Dodaj do ulubionych

glupie pytanie

09.11.05, 15:47
witam, przegladam to forum od jakiegos czasu i dowiedzialam sie wielu bardzo
ciekawych rzeczy, za co dziekuje. niestety wiem jeszcze malo o naturalnych
kosmetykach, dlatego pewnie moje pytanie wyda sie wam smieszne, gdzie indziej
mialabym je zadac :)tak wiec, czy ktos moze mi objasnic, czym jest ow
znienawidzony SLS i dlaczego on jest zly? i czy w skadzie kosmetykow figuruje
od zwykle pod ta nazwa czy jest oznaczany jakos inaczej??
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: glupie pytanie 09.11.05, 17:00
      www.healthy-communications.com/slsmostdangerousirritant.html
      sls to sodium laureth sulfate, reszta powyzej
      • green-eyed-girl Re: glupie pytanie 09.11.05, 22:52
        dziekuje bardzo. nie wiedzialam, ze to az taki syf....
        • karolina301 Re: glupie pytanie 16.11.05, 15:44
          A ja niestety nie znam na tyle angielskiego i nadal nie wiem... :(:(
          • green-eyed-girl Re: glupie pytanie 17.11.05, 00:27
            jak bede miala czas jutro albo pojutrze to przetlumacze i wkleje tu
            • karolina301 Re: glupie pytanie 17.11.05, 07:12
              Będę zobowiązana :))))
              • green-eyed-girl Re: glupie pytanie 17.11.05, 19:10
                'Sodium Lauryl Sulfate i Sodium Laureth Sulfate
                ten niedrogi detergent jest powszechnie stosowany jako skladnik zeli do mycia
                twarzy, szamponow, zeli pod prysznic, plynow do kapieli itd. jest to
                prawdopodobnie najbardziej niebezpieczny skladnik kosmetykow do pielegnacji
                skory i wlosow. w branzy produktow do czyszczenia SLS jest dodawany do srodkow
                do mycia podlog w garazach, produktow odtluszczajacych silniki, srodkow do mycia
                samochodow itp. jest bardzo zracy i z latwoscia czysci zatluszczone powierzchnie.
                Sodium lauryl sulfate jest uzywany na calym swiecie podczas badan klinicznych
                jako podstawowy srodek drazniacy skore. laboratoria uzywaja go zeby podrazniac
                skore w czasie testow na ludziach i zwierzetach, zeby pozniej moc przetestowac
                srodki majace lagodzic podraznienia.
                ostatnie badania na uniwersytecie Georgia Medical College wykazaly, ze SLS
                przenika do oczu tak samo jak do mozgu, serca, watroby itd. i zostaje zatrzymany
                w tych tkankach przez dlugi okres. badania wykazaly takze, ze SLS zaburza
                normalny rozwoj narzadu wzroku u dzieci i powoduje rozwoj katarakty u doroslych.
                moze powodowac utrate wlosow poprzez atakowanie mieszkow wlosowych. jest
                zakwalifikowany jako narkotyk (?) w plynie do kapieli, poniewaz pozbawia skore
                warstwy ochronnej i powoduje wystepowanie infekcji i wysypek.
                jest potencjalnie szkodliwy dla skory i wlosow. usuwa korozje. wysusza skore
                poprzez pozbawienie jej ochronnej powloki lipidowej tak, ze nie moze efektywnie
                regulowac poziomu nawilzenia.
                kolejnym bardzo powaznym problemem jest polaczenie SLS ze skazeniem azotanami.
                SLS reaguje z wieloma typami skladnikow uzywanych do produkcji kosmetykow i
                tworzy z nimi azotany, bedace potencjalnymi karcenogenami.
                z powodu zatrwazajacej przenikalnosci SLS, duza liczba tych karcenogenow zostaje
                wchlonieta przez skore wglab ciala. odmiana SLS jest SODIUM LAURETH SULFATE
                (Sodium Lauryl Ether Sulfate- SLES). wykazuje wiele podobnych wlasciwosci co SLS
                • green-eyed-girl Re: glupie pytanie 17.11.05, 19:12
                  i jest mocniej pieniaca sie odmiana SLS'.

ps. nie jest to na pewno tlumaczenie zawodowego tlumacza, ale sie staralam i mam
                  nadzieje, ze troche pomoglam
                  • karolina301 Re: glupie pytanie 17.11.05, 19:29
                    Zrobiłaś to doskonale choć przyznam iż włosy stanęły mi dęba jak to czytałam...
                    czy występuje w takiej nazwie? i tak go szukać w składnikach?? Dziekuję bardzo,
                    jesteś bardzo miła :)))))
                    • green-eyed-girl Re: glupie pytanie 17.11.05, 19:50
                      :) milo mi ze pomoglam:) z tego co widzialam na opakowaniach to zawsze figuruje
                      on jako sodium laureth sulfate wlasnie, we wiekszosci kosmetykow 'sklepowych'
                      jest pierwszy zaraz po aqua.... jak widzisz ja tez jestem poczatkujaca, a w
                      zwiazku z tym potrzebujaca, totez rozumiem, jak wazna i mila jest pomoc innych.
                      nie ma sprawy :)
                      • magmaggo Re: glupie pytanie 19.11.05, 14:06
                        faktycznie włosy dęba stają..
                        coraz bardziej doceniam,że jestem na naturze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka