Dodaj do ulubionych

Zmęczona cera

28.10.10, 09:17
Witam,
co by zrobić, aby zlikwidować, zmniejszyć zmęczenie na twarzy?

Miałam strasznie trudny rok - opiekowałam się bardzo bliską mi osobą, która zmarła na raka.
No i niestety teraz widać to na mojej buźce.
Cera jest zmęczona, szara, bura i ponura. Ja wiem, że to stres, że to nieregularny sen, niekoniecznie dobra dieta - lub też brak diety, bo apetytu nadal nie mam.
Ale czy istnieje coś, co sprawi, że cera na twarzy mi się poprawi? Stanie się "normalniejsza", "wróci do życia"?

Jestem krótko przed 30-stką. Mam mieszaną cerę. Wyprysków raczej nie miewam. Uczuleń, reakcji alergicznych też nie.

Aaaa... i fortuny na to wydawać nie mam zamiaru. Raczej niska, średnia półka mnie interesuje.

Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam,
Maja
Obserwuj wątek
    • hermina5 Re: Zmęczona cera 28.10.10, 10:14
      Cudów nie ma - kosmetyki z jakiejkolwiek pólki nie naprawia tego na co rok pracowało się brakiem snu, kiepską dieta i stresem psychicznym.

Trzeba zacząc od podstaw - do diety wprowadzić wszystko to, co działa na skórę dobroczynnie i po prostu ZMUSZAC sie do jedzenia - ryby , zwłaszcza tłuste typu sledz, łosoś, makrela, migdały, orzechy,pestki słoneznika, razowe pieczywo z nasionami, kasza gryczana i jaglana, która cudownei łagodzi wszystkei problemyu zoładkowe, siemie lniane mielone i dodawane do potraw lub zmeilone wrzucone do letniej wody i wypite, dopóki jeszcze są smaczne i dostepne - pomidory, papryka w wersjach typu leczo lub surowo. Olej winogronowy do sałatek, surowek, przyprawy, które rozgrzewaja - imbir, curry, czosnek, papryka.

Oprócz tego regularny seni ruch na swiezym powietrzu - choc robi się zimno. To wazne, bo nic tak jak ruch - szybki spacer, bieganie , rower, nie podwyzsza poziomu endorfin , przez co czujesz się lepeij psychicznie i nie pobudza krązenia, przez co skóra zaczyna nabierać zdrowego kolorytu i dotlenia się.

Dopiero po tych wszystkich działaniach wez sie za smarowidła. Ja bardzo polecam maseczkę rózaną Dermiki - w saszetce, ładnie nawilza, wygładza, rozjasnia.
    • issey_miyake Re: Zmęczona cera 28.10.10, 10:43
      myaka napisała:

> Witam,
      > co by zrobić, aby zlikwidować, zmniejszyć zmęczenie na twarzy?
      >
      > Miałam strasznie trudny rok - opiekowałam się bardzo bliską mi osobą, która zma
      > rła na raka.
      > No i niestety teraz widać to na mojej buźce.
      > Cera jest zmęczona, szara, bura i ponura. Ja wiem, że to stres, że to nieregula
      > rny sen, niekoniecznie dobra dieta - lub też brak diety, bo apetytu nadal nie m
      > am.
      > Ale czy istnieje coś, co sprawi, że cera na twarzy mi się poprawi? Stanie się "
      > normalniejsza", "wróci do życia"?
      >
      > Jestem krótko przed 30-stką. Mam mieszaną cerę. Wyprysków raczej nie miewam. Uc
      > zuleń, reakcji alergicznych też nie.
      >
      > Aaaa... i fortuny na to wydawać nie mam zamiaru. Raczej niska, średnia półka mn
      > ie interesuje.

Dokładnie to co napisała Hermina5. Osobiście wrzuciłabym do tego serię kwasów (w domu i gabinecie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka