joana.mz
26.03.11, 04:05
jak pielęgnować cerę.
32 lata, od dłuższego czasu cerę mam normalną z tendencją do błyszczenia, im cieplej się robi skóra staje się bardziej tłusta. W okolicy nosa i na policzkach trochę czarnych kropek (zaskórniki), trochę przebarwień na czole i pod oczami na policzkach, cera raczej nierówna (kiedyś miałam z rozszerzonymi porami, które dość widocznie zmniejszyły się po kremach avon-anev - seria niebieska i czerwona). Największym problemem na tą chwilę są zmarszczki na czole - już kilka sztuk :-(
Nigdy nie stosowałam żadnych kwasów, do tej pory stosowałam raczej drogeryjne kremy (na dzień zawsze SPF25), ale słońca nie unikam, wychodzę dużo z dziećmi, stymże często noszę ciemne okulary.
Myślałam by zastosować na noc krem bandi złuszczający, ale nie wiem czy można od niego zacząć czy lepiej może od tego migdałowego. Na dzień chętnie bym zastosowała jakieś serum z wit C - możesz coś polecić dla mojej cery? Czy serum stosuje się zamiast kremu na dzień czy obok.
Do zmywania twarzy używam Bioderma sensibio i jestem z grubsza zadowolona (z grubsza bo czasem nie domywa oczu z tuszu) i tutaj też mam pytanie. Czy można tego płynu używać do demakijażu i później już nic, czy ewentulanie jakiś tonik? I czy myć twarz wodą (teraz nieczęsto to robię stąd pytanie czy samo oczyszczanie biodermą wystarczy)
No i jeszcze oczy - jak pielęgnować skórę w ich okolicy? Czy pod oczy również używa się kwasów? W tej chwili mam jakiś krem z avonu, ale nieczęsto używam - raczej tylko na noc gdyż kiepsko się wchłania.