Dodaj do ulubionych

Wrastający paznokieć?

IP: *.asternet.pl 24.09.05, 11:13
Na palcu u stopy zrobiło mi się coś strasznego... i bardzo boli :/ Na
początku tylko bolało, potem zrobiło się czerwone a teraz jest białe, tak z
boku, przy paznokciu. I nadal boli :/ Co to może być? Nigdy tego nie miałam :/
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: Wrastający paznokieć? IP: *.local2.pl / *.loonar.pl 24.09.05, 12:31
      tez to mam :((((((
    • abal2 Re: Wrastający paznokieć? 24.09.05, 12:51
      Widocznie za bardzo obcinalas paznokcie(teraz jest za krotki). Wkrotce to
      mijesce zacznie ropiec,a pozniej bedzie krwawilo. Sa teraz dwie mozliwosci:
      klamra zalozona u kosmetyczki(niezbyt skuteczna w niektorych przypadkach) i
      wizyta u chirurga, ktory zwezi paznokiec(usunie wrastajaca czesc). Zabieg
      krotki, pod miejscowym znieczuleniem, niebolesny, a po zabiegu przez pierwszy
      dzien wystarczy paracetamol. Zabieg gwarantuje, ze paznokiec nie bedzie juz
      wrastal.
    • Gość: dasia Ja miałam ściągany IP: *.icpnet.pl 24.09.05, 14:22
      Miałam wrastający paznokieć u dużego palca nogi. Byłam u dermatologa, który
      paznokieć mi po prostu zdjął.
      Musiał to niestety zrobić dwa razy, ale teraz jest już ok.
      • Gość: 33 Re: Ja miałam ściągany IP: *.asternet.pl 24.09.05, 16:52
        Hmm obejrzałam to dokładnie. Nic tam nie wrasta...Tylko jest taka biała ropa
        jakby obok paznokcia.Już tak mocno nie boli, ale jednak, kiedy dotykam...
        • Gość: JA!! Re: Ja miałam ściągany IP: *.icpnet.pl 24.09.05, 17:39
          Idź do dermatologa.
          Chyba, że wolisz pogorszyć sprawę.
          Jeśli jest ropa, to chyba coś Ci musi być, prawda?
          Ropa przy paznokciu to NIE oznaka zdrowia czy poprawa.
    • Gość: monik181 Re: Wrastający paznokieć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 17:48
      Ja miałam założoną klamrę u kosmetyczki. Pomogło.
      • black-she Re: Wrastający paznokieć? 24.09.05, 18:46
        Wydaje mi się że to zanokcica. Zakażenie wokoło wału paznokciowego. Nie
        zakłułaś sie patyczkim czy jakimś narzędziem do pielęgnacji paznokci u nóg ?
        Lepeij idź z tym do hirurga najlepiej jak najszybciej bo jak zakazenie sie
        rozwinie to będą poważne konsekwencje. Ja miałam zanokcice przy palcu u ręki a
        zrobiła mi sie tylko przez głupie pociagnięcie skórki. Tydzień mi sie to
        rozwijało aż w końcu doszło do tego ze pojawiła mi się pręga która szła wprost
        do serca. Jeśli dłuzej bym czekała to już bym tu dzisiaj nie pisała ;)
        Pojechałam na pogotowie od razu na stół dwa zastrzyki znieczulające i skalpelem
        mi wyciął i oczyścił ranę więc nie zwlekaj i pokaż jak najszybciej to lekarzowi.
        (Dodam jeszcze że dni wcześniej jak byłam na pogotowiu zeby coś mi zrobili z
        paluchem jak mi zaczął puchnąć to "mądry" lekarz zapisał mi maść na siniaki czy
        coś takiego i powiedział mi ze nie jest duchem świetym żeby wiedzieć co to
        takiego, ale żeby sie zjarzyć co mam w tym palcu to musiało dojść do tego ze
        poszło mi to zakażenie, nawet nie przypuszczacie co za stres przeżyłam wtedy )

Pozdro i głowa do góry
    • Gość: elvie Re: Wrastający paznokieć? IP: *.77.classcom.pl 25.09.05, 00:38
      idz do lekarza. jesli stwierdzi, ze to jednak wrastajacy palec, odradzam zabieg
      chirurgiczny od razu (o ile jestes w miare solidna;). obecnie odchodzi sie od
      wycunania fragmentu paznokcia-boli bardzo, juz po tym, jak znieczulenie
      przestanie dzialac, jesli zrobi to niewprawny chirurg, moze zostac niewielka
      ilosc macierzy paznokcia i wytworzyc bagnecik obok tego, co pozostawi chirurg z
      paznokcia-to dopiero boli. no i o ile zmiana nie jest potezna. lekarz wezmie
      szpatulke z roztworem azotanu srebra i odciagnie opuchnieta skore z paznokcia
      (boli chwile), w tym miejscu skora zcernieje i bedzie delikatnie sie luszczyc,
      na pewno powiedza ci, zebys moczyla paluszka w mydlinach-i rob to regularnie i
      sciagaj spuchnieta skore, tak, jak ci pokaze lekarz. z reszta wszystko ci
      powiedfza.
      o ile to wrastajacy pazur;) w kazdym razie sprobuj metody mniej inwazyjnej niz
      wycinanie paznokcia, troche wiecej z tym paprania, ale mysle, ze warto.
    • Gość: mordęga sode dawaj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 00:50
      jak ja miałam wrastający paznokiec na stopie to mi lekarz powiedział że
      koniecznie trzeba wycinać. Jednak za czyjąś radą moczyłam sobie stope 2 dni w
      sodzie oczyszczonej (do kupienia w aptece) i problem zniknął. Wiem, że to brzmi
      głupio ale w końcu nic ci nie zaszkodzi spróbowac :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka