Dodaj do ulubionych

korony porcel. na przednie zeby czy nakladki porc?

03.11.05, 09:20
Moje przednie zeby nie sa ladne i dentysta radzi korony
Drugi dentysta twierdzi ze lepiej nakladki porcelanowe, bo to tylko
kosmetyczna sprawa

i czy ktos wie czy tak samo sie przygotowuje zeby (ilos spilowania)
na korony jak na nakladki porcelanowe?
Obserwuj wątek
    • salsa11 Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki 03.11.05, 09:35
      nie wiem ile kosztuja licówki ale z pewnością korony są droższe, na przednie
      zęby musisz mieć pełnoceramiczne a koszt takiej to min 1200 zł, poczytaj w
      necie i zobacz ile piłuje się pod licówki, bo pod korony piłowanie jest
      znaczne, trochę szkoda zębów....
    • cheesey Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki 03.11.05, 21:11
      na przednie zeby - chyba licowki - bo korony obciazaja zab
      jzeli zab jest nieuszkodzony to po jakie licho korona??
      • Gość: Kornelia Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki IP: *.rajskanet.pl 03.11.05, 21:23
        jesli zeby nie są po leczeniu kanałowym przebarwione i ich jedyną wada jest
        nieestetyczny wygląd to zdecydowanie licówki porcelanowe. pod licówki spiłowuje
        się warstwę zęba o grub. 1 mm, pod koronę - z zęba zostaje praktycznie kikut.
        jak ci żle zrobią koronki na ząb zdrowy to może dojść do zapalenia miazgi i
        potrzebne będzie leczenie kanałowe a jak spartolą leczenie kanałowe to czasami
        to się kończy usunięciem zęba. Moja rada to wybierz sie na konsultacje do
        innego dentysty, poczytaj sobie fora stomatologiczne i podejmij decyzję.
        Przykre niestety jest to, że na temat zabiegów estetycznych jest bardzo mało
        informacji od pacjentów.
    • Gość: orange Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 21:24
      pod korony trzeba całe zęby oszlifować,a wczesniej przeleczyc je
      kanalowo,natomiast pod licówki tylko strone policzkową.Jeśli juz koniecznie
      chcesz to zrobić to lepsze są korony-trwalszy i estetyczniejszy
      sposób.Szlifowanie pod licówki też niszczy ząb,a efekt wątpliwy.
      Koszt korony na stopie metalu to ok.600zł,pełnoporcelanowa 1200-1500.
      A co masz na mysli mówiąc,że masz nieładne zęby?
      • kasiika dziekuje za odpowiedzi i chce powiedziec ze 04.11.05, 10:34
        te przednie zeby mialam brzydkie popekane
        Dentysta zrobil mi takie korony plastykowe, ktore zlamaly sie po 3 latach
        Nastepny dentysta wtedy dokleil taki niezbyt ladny szorstki material (taniej by
        bylo).

I teraz nie wiem czy powinny byc licowki w zwiazku z powyzszym
        czy korony.

• Gość: orange Re: dziekuje za odpowiedzi i chce powiedziec ze IP: *.canea.com.pl 04.11.05, 11:43
          no to miałaś tymczasowe korony,a że się 3 lata utrzymały to niezły wynik

zainwestuj w zeby i zrób korony,podejrzewam,że te doklejki o których piszesz za
          pięknie nie wyglądają

licówek nie polecam,powoli sie od tego odchodzi,często odpadają,efekt wątpliwy
          • kasiika Re: dziekuje za odpowiedzi i chce powiedziec ze 04.11.05, 21:50
            Dziekuje Orange :-)
            • tysprowda Re: dziekuje za odpowiedzi i chce powiedziec ze 04.11.05, 22:09
              Nie zapomnij sobie zebow wybielic(jezeli sa zoltawe)
              , bo jak juz wybulisz za korone, to potem nie ma co wybielac

Po wybieleniu nie pij czarnej herbaty (tylko zielona i owocowe)
              nie pal i zero kawy.
              • Gość: kitka pomyśl zanim napiszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 23:31
                po jakiego grzyba wybielać zęby,które będą pod koronami?
                • edavenpo Re: pomyśl zanim napiszesz 05.11.05, 00:01
                  Licowki i jeszcze raz licowki! Szczegolnie jesli zeby sa zdrowe. Trwalosc licowek jest taka sama jak
                  koronek do ok. 10 lat. Do koronki musisz spilowac calego zeba, zostajesz z kikutem zamiast zeba jak
                  ktos wspomnial wczesniej. Koronki powinny byc ostatecznym rozwiazaniem. Od licowek wcale sie nie
                  odchodzi, wrecz przeciwnie, stosuje sie je czesciej.

Jesli chodzi o pytanie Kitki... Chodzi tu o to ze jak wybielisz zeby po zalozeniu koronki, to zeby ci sie
                  wybiela a koronki pozostana tego samego koloru, czyli ciemniejsze.
                  • Gość: orange Re: pomyśl zanim napiszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 09:26
                    jeśli zęby sa zdrowe przed założeniem licówek,to po oszlifowaniu zdrowe być
                    przestają...

jeszcze nie widzialam ładnych,estetycznych i trwałych licówek,nawet jesli
                    wytrzymaja 10 lat,to ich kolor moze byc oplakany...

a nie mozna załozyć jasnych koron i potem wybielic pod ich kolor?
                    • kasiika Re: pomyśl zanim napiszesz 06.11.05, 08:25
                      Gość portalu: orange napisał(a):
                      > a nie mozna załozyć jasnych koron i potem wybielic pod ich kolor?

Nie wiem czy ten wybierajacy kolor zgodzi sie tak zrobic
                      ale jaki kolor wtedy? Dentysta inny mowil ze mi A1 pasuje/
                      • Gość: orange Re: pomyśl zanim napiszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 11:38
                        A1 Ci pasuje czy masz A1?To b.jasny kolor,więc jeśli taki masz naturalny to po
                        co wybielać?
                        W ogóle to wszyscy teraz chcą mieć super białe zęby,moim zdaniem często wygląda
                        to sztucznie i śmiesznie,tym bardziej,że wybielanie nie jest obojętnym zabiegiem
                        dla zębów.Zęby martwe czy odbarwione - tak,pozostałe lepiej zostawic
                        naturalne.No ale to tylko moja opinia,i tak każdy zrobi co zechce.pozdrawiam
                        • Gość: Do orange Re: pomyśl zanim napiszesz IP: *.elpos.net / *.elpos.net 06.11.05, 11:57
                          Witam serdecznie.Z dużym zainteresowaniem czytam Wasze wypowiedzi,gdyż sama
                          jestem ogromnie zainteresowana (korony).Orange z tego co wnioskuję doskonale
                          znasz temat,więc moje pytanie kieruję do Ciebie.Czy korony porcelanowe
                          wytrzymują tylko do 10lat?Co dalej ...Czy podbudowa z metalu dolączona do
                          korzenia nie ulegnie ,,rozchwianiu,,i nie trzeba będzie usunąć zęba.Co
                          robić,aby korony utrzymaly się jak najdlużej.Czy faktycznie lepsze będą korony
                          od licówek?Serdecznie proszę o odpowiedz,
                          • Gość: polala Do orange IP: *.elpos.net / *.elpos.net 06.11.05, 11:58
                            Witam serdecznie.Z dużym zainteresowaniem czytam Wasze wypowiedzi,gdyż sama
                            jestem ogromnie zainteresowana (korony).Orange z tego co wnioskuję doskonale
                            znasz temat,więc moje pytanie kieruję do Ciebie.Czy korony porcelanowe
                            wytrzymują tylko do 10lat?Co dalej ...Czy podbudowa z metalu dolączona do
                            korzenia nie ulegnie ,,rozchwianiu,,i nie trzeba będzie usunąć zęba.Co
                            robić,aby korony utrzymaly się jak najdlużej.Czy faktycznie lepsze będą korony
                            od licówek?Serdecznie proszę o odpowiedz
                            • Gość: olala Re: Do orange IP: *.elpos.net / *.elpos.net 06.11.05, 13:54
                              Witam ponownie.Serdecznie dziękuję za odpowiedz.W moim przypadku korony to nie
                              fanaberia.Moje zęby są delikatnie mówiąc koszmarne(wada zgryzu,dodatkowo wygląd
                              zębów typu,,mala wampirzyca"Kilka lat temu ogromnie chcialam licówki.Lekarka
                              stanowczo wybila mi je z glowy.Następny stomatolog zapytal -chyba ma pani
                              kompleksy z powodu zębów:)Licówki odradzam w pani przypadku,tylko
                              korony.Dziewczyny,żadna z Was nie jest w stanie wyobrazić sobie co się przezywa
                              nie mogąc się uśmiechnąc.
                              Pozdrawiam
                          • Gość: orange Re: pomyśl zanim napiszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 12:15
                            trwałość koron nie jest kwestią wytrzymałości materiału,bardziej tego jak
                            zachowa się Twój organizm,czyli dziąsła w tym przypadku.Jeśli robisz korony u
                            dobrego,powtarzam DOBREGO dentysty,jeśli wyciski sa pobrane prawidłowo,jeśli
                            korona jest dobrze wykonana,prawidłowo zacementowana i dopasowana w zgryzie to
                            możesz ja nosic nawet kilkadziesiąt lat.Nikt Ci oczywiscie nie da takiej
                            gwarancji,ale przy odrobinie szczęścia i trafieniu na dobbrego dentystę jest to
                            b.mozliwe.

Jeszcze co do licowek,jak zaznaczylam wcześniej to moja opinia,ale nie
                            polecam.To tak jak załatanie dziury w dachu tylko tam gdzie przecieka,lepiej
                            chyba wzmocnić całość?Ale każdy przypadek jest indywidualny,najlepsze są zęby
                            własne,trzeba dobrze rozwazyc czy jest sens zepsuc cos po to tylko,zeby błysnąć
                            równiejszy i bielszym uśmiechem.

pozdrawiam
                            • katiushax Re: pomyśl zanim napiszesz 06.11.05, 12:36
                              Witam !
                              Założyłam sobie korony porcelanowe na 5 zębach górnych i 8 dolnych, powód:
                              słabe, łamliwe zęby, kilkakrotnie plombowane. Jak na razie wszystko się trzyma
                              bez najmniejszego zgrzytu i mam nadzieję, że ta sytuacja się nie zmieni przez
                              wiele wiele lat. Wierze też, że mój dentysta (swoją drogą znajomy) zrobił
                              wszystko jak należy, w każdym razie trwało to długo i kosztowała trochę bólu
                              (kwestię finansową pomijam) i cierpliwości.
                              Pozdrawiam
                              • kasiika Re: pomyśl zanim napiszesz 06.11.05, 13:10
                                nie moje zeby nie sa koloru A1 - sa zolte wrecz,
                                dentysta tylko powiedzial ze A1 by pasowal do mojego wyglada - cery itd

Tez sobie tak mysle czytajac wypowiedzi ze najlepiej miec same korony bo
                                one nigdy nie zolkna :-)
                                • agnida Re: pomyśl zanim napiszesz 19.11.05, 22:01
                                  oprocz nakladek i koron mozna nalozyc tzw veneers (nie znam nazwy po polsku)
                                  Sa one lepsze niz korony a juz o niebo lepsze niz nakladki. Wlasnie takie
                                  veneers sa lepsze niz korony na przednie zeby
                                  • Gość: ula Re: pomyśl zanim napiszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 22:32
                                    jeśli jesteście z wawy to mogę wam dać namiar na super panią doktor.
                                    współpracuje z najleoszą pracownią w mieści i nigdy nie odda pracy, z której
                                    nie jest zadowolona i która jej samej się nie podoba. Tyle że wadą są zapisy do
                                    niej. mimo iż przyjmuje 5 dni w tygodniu to na zapisy trzeba do niej czekać
                                    nawet 2-3 miesiące (takie oblężenie:) ). Wizyta konsultacyjna jest bazpłatna i
                                    yznaczana jest w ciągu kilku dni.
                                    • a.kopiko1 Re: ceny licówek 02.12.05, 01:59
                                      Ja mam pytanie odnośnie cen licówek porcelanowych. Jeśli w cenniku gabinetu
                                      stomatologicznego jest podana cena np. 700zł to czy jest to cena jednego zęba,
                                      czy całego dołu albo góry?
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: kasia Re: ceny licówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 07:36
                                        oczywiście, że jednego:) Gdzie robią takie tanie licówki?
                                        • a.kopiko1 Re: ceny licówek 02.12.05, 16:11
                                          Oki :)
                                          W Warszawie, gabinet nazywa się chyba "Superdentysta".
                                          • Gość: orange Re: ceny licówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 23:45
                                            700 za licówkę?Cena z sufitu,tyle to korona kosztuje.
                                            • a.kopiko1 Re: ceny licówek 04.12.05, 13:57
                                              Nie do mnie z tym :) Ja tych cen nie ustalalam :)
                                          • Gość: A. Re: ceny licówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 15:59
                                            tylko nie tam!
                                            szkoda pieniędzy na tego pseudosuperdentystę
                                            chociaż stronę www ma naprawdę powalającą - tym naciąga naiwnych klientów
                                            omijać z daleka!
                                    • pannaanna1980 Re: pomyśl zanim napiszesz 13.01.06, 09:56
                                      proszę o info na maila gazetowego, dziękuję
    • azza4 Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki 03.12.05, 13:34
      Moj dentysta twierdzi,ze wszelkie mostki i korony zmienia sie po 5 latach.Z
      biegiem czasu zmienia sie zgryz i przestaje to wszystko lezec jak nalezy.Mam
      koronke na jedynce.Druga jedynka cofnela sie i wyglada to niezbyt(po 4 latach
      jakos od zalozenia).Oczywiscie,poprzednia dentystka zachwalala super trwaly
      material ktory starczy na 25 lat.Nie watpie tylko co mi z tego jak teraz
      wszystko do wymiany.
      • Gość: orange Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 00:02
        Jeśli zgryz jest ok to nie zmienia się z biegiem lat.
        Materiał na korony JEST trwały,przecież nie z nim masz problem lecz z innym zębem.
        Jeśli ząb się cofnął,to znaczy,że inne są nieprawidłowo ułożone (niekoniecznie
        ten pod koroną).Może to sąsiedni,a może dolna jedynka go wypycha?
        Idź do ortodonty.
        • Gość: www Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 00:16
          Najlepsze są swoje zęby nie nakładaj żadnych sztuczniaków bo to koszmar i widać
          ze sztuczne. Już lepsze swoje brzydkie niż korony czy licówki.
          • Gość: tress Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 00:22
            hmmm ciekawa teoria:lepiej swoje brzydkie niż korony czy licówki. Koleżanka
            chyba nie ma świadomości jak wyglądają korony i licówki, a także nie bardzo
            rozumie problem autorki wątki, która chce wyglądać i czuć się dobrze.
          • Gość: orange Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 00:37
            Pewnie ,ze swoje są najlepsze.Ale nie zawsze najładniejsze i nie zawsze mozna
            miec te swoje.
            Jeśli sztuczne są dobrze zrobione,to nigdy nie rozpoznasz czy to naturalne czy nie.
            • Gość: kika Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki IP: *.Red-83-44-165.dynamicIP.rima-tde.net 04.12.05, 14:28
              witam. Z ciekawoscia przeczytalam ten watek poniewaz wszystko o czym
              dyskutujecie to moje zajecie na codzien. Absolutnie zgadzam sie z Orange,ktora
              jest albo stomatologiem albo protetyczka :) widac ze zna temat bardzo dobrze.
              Podobnie jak ona bardziej polecalabym juz korony.W Warszawie w duzej pracowni
              protetycznej pracowalam przez 7 lat i przez ten czas byly do zrobienia chyba 2
              czy 3 licowki,koron natomiast nie potrafilabym zliczyc, teraz pracuje za
              granica i przez 4 miesiace nie bylo ani jednej licowki... jest to najlepszy
              chyba przyklad na to ze raczej sie odchodzi od tego. Z tego co wiem takie
              licowki lubia sie odcemetowywac dosc czesto a jak do tego lekarz nie jest
              bardzo dobry to z daleka bedzie widac ze to "cos doklejonego". Jesli chodzi o
              korony to tak jak pisala Orange,material jest bardzo trwaly i jesli korony sa
              wykonane dobrze, to nie ma prawa nic sie z nimi stac. Tak wiec warto
              zainwestowac w dobrego stomatoga,najlepiej popytac znajomych,kogos kto mial cos
              takiego robione, zobaczyc efekt i dopiero sie udac do gabimetu. Bo wierzcie mi
              w mojej pracy niejedno widzialam i niejedna zchrzaniona robote. Zawsze wtedy
              mysle o tych biednych pacjentach ktorzy wywalili kupe kasy zeby poprawic swoj
              wyglad,a za jakis czas przy nieszczelnych koronach, ucisnietym zsinialym
              dziasle czy innych rzeczach,poleca im wlasne zeby a efekt kosmetyczny jest
              koszmarny. Takze moje zdanie... jesli masz tak jak pisalas... popekane zeby,
              podejrzewam takze ze juz troche zeszlifowne skoro nosilas wczesniej korony
              akrylowe, to nie ma co sie bawic w nastepne wydatki i cos co Ci moze odpasc w
              najmniej oczekiwanym momencie, tylko zrobic ladne korony u sprawdzonego
              specjalisty. O niszczeniu zdrowych zebow chyba nie ma tu mowy z tego co
              pisalas, bo skoro sa popekane to jakis powod tego musial byc.
              pozdrawiam serdecznie
              • lolerai Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki 04.12.05, 15:49
                A może znacie jakiegoś dobrego specjalistę we Wrocławiu? Już od dłuższego czasu
                rozważam możliwość założenia koron, ale nie chcę iść do kogoś "w ciemno". Góry
                dziękuję :-)
                • Gość: koronkowa Czym się różnią licówki od koron ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.05, 23:25
                  Mam założone korony porcelanowe, ale nie wiem czym są licówki. Mój dentysta nie
                  proponował mi ich tylko od razu rozmawialiśmy o koronach.
                  Proszę o wyjaśnienie :)
                  pzdr
                  • Gość: orange Re: Czym się różnią licówki od koron ? IP: *.canea.com.pl 13.01.06, 11:37
                    Licówki zaklada sie tylko na przednią stronę zębów ( czyli lico ).
    • ka_lamasz Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki 13.01.06, 13:59
      Witam wszystkich. Mam juz zrobione dwie korony porcelanowe na metalu na miejscu
      zębów dwójek. Jedną mam juz 8 lat a drugą 2 lata. Wyglądają nie porównywalnie
      lepiej od moich własnych, które były plombowane, potem martwe na końcu pożółkłe.
      Teraz postanowiłam wymienić sobie jedynki na korony porcelanowe. Jeden ząb jest
      żółty , bo jest martwy a drugi ząb był kilkakrotnie plombowany i popękał. Poza
      tym jedna jedynka jest troszkę krzywa w stosunku do drugiej a poprzez korony mam
      możliwośc skorygowania tej wady. zdecydowałam się na centrum stomatologiczne
      ESTETICA we wrocławiu. lekarz doradził, ze lepszy efekt przyniesie zastosowanie
      pełnoporcelanowych koron niż na metalu lecz ja tyle kasy nie mam. Za jedną
      trzeba wybulić 1000 zł. Mając jednak założone korony na metalu stwierdzam ze są
      bardzo ładne i nie koniecznie trzeba zakładać te droższe. Wizytę mam za parę
      dni. jeśli któraś z Was korzystała może z usług tego centrum to poproszę o
      opinię. Jeśli chodzi o problem autorki listu, to radze założyć korony to
      naprawde trwałe wyjście i niesamowicie poprawia samopoczucie.
    • Gość: Karla Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki IP: *.zurich.pl 13.01.06, 15:44
      Dziewczyny,
      ja mam troche inne pytanie - w jakim wieku jesteście? w jakim miałyście swoje
      pierwsze koronki? Ja mam 25 i jestem w trakcie oczekiwania na swa pierwsza
      porcelanowa koronkę... Jakoś strasznie to przeżywam, że już w tym wieku muszę...
      • Gość: kitka Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 16:55
        Nie ma czego przezywać.Problem to by byl,gdybyś w tym wieku czekala na swoją
        pierwszą protezę,ale korona? :)
    • Gość: Minka Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 22:36
      Moja mama jest stomatologiem a ja przez całe studia dorabiałam jako asystentka
      stomatologiczna więc pojęcie mam.. :). Zdecydowanie kronki. Dobrze i solodnie
      zrobione służą po 20 lat i więcej. Wszelkie licówki, akrylowe nakładki to tylko
      chwilowa tzw 'zatkaj dziura'. Koronki to oczywiście wydatek większy niz
      licówki...ale prawie jednorazowy.
      Przemyśl i powodzenia.
    • itaka-sobie Re: korony porcel. na przednie zeby czy nakladki 20.03.06, 17:35
      Wybielilam zeby przed nalozeniem korony. Bylo to pare lat temu i zeby pozostaly
      jasniejsze, a wiem to dlatego, ze korona nie rozni sie od nich kolorem, a przed
      wybieleniem byla jasniejsza. Jesli zakladasz korony na przednie zeby, to
      oczywiscie porcelanowe, bo metal bedzie przeswitywal, a poza tym taka czesciowo
      metalowa korona jest matowa (tzn. nie odbija swiatla) i wyglada przed to
      sztucznie. Jesli myslisz o wybieleniu zebow, to oczywiscie zrob to przed
      zalozeniem korony. Oczywiscie mozna pozniej, ale co bedzie gdy okaze sie, ze
      korona jest ciemniejsza albo jasniejsza od reszty zebow?
      Moj dentysta mowil, ze nie trzeba leczyc zeba kanalowo przez zalozeniem korony
      (chyba, ze zab tego wymaga) Mozna zrobic to pozniej przez korone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka