: 193.0.98.* 26.03.04, 12:02
      Mam 35 lat. Aparat noszę od pół roku (górny łuk) i 3 miesięcy (dolny łuk).
      Zgryz miałam krzywy, przede wszystkim rzucjące się w oczy wystające górne
      jedynki. Poza tym od jakiegoś czasu miałam problem z odsłanianiem się szyjek,
      mój dentysta swierdził, że powodem tego jest najprawdopodobniej własnie krzywy
      zgryz, który z czasem może doprowadzić do paradontozy. Decyzję podjęłam pod
      koniec wakacji, wyleczyłam wszystkie zęby, oczyściłam z kamienia i umówiłam się
      na wizyte u ortodonty (polecam w Wawie p. doktor Wierusz w Centrum Stomatologii
      na Nowym Zjeżdzie). Byłam również na konsulatacji w Enelmedzie (tam mam swojego
      dentysztę), ale koszt aparatu był prawie dwukrotnie wyższy niż w Centrum. Do
      wyrwania miałam jeden ząb (bezbolesna wizyta - w Enelmedzie). Po wyrwaniu
      czekałam 3 czy 4 dni i założono mi separatory (takie gumeczki rozpychające
      zęby, przygotowujące na założenie pierścieni. Niemiłe uczucie rozpychania, tak
      jakbyś miała coś w zębach. Brrrrr). Tydzień póżniej aparat na górny łuk. 2-3
      pierwsze dni były raczej trudne. Ból przy jedzeniu (przejście na jogurty i
      serki oraz zupki) i przyzwyczajanie siebie i innych do aparatu. Już po miesiącu
      było widać różnicę w ustawieniu zębów !!! A to bardzo dopinguje.
      • agnie_szka9 do Aparatki :-) 26.03.04, 12:14
        ale Ci zazdroszczę, że przynajmniej troszkę masz już za sobą. czy na Nowym
        Zjeździe ortodonta to on czy ona? czy jest tylko ortodontą czy też dentystą? no
        i możesz zdradzić słodką tajemnicę jaki masz aparat (metalowy czy porcelanowy?)
        i ile zapłaciłaś?
        pozdrawiam :-))
        • annag21 Re: do Aparatki :-) 26.03.04, 12:53
          Ja chodzę do dr Fudaleja do Centrum Ortodoncji (www.orto.waw.pl) i jestem
          bardzo zadowolona. Aparat noszę 6 m-cy góra, 4 m-ce dół. Nie usuwałam żadnych
          zębów, nie zgodziłam się chociaż lekarz nalegał. Teraz z satysfakcją patrzę jak
          zęby się pięknie prostują i w ogóle nie żałuję decyzji.
      • Gość: ania20 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 22:31

Ja też leczę sę u pani dr Wierusz w Centrum Stomatologi na Nowym Zjezdzie,
        polecam ją bardzo. Jestem właśnie na etapie gumek rozpuchających zęby i za
        tydzien bede miala już aparacik, niestety metalowy bo porcelanowy był za drogi.
        • agnie_szka9 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 29.03.04, 08:31
          Aniu, ile kosztował Twój aparat? i czy różnica w cenie między maetalowym a
          porcelanowym była faktycznie aż taka duża, że się nie zdecydowałaś? A do pani
          dr Wierusz trzeba się zapisać dużo wcześniej? czy ona tylko ortodontką, czy też
          dentystką?
          :-(( ale mam pytań...proszę odpowiedz mi...
          • Gość: ania20 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.04, 12:21
            Aparat metalowy kosztuje 1300 a porcelanowy 2300. Jak dla mnie to za duża
            różnica, chociaż bym wolała porcelanowy. Do dr Wierusz lepiej się zapisać
            wcześniej bo ma dużo pacjentów. I ona jest tylko ortodontką.

Pozdrawiam :)
            • agnie_szka9 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 29.03.04, 16:07
              bardzo dziękuję.
              pozdrawiam :-))))
              • Gość: Aparatka :-) Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: 193.0.98.* 30.03.04, 13:17
                Aparat mam metalowy. Porcelanowy jest droższy, ale też bardziej kłopotliwy. O
                estetyce dziewczyny już pisały, widziałam zażółcone zameczki, które wyglądały
                jak jakieś dziwne brudne narosle. Pewno jest to kwestia higieny, ale ... Poza
                tym i moja pani doktor i lekarz z Enelmedu i ortodontka mojej koleżanki
                uważają, że aparat porcelanowy wydłuża nieco leczenie (jakieś 2-3 miesiące).
                Nie wiem jaki jest tego powód, ale po co dłużej się męczyć niż jest to
                konieczne ? Porcelanowe zamki są także większe niż metalowe, co zwiększa ryzyko
                próchnicy i otarć śluzówki. A gumeczki noszę kolorowe :-)
        • Gość: ja Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 23.12.05, 22:48
          nie polecam,nosiłam aparat stały przez dwa lata,teraz mam przeciąrzenia stawu
          szczęjowego i strasznie mnie boli głowa,leczenie niestety nie jest refundowane i
          nie jest tanie-wiec same wydatki!Nie wiadomo czy da sie to całkiem wyleczyć.
    • Gość: KAMA Re: Aparat na zęby - LUBLIN IP: *.net.pl 26.03.04, 19:56
      hej a ja chciałabym sie dowiedzieć gdzie warto pojść w lublinie i jakie są
      orientacyjne ceny, jeszcze się nie zdecydowałam bo boję się wyrywania zębów,
      ale mam nadzieję, ze może się obędzie bez tego :))))
      pozdrawiam
    • Gość: aga Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 28.03.04, 22:30
      hej,
      Słyszałam, że nosząc aparat należy wystrzegać się napojów gazowanych. Czy z
      piwem jest podobnie? To pytanie może się wydać banalne, jednak proszę o rady
      Dzięki i pozdrawiam:))
      • Gość: tomek Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.chello.pl 05.12.04, 21:31
        z tego i ortodontka mowila to mam sie wystrzegac orzeskow zimnych i innych
        twardych produktow, gumy do zucia i pizzy bo ser i guma oblepiaja zamki na
        zebach, co do napojow gazowanych to nic o nich nie slyszalem. ja jak na razie
        (1,5) roku zyje normalnie jadam pizze, orzeszki, zuje gume i popijam i piwo i
        coca-cole, i jakos wszystko jest ok.

jedyne na co zwraca uwage to mycie zebow po posilkach
        podrawiam
        tomek(biologia5@gazeta.pl)
        • sun26 Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 10.01.05, 22:25
          Poszukuje dobrego ortodonty w Warszawie, prosze o namiary:)
    • Gość: aga Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.04, 19:19
      kazdy ortodonta musi byc stomatologiem, ortodoncja to tylko specjalizacja, nie
      wyobrazam sobie by ktos byl ortodonta a nie byl dentysta, pzdr
    • myyyyyszka Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! 29.03.04, 21:12
      Majac 24 lata zalozylam aparat. Ja najpierw nosilam przez 3 m-ce "hyrax", ktory
      poszerzyl mi o 14 mm gorna szczeke (byla waska). Nastepnie 6 m-cy nosilam
      aparat na gorze (metalowy ale zamiast gumek pani ortodontka zakladala cieniutki
      drucik, wiec nie musialam zmieniac do nastepnej wizyty). po zdjeciu aparatu
      nosze plytke retencyjna przez cala dobe ale ona jest z silikonu wiec nadaje
      zebom jedynie polysk i jest niewidoczna. Oczywiscie sciaga sie ja np do mycia
      zebow.
      Mimo, ze aparat moj byl metalowy, nie wstydzilam sie go. Nawet czesciej
      usmiechalam sie, gdyz jego obecnosc swiadczy jedynie o tym , ze dbasz o siebie.
      Nie kazdego stac na zalozenie. A wcale nie zauwazylam zeby ludzie przygladali
      mi sie jakos dziwnie. A i rzeczywiscie bol byl do zniesienia, krotkotrwaly.
      Za hyrax zaplacilam 500 zl a za sam aparat 1200 zl. no i jeszcze plytka
      retencyjna- 200 zl.
      Pozdrawiam
      • Gość: abi Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: 212.191.80.* 31.03.04, 23:37
        Czy nosiłaś aparat tylko 6 miesięcy????????
        Czy możesz mi napisać jak wygląda hyrax?Wydaje mi się że mam podobną wadę, zbyt
        waską górną szczekę?czy po zakończeniu noszenia go już widać jakąś różnicę?
        Zakładałaś aparat w Warszawie?pozdrawiam,
        • misia777 do ABI 02.04.04, 18:13
          tak, nosilam aparat tylko 6 m-cy, ale wczesniej hyrax cos ok 2. Hyrax wyglada
          tak: pierscienie sa zalozone na trojkach i piatkach ( jak masz szeroki usmiech
          to moze bys troszke widac) i sa polaczone, stykaja sie na podniebieniu. rano i
          wieczorem przekrecasz kluczykiem o jedna dziurke. nic nie boli bo robisz to
          stopniowo. acha zalozone masz tak ze sama tego nie zdejmiesz. i wiesz, w
          momencie gdy szczeka rozszerzyla sie o 14 mm, to zrobilo sie miejsce na zabki,
          ktore sie wczesniej nie miescily. A ze zostaly juz naruszone przy hyraxie to
          szybko sie nasunely. teraz nosze jeszcze plytke retencyjna, przezroczysta,
          silikonowa i moje zabki maja przez to ladny polysk. pozdrawiam cie
          dodam jeszcze ze moj aparat byl metalowy ale sie go wcale nie wstydzilam choc
          mieszkam w malej miejscowosci gdzie nie jest to popularne i malo kto decyduje
          sie na aparat. ale warto bylo
          dodam jeszcze ze nie jestem z Warszawy.
          • Gość: magda Re: do ABI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 16:37
            jeszcze wczoraj mialam miec wyrywane 4 zeby,a dzis okazlo sie,ze moze obyc sie
            bez wyrywania,niestety nic nie wiem o tej metodzie jakie sa jej skutki i czy sa
            jakies uboczne!!!jesli bys mogla to napisz mi o tym jak naj wiecej z punktu
            waidzenia osoby,ktora nosila hyrax z gory wielkie dzieki pisz na
            bogna.tomaszewska@waw.tvp.pl albo bogna.tomaszewska@tvp.waw.pl nie pamietam jak
            jrst z koncowka wiec probuj tu i tu ;)
    • Gość: kagak Re: Aparat na zęby - Proszę o pomoc!!! IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 30.03.04, 14:03
      Czy ktoś się orientuje czy jakiś ortodonta we Wrocławiu stosuje przezroczyste
      zamki Ispire? Ile w ogóle aparat tego typu kosztuje? Czy jest dużo droższy od
      tych porcelanowych???
      Dzięki i pozdrawiam wszystkich:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka