Dodaj do ulubionych

Walka z trądzikiem - dermatolog

24.09.11, 11:52
W końcu wybrałam się do dermatologa z problemami z cerą. Szłam do lekarki z zamiarem wzięcia recepty na differin, tymczasem p. doktor namówiła mnie na zabiegi kwasami owocowymi. Pierwszy termin za 2 tygodnie, a do tego czasu mam jak najmniej męczyć cerę, rano krem nawilżający i filtr, wieczorem oczyszczenie i przemycie złuszczaczem LRP Biomedic.
Brzmi to sensownie? Po ilu zabiegach z kwasami można spodziewać się widocznych zmian na skórze?
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 25.09.11, 00:12
      white.apple napisała:

> W końcu wybrałam się do dermatologa z problemami z cerą. Szłam do lekarki z zam
      > iarem wzięcia recepty na differin, tymczasem p. doktor namówiła mnie na zabiegi
      > kwasami owocowymi. Pierwszy termin za 2 tygodnie, a do tego czasu mam jak najm
      > niej męczyć cerę, rano krem nawilżający i filtr, wieczorem oczyszczenie i przem
      > ycie złuszczaczem LRP Biomedic.
      > Brzmi to sensownie? Po ilu zabiegach z kwasami można spodziewać się widocznych
      > zmian na skórze?

będzie pewnie też robić zabiegi lrp... nie warto. zmień lekarza.
      • white.apple Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 25.09.11, 00:34
        Szkoda, bo już miałam nadzieję, że może coś pomoże... Na co warto zwracać uwagę?
    • coco_angel Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 25.09.11, 12:51
      jesli nie masz zaufania do lekarza i masz obiekcje to daruj sobie, moim zdaniem jesli sa to duze zmiany zapalne tradzikowe to powinien zastosowac inne leczenie, kwasy przy tradziku to blad w sztuce, najpierw antybiotyk pozniej kwas migdalowy, skora powinna byc podleczona..
      • white.apple Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 25.09.11, 13:23
        Nie mam mocnych zmian trądzikowych. Mam taką "kaszkę" w niektórych miejsach, sporo zaskórników i gdzieniegdzie wypryski. O zaufaniu do lekarza ciężko mówić, bo byłam u p. doktor pierwszy raz.
        • coco_angel Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 25.09.11, 13:36
          jak tylko kaszka i zaskorniki to by zaryzykowala:)a wczesniej jakas terapie mialas przeciwtradzikowa?bo zalezy jaka to kaszka...
      • gooralka Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 25.09.11, 13:26
        [u]No ja właśnie ten sam problem - wkońcu wybrałam się dodermatologa z tradzikiem ( pod skórne gule na linii szczęki, brodzie i czasami kolo nosa) i śiweceniem się twarzy.
        Poszłam pokazałam preparaty kótre używam bądź używałam.
        I byłam w lekkim szoku po pani dermatolog poza differin krem i żelem do mycia - vichy normaderm ( mam skończyc) odrzuciła resztę!
        Dodała Differin żel i tonik matujący dwufazowy z Avene. I tyle.
        Stosuje się od tego od tygodnia Po 3 dniach stosowania skóra na twarzy zaczęła się łuszczyc i szczypac i wogóle zrobiła się czerwona nałożenie podkładu też szczypie :(
        Zaraz po tym posmarowałam się kremem nawilżającym bo nie dałam już rady i po 2 dniach jest lepiej. Ale nie mogę funkcjonowac bez makijażu i wogóle.
        I nie wiem co dalej robić?? Kolejna wizyta 10.10.
        Dodam, że obecnie leczę się też u alergologa ze względu na uczulenie które mnie atakuje od 1,5 miesiąca ale jeszcze nie skończyłam wszystkich badań i nie wiem na co jestem uczulona i czasami uczulenie wyskakuje też na twarzy.
        • issey_miyake Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 25.09.11, 13:35
          gooralka napisała:

> Stosuje się od tego od tygodnia Po 3 dniach stosowania skóra na twarzy zaczęła
          > się łuszczyc i szczypac i wogóle zrobiła się czerwona nałożenie podkładu też sz
          > czypie :(

wymień co konkretnie używasz
          • gooralka Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 15:15
            Przed wizytą u dermatolga stosowałam: na dzień- la roche anthelios AC + iwostin purritin rehydrin na zmianę z excipial cream. Na noc też na zmianę : Differin krem i avene TriAcneal i Bioderma Sebium Pore Refiner.
            Do zmywania makijażu to ostatnio tylko i wyłącznie Bioderma Sensibio H2O wieczorem a rano żel Vichy Normaderm lub Lirene oczyszczający żel peelingujący z wyciągiem z soku cytryny, witaminą A i E.

Teraz stosuje tylko : żel Vichy, differin żel i tonik matujący 2 fazowy z avene.
            • issey_miyake Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 21:03
              gooralka napisała:

> Przed wizytą u dermatolga stosowałam: na dzień- la roche anthelios AC + iwosti
              > n purritin rehydrin na zmianę z excipial cream. Na noc też na zmianę : Differin
              > krem i avene TriAcneal i Bioderma Sebium Pore Refiner.
              > Do zmywania makijażu to ostatnio tylko i wyłącznie Bioderma Sensibio H2O wieczo
              > rem a rano żel Vichy Normaderm lub Lirene oczyszczający żel peelingujący z wyci
              > ągiem z soku cytryny, witaminą A i E.
              >
              > Teraz stosuje tylko : żel Vichy, differin żel i tonik matujący 2 fazowy z aven
              > e.

Nie podważając decyzji dermatologa, żel Vichy zmieniłabym na physiogel żel lub płyn micelarny. Odstawiła tonik matujący Avene, zamieniła go na kojący. Differin żel na noc jak najbardziej + excipial krem i rehydrin. + na dzień lrp AC spf 30.
              • gooralka Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 22:05
                issey_miyake napisała:

> gooralka napisała:
                >
                > > Przed wizytą u dermatolga stosowałam: na dzień- la roche anthelios AC +
                > iwosti
                > > n purritin rehydrin na zmianę z excipial cream. Na noc też na zmianę : Di
                > fferin
                > > krem i avene TriAcneal i Bioderma Sebium Pore Refiner.
                > > Do zmywania makijażu to ostatnio tylko i wyłącznie Bioderma Sensibio H2O
                > wieczo
                > > rem a rano żel Vichy Normaderm lub Lirene oczyszczający żel peelingujący
                > z wyci
                > > ągiem z soku cytryny, witaminą A i E.
                > >
                > > Teraz stosuje tylko : żel Vichy, differin żel i tonik matujący 2 fazowy
                > z aven
                > > e.
                >
                > Nie podważając decyzji dermatologa, żel Vichy zmieniłabym na physiogel żel lub
                > płyn micelarny. Odstawiła tonik matujący Avene, zamieniła go na kojący. Differi
                > n żel na noc jak najbardziej + excipial krem i rehydrin. + na dzień lrp AC spf
                > 30.

Witam,
                dziękuję za szybką odpowiedz :)
                postanowiłam zmienić dermatologa. Choć nie twierdze ze tamten był zły ale przyznam że nie miała podzielnej uwagi i właściwie skupiła się na jednym schorzeniu. To co zostało mi przepisane ma na celu złuszczenie- ja rozumiem ale moja twarz wygląda jak zombii a ja muszę normalnie funkcjonować.
                Poczekam do piątku.
                Póki co Defiirin żel używam na noc na zmianę z avene triacnel - mam już resztkę i chcę zużyć.
                Mam niestety problem ze świeceniem i spływaniem podkładu. Może jakaś porada?
                Nawet puder bambusowy nie daje rady :(
                Póki co idę prywatnie w piątek. Zobaczymy!
                • coco_angel Re: gooralko 26.09.11, 22:53
                  a co to za puder bambusowy? napisz cos wiecej..
                  • gooralka Re: gooralko 27.09.11, 12:32

coco_angel napisała:

> a co to za puder bambusowy? napisz cos wiecej..

www.biochemiaurody.com/sklep/powder-bamboosilk.html
                    proszę :-)
                  • jagoda_pl Re: gooralko 27.09.11, 12:37
                    Puder bambusowy
                  • coco_angel Re: gooralko 27.09.11, 18:44
                    a podklad jaki uzywasz? moze cos z pielegnacji powoduje ze tak sie dzieje, ze podklad sie nie trzyma..
                    Moze jednak trezba zmienic preparaty ..moze nowy dermatolog okaze sie strzalem w 10..
                    • gooralka Re: gooralko 27.09.11, 22:37
                      coco_angel napisała:

> a podklad jaki uzywasz? moze cos z pielegnacji powoduje ze tak sie dzieje, ze p
                      > odklad sie nie trzyma..
                      > Moze jednak trezba zmienic preparaty ..moze nowy dermatolog okaze sie strzalem
                      > w 10..
                      Astor Perfect Stay 24 H, Irene Natural look 2 w 1 oraz z Inglot do młodej cery.
                      mam jeszcze Revlon Color ale kupiłam za ciemny odcień i nie używam.
      • issey_miyake coco_angel przeczytaj zanim naciśniesz enter - nt. 25.09.11, 13:32
        coco_angel napisała:

> jesli nie masz zaufania do lekarza i masz obiekcje to daruj sobie, moim zdaniem
        > jesli sa to duze zmiany zapalne tradzikowe to powinien zastosowac inne leczeni
        > e, kwasy przy tradziku to blad w sztuce,

dobrze napisałaś, że to Twoje zdanie, bo żadna uznana literatura nie poprze tego co piszesz. To NIEPRAWDA. Kwasy lekarskie leczą trądzik, zwłaszcza duże zmiany zapalne, z ropą i całą resztą.

> najpierw antybiotyk pozniej kwas migda
        > lowy, skora powinna byc podleczona..

można robić jedno i drugie jednocześnie
        • coco_angel Re: coco_angel przeczytaj zanim naciśniesz enter 25.09.11, 17:39
          to twoje zdanie issey, akurat wspolpracuje z dermatologiem, i tez leczylam tradzik.. ale ty wiesz lepiej...zapomnialam...
          • issey_miyake Re: coco_angel przeczytaj zanim naciśniesz enter 25.09.11, 22:41
            coco_angel napisała:

> to twoje zdanie issey, akurat wspolpracuje z dermatologiem, i tez leczylam trad
            > zik.. ale ty wiesz lepiej...zapomnialam...

wrzuć gdziekolwiek, na jakąkolwiek stronę medycyny estetycznej, że głównym wskazaniem do peelingów lekarskich jest TRĄDZIK AKTYWNY
            • coco_angel Re: coco_angel przeczytaj zanim naciśniesz enter 26.09.11, 07:30
              polecaj swoim pacjentom co chcesz... wszystkich masz za niedouczonych, zadnych peelingow mechanicznych ani z kwasami aha nie stosuje sie w bardzo zaawansowanym stadium bez podleczenia ...pozniej jak najbardziej...to tak samo jak retinoidy i kwasy jednoczesnie na kazdej stronie szanowanego sie gabinetu jest ta wzmianka:)Gabinetu z douczonymi lekarzami..
              Ja wole ufac tym do ktorych mam zaufanie i sie nie zawiodlam...z dyplomem i uznaniem...mottem dobrego lekarza jest nie szkodzic...
              a rozumiem ze dla Ciebie zrodlem wiedzy jets internet....
              nie chce sie w dawac w zadne polemiki z Toba.....tak jak powiedzialam dla mnie autorytem jest wiedza i doswiadczenie ludzi z tym zwiazanych od lat, lekarzy i kosmetyczek z certyfikatami....
              • issey_miyake Re: coco_angel przeczytaj zanim naciśniesz enter 26.09.11, 16:02
                coco_angel napisała:

> nie stosuje sie w bardzo zaawansowany
                > m stadium bez podleczenia ...pozniej jak najbardziej..

stosuje się

> to tak samo jak retinoid
                > y i kwasy jednoczesnie na kazdej stronie szanowanego sie gabinetu jest ta wzmi
                > anka:)Gabinetu z douczonymi lekarzami..

podaj przykłady
      • issey_miyake Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 07.10.11, 13:03
        Jeśli ktoś mówi/pisze, że kwasy stosowane w trądziku aktywnym to błąd w sztuce lekarskiej, to wiedzę ma typowo KOSMETYCZNĄ. Bo rzeczywiście kwasów kosmetycznych nie można stosować na aktywny trądzik, ale są jeszcze kwasy lekarskie.
    • white.apple Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 09:19
      Od środy smaruję się tym złuszczaczem LRP i póki co nie widzę na skórze ŻADNYCH efektów, a miałam się spodziewać ściągnięcia, wysuszenia itd. Jak będzie wyglądał taki zabieg? To jest tylko peeling? Można zaryzykować i kupić takie coś do robienia w domu? Spodziewałam się nie wiadomo jakiego łuszczenia (chociaż Triacnealu też mogłabym nałożyć 3 warstwy i nic...), a chciałabym w końcu coś, co dotarłoby głębiej...
      • issey_miyake Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 16:11
        white.apple napisała:

> Od środy smaruję się tym złuszczaczem LRP i póki co nie widzę na skórze ŻADNYCH
        > efektów, a miałam się spodziewać ściągnięcia, wysuszenia itd.

to kup sobie do tego albo Glyco A albo Advanced Cream 30% AHA MM, NeoStrata High Potency Cream 20% AHA

> Jak będzie wyglą
        > dał taki zabieg? To jest tylko peeling?

To peeling chemiczny, odtłuszcza się skórę przed zabiegiem np. spirytusem, na to nakłada się substancję złuszczającą i albo zmywa, albo z tym na twarzy idziesz do domu. Czasami nie myje się twarzy od 1h do 13h po zabiegu.

> Można zaryzykować i kupić takie coś do
        > robienia w domu?

Tego rodzaju nie, inne peelingi chemiczne tak. Profesjonalnych, gabinetowych nie zrobisz w domu, ale osobiście wybrałabym u lekarza, inny peeling, innej firmy.
        • white.apple Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 18:17
          > to kup sobie do tego albo Glyco A albo Advanced Cream 30% AHA MM, NeoStrata Hig
          > h Potency Cream 20% AHA
          Dodatkowo do TriAcnealu czy zamiast?

> osobiście wybrałabym u lekarza, inny peeling, innej firmy
          Jakieś konkretne? Dopytałabym się czy jest taka możliwość.

Jakie peelingi chemiczne, które można zrobić w domu są godne uwagi?

Issey, w którym mieście przyjmujesz? Jadę za miesiąc do Polski i jakby była taka możliwość, chętnie umówiłabym się na konsultację.
          • issey_miyake Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 20:55
            white.apple napisała:

> Dodatkowo do TriAcnealu czy zamiast?

zależy co wybierzesz i jaka będzie Twoja tolerancja,

> Jakieś konkretne? Dopytałabym się czy jest taka możliwość. Jakie peelingi chemiczne, które można zrobić w domu są godne uwagi?

Mediderma, Fenice, Enerpeel, Neostrata.

> Issey, w którym mieście przyjmujesz? Jadę za miesiąc do Polski i jakby była tak
            > a możliwość, chętnie umówiłabym się na konsultację.

napisz do mnie na e-mail gazetowy
      • coco_angel Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 22:43
        moze poczekaj jeszcze, nie od razu krakow zbudowano:)
        ale issey napewno ci pomoze;) kosmetyki ma z jednego zrodla..
        wszystkie marki dla ktorych pracuje...
        • issey_miyake Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 22:51
          coco_angel napisała:

> moze poczekaj jeszcze, nie od razu krakow zbudowano:)
          > ale issey napewno ci pomoze;) kosmetyki ma z jednego zrodla..
          > wszystkie marki dla ktorych pracuje...

pewnie, dla wszystkich pracuje (mierzysz mnie swoją miarą).
          • coco_angel Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 23:05
            :) oj tam oj tam...
            akurat te marki o ktorych ciagle w kolko gadasz i polecasz sa w specyficznej niszowej branzy:)obstawiam przedstawicielstwo...no chyba ze przeczytalas wszytskie ulotki z danych marek ktore ma akurat ten dystrybutor:)
            ale powaznie chetnie kupie u Ciebie neostrate:) lubei eksperymentowac...i mowie to calkiem powaznie...
            • issey_miyake Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 27.09.11, 13:55
              coco_angel napisała:

> obstawiam przedstawicielstwo..

oczywiście, strzał w 10.
    • shilaa Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 14:31
      Nie znam ani jednego dermatologa, ktory przed wypisaniem recepty albo poleceniem kosmetykow wypisze skierowanie do laboratorium. Zadnego nie stac na poznanie przyczyny problemow, najlatwiej leczy sie skutki...bez skutku.

Z kwasami bylabym ostrozna, 4 lata temu zmiany skorne, ktore mialam zaognily sie po nich kilkukrotnie i od tamtej pory juz nigdy nie uzylam i nie uzyje zadnego kwasu. Lekarka polecila Ci tez krem i filtry - to zapychanie skory, zmiany jeszcze sie powiekszaja. Ja od lat nie uzywam zadnych kremow.
      • najnaa Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 16:50
        Glyco A albo Advanced Cream 30% AHA MM, NeoStrata High Potency Cream 20% AHA na trądzik grudkowy nie polecam.
        A jeśli chodzi o Issey to niestety Twoje porady wykończyły moją cerę...zwłaszcza tak polecane przez ciebie filtry.
        Teraz zaczynam słuchać się dermatologa i w końcu zaczynam wyglądać jak człowiek.
        • issey_miyake Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 21:00
          najnaa napisała:

> Glyco A albo Advanced Cream 30% AHA MM, NeoStrata High Potency Cream 20% AHA n
          > a trądzik grudkowy nie polecam.
          > A jeśli chodzi o Issey to niestety Twoje porady wykończyły moją cerę...zwłaszcz
          > a tak polecane przez ciebie filtry.
          > Teraz zaczynam słuchać się dermatologa i w końcu zaczynam wyglądać jak człowiek
          > .

w poście z maja 2011 pisałaś: "Mam trądzik grudkowy, całą twarz w gródkach i zaskórnikach. Leczyłam się ponieważ dermatologicznie i hormonalnie ale efektów nie było. Brałam antybiotyki, differin i mnóstwo innych maści. Hormony w górnej granicy ale niestety nie mogę brać nic ponieważ wątroba wysiada, więc pozostają kosmetyki do twarzy. Stawiam na coś bez recepty. "

Sama chciałaś coś bez recepty, nie konsultowałaś ze mną jakoś szczegółowiej problemu.

Jedynie w grudniu 2010 roku napisałaś wiadomość e-mail w której prosiłaś "Proszę poradź mi kremy z filtrem 30+, zacznę od takich".

Nikt nie namawiał Ciebie na kremy z filtrem, sama chciałaś. To nie jest warunkiem.
          • coco_angel Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 26.09.11, 22:52
            Issey przyjmij krytyke, nikt nie jestes alfa i omega...podesle ci strony ludzi douczonych, co i jak i niekoniecznie bazujacych tylko na amerykanskich markach ,ktore w kolko polecasz...bazujace tylko na kwasach i retinolach...mysle i jestem przekonana ze pracujesz dla koncernu ktory zaopatruje gabinety medycyny estetycznej...nikt nie jest nieomylny,
            Chwali ci sie, ze pieknei i wtrwale doradzasz, bo wiele osob jets ci wdziecznych ale pewnie i wiele niekoniecznie:) powiem Ci ze nawet chetnie bym u Ciebie kupila...bo zaintrygowala mnie neostrata:)mowie powaznieee
            • romanticca Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 27.09.11, 12:04
              Coco - widząc post Twojego autorstwa pod postem Issey mogę z 99% celnością zgadnąć co w nim będzie :/
              • coco_angel Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 27.09.11, 13:10
                a Ty jestes jej adwokatem czy jak?bo nie wiem...chcialam po prostu sprobowac tej marki, bo lubie eksperymentowac czy to zle?
                zaczynam sie bac ze tu nie mozna sie wypowiadac...wszyscy inni ktorzy maja inne podejscie maja zniknac czy jak?:(
                pod moimi postami tez widze issey ale nie zgaduje... bardzo generalizujesz
                Romanticco..jelsi Cie raze prosze nie czytaj ..nikomu na zlosc nie robie wypowiadam swoje zdanie...
                • issey_miyake coco_angel urządza spam - nt. 27.09.11, 14:08
                  coco_angel napisała:

> pod moimi postami tez widze issey ale nie zgaduje... bardzo generalizujesz
                  > Romanticco..jelsi Cie raze prosze nie czytaj ..nikomu na zlosc nie robie wypowi
                  > adam swoje zdanie...

rzadko kiedy piszesz na tematy podane w tytule, częściej są to plotki i komentarze, które albo zachowaj dla siebie, albo wypisuj na ścianie. Nie zaśmiecaj tego typu uwagami forum.
                • romanticca Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 27.09.11, 17:27
                  coco_angel napisała:

> .jelsi Cie raze prosze nie czytaj ..

Nie razisz - NUUUUUDZISZ.
                  I nie jestem niczyim adwokatem, ale czepiłaś się jak, nie przymierzając rzep psiego ogona. Masz jakąś misję życiową, czy co?
            • issey_miyake Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 27.09.11, 14:06
              coco_angel napisała:

> Issey przyjmij krytyke, nikt nie jestes alfa i omega...podesle ci strony ludzi
              > douczonych, co i jak i niekoniecznie bazujacych tylko na amerykanskich markach
              > ,ktore w kolko polecasz...bazujace tylko na kwasach i retinolach...mysle i jest
              > em przekonana ze pracujesz dla koncernu ktory zaopatruje gabinety medycyny este
              > tycznej...nikt nie jest nieomylny,

Jeśli coś jest konstruktywną krytyką to przyjmuję, jeśli ktoś nie pomyślał, zanim napisał, to już nie mój problem.

Już kilka razy wcześniej miałaś wrzucić linki czegokolwiek, ale jakoś nie starasz się zanadto, albo masz w zwyczaju dużo gadać, a mało robić.

> Chwali ci sie, ze pieknei i wtrwale doradzasz, bo wiele osob jets ci wdziecznyc
              > h ale pewnie i wiele niekoniecznie:) powiem Ci ze nawet chetnie bym u Ciebie ku
              > pila...bo zaintrygowala mnie neostrata:)mowie powaznieee

Piszesz to już drugi raz, po co? Odpuść sobie i nie czepiaj się. Coś Ci przeszkadza? napisz na priv.
              • coco_angel Re: do issey na spokojnie:) 27.09.11, 14:19
                no tak mam w zwyczaju:) duzo gadam....jasnee ..oprocz tego mam duzo innych zajec...
                zreszta wiesz doszlam do wniosku ze:
                1. nic to nie da bo ty masz na wszytsko odpowiedz i wybiorczo traktujesz cos co napisze..
                2. masz tu swoja klike:)jak ktos stanie okoniem badz ma inne zdanie to jets juz zle...dziewczynie ktorej nie przypasowalo cos co polecilas juz tez napadlas..jesli pracujesz dla tych marek dla mnie ok:) w koncu gdzies trzeba i robic to co sie lubi...powaznie
                Issey, nic do Was do nikogo nie mam i nie chce sie klocic naparwdeeeee..
                ok?
                zebys byla ustatysfakcjonowana wrzuce za jakis czas konkrety...
                tak jak i poczytalam o skladach neostrady i ciekawi mnie to wszytsko, ale Ty juz widzisz tu jakis spisek i knowania..
                osobiscie zauwazylam duzo zbieznosci kremow lp z tym co polecacie, co ma dystrybutor marek z pogranicza medycyny estetycznej..ale nie mam zapedow do pisania referatow, dawno jestem po studiach i nie mam tyle czasuuuuu..
                jelsi chcesz moge napisac na @ jelsi sobie tego zyczysz..
                chodzi mi o neostradee
                pozdrawiam
                • issey_miyake Re: do issey na spokojnie:) 27.09.11, 14:30
                  coco_angel napisała:

> chodzi mi o neostradee

nie znam takiej firmy.
                  • coco_angel Re: do issey na spokojnie:) 27.09.11, 14:45
                    oczywiscie...przejezyczenie...
                    poprawiam sie neostrate

thx za skomentownaie kazdego mojego postu...
                    milego
        • agas301 Re: Walka z trądzikiem - dermatolog 04.10.11, 11:56
          ...i pewnie dermatolog nie poleca Ci kremów z filtrem:)

rzeczywiscie filtry tak wykańczają cerę, ciekawe w jaki sposób?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka