Dodaj do ulubionych

Tusz i podklad

15.05.12, 14:15
Dziewczyny od dluzszego czasu łzawiły mi oczy,zrobilam testy i wyszlo że mam uczulenie na chrom i terpentyne.
Ponieważ do tuszy głównie ale i cieni jest dodawany tlenek chromu to po nich łzawie.
Używalam dotąd podkladu revlon colorstay ale wyglada ze wnim też cos jest bo po kilku miutach od użycia łzawią oczy.
Potrzebuje porady jakiś dobry tusz hipoalergiczny ktory nie zawiera chromu, tylko pliisss nie taki za 70 +zł potrzebuje też podkladu jakiegos uzywalam tez eris matujcy po nim jakby mniej łzawie ale on jestslaby trzyma sie 2 h.
Mam cere mieszana i bardzo się świecę.
Obserwuj wątek
    • lonely.stoner Re: Tusz i podklad 15.05.12, 15:33
      najlepiej czytaj sklady kosmetykow, wiem ze naturalne ma Dr Hauschka, ale nie wiem jak z cenami?
    • enith Re: Tusz i podklad 15.05.12, 17:02
      Popieram konieczność czytania etykiet. Szukaj na liście składników "chromium" i "turpentine". Tu raczej nikt z głowy nie poda ci nazw kosmetyków, które nie zawierają akurat tych dwóch składników. Niestety, pozostają wizyty w drogerii i wczytywanie się w etykiety. Powodzenia!
    • zawrotglowy Re: Tusz i podklad 15.05.12, 20:12
      W Revlon Colorstay jest dwutlenek tytanu (Titanium Dioxide) i Cyclomethicone - silikon lotny, który ulatniając się może powodować łzawienie oczu. Cyclomethicon jest obecny w bardzo dużej ilości podkładów i kremów, musiałabyć sprawdzać składy po prostu, innej metody nie ma.
      • kasha77 Re: Tusz i podklad 15.05.12, 20:49
        czy Titanium Dioxide jest też w składzie kremów z filtrem przypadkiem??
        • zawrotglowy Re: Titanium Dioxide 15.05.12, 23:44
          Tak, jest filtrem mineralnym. Poza tym jest zagęszczaczem i barwnikiem.
    • aszka_pelaszka Re: Tusz i podklad 17.05.12, 09:38
      Polecam podkłady z apteki Pharmaceris, coś koło chyba 40 zł za 30 ml, bardzo dobrze kryje i ma jeszcze właściowści lecznicze, więc polecam, a co do tuszu to nie wiem, niestety :(
    • kinga832 Re: Tusz i podklad 17.05.12, 11:35
      Faktycznie, z doborem kosmetyków do wrażliwej cery jest ogromny problem sama coś o tym wiem. Z moich doświadczeń wynika, że najlepsze pudry (nie podrażniają i długo się utrzymują) produkuje "Mayballine", możesz też spróbować "Rimmel". Bezkonkurencyjny jest fluid "Vicy", ale to wydatek rzędu 70-80 zł. Jeśli chodzi o tusze, to sprawdza się wspomniany już "Rimmel", lepsze, ale odrobinę droższe są tusze firmy "Pupa".
    • alterfka Re: Tusz i podklad 17.05.12, 12:32
      Dostałam od kolezanki na urodziny tusz do rzęs jakies firmy Helan, w składzie z tego co patrzyłam nie ma tych substancji o których piszesz. Jeśli chcesz przeslę Ci zdjęcia tuszu i składu, to sobia sprawdzisz. Co do ceny to nie wiem ile kosztuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka