Dodaj do ulubionych

Issey doradź proszę

26.03.11, 04:05
jak pielęgnować cerę.
32 lata, od dłuższego czasu cerę mam normalną z tendencją do błyszczenia, im cieplej się robi skóra staje się bardziej tłusta. W okolicy nosa i na policzkach trochę czarnych kropek (zaskórniki), trochę przebarwień na czole i pod oczami na policzkach, cera raczej nierówna (kiedyś miałam z rozszerzonymi porami, które dość widocznie zmniejszyły się po kremach avon-anev - seria niebieska i czerwona). Największym problemem na tą chwilę są zmarszczki na czole - już kilka sztuk :-(

Nigdy nie stosowałam żadnych kwasów, do tej pory stosowałam raczej drogeryjne kremy (na dzień zawsze SPF25), ale słońca nie unikam, wychodzę dużo z dziećmi, stymże często noszę ciemne okulary.

Myślałam by zastosować na noc krem bandi złuszczający, ale nie wiem czy można od niego zacząć czy lepiej może od tego migdałowego. Na dzień chętnie bym zastosowała jakieś serum z wit C - możesz coś polecić dla mojej cery? Czy serum stosuje się zamiast kremu na dzień czy obok.

Do zmywania twarzy używam Bioderma sensibio i jestem z grubsza zadowolona (z grubsza bo czasem nie domywa oczu z tuszu) i tutaj też mam pytanie. Czy można tego płynu używać do demakijażu i później już nic, czy ewentulanie jakiś tonik? I czy myć twarz wodą (teraz nieczęsto to robię stąd pytanie czy samo oczyszczanie biodermą wystarczy)

No i jeszcze oczy - jak pielęgnować skórę w ich okolicy? Czy pod oczy również używa się kwasów? W tej chwili mam jakiś krem z avonu, ale nieczęsto używam - raczej tylko na noc gdyż kiepsko się wchłania.
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: Issey doradź proszę 28.03.11, 00:54
      joana.mz napisała:

> jak pielęgnować cerę.
      > 32 lata, od dłuższego czasu cerę mam normalną z tendencją do błyszczenia, im ci
      > eplej się robi skóra staje się bardziej tłusta. W okolicy nosa i na policzkach
      > trochę czarnych kropek (zaskórniki), trochę przebarwień na czole i pod oczami n
      > a policzkach, cera raczej nierówna (kiedyś miałam z rozszerzonymi porami, które
      > dość widocznie zmniejszyły się po kremach avon-anev - seria niebieska i czerwo
      > na). Największym problemem na tą chwilę są zmarszczki na czole - już kilka sztu
      > k :-(

miewasz jakieś podrażnienia? zaczerwienienia? wrażliwość? cokolwiek?
      • joana.mz Re: Issey doradź proszę 28.03.11, 13:26
        z reguły nie

Mam zaczerwienione okolice nosa - od wiecznego wycierania (katar praktycznie cały rok - alergia) i też w tych miejscach delikatnie popękane naczynka krwionośne. Na twarzy nie mam innych zaczerwienień. Dobrze reaguję na wszelkie kosmetyki, jeśli zdarzyła się jakaś wysypka to było to tylko spowodowane zjedzeniem czegoś ostrego lub dużo słodkiego - wtedy mam swędzenie i czasem takie bąble jak po ugryzieniu komara na linii żuchwy - ale to na prawdę rzadko - pewnie raz w roku.
    • issey_miyake Re: Issey doradź proszę 28.03.11, 13:51
      joana.mz napisała:

> Myślałam by zastosować na noc krem bandi złuszczający, ale nie wiem czy można o
      > d niego zacząć czy lepiej może od tego migdałowego. Na dzień chętnie bym zastos
      > owała jakieś serum z wit C - możesz coś polecić dla mojej cery? Czy serum stosu
      > je się zamiast kremu na dzień czy obok.

Jeśli nie masz podrażnień, skóra nie bywa zaczerwieniona, ogólnie wiesz o tym, że nie jest wrażliwa, możesz rozpocząć od złuszczającego, ale jeśli się obawiasz zacznij od migdałowego. Zawsze możesz ten który zaszkodzi odstawić i poczekać na kolej na następne opakowanie.

> Do zmywania twarzy używam Bioderma sensibio i jestem z grubsza zadowolona (z gr
      > ubsza bo czasem nie domywa oczu z tuszu) i tutaj też mam pytanie. Czy można teg
      > o płynu używać do demakijażu i później już nic, czy ewentulanie jakiś tonik?

Jeśli sensibio nie domywa tuszu, kup po prostu płyn do demakijażu oczu i nim je zmywaj. Najpierw oczy, później twarz. Tonik - nie ma potrzeby.

> I
      > czy myć twarz wodą (teraz nieczęsto to robię stąd pytanie czy samo oczyszczanie
      > biodermą wystarczy)

Samo oczyszczanie płynem wystarczy, ewentualnie używaj czasami wody przegotowanej lub częsciej termalnej.

> No i jeszcze oczy - jak pielęgnować skórę w ich okolicy? Czy pod oczy również u
      > żywa się kwasów? W tej chwili mam jakiś krem z avonu, ale nieczęsto używam - ra
      > czej tylko na noc gdyż kiepsko się wchłania.

Odstaw Avon. Możesz krem który będzie na noc do twarzy, zaaplikować na skórę wokół oczu, ale ostrożnie. Niewielką ilość, delikatnie.
      • joana.mz Re: Issey doradź proszę 29.03.11, 14:25
        doradź mi w takim razie jakie kremy stosować. Avon chcę wykończyć i już więcej planuję nie kupować. Czy na noc, jeśli używa się złuszczającego bandi to poza tym jakiś zwykły krem też powinnam stosować? Czy bandi złuszczający właśnie mogę spróbować użyć pod oczy? Z tolerancją kremów raczej nie mam problemu jeśli tylko nie jest tłusty/ciężki bo wtedy robi mi się tłusta i świecąca skóra.
        • issey_miyake Re: Issey doradź proszę 31.03.11, 11:29
          joana.mz napisała:

> doradź mi w takim razie jakie kremy stosować. Avon chcę wykończyć i już więcej
          > planuję nie kupować.

ja bym go nie wykańczała, tylko od razu wyrzuciła

> Czy na noc, jeśli używa się złuszczającego bandi to poza t
          > ym jakiś zwykły krem też powinnam stosować? Czy bandi złuszczający właśnie mogę
          > spróbować użyć pod oczy?

Mimo wszystko rozpoczęłabym od krem z kwasem migdałowym i pha Bandi (na noc) (również pod oczy), na dzień stosujesz krem z filtrem + Flavo C, po południu krem nawilżający (cetaphil DA Ultra).

Do oczyszczania - płyn micelarny Bioderma Sensibio.
          • joana.mz Re: Issey doradź proszę 31.03.11, 16:46
            ok, Avon wyrzucę

Bandi jednak z kwasem migdałowym - ok zamówię. Bandi złuszczający już do mnie jedzie, ale przypuszczam, że będę go mogła użyć jako następny. Rozumiem, że ten Bandi z kwasem migdałowym i PHA mam używać również pod oczy? Nie muszę kupować odrębnego kremu pod oczy?

Flavo C - chodzi o serum tak? A krem z filtrem - polecisz mi jakiś konkretny - nie jestem niestety obeznana w temacie. Czyli rano zmywam twarz Biodermą, nakładam krem, odczekuję, nakładam serum Flavo C i mogę zrobić makijaż tak?

Po południu zmywam makijaż i nakładam cetaphil DA Ultra.

Taką pielęgnację mogę stosować wiosną i latem? Ewentualnie jak skończę Bandi migdałowy to przejść na złuszczający? Tak sobie myślę, że po lecie mogłabym zastosować jakieś kwasy mocniejsze.
            • joana.mz Re: Issey doradź proszę 31.03.11, 16:49

> Flavo C - chodzi o serum tak?

chodzi o Falvo C Auriga serum?

Teraz widzę, że jest zwykłe 8% i forte 15%. Które więc?
              • issey_miyake Re: Issey doradź proszę 31.03.11, 23:36
                joana.mz napisała:

> chodzi o Falvo C Auriga serum?

tak

> Teraz widzę, że jest zwykłe 8% i forte 15%. Które więc?

dobra kobieto, napisałaś - Flavo C, nie Flavo C Forte :)
            • issey_miyake Re: Issey doradź proszę 31.03.11, 23:27
              joana.mz napisała:

> Bandi jednak z kwasem migdałowym - ok zamówię. Bandi złuszczający już do mnie j
              > edzie, ale przypuszczam, że będę go mogła użyć jako następny.

Jeśli wszystko pójdzie dobrze, jak najbardziej.

> Rozumiem, że ten
              > Bandi z kwasem migdałowym i PHA mam używać również pod oczy?

Tak.

> Nie muszę kupować
              > odrębnego kremu pod oczy?

Nie.

> Flavo C - chodzi o serum tak?

Tak.

> A krem z filtrem - polecisz mi jakiś konkretny -
              > nie jestem niestety obeznana w temacie.

wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=31339
              > Czyli rano zmywam twarz Biodermą, nakł
              > adam krem, odczekuję, nakładam serum Flavo C i mogę zrobić makijaż tak?

Rano - zmywasz twarz Biodermą, nakładasz serum i dopiero krem z filtrem, na to makijaż - starając się nakładać ruchami wklepywania, nie rozcierania.

> Po południu zmywam makijaż i nakładam cetaphil DA Ultra.

Tak.

> Taką pielęgnację mogę stosować wiosną i latem?

O każdej porze roku.

> Ewentualnie jak skończę Bandi mi
              > gdałowy to przejść na złuszczający?

Zobaczymy w jakim czasie skończysz migdałowy i jak będziesz spędzała lato i jak ze stosowaniem kremu z filtrem :). Dopytasz o to pod koniec opakowania.

> Tak sobie myślę, że po lecie mogłabym zasto
              > sować jakieś kwasy mocniejsze.

Dokładnie.
              • joana.mz Re: Issey doradź proszę 02.04.11, 09:15
                dziękuję pięknie, odezwę się jak będę kończyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka